10 Alat Blogging Terbaik Yang Perlu Digunakan Setiap Blogger Pada Tahun 2020

Blogging adalah salah satu aktiviti terbaik yang akan mengembangkan perniagaan anda secara dalam talian. Blogging memerlukan banyak kemahiran untuk berjaya dalam perniagaan anda. Anda boleh mencapainya dengan menggunakan alat blog terbaik.


Baca Juga: WordPress vs Blogger: Yang merupakan platform terbaik untuk blogging?

Alat ini akan membantu anda dalam membuat, menerbitkan dan mempromosikan kandungan anda dengan cara yang betul dan berkesan. Terdapat banyak alat yang tersedia tetapi di sini WPressBlog telah menyenaraikan 10 alat blogging teratas yang harus anda gunakan pada tahun 2020.

Alat Blogging Terbaik Yang Perlu Digunakan Setiap Blogger

Senarai 10 Alat Blogging Terbaik untuk 2020

1. WordPress

Untuk memulakan blog, anda memerlukan laman web. WordPress adalah CMS terbaik untuk membuat laman web untuk blogging. Pada masa ini, lebih daripada 74.6 juta laman web dijalankan di WordPress. WordPress mempunyai banyak ciri mesra pengguna sehingga sesiapa sahaja boleh memulakan blog dengan mudah di laman web WordPress. Berikut adalah faedah menggunakan WordPress:

 • Kemudahan penggunaan: WordPress sangat mudah digunakan sehingga sesiapa sahaja dapat membuat perubahan pada laman web.
 • Blogging dari mana sahaja: Anda boleh log masuk ke laman web anda dengan mudah dari komputer mana pun dan terus menulis blog.
 • Tidak memerlukan pengekodan: Di WordPress, anda boleh menerbitkan artikel, memuat naik gambar, video, dokumen tanpa pengetahuan pengaturcaraan.
 • Pemalam: Terdapat banyak plugin percuma dan premium yang ada. Pemalam ini akan membantu anda menguruskan blog anda.
 • Ciri blog terbina dalam: WordPress pada mulanya dimulakan sebagai platform blog sehingga anda dapat mengurus komen, langganan e-mel, catatan blog dan banyak lagi dengan mudah.
 • Pelbagai pengguna: Anda boleh membuat seberapa banyak pengguna yang anda mahukan. Anda juga boleh memberikan kebenaran yang berbeza kepada pengguna.

2. Web hosting

hosting web bluehost

Bluehost adalah syarikat penyedia hosting WordPress yang terbaik dan disyorkan secara rasmi. Anda boleh menghoskan laman web anda di Bluehost dan meningkatkan kelajuan dan prestasi laman web yang akan membantu anda dalam pengoptimuman enjin carian.

Bluehost menyediakan domain percuma dengan rancangan hosting mereka sehingga anda tidak perlu mengeluarkan wang tambahan untuk membeli domain. Sekiranya anda tidak tahu membuat laman web di Bluehost maka tonton di bawah video. Panduan lengkap mengenai “cara membuat laman web menggunakan Bluehost” disediakan di sini langkah demi langkah.

Baca Juga:

 • Kajian Bluehost
 • Penyedia Web Hosting Terbaik pada tahun 2020

3. Plugin SEO Yoast

Yoast SEO adalah plugin SEO yang paling popular untuk WordPress. Untuk mendapatkan trafik laman web dari mesin pencari, anda harus mengoptimumkannya dan ini dapat dilakukan dengan mudah dengan menggunakan plugin Yoast.

Terdapat banyak ciri SEO yang terdapat dalam plugin ini seperti menukar tajuk meta dan deskripsi meta, URL, peta laman, dll. Sekiranya anda belum pernah menggunakan pemalam ini maka video di bawah ini akan membantu anda dalam menyediakan pemalam.

4. Alat Ujian Kebolehbacaan

alat ujian kebolehbacaan

Untuk berjaya dalam blog, kandungan anda mesti dibaca. Pengguna selalu mengabaikan membaca artikel yang ditulis dalam bahasa yang sangat teknikal dan secara robotik. Di sini “Alat Ujian Kebolehbacaan“Memainkan peranan terbesar. Ini akan membantu anda memeriksa sama ada blog anda boleh dibaca atau tidak.

5. SEMrush

SEMRUSH

Sekiranya anda melakukan blogging maka anda dapat memahami bahawa ada juga blogger lain yang menulis blog di ceruk anda. Jadi untuk bersaing dengan mereka, anda mesti mengoptimumkan blog anda. Anda boleh melakukan ini dengan menggunakan alat SEO tetapi terlalu banyak alat SEO yang tersedia di pasaran sehingga anda akan keliru untuk menggunakan mana?

