CodingBat – Uji & Tingkatkan Kemahiran Java dengan cekap!

Java telah menjadi bahasa penting untuk dikuasai dalam bidang IT masa kini. CodingBat memudahkan belajar tetapi adakah pilihan terbaik? Mari kita cari!


CodingBat 2019

Terdapat banyak laman web tutorial percuma untuk mempelajari bahasa pengaturcaraan apa pun. Namun, belajar bahasa komputer juga melibatkan dokumentasi. Untuk Java, salah satu pilihan yang ideal adalah CodingBat. Dengan pertolongannya, anda dapat memahami bahasa dengan baik dan menyelesaikan semua masalah yang berkaitan dengannya!

Keupayaan untuk membuat kod kini menjadi kemahiran penting di tempat kerja. Atas sebab ini, semakin banyak sumber yang membimbing pelajar melalui keseluruhan proses pembelajaran terus timbul. Sebenarnya, laman web suka codingbat.com membolehkan pengguna mencuba dua bahasa pengaturcaraan. Ini adalah Python dan Java; dua bahasa yang paling biasa digunakan.

codingbat-table-of-content

Apa itu CodingBat?

CodingBat adalah laman web percuma yang mempunyai banyak masalah pengekodan langsung. Tujuan laman web ini adalah untuk membina kemahiran pengekodan di Python dan Java keduanya. Projek ini dimulakan oleh pensyarah sains komputer di berprestij itu Universiti Stanford, Nick Parlante. Sebaik sahaja anda mengatasi banyak masalah latihan, anda dapat memahami bagaimana kod tersebut berfungsi.

Antaramuka CodingBat – Mudah Digunakan?

Satu kriteria penting untuk menilai perisian instruksional adalah melihat cara konsep itu dihantar. Tanpa mengira maklumat, perisian mengandungi, jika penyampaian tidak setara, maka tidak berguna bagi pelajar. Dari segi konsep yang ditransmisikannya, CodingBat dapat memanfaatkan beberapa penambahbaikan. Walaupun antara muka sederhana dan lurus, kesederhanaannya tidak disukai oleh banyak pihak.

Rancangan pelajaran mempunyai sifat minimalis. Oleh itu, para pelajar tidak akan mendapat jalan keluar sekiranya mereka tidak mendapat konsep tertentu. Selain itu, mencari CodingBat di YouTube menghasilkan banyak video yang menjelaskan pelajaran dengan cukup baik kepada peserta yang hilang.

Adakah Ia Sesuai untuk Semua Orang?

Pemula pasti akan merasakan kurangnya penekanan pada teori dalam pelajaran. Sementara itu, mereka yang hanya mencari latihan akan menyukai amalan sintaksis yang terlibat. Sudah tentu, ini tidak bermaksud pemula tidak dapat belajar menggunakan CodingBat. Walau bagaimanapun, ia tidak mempunyai penjelasan menyeluruh yang lebih disukai pemula.

Bagaimana Pelajaran disampaikan?

Semua pelajaran yang terdapat di CodingBat dibahagikan kepada pelbagai kategori. Setiap konsep dilengkapi dengan contoh yang berbeza yang mengukuhkan prinsip yang disampaikan sebelumnya.

Untuk memahaminya dengan lebih baik, fikirkan bagaimana murid dapat belajar bahasa Inggeris. Dia akan membedah anatomi bahasa. Pelajar juga akan belajar mengenai frasa preposisi, peserta masa lalu, gerunds, kata nama, dan kata kerja. Dengan cara yang sama, seorang pelajar yang menggunakan CodingBat akan diajar semua komponen penting dalam bahasa pengekodan. Mereka juga harus melakukan latihan praktik yang menggunakan prinsip yang diajar.

Nick Parlante, pengasasnya, percaya bahawa masalah pengekodan langsung yang pendek dan praktikal adalah mustahak. Oleh kerana ini merangkumi asas-asas tugas yang lebih terlibat, masalah pendek ini adalah kunci untuk menjadi pengaturcara utama.

