Bagaimana Menulis Catatan Blog Yang Sempurna? – “Panduan Langkah demi Langkah Lengkap”

Menulis catatan blog yang disukai penonton tidak semudah itu. Ia memerlukan beberapa bahan untuk menulis catatan blog yang sempurna.


Anda tahu blog apa? Pada mulanya, blog lebih merupakan buku harian peribadi. Orang biasa berkongsi perkara mengenai kehidupan seharian mereka dalam catatan blog mereka. Tetapi sekarang blog telah menjadi kaedah yang berkesan untuk mendorong lebih banyak lalu lintas ke laman web.

Blog adalah jurnal dalam talian di mana anda dapat memaparkan maklumat dalam urutan kronologi terbalik. Catatan terbaru muncul pertama dalam blog. Anda boleh mengatakan bahawa blog adalah laman web atau platform maklumat di mana penulis atau sekumpulan penulis berkongsi pandangan mereka.

Menulis catatan blog memerlukan kemahiran. Bagi banyak orang, menulis untuk tujuan pengoptimuman mesin carian dan menulis untuk menarik perhatian penonton nampaknya dua perkara yang berbeza. Tetapi ini tidak berlaku. Dalam catatan blog yang dioptimumkan dan dibaca SEO, simpan kata kunci anda di tempat yang menonjol. Tetapi elakkan penggunaan kata kunci yang berlebihan.

Definisi catatan blog:

Pemasaran mempunyai banyak bahagian dan kandungan adalah salah satu daripadanya. Tetapi ini adalah istilah yang paling disalahpahami oleh kebanyakan kita. Setiap orang mahu mendorong lebih banyak lalu lintas ke laman web dan mempertimbangkan semua faktor kritikal yang memainkan peranan penting dalam hal ini, tetapi mereka mengabaikan kepentingan kandungan berkualiti.

Blog adalah laman web maklumat di mana penulis berkongsi pandangannya mengenai subjek individu. Catatan blog adalah entri yang ditulis oleh penulis di blog. Sekiranya anda memiliki blog, anda juga dapat memuat naik konten dalam bentuk teks, video, infografik, dan foto.

Tetapi apa yang menjadikan catatan blog menjadi sempurna? Adakah wujud seperti catatan blog yang sempurna?

Baiklah, jawapannya adalah ya. Semasa anda menulis catatan blog, ingat bahawa anda tidak menulis kertas sekolah menengah anda. Anda perlu menulis bahawa penonton anda menarik.

Dengan kata mudah, catatan blog anda mesti menarik kerana anda menulis kepada khalayak yang jauh lebih besar. Tidak ada yang akan membaca bahan yang membosankan di blog anda.

Baca juga, 4 Cara Mendapatkan Idea Kandungan dari Pesaing anda

Berikut adalah beberapa perkara yang dapat membantu anda menulis catatan blog yang sempurna:

1. Kata kunci Carian:

Anda memiliki blog yang bermaksud anda mahu kedudukannya lebih tinggi dalam hasil enjin carian dan memilih kata kunci yang tepat yang boleh melakukannya. Lakukan penyelidikan kata kunci sebelum mula menulis sesuatu.

Kata kunci adalah apa yang dicari oleh khalayak anda dan ketika anda menulis catatan blog setelah melakukan penyelidikan kata kunci yang tepat, catatan blog anda akan berada di hasil carian teratas. Ingat bahawa penyelidikan kata kunci sangat penting dalam SEO.

Baca juga, 11 Alat Penyelidikan Kata Kunci Terbaik untuk SEO (Percuma dan Berbayar)

2. Tajuk karismatik:

Tulis Tajuk Memikat

Mari kita mulakan dengan perkara mudah. Apabila anda menulis tajuk utama, anda menghabiskan lapan puluh sen daripada dolar anda. Anda harus memberikan tajuk yang menarik agar penonton dapat dengan mudah mencari artikel anda. Sama ada pembaca akan membaca catatan atau tidak sepenuhnya berdasarkan tajuk yang anda pilih.

Sekiranya anda mahu artikel anda dijumpai oleh mesin pencari, maka jangan lupa untuk menambahkan kata kunci dalam tajuk anda. Tetapi tunggu sebentar! Pemadanan kata kunci tidak akan berfungsi. Bersikap semula jadi.

Sekiranya anda berfikir untuk menggunakan tajuk clickbait, segera hilangkan idea tersebut. Penonton mendapati umpan klik mengganggu. Oleh itu, jangan sekali-kali mempertimbangkan untuk menggunakannya. Sekiranya anda menggunakan tajuk yang mengelirukan, penonton akan mengklik untuk membaca siaran, tetapi dengan cepat ia akan meninggalkan blog.

