Cara Menjadi Pengaturcara: Panduan Definitif

Proses untuk menjadi pengaturcara adalah satu proses yang panjang dan mencabar namun bermanfaat. Ia juga boleh menyenangkan jika dilakukan dengan betul!


Bagaimana Menjadi Pengaturcara

Kita semua tahu bahawa pengaturcaraan pembelajaran memerlukan kerja keras. Masalahnya ialah banyak panduan bagaimana untuk menjadi pengaturcara cuba menakut-nakutkan pembaca. Atau mereka mencadangkan mereka untuk mendaftarkan diri dalam program mahal di universiti tempatan mereka. Tetapi, bukan itu yang kita mahukan.

Kami ingin memberitahu anda bagaimana anda dapat meningkatkan kemahiran pengaturcaraan anda tanpa mengeluarkan banyak perbelanjaan! Oleh itu, mari kita lihat bagaimana menjadi pengaturcara komputer dengan harga yang berpatutan.

10 Langkah Mudah Menjadi Pengaturcara Pakar

Kami telah merangkumi semua yang perlu anda ketahui tentang cara menjadi pengaturcara. Kami akan membahas semua asas secara terperinci sehingga anda tidak menghadapi masalah! Mari kita lihat sepuluh langkah mudah dalam perjalanan yang bermanfaat ini!

1. Buat Matlamat dan Ikut Dengan Tegasnya

Sudah tentu, langkah pertama adalah menjadi seratus peratus yakin untuk menjadi pengaturcara. Jadi sebelum memulakan, fikirkan semuanya dan komited sepenuhnya. Ketahui bahawa lengkung pembelajaran akan menjadi sukar dan anda mungkin sukar untuk beberapa pelajaran pertama.

Namun, setelah anda mempelajari asas-asasnya, anda akan mendapati pengaturcaraan cukup menyeronokkan. Sebenarnya, ia menjadi lebih mudah sejak itu. Mulakan dengan melihat bahan-bahan yang ada. Sekiranya anda merasa menarik dan anda pasti tidak akan melepaskannya dalam masa terdekat, maka perhatikanlah dengan serius.

2. Pilih Bahasa Pengaturcaraan Anda

Langkah seterusnya adalah memilih bahasa pengaturcaraan yang sesuai yang ingin anda pelajari. Ini mungkin keputusan paling sukar, dan anda mesti mempertimbangkan semua aspek sebelum memilihnya. Beberapa pilihan yang popular ketika ini termasuk JavaScript, Ruby on Rails, Python dan Java. Walaupun terdapat banyak pilihan, kuncinya adalah jangan dibebani.

Anda boleh mulakan dengan memberi tumpuan kepada satu bahasa. Jangan mulakan dengan belajar dua atau lebih dari awal. Setelah anda memegang salah satu dari mereka, anda boleh beralih ke yang lain.

Ingat, anda mesti bersabar. Anda mesti mempelajari semua asas tanpa melangkau sesuatu. Kami mengesyorkan bermula dengan Ruby on Rails. Bukan hanya efisien, tetapi juga lebih mudah daripada beberapa bahasa lain juga. Selain itu, kerana ia adalah sumber terbuka, terdapat banyak komuniti pembangun yang tersedia. Oleh itu, anda boleh mendapatkan akses ke banyak sumber secara percuma.

3. Berlatih Seboleh-bolehnya

Langkah seterusnya untuk menjadi seorang programmer adalah berlatih. Tidak kira bahasa yang anda pilih, hanya mempraktikkannya akan membantu anda belajar. Tidak ada jalan pintas. Betulkan jangka masa untuk berlatih setiap hari. Anda mesti terus mencuba kod yang berlainan walau apa pun yang berlaku. Sekiranya anda tidak memahami bahagian tertentu, lihat panduan atau tutorial yang terdapat dalam talian.

Ia tidak begitu sukar seperti yang kelihatan. Menurut pakar, pelajar boleh mengambil masa empat bulan hingga sepuluh bulan untuk belajar bahasa. Jadi, mula berlatih!

4. Ketahui Mengenai Alat Pengaturcaraan & Menjadi Pro

Mencari alat terbaik yang anda selesa sepenuhnya dapat membantu anda dalam kehidupan praktikal anda. Sebagai contoh, Codecademy adalah platform sumber percuma yang hebat. Anda hanya perlu menaip penyemak imbas, dan anda akan diberi skor mengikut prestasi anda. Tetapi bukan itu yang dilakukan oleh pengaturcara.