Dia juga percaya bahawa pengekodan pada dasarnya adalah campuran unsur-unsur asas yang membentuk fungsi kompleks. Atas sebab ini, kursusnya menekankan untuk mengulangi asas-asasnya.

Masalah dengan Penyampaian Pelajaran

CodingBat boleh dikatakan mempunyai sifat penyunting teks yang dilucutkan. Tambahan, hampir tidak ada bantuan konteks. Hasilnya, pelajar mungkin akan melakukan kesalahan besar. Lebih-lebih lagi, mereka juga mungkin berjuang mencari sumber kesalahan.

Sebaliknya, banyak yang menyukai persediaan telanjang. Ia menghilangkan semua cengkeraman yang cenderung bergantung pada pemula. Sebagai gantinya, penyediaan itu memupuk tabiat positif sejak awal.

Setelah masalah selesai, pelajar diberi maklum balas segera. Ini memberitahu mereka jika mereka berjaya menyelesaikan masalah tersebut.

Adakah Bahagian “Bantuan” Berguna??

Halaman web memberikan penjelasan mengapa jawapannya adalah apa yang terdapat di bahagian “Bantuan”. Walau bagaimanapun, penjelasannya agak rumit, dan sukar bagi pemula untuk memahami.

Lebih-lebih lagi, di halaman mengenai laman web, pengasas menjelaskan mengapa bahagian bantuan nampaknya kurang berkembang. Dia mengatakan bahawa CodingBat bukan kursus pengajaran lengkap untuk belajar bahasa. Sebagai gantinya, ini bertujuan untuk melengkapkan kursus yang sedang diikuti oleh pemula.

Secara keseluruhan, bahagian bantuan mengandungi banyak maklumat. Satu-satunya masalah adalah bahawa ia mesti dikontekstualisasikan dengan betul. Melakukannya dapat menolong pelajar dengan mudah melewati rintangan yang lebih mencabar yang dihadapi semasa belajar bahasa baru.

Batasan

Mungkin batasan terbesar adalah merangkumi hanya dua bahasa. Lebih-lebih lagi, laman web adalah projek yang dimulakan oleh seorang profesor yang bersemangat. Oleh itu, sangat tidak mungkin dia mempunyai masa atau pasukan untuk berkembang lebih jauh.

Lebih-lebih lagi, jika dibandingkan dengan laman web lain, CodingBat kelihatan agak kuno. Ada yang mengatakan bahawa estetika itu dangkal. Namun, kami sudah terbiasa dengan antara muka moden. Oleh itu, ada yang menganggap laman web ini tidak praktikal untuk digunakan.

Kelebihan & Keburukan

+ Latihan Berfokus pada Satu Topik

Setiap latihan yang terdapat di akhir bab ini hanya tertumpu pada satu konsep. Contohnya, ini boleh dilakukan pada tatasusunan, pengulangan, rentetan, atau logik, dll. Satu demi satu. Oleh kerana itu, para pelajar tidak dibebani dengan pengetahuan. Tambahan, mereka dapat meningkatkan kemahiran mereka.

+ Berguna untuk Menguji TDD (Uji Pembangunan Pemacu)

Pelajar boleh diberikan pelbagai ujian yang lulus atau tidak. Hasilnya, pelajar dapat membuat setiap ujian lulus satu persatu sehingga semua ujian menjadi hijau.

+ Adakah Semua Dokumentasi Perlu Dimulakan

Laman web mempunyai halaman yang dipenuhi dengan penjelasan asas mengenai semua bab.

+ Mempunyai Penyunting Teks Asas

Penyunting teks tidak memberikan bantuan konteks. Jadi, pengguna hanya mendapat maklum balas selepas penyusunan. Oleh kerana itu, pelajar cenderung untuk fokus pada sintaks bahasa sejak awal. Jika dibandingkan dengan IDE moden yang lain, CodingBat membantu membina tabiat baik.

+ Mempunyai Banyak Masalah Asas

Masalahnya dikategorikan dalam pelbagai kategori. Selain itu, pelajar juga dapat mengesan kemajuan mereka menggunakan Graf Kemajuan. Grafik menunjukkan kesilapan dan ujian hijau dilakukan dari masa ke masa.