SEMrush adalah alat SEO terbaik yang akan membantu anda dalam mengoptimumkan blog anda. Dengan menggunakan SEMrush, anda boleh melakukan analisis pesaing dan dapat mengetahui strategi pembinaan pautan mereka, penyelidikan kata kunci, analisis lalu lintas, dan banyak lagi.

Saya mengesyorkan SEMrush kerana ia adalah alat SEO termurah dan terbaik di pasaran. Dapatkan percubaan percuma SEMrush selama 30 hari dari sini.

Baca juga Alat Penyelidikan Kata Kunci Terbaik untuk SEO pada tahun 2020.

6. BuzzSumo

buzzsumo

BuzzSumo adalah alat terbaik untuk mencari idea topik baru dalam industri anda. Pilih kata kunci yang anda mahu peringkat tinggi dan cari di BuzzSumo, anda akan menemui artikel teratas yang mempunyai penglibatan tertinggi di media sosial. Pilih salah satu daripadanya kemudian tulis artikel yang lebih baik daripada artikel itu dan terbitkan di media sosial. Ini akan meningkatkan lalu lintas laman web anda dalam masa yang sangat sedikit.

7. Penyangga

Penyangga adalah alat blog terbaik yang akan menjimatkan masa berharga anda. Anda boleh menjadualkan catatan Facebook, tweet Twitter, pos Google plus, gambar Instagram dan menerbitkan pada masa yang anda pilih di media sosial.

Sekiranya anda tidak mahu memilih masa pengeposan maka aplikasi ini akan menerbitkan catatan anda pada waktu yang paling baik sehingga anda akan mendapat faedah maksimum dari media sosial. Penyangga tersedia dalam versi percuma dan berbayar.

8. Analitis Google

analisis google

Sekiranya anda menulis blog selama beberapa bulan, menulis artikel dan mempromosikannya di media sosial dan sekarang anda ingin mengetahui hasil dari semua aktiviti ini, alat Analitis Google akan membantu anda dengan baik.

Analitis Google adalah salah satu alat blogging yang paling popular yang digunakan oleh semua blogger pada masa ini. Anda boleh memeriksa semua aktiviti pengguna di blog dari masuk atau keluar dari blog.

Bahagian masa nyata akan menunjukkan kepada anda pengguna mana yang sedang melayari laman web anda. Bahagian khalayak akan menunjukkan lokasi pengguna, penyemak imbas, sistem operasi, dll. Bahagian pemerolehan akan menunjukkan kepada anda bagaimana orang menemui laman web anda dan bahagian Tingkah laku akan menunjukkan aktiviti pengguna anda di blog anda.

Sekiranya anda baru menggunakan Analitis Google maka di sini adalah panduan pemula yang akan membantu anda memahaminya dan menyiapkannya.

9. Tatabahasa

Tatabahasa

Sekiranya anda tidak serius mengenai kesalahan ejaan dan tatabahasa dalam kandungan anda, anda akan kehilangan pengguna dengan pantas. Setelah pengguna mendapati kandungan anda sangat mesra pengguna dan mudah dibaca maka kemungkinan untuk kembali kepada pengguna tersebut sangat tinggi.

Tatabahasa akan membantu anda menjadikan kandungan blog anda dapat dibaca dengan mengesan dan menyorot ejaan, tatabahasa, dan tanda baca yang salah. Ini bukan sahaja dapat mengesan kesalahan dalam kandungan tetapi juga memberi cadangan penyelesaian yang tepat untuk kesalahan tersebut.

Grammarly tersedia dalam versi percuma dan berbayar. Dalam versi berbayar, anda boleh membuat kandungan lebih mudah dibaca kerana akan menemui lebih banyak kesalahan dan memberikan penyelesaiannya.

10. Pixabay

Untuk membuat gambar yang unik dan tepat untuk catatan blog anda, anda perlu mempunyai kemahiran merancang dan masa. Sekiranya anda tidak mempunyai kedua-duanya Pixabay adalah alat terbaik untuk anda. Terdapat terlalu banyak foto percuma yang dapat anda gunakan di blog anda.

Kesimpulannya

Semua alat blog yang disenaraikan di atas pasti akan menjimatkan banyak masa dan juga membantu anda dalam meningkatkan produktiviti.

Beritahu saya mana alat blog kegemaran anda di bahagian komen di bawah.

Baca juga,

 • 10 Blogger Terbaik di India
 • 10 Blogger Terbaik di Dunia
 • Plugin Google Adsense terbaik untuk WordPress
 • 10 Sebab Mengapa Anda Bukan Blogger yang Berjaya (Dan Bagaimana Menjadi!)
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map