Anda boleh menggunakan sumber percuma ini untuk belajar. Walau bagaimanapun, anda mesti menggunakan alat yang digunakan oleh pengaturcara untuk berlatih. Beberapa pilihan hebat untuk Ruby on Rails termasuk Opal, Breakman, Bullet, Hobo, dan Pry. Sementara itu, untuk PHP, beberapa alat yang ideal adalah Netbeans, Eclipse, dan PHPStorm. Anda akan menjumpai banyak video tutorial di internet dengan mana anda dapat mempelajari cara menggunakan alat ini dengan berkesan.

5. Pelajari Cara Membaca Kod

Kebanyakan orang cenderung melangkau langkah ini. Walau bagaimanapun, pengaturcara yang baik dapat membaca kod yang ada dan kemudian mengubahnya dengan sewajarnya. Sebaik sahaja anda dapat membaca kodnya, anda dapat mengetahui bagaimana program ini berfungsi. Ini juga mempercepat proses pembelajaran anda. Anda boleh menggunakan dokumentasi seperti GitHub untuk mendapatkan kod yang ada dan kemudian debug untuk mengetahui bagaimana ia berjalan. Pilih satu sahaja dan jalani setiap baris. Setelah mahir, anda boleh menulis sendiri kod.

6. Menjadi Bahagian Komuniti

Salah satu bahagian penting bagaimana menjadi pengaturcara adalah dengan menyertai komuniti. Sebenarnya, memilih salah satu boleh menjadi bagus untuk anda. Sebagai sebahagian daripada komuniti, anda mendapat dorongan yang diperlukan untuk berjaya dalam perjalanan sukar ini. Tambahan, bekerja dalam kumpulan menjadikan proses pembelajaran agak tidak menyakitkan.

Sekiranya anda menghadapi masalah, anda boleh meminta pertolongan dengan mudah. Walaupun kumpulan orang hebat, mereka tidak selalu tersedia. Oleh itu, cubalah berpegang pada komuniti dalam talian di mana sokongan tersedia 24/7. Sebagai permulaan, anda boleh memilih komuniti Reddit, Stack Overflow, dan The DEV. Semua ini mempunyai pelbagai programmer dari pemula hingga pakar.

7. Gunakan Projek Anda & Bina Mereka

Walaupun menonton tutorial atau video memang menyeronokkan, melakukan perkara itu tidak akan bermanfaat. Oleh itu, langkah seterusnya adalah menggunakan kemahiran yang anda peroleh untuk membina projek. Sebelum anda menyertai kumpulan, cubalah projek solo terlebih dahulu. Setelah berjaya membuat beberapa program yang berjaya, sertai kumpulan untuk mengerjakan tugas bersama-sama.

8. Bekerja pada Masa Anda

Walaupun anda boleh membina projek sendiri, jika memerlukan banyak masa untuk menyelesaikan projek, anda mesti menggilap kemahiran anda. Untuk membuat kerjaya daripada kemahiran pengaturcaraan komputer anda, anda harus sangat produktif. Anda akan menjadi sebahagian daripada banyak projek dan mengekalkan semuanya dapat menjadi sukar sekiranya anda lambat. Jadi, langkah seterusnya adalah menjadikan diri anda lebih pantas.

9. Belajar Bahasa Lain

Setelah anda menguasai satu bahasa, mulailah mengusahakan yang lain. Hanya berpegang pada satu tidak akan mencukupi. Sebenarnya, menjadi pakar dalam lebih dari satu bahasa dapat membuka peluang besar untuk anda. Walaupun banyak kerja, ia sangat bermanfaat untuk masa depan anda!

10. Mempunyai Rangkaian Profesional Anda Sendiri

Membangun projek atau menjadi sebahagian daripada komuniti membantu mengembangkan rangkaian anda. Sebilangan besar orang ingin belajar pengaturcaraan kerana mereka mahukan perubahan kerjaya.

Sama ada untuk kerjaya yang mapan atau bekerja bebas, membina rangkaian memastikan kejayaan kemahiran anda. Sebenarnya, kebanyakan pengaturcara baru disewa dengan cara ini. Anda boleh menjadi sukarelawan di acara, menghadiri perjumpaan, atau bahkan memulakan blog. Cara-cara ini sangat sesuai untuk menyebarkan berita mengenai pasaran pengaturcaraan.

Adakah Terdapat Beberapa Bahasa Pengaturcaraan Yang Harus Saya Pelajari?

Sekiranya anda baru memulakan pengekodan, anda pasti tertanya-tanya bahasa pengaturcaraan mana yang terbaik untuk dipelajari. Atau anda mungkin seorang veteran pengekodan yang ingin mencuba bahasa baru.

