Apa itu Cloudflare: Semua Yang Perlu Anda Ketahui (+ Infografik)

Cloudflare adalah nama yang popular di industri sekarang. Mari kita ketahui lebih lanjut mengenai apa sebenarnya.


Bagaimana Menjadi Pengaturcara

Penting untuk mengetahui apa itu Cloudflare jika anda serius mengenai keselamatan dan hosting laman web anda. Ini adalah salah satu syarikat paling popular yang menawarkan penyelesaian keselamatan. Dalam artikel ini, kita akan mengetahui lebih lanjut mengenainya.

Apa itu Cloudflare?

Cloudflare adalah Rangkaian Penghantaran Kandungan, yang sering ditulis sebagai CDN. Mari mula-mula mengenali CDN. Ini adalah rangkaian yang bertanggungjawab untuk penyampaian kandungan.

Tidak salah untuk menyatakan bahawa internet tidak akan berfungsi tanpa CDN yang betul. Sebenarnya, anda menggunakan CDN setiap hari, untuk mengakses web, membuka blog anda, dan lain-lain, tanpa menyedarinya.

CDN memastikan anda dapat mengakses data yang terdapat di web. Ini merangkumi segalanya dari kandungan bertulis seperti artikel berita dan ulasan hingga video di YouTube dan platform lain. Sebenarnya, setiap pelayaran, termasuk platform media sosial, melibatkan penggunaan CDN.

Keperluan untuk CDN cukup jelas. Generasi hari ini tidak sabar tanpa masa menunggu laman web dimuat. Sebilangan besar pengguna akan keluar dari laman web jika diperlukan lebih dari 3 saat untuk memuat.

Kelewatan ini disebabkan oleh beberapa perkara, terutamanya jarak fizikal antara anda dan kandungan yang anda cuba akses. CDN merapatkan jurang ini untuk memastikan anda dapat mengakses kandungan pada kelajuan yang cepat, tidak kira di mana ia dihoskan.

Bagaimana Rangkaian Penyampaian Kandungan Berfungsi?

Tugas CDN adalah untuk merapatkan jurang antara anda dan pelayan tetapi bagaimana ia berfungsi? Konsepnya cukup mudah. Ia berfungsi dengan menggunakan teknologi caching.

CDN menyalin laman web dan menyimpan salinan ini di lokasi antarabangsa yang berbeza sehingga pengguna dapat mencapainya tanpa masalah.

Anda tidak perlu mengakses pelayan utama untuk melihat kandungan. Anda boleh menjangkau pelayan terdekat, sehingga mengurangkan masa yang diperlukan untuk membuat sambungan. Hasilnya, laman web dimuat lebih cepat dan prestasi dijamin.

Caching adalah teknik yang popular. Hampir semua penyemak imbas menyimpan cache laman web yang dilayari. Kali berikutnya anda mengunjungi laman web, penyemak imbas akan memilih fail cache yang disimpan di komputer anda, sehingga mengurangkan masa yang diperlukan untuk memuat halaman. CDN berfungsi dengan cara yang serupa terima kasih kepada pelayan tempatan.

Perkara Menarik yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Cloudflare

Cloudflare adalah syarikat besar tetapi tidak banyak orang tahu tentang cara kerjanya atau apa sebenarnya. Dilancarkan pada tahun 2010 di Persidangan TechCrunch yang banyak dibincangkan. Syarikat San Francisco ini adalah penyedia proksi terbalik dan CDN dengan lebih daripada 60,000 laman web di bawah platform.

Berikut adalah beberapa perkhidmatannya yang paling menarik:

1. Perlindungan Penolakan Perkhidmatan Teragih (DDoS): DDoS adalah serangan Denial of Service yang menggunakan banyak sistem yang dijangkiti untuk mencapai sasaran. Serangan tersebut menghasilkan serangan DOS dan menjatuhkan sistem. Sebilangan besar penyedia hosting tidak membenarkan perlindungan yang baik terhadap serangan tersebut. Ini boleh menyebabkan blog anda tergendala. Cloudflare melindungi sistem untuk mencegah serangan tersebut dengan menggunakan gabungan ciri keselamatan termasuk captchas.

