Cara Mengemas kini Node.js ke Versi Terkini dengan Cepat & Mudah: Panduan Definitif

Node.js, sebagai teknologi sumber terbuka yang popular, sentiasa diperbaiki. Terdapat kemas kini kerap untuk memastikan prestasi yang baik. Inilah cara anda boleh mengemas kini Node.js ke versi terkini!


Cara Mengemas kini Node.js ke Versi Terkini

Sama seperti sebahagian besar persekitaran sumber terbuka yang lain, Node.js telah menjadi projek yang berkembang pesat. Setelah hampir setiap dua minggu, ada beberapa kemas kini atau yang lain untuk meningkatkan keselamatan dan kestabilan. Kemas kini tidak hanya terhad kepada satu cabang versi; mereka tersebar di antara mereka semua.

Terdapat banyak kaedah yang boleh digunakan untuk mengemas kini Node ke versi terbaru pada sistem operasi yang berbeza. Oleh itu, anda tidak akan menghadapi masalah untuk mendapatkan versi Node.js terkini.
Dalam artikel berikut, kami telah menyebut kaedah memasang termudah yang paling mudah tetapi paling berkesan untuk versi Node terbaru. Kami akan membuat liputan Linux, macOS, dan Tingkap-mesin berasaskan.

Sebelum memulakan, tentukan versi Node.js yang anda ada. Anda boleh melakukan ini dengan menulis node -v di command prompt.

3 Kaedah Mengemas kini Node.js pada Mesin Linux

Kami telah menyenaraikan tiga cara biasa dan paling berkesan untuk mengemas kini nod pada sistem operasi Linux. Kami mengesyorkan kaedah pertama kerana kesederhanaannya. Walau bagaimanapun, jika anda tidak dapat menggunakan kaedah pengurus Versi Node, anda boleh mengemas kini melalui pakej binari atau pengurus pakej.

1. Gunakan Pengurus Versi Node

NVM (Pengurus Versi Node, seperti yang disebutkan sebelumnya, adalah cara terbaik untuk mengemas kini Node. Untuk ini, anda memerlukan penyusun C ++, pakej build-essential dan libssl-dev. Pertama, jalankan kemas kini untuk mendapatkan pakej menggunakan arahan berikut:

sudo apt-get kemas kini
sudo apt-get install build-essential checkinstall libssl-dev

Sekiranya anda ingin memasang atau mengemas kini pengurus versi Node, dapatkan skrip pemasangan dengan cURL:

curl -o- https://raw.githubusercontent.com/creationix/nvm/v0.32.1/install.sh | bash

Pertama, tutup dan buka terminal sekali lagi. Walau bagaimanapun, anda boleh mengesahkan sama ada pemasangan berjaya dengan menggunakan perintah -v nvm. Sekiranya semuanya berfungsi, perintah akan mengeluarkan nvm.

Setelah semuanya disiapkan, pemasangan versi Node yang dikemas kini hampir tidak menjadi masalah. Anda boleh menyemak versi Node yang dipasang pada masa ini dengan menaip nvm ls. Anda juga dapat melihat versi yang tersedia untuk dipasang dengan nvm oleh ls-remote.

Sekarang, muat turun, kompilasi, dan kemudian pasang Node versi terbaru dengan menaip nvm install #. #. #. Ingat, # di sini akan diganti dengan versi Node yang anda mahukan. Anda juga boleh memberitahu nvm versi yang ingin anda gunakan di setiap shell dengan penggunaan nvm #. #. #. Juga, tetapkan lalai dengan simpul lalai alias oleh nvm alias.

2. Gunakan Pengurus Pakej

Pilihan kedua terbaik selepas nvm adalah pengurus pakej. NPM (pengurus pakej nod) membantu menemui, berkongsi dan juga menggunakan kod. Ia juga membolehkan pengguna menguruskan pergantungan. Node sudah dipasang dengan npm; namun, pengurus dikemas kini lebih kerap daripada Node.

Periksa versi yang anda miliki dengan npm -v. Kemudian pasang kemas kini npm baru-baru ini dengan memasukkan pemasangan npm [dilindungi e-mel] -g. Untuk memastikan npm dikemas kini dengan betul, jalankan npm -v.