Jadi, bagaimana anda boleh memutuskan mana yang anda mahu pelajari? Anda akan belajar banyak bahasa pengaturcaraan sepanjang karier anda. Namun, lebih baik anda memprioritaskannya dengan memikirkan projek yang ingin anda lakukan terlebih dahulu. Inilah cara anda membuat keputusan:

Perkara utama

Memilih bahasa yang sering dipelajari terasa seperti keputusan akhir yang akan anda lalui selama ini. Namun, itu tidak berlaku sama sekali Walaupun merasakan ini adalah perkara biasa, ingatlah bahawa banyak pembangun berpengalaman mahir dalam banyak bahasa yang berbeza.

Walaupun satu program mungkin memerlukan Ruby, yang lain mungkin memerlukan C ++. Oleh itu, tanpa mengira bahasa, anda tidak akan menjadi yang terakhir. Oleh kerana pembangun adalah pelajar sepanjang hayat, anda harus membiasakan diri dengan lebih daripada satu bahasa pengaturcaraan sepanjang karier anda.

Bahasa Selalunya Sama

Sudah tentu, setiap bahasa mempunyai peraturan dan sintaksis yang berbeza, dan dirancang untuk mengatasi masalah tertentu. Perkara yang baik adalah bahawa mereka semua berkongsi beberapa konsep dan persamaan juga. Oleh itu, apabila mempelajari satu bahasa, bahasa berikutnya menjadi lebih mudah dipelajari kerana anda akan mempunyai asas-asasnya.

Bahasa Pengaturcaraan yang terkenal

Anda akan mendapat banyak peluang pekerjaan setelah anda mengetahui beberapa peluang ini. Lokasi anda adalah faktor utama lain dalam menentukan mana yang harus dipilih. Contohnya, jika anda berada di sebuah bandar kecil yang hanya mempunyai beberapa syarikat teknologi, maka C ++ akan menjadi yang paling berguna untuk anda.

Beberapa pemaju dan freelancer jarak jauh juga memilih untuk mengkhusus dalam bahasa yang kurang digunakan secara meluas. Oleh itu, mereka menjadi ahli dalam bahasa yang tidak diketahui oleh orang lain. Namun, sebagai pemula, lebih baik memulakan dengan bahasa pengaturcaraan arus perdana.

Dari segi peluang pekerjaan, anda mesti mempertimbangkan prospek masa depan bahasa pilihan anda. Sebagai contoh, Objective-C mungkin bukan idea terbaik kerana lebih banyak pembangun iOS memilih Swift, sesuatu yang dilaburkan oleh Apple.

Sudah tentu, sukar untuk menentukan mana yang sedang meningkat dan mana yang akan menjadi usang tidak lama lagi. Oleh itu, adalah lebih baik untuk terus mengikuti perkembangan, memberi perhatian dan meneliti. Teliti laman web carian pekerjaan untuk mengetahui bahasa yang digunakan oleh syarikat teknologi.

Teknologi Mana Yang Anda Minat?

Sebelum memutuskan bahasa untuk dipilih, fikirkan juga teknologi yang paling anda minati. Memilih teknologi terlebih dahulu menjadikan pemilihan bahasa lebih mudah. Oleh itu, jika anda ingin membina aplikasi MacOS atau iOS, anda harus bermula dengan mempelajari Swift. Begitu juga, untuk membuat aplikasi Android, anda harus mula belajar Java yang merupakan bahasa pengembangan Android rasmi.

Tambahan pula, untuk pengembangan permainan, yang terbaik adalah mempelajari bahasa berasaskan C. Semua ini adalah bukti bahawa yang terbaik adalah memilih bahasa dengan mengingat apa yang anda minati. Selain itu, semangat untuk teknologi juga membantu anda melalui masa-masa sukar semasa kurva pembelajaran.

Bahasa Pengaturcaraan Terkenal yang Disyorkan kami pada tahun 2019

Bahasa Pengaturcaraan yang terkenal

JavaScript

Oleh kerana ia sudah dimasukkan ke dalam penyemak imbas web, ini memerlukan sedikit persediaan untuk memulakan anda. Lebih-lebih lagi, sintaksinya agak mudah. Mempelajari JavaScript sangat penting jika anda ingin membuat perkara yang sangat interaktif untuk penyemak imbas web.

Python

Python terkenal dengan kemampuannya yang hebat walaupun mempunyai kesederhanaan. Tidak terlalu ketat mengenai sintaks, dan kodanya juga mudah dibaca. Oleh itu, untuk memulakan Linux, ini adalah bahasa yang perlu dipelajari.

Jawa

Ini pasti salah satu bahasa pengaturcaraan yang paling terkenal. Ia juga menerapkan prinsip berorientasikan objek yang sering digunakan dalam bahasa moden seperti Python, C ++, dan PHP. Ia juga digunakan untuk pelbagai tujuan dan benar-benar bahasa praktikal.