2. Perkhidmatan Nama Domain (DNS): Cloudflare menangani permintaan DNS untuk pengguna di rangkaian anycast. Syarikat ini menawarkan masa tindak balas terbaik di luar sana dan sangat diminati oleh sebab ini.

3. Penyampaian Kandungan: Cloudflare membuat versi versi cache dan menyebarkannya ke sebilangan besar pelayan antarabangsa. Pengguna dapat mengakses pelayan yang menawarkan waktu tindak balas terpantas, iaitu: yang paling dekat, untuk memastikan penggunaan CPU yang lebih rendah, kelajuan yang lebih baik, dan keperluan lebar jalur yang lebih rendah.

Cloudflare adalah nama popular hari ini dan digunakan oleh sebilangan besar syarikat termasuk Medium, Yelp, DigitalOcean, dan Stack Overflow.

Bagaimanakah ia berfungsi?

Bagaimanakah ia berfungsi

Cloudflare berfungsi sebagai proksi terbalik dan diketahui cukup dipercayai. Ia mungkin terdengar sangat rumit di atas kertas, tetapi sangat mudah digunakan.

Daftar untuk perkhidmatan tersebut dan salinan laman web anda akan disimpan di pelayan Cloudflare, juga dikenali sebagai pusat data. Seterusnya, pautkan DNS dan laman web anda akan mudah diakses oleh pengguna. Pelayan meningkatkan penghantaran dengan menyimpan kandungan di pusat data mereka. Pelayan ini boleh dipercayai dan juga dapat menangani lalu lintas yang padat.

Anda tidak perlu risau untuk membuat cache laman web anda secara manual setiap kali anda membuat perubahan pada laman web tersebut. Sistem ini berfungsi secara automatik; namun, mungkin diperlukan sekitar 24 jam untuk pelayan DNS disambungkan untuk pertama kalinya.

Satu lagi ciri Cloudflare yang hebat adalah keselamatan laman web. Ia dapat menyekat ancaman berdasarkan sejumlah faktor, seperti daftar hitam, reputasi, dan tajuk HTTP. Selain daripada ini, Cloudflare juga dapat mencegah spam, menghentikan serangan DDoS, dan melindungi port utama dari penggodam.

Apa yang ditawarkan oleh Cloudflare Lain

Cloudflare juga menawarkan pengoptimuman gambar. Teknologi canggihnya dapat mengurangkan ukuran fail sekitar 35% tanpa menjejaskan kualiti. Selain itu, ia juga memastikan gambar dioptimumkan untuk mudah alih, sehingga meningkatkan keseluruhan prestasi dan masa muat.

Ini sangat penting kerana gambar boleh mempengaruhi masa muat dengan cara yang sangat negatif.

Platform yang mesra pengguna juga terkenal dengan lebih banyak ciri kickass seperti IPv6, SPDY, HTTP / 2, sijil SSL khusus, peraturan lalu lintas, dan lain-lain. Anda boleh memilih dari pelbagai rancangan untuk memilih yang paling sesuai untuk anda.

Cloudflare: Kata Terakhir

Sekarang setelah anda mengetahui apa itu Cloudflare, anda akan mudah memahami bagaimana ia dapat membantu anda. Terdapat sebilangan CDN di luar sana, tetapi Cloudflare tetap tinggi berkat ciri-cirinya yang menakjubkan. Ia melindungi laman web, mudah digunakan, dan juga meningkatkan kecepatan.

Walaupun ada potensi untuk penambahbaikan, mungkin masih merupakan idea yang bijak untuk mencuba rancangan percuma untuk mengetahui apa sebenarnya. Mengemas kini program berbayar juga sangat mudah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map