Anda juga memerlukan modul npm untuk mengemas kini Node. Jalankan kod berikut untuk membersihkan cache dan pasang n bersama dengan versi Node terbaru:

sudo npm cache clean -f
sudo npm pasang -g n
sudo n stabil

Akhirnya, gunakan n terbaru untuk memasang pelepasan terbaru. Anda juga boleh mendapatkan versi Node tertentu dengan menjalankan n #. #. #.

3. Gunakan Pakej Binari

Cuba yang terbaik untuk mengelakkan laluan ini. Sebagai usaha terakhir, pergi ke halaman muat turun rasmi untuk Node.js. Dari sini, dapatkan fail binari Linux 32-bit atau 64-bit. Di sini, anda mempunyai dua pilihan. Anda boleh memuat turun fail binari dari penyemak imbas. Walau bagaimanapun, lebih baik menggunakan konsol. Ingat, versi Node akan berubah apabila lebih banyak kemas kini dikeluarkan.

wget https://nodejs.org/dist/v6.9.2/node-v6.9.2-linux-x64.tar.xz

Anda juga memerlukan xz-utils untuk membongkar fail. Jadi, untuk memasangnya, jalankan kod sudo apt-get install xz-utlis. Kemudian, gunakan kod berikut untuk memasang pakej binari di usr / local:

tar C / usr / tempatan –strip-komponen 1 -xJf node-v6.9.2-linux.x64.tar.xz

Sekarang, anda mempunyai Node dan juga npm. Jadi, untuk kemas kini seterusnya, cuba kaedah kedua terlebih dahulu.

Mengemas kini Node pada Windows / MacOS Menggunakan Pemasang Nodejs.org

Halaman muat turun di Node.js merangkumi pakej binari untuk MacOS dan Windows. Namun, tidak perlu membuat hidup anda sukar. Terdapat pemasang yang telah dibuat sebelumnya untuk memudahkan prosesnya: .msi untuk Windows dan .pkg untuk MacOS. Pakej ini menjadikan pemasangannya cekap dan mudah difahami.

Cukup muat turun fail dan jalankan dan wizard pemasangan akan mengendalikan yang lain. Dengan setiap kemas kini yang anda muat turun, versi lama dari kedua npm dan Node akan digantikan dengan yang lebih baru.

Bahagian Soalan Lazim

Apakah Node di Node JS?

Node.js adalah platform yang dibina pada masa berjalan JavaScript Google Chrome. Tujuan utamanya adalah untuk membina aplikasi rangkaian yang cepat dan mudah diskalakan. Node.js menggunakan model tanpa peristiwa yang didorong oleh peristiwa yang menjadikannya cekap dan ringan. Oleh itu, sangat sesuai untuk aplikasi intensif data masa nyata yang berfungsi di pelbagai peranti.

Bagaimana Saya Menyemak Node JS Versi?

Untuk memeriksa versi Node yang dipasang di komputer anda, buka alat baris perintah. Anda boleh menggunakan Powershell, Command Prompt, atau yang lain yang anda mahukan. Setelah membukanya, taip simpul -v. Melakukannya akan mencetak nombor versi seperti v0.10.35.

Node JS Digunakan Untuk Apa?

Terutamanya, Node.js digunakan untuk pelayan yang tidak disekat oleh acara. Ini kerana ia mempunyai sifat utas tunggal. Ini juga digunakan untuk perkhidmatan API backend dan juga laman web tradisional. Walau bagaimanapun, ia dirancang menggunakan seni bina berasaskan masa nyata dan tekan.

Bagaimana Anda Mengemas kini NPM?

Sekiranya anda menggunakan Mac, gunakan kod berikut:

sudo npm pasang -g npm

Anda juga boleh mengemas kini pakej tempatan yang ketinggalan zaman dengan menggunakan kemas kini npm tanpa masalah. Begitu juga, anda boleh mengemas kini pakej global yang ketinggalan zaman menggunakan kemas kini npm -g.

Kata Akhir

Jadi, kini kemas kini Node anda selesai. Sebenarnya, mengemas kini kedua npm dan Node hanyalah permulaan. Anda juga perlu mengemas kini pakej lain dan juga pergantungan. Melakukannya akan memaksimumkan keselamatan dan keserasian sehingga anda dapat menikmati menggunakan Node!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map