C

Bahasa pengaturcaraan yang paling popular dan banyak digunakan ialah C. Ia adalah bahasa peringkat mesin yang menjadi asas kepada Linux. Dengan C, anda dapat mengetahui bagaimana program tertentu berinteraksi dengan perkakasan. Anda juga dapat mempelajari asas pengaturcaraan pada tahap terendah. Walau bagaimanapun, pengekodan dalam C cukup ketat dan juga mempunyai keluk pembelajaran yang cukup curam. Oleh itu, semasa anda belajar bagaimana membuat kod dengan cekap, anda memerlukan banyak masa untuk belajar C untuk memprogramkan apa sahaja yang berguna.

Petua Berguna untuk Perjalanan Pengaturcaraan Anda

Setelah anda mengetahui cara menjadi pengaturcara, berikut adalah petua yang dapat membantu anda sepanjang perjalanan:

Kod Apabila Anda Boleh

Walaupun belajar lebih dari satu bahasa mempunyai faedahnya, ia juga mempunyai kekurangan. Sekiranya anda berhenti membuat pengekodan setelah mempelajari bahasa, kerja keras anda tidak akan berguna. Jadi, anda mesti mempraktikkan kemahiran anda apabila berpeluang.

Cuba Mencabar Diri Anda

Anda tidak boleh menjadi pakar sekiranya anda tidak memberi cabaran kepada diri anda dari semasa ke semasa. Memacu diri adalah kaedah yang ideal untuk menguasai kemahiran yang baru anda peroleh dalam masa yang singkat.

Sumbang Sesuatu untuk Masyarakat

Terdapat banyak komuniti sumber terbuka di luar sana. Menyumbang sesuatu boleh menjadi tonggak penting. Ini membantu meningkatkan kemahiran pengaturcaraan anda dan menjadikan anda sebahagian daripada komuniti yang lebih besar.

Bekerjasama dengan Pengaturcara

Bekerjasama dengan pengaturcara yang mahir juga merupakan muslihat lain untuk menjadi pakar. Oleh kerana mereka mempunyai lebih banyak pengetahuan, mereka dapat membimbing anda dengan baik.

Ketahui Keistimewaan Anda

Setiap pengaturcara tidak mahir dalam semua bahasa yang anda ketahui. Sebenarnya, kebanyakan orang adalah yang terbaik hanya dalam beberapa bahasa. Oleh itu, mengetahui kepakaran anda akan memberi banyak faedah kepada anda dalam projek kumpulan.

Ikuti Kemas Kini

Untuk terus mengetahui perkembangan terkini adalah mustahak. Lakukan penyelidikan yang mendalam atau baca buku untuk mempelajari helah pengekodan baru. Oleh kerana teknologi berubah dengan pesat, maklumat terkini akan sangat menguntungkan.

Bahagian Soalan Lazim

Berapa Banyak Masa Yang Diperlukan untuk Menjadi Pengaturcara?

Secara amnya, diperlukan dua tahun bagi pelajar yang mempunyai ijazah sarjana muda untuk menyelesaikan ijazah sarjana mereka dalam pengaturcaraan komputer. Program master memperkenalkan mata pelajaran yang lebih kompleks berbanding dengan yang diliputi dalam program sarjana muda atau bersekutu.

Apa Kelayakan Pendidikan yang Diperlukan untuk Menjadi Pengaturcara?

Sebilangan besar majikan menuntut pengaturcara untuk memiliki ijazah sarjana muda. Ijazah itu boleh untuk bidang seperti sistem maklumat, matematik, dan sains komputer. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pekerjaan yang memerlukan ijazah sarjana.

Adakah Perlu Memiliki Ijazah untuk Pekerjaan Pengaturcaraan?

Walaupun banyak pengaturcara komputer mempunyai ijazah sarjana muda, sebilangan majikan mengambil pekerja dengan ijazah bersekutu. Selain itu, jika anda ingin menjadi arkitek rangkaian, maka anda memerlukan ijazah sains komputer.

Apa Gaji Pengaturcara Tahap Kemasukan?

Gaji tahunan purata untuk programmer peringkat permulaan adalah setinggi $ 80,500 dan serendah $ 20,000. Pada masa ini, sebahagian besar gaji untuk programmer peringkat kemasukan di seluruh AS adalah antara $ 35,000 hingga $ 62,500.

Pemikiran Akhir

Setelah anda menjadi pengaturcara yang mahir, dunia teknologi pasti akan menghargai anda. Yang benar adalah; permintaan untuk pengaturcara mahir tidak akan perlahan sekurang-kurangnya dalam masa terdekat.

Oleh itu, adalah mungkin bagi anda untuk mengasah kemahiran anda dan membina kerjaya yang hebat. Pada akhirnya, jika anda ingin berjaya, pastikan anda mengikuti panduan kami dengan teliti!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map