– Tiada Panduan Memulakan

Oleh kerana tidak ada pertolongan untuk memulakannya, pengguna dapat menjadi bingung. Pemula mungkin mendapati keluk pembelajaran agak curam. Selain itu, walaupun terdapat banyak dokumentasi, ia memerlukan masa dan inisiatif untuk memulakan pembelajaran.

5 Alternatif Terbaik untuk CodingBat

Kerana beberapa kekurangan CodingBat, pengguna mungkin ingin memilih yang lain. Beberapa alternatif yang sesuai termasuk yang berikut:

1. Codecademy: Interaktif & Pengekodan yang menyeronokkan

codecademy

Codecademy adalah platform interaktif dalam talian yang menawarkan kelas pengekodan untuk pelbagai bahasa pengaturcaraan. Ini termasuk Python, C++, dan Jawa. Selain itu, ia juga memberikan pelajaran dalam bahasa markup seperti CSS dan HTML. Bagi pelajar yang ingin mendapat keuntungan sepenuhnya, terdapat juga versi pro. Dengan ini, pengguna mendapat kuiz, bantuan langsung dari penasihat, projek realistik, dan rancangan pembelajaran yang diperibadikan.

2. Kem Kod Percuma: Persiapkan Diri untuk Menjadi Pembangun!

freecodecamp

Ini adalah organisasi bukan untung yang menampilkan ruang sembang, platform web pembelajaran interaktif, dan forum komuniti dalam talian. Platform ini terutama tertumpu pada penyediaan akses kepada sesiapa sahaja yang ingin mempelajari pembangunan web. Ia mengandungi tutorial yang memperkenalkan pelajar kepada bahasa seperti JavaScript, CSS, dan HTML. Para pelajar juga diberi tugasan projek yang mesti mereka selesaikan terus maju. Setelah tugas projek selesai, pelajar bekerjasama dengan NGO untuk membuat aplikasi web.

3. Code.org: Apa yang Akan Anda Buat?

kodorg

Ini adalah satu lagi NGO yang memberi tumpuan untuk mendorong pelajar belajar sains komputer. Laman web ini mempunyai pelajaran pengekodan percuma. Pada masa yang sama, pihaknya mensasarkan sekolah-sekolah untuk mendorong mereka memasukkan pelajaran sains komputer tambahan dalam kurikulum mereka.

4. SitePoint: Pelajari HTML, CSS, JavaScript, PHP

tempat duduk

SitePoint membolehkan pengguna belajar mengenai pembangunan dan reka bentuk web. Laman web ini mempunyai banyak tutorial, buku, dan kursus. Pelajaran yang terdapat di SitePoint merangkumi HTML5, JavaScript, CSS3, dan PHP. Pelajar juga dapat mempelajari reka bentuk web responsif dan pengembangan aplikasi mudah alih.

5. Coderbyte: Tingkatkan Kemahiran Pengekodan Anda

coderbyte

Coderbyte dibina untuk mereka yang ingin mempraktikkan kemahiran pengaturcaraan mereka. Hampir setiap hari, cabaran baru ditambah. Pengguna mesti menggunakan proses pemikiran algoritmik mereka mengenai masalah ini. Laman web ini membantu meningkatkan kemampuan pengguna untuk menangani masalah biasa. Masalah ini merangkumi soalan logik, algoritma, dan matematik.

Adakah CodingBat Pilihan yang Ideal?

Walaupun terdapat kekurangan CodingBat, ia tetap merupakan alat yang berguna. Ini adalah kaedah yang mudah dan mudah bagi pelajar yang ingin meningkatkan pengetahuan pengekodan mereka. Apabila mereka berjaya melalui cabaran di laman web, mereka akan menjadi lebih baik Jawa atau Python. Walau bagaimanapun, ia tidak boleh digunakan sebagai pengganti kursus atau kelas mana pun.

Secara sederhana, ini bertujuan untuk melengkapkan kelas pengaturcaraan anda. Dengan pertolongannya, anda dapat memahami asas-asas bahasa pengaturcaraan yang baru!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map