Bagaimana Waktu Kelajuan & Kelajuan Mempengaruhi Laman Web Anda [Infografik]

Mari kita sama-sama meneroka bagaimana waktu henti dan lambat memuatkan halaman membakar lubang di poket anda dan bagaimana anda dapat memastikan laman web anda pantas.


Pengenalan Infografik Waktu Henti dan Kelajuan

Bukan lagi rahsia bahawa laman web yang lebih lambat memudaratkan laman web anda. Sekiranya laman web anda tidak memuat dengan cukup pantas, anda akhirnya kehilangan pelanggan, dan mungkin sedikit hasil.

Soalan Sebenar ialah, Apakah Masa Beban Yang Baik?

Anda boleh mendapatkan idea dengan mengetahui perkara itu 53% pengguna mudah alih meninggalkan laman web jika memerlukan lebih daripada tiga saat untuk memuatkan. Oleh itu, laman web yang mengambil masa lebih dari 4 saat untuk dimuat dianggap paling lambat sementara masa yang boleh diterima untuk memuatkan adalah dua hingga tiga saat.

Apa Masa Kelewatan Laman Web Yang Boleh Mengorbankan Anda

Sebelum melihat akibat dari waktu henti, mari kita lihat apa sebenarnya waktu henti. Ini adalah ketika laman web tidak dalam talian atau ketika tidak membenarkan pengguna melakukan apa yang mereka lakukan terlebih dahulu.

Waktu henti dengan mudah menyebabkan perniagaan kehilangan purata $ 7,900 untuk setiap minit laman web itu tidak berfungsi. Selama satu tahun, untuk perniagaan kecil dan sederhana, jumlah ini dapat mencapai hingga $ 1,000,000. Dengan kata lain, untuk setiap minit laman web dimatikan, perniagaan akan rugi $ 66.240.

Anda Boleh Menentukan Kesan buruk Waktu Henti dengan Contoh-contoh Ini:

 • Waktu henti sehari untuk Facebook akan menyebabkan kerugian pendapatan sebanyak $ 11.7 juta.
 • Twitter boleh kehilangan pendapatan hingga $ 20,000 untuk gangguan sehari.
 • Sekiranya eBay turun selama dua puluh empat jam, ia akan mengalami kerugian hasil yang mengejutkan $ 28 juta.
 • Waktu henti selama 40 minit untuk Amazon sama dengan kerugian pendapatan sebanyak $ 20,000.

Apa yang Mungkin Menyebabkan Waktu Henti?

Beberapa sebab boleh dikaitkan dengan waktu henti. Sebagai contoh, serangan penggodam dapat menyebabkan halaman dirampas, yang gagal dimuat dalam waktu empat saat. Faktor serupa yang lain termasuk kesalahan sistem, kesalahan peranti, dan serangan DDoS, dan kesalahan manusia yang boleh menyebabkan kesalahan HTTP, halaman mati, dan waktu muat perlahan.

Pada masa lalu, banyak laman web teratas juga mengalami gangguan kerana faktor yang berbeza, seperti kesalahan manusia atau serangan penggodam. Nama-nama terkenal seperti Samsung, Ikea, dan Flipkart semuanya menjadi mangsa downtime pada masa lalu.

Bagaimana Waktu Henti dan Kelajuan Mempengaruhi Infografik Laman Web Anda

Akibat Waktu Henti

Waktu henti boleh menyebabkan beberapa masalah. Ini termasuk:

1. Kehilangan Lalu Lintas dan Pendapatan Laman Web

Sudah menjadi pengetahuan umum bahawa tidak ada pengguna yang mahu menggunakan laman web yang perlahan. Untuk melihat perspektif, lihatlah semua angka ini. Sekiranya laman web anda membuat $ 100,000 dalam sehari, peningkatan satu saat boleh membawa tambahan $ 7000 setiap hari. Jalur kereta api mengurangkan kependamannya hanya 0.3 saat di corong mereka. Hasilnya, pelanggan membelanjakan tambahan $ 11.5 juta dalam setahun.

Begitu juga, kerana waktu muat yang perlahan, peruncit dalam talian melihat jumlah keseluruhan $ 18 bilion setahun dalam bentuk keranjang belanja terbengkalai. Baru-baru ini, Amazon melakukan ujian, yang menunjukkan bahawa gergasi e-dagang akan mengalami kerugian hingga $ 1.6 bilion setiap tahun jika kelajuan mereka perlahan hanya satu saat.

Selain daripada pendapatan, lalu lintas laman web anda juga akan terjejas teruk. Tambahan 0.5 saat diambil untuk menghasilkan setiap halaman carian boleh menyebabkan penurunan lalu lintas hingga 20%. Sementara itu, jeda waktu 0.4 saat dapat mengurangkan lalu lintas sebanyak 0.44%. Menurut penyelidikan yang dilakukan oleh Google, ketika waktu pemuatan halaman meningkat menjadi 5 saat, kadar pentalan juga meningkat menjadi 90%.

2. Kehilangan Kepuasan Pelanggan

Kelewatan hanya satu saat dapat menurunkan kepuasan pelanggan hingga 16%. Dengan kata lain, banyak pelanggan sukar untuk kembali ke halaman yang memuat dengan perlahan.

Begitu juga, 75% pengguna tidak akan kembali ke laman web jika tidak dimuat dalam masa empat saat. Juga, 39% orang akan keluar dari laman web jika gambar terlalu lama dimuatkan. Ingat bahawa satu saat boleh menjadi titik penentu antara interaksi yang buruk dan transaksi yang berjaya.

3. Publisiti Buruk

Kesan buruk dari waktu henti tidak hanya berakhir pada kehilangan pelanggan. Sebenarnya, 44% pelanggan memberitahu orang lain di sekeliling mereka mengenai pengalaman buruk yang mereka alami dalam talian. Pada akhirnya, ini dapat mengurangkan bilangan pelanggan baru yang berpotensi, walaupun hanya dengan peratusan yang kecil.

4. Kedudukan Lebih Rendah dalam Hasil Mesin Pencari

Perilaku perayap dan pelanggan bertanggungjawab untuk menurunkan kedudukan anda dalam hasil mesin pencari sekiranya berlaku waktu henti. Sekiranya laman web tidak dimuat dalam masa lima saat, pengguna akan menavigasi. Ketidakaktifan pengguna semacam itu adalah bukti bahawa syarikat tidak cukup menghargai pelanggan mereka. Akibatnya, algoritma Google menghukum laman web tersebut dan menurunkannya ke peringkat yang lebih rendah.

Sementara itu, perayap Google, perisian yang bertanggungjawab untuk mengindeks laman web, hanya menghabiskan masa yang terhad di setiap laman web. Oleh itu, jika keseluruhan laman web anda bertindak balas dengan perlahan, bot hanya akan mengindeks beberapa halaman. Oleh itu, ini akan mempengaruhi kemungkinan kedudukan laman web anda menjadi buruk.

5. Berurusan dengan Waktu Henti

Sudah tentu, tidak semua harapan hilang. Terdapat langkah-langkah yang dapat anda ambil bahkan sebelum laman web anda rosak seperti membeli pelayan sandaran DNS, menggunakan Alat Webmaster Google, dan selalu membuat sandaran pangkalan data anda, dll..

Begitu juga, ada perkara yang boleh anda lakukan sekiranya laman web anda rosak. Sebagai contoh, anda mesti mengesahkan bahawa laman web anda telah rosak. Kemudian, anda harus menghubungi syarikat hosting anda dan memberitahu pengguna.

Di atas semua itu, anda boleh menggunakan alat untuk memastikan masa muat anda tetap dalam keadaan terkawal. Terdapat banyak perisian percuma yang tidak hanya mengukur masa muat halaman anda tetapi juga menawarkan pandangan penting dan mengenal pasti faktor tersembunyi yang boleh menghalang prestasi laman web anda. Alat seperti itu merangkumi:

Web.dev

Alat ini membolehkan anda menguji prestasi laman web anda. Anda juga boleh mendapatkan petua tentang cara meningkatkan pengalaman pengguna. Selain itu, anda boleh log masuk untuk mengetahui perkembangan anda.

GTmetrix

Alat ini bukan sahaja memberi anda gambaran terperinci tentang seberapa baik laman web anda dimuat, tetapi juga memberi cadangan bagaimana anda dapat mengoptimumkannya.

Pingdom

Akhirnya, Pingdom membolehkan anda memantau prestasi, waktu operasi, dan interaksi laman web anda untuk membantu anda meningkatkan pengalaman pengguna akhir.

Meningkatkan Kelajuan

Hanya menguji kelajuan tidak akan membuat anda baik. Anda juga perlu mengambil langkah-langkah untuk meningkatkan kelajuan. Ini termasuk:

 • Memilih penyedia hosting yang boleh dipercayai dan berkualiti tinggi.
 • Mengoptimumkan kandungan anda, termasuk gambar.
 • Pastikan semua pelayan anda berada dalam keadaan sihat.
 • Kurangkan saiz kuki dan gunakan domain bebas kuki.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map