Mesin pencari akan menyedari bahawa anda tidak menyediakan apa yang dicari oleh khalayak. Gunakan tajuk yang menarik agar penonton dapat mengkliknya untuk membaca keseluruhan catatan.

3. Gunakan Sub-Header:

Anda boleh menggunakan judul yang menarik untuk menarik perhatian penonton, tetapi anda tidak dapat memerah semuanya dalam beberapa kata. Oleh itu, anda memerlukan sub-tajuk yang menyokong untuk memberitahu pembaca tentang isi kandungan anda dan perkara yang ingin anda bincangkan.

Ingat anda hanya menarik perhatian dengan menggunakan tajuk yang menarik. Anda harus menjana minat dengan menggunakan sub-header dalam catatan blog.

4. Pastikan sederhana:

Sekarang muncul permainan kata. Anda menggunakan frasa dan perkataan sukar yang tidak dapat difahami oleh khalayak anda. Apabila anda gagal membiarkan penonton memahami kandungan anda, anda akan mengalahkan sudut pemasaran kandungan.

Anda harus menggunakan jargon tetapi hanya jika perlu. Jangan gunakan sinonim yang sukar untuk dipamerkan. Pastikan catatan anda dapat difahami dan mudah untuk semua orang.

Jauhkan perenggan pendek kerana pembaca tidak memperhatikan bahagian yang membosankan panjang. Dalam catatan blog yang dioptimumkan untuk SEO, anda perlu memastikan bahawa ayat tidak terlalu panjang. Jangan mulakan setiap ayat baru pada baris baru.

5. Lakukan penyelidikan anda:

Lakukan Penyelidikan Anda

Mari kita semua tidak tahu semua blogger. Bahkan kadang-kadang ketika blogger profesional duduk menulis sesuatu yang mereka tidak tahu apa-apa mengenai subjek tertentu. Terdapat penyelidikan untuk menyelamatkan mereka. Anda harus membuat kajian sebelum anda menulis sesuatu. Sekiranya anda mengambil maklumat dan fakta dari pihak ketiga, pastikan anda memilih sumber yang berwibawa.

Ingat bahawa maklumat palsu dengan mudah masuk ke dalam artikel tanpa disedari oleh editor laman web. Oleh itu, berhati-hatilah semasa menulis fakta dan angka. Elakkan menulis fakta yang salah.

6. Gunakan Imej dengan berkesan:

Catatan blog tanpa kandungan visual kemungkinan besar menghantar pembaca anda ke Twitter atau Reddit. Jadi, sangat berharga untuk memasukkan gambar untuk memecah teks. Baiklah, tidak ada seorang pun yang memperhatikan setiap perkataan yang anda tulis. Menyertakan gambar yang menarik menjadikan siaran anda kelihatan kurang menakutkan.

Saya tidak membaca siaran yang tidak mengandungi foto. Saya hanya mengimbas catatan blog dan bukannya melalui setiap perkataan. Sekiranya anda menulis mengenai topik kering, kemudian gunakan gambar untuk menyuntikkan humor yang sangat diperlukan.

7. Proofreading:

Proofreading memang merupakan bahagian penting dalam menulis blog yang sempurna. Apabila anda menaip pesanan ringkas di telefon, typo kadangkala memalukan anda. Perkara yang sama berlaku untuk catatan blog juga. Mungkin terdapat kesalahan tatabahasa, kesalahan ketik, dan kemerosotan umum yang meninggalkan kesan negatif kepada pembaca.

Jadi, selalu baca catatan blog anda beberapa kali sebelum anda menekan terbitkan. Sekiranya boleh, berikan kepada rakan anda untuk mengimbas cepat sebelum menerbitkannya.

8. Kongsi catatan blog anda:

Anda harus berkongsi catatan blog anda di laman media Sosial yang popular seperti Facebook dan Twitter dll. Baca juga blog pengguna lain dan ambil bahagian dalam perbincangan dengan memberi komen. Ini akan membantu anda membuat komuniti besar di mana anda akan dapat berkongsi catatan blog anda.

Jangan katakan apa yang orang lain katakan. Jadilah unik dan jadikan siaran anda menonjol daripada yang lain. Sekiranya penonton memberi komen dan membincangkan topik tersebut, ini bermakna anda telah berjaya memberikan sesuatu yang berharga kepada penonton anda. Panjang catatan blog anda mestilah panjang.

Tidak boleh terlalu lama atau terlalu pendek. Simpan catatan anda antara 1000-1500 patah perkataan. Jadilah asli dan berpegang teguh pada intinya. Jangan lupa untuk mengaitkan siaran semasa anda dengan topik yang sama dengan siaran baru.

Bio Pengarang:

Sheroze Atari mempunyai pengalaman selama 5+ tahun di kawasan Pengoptimuman Enjin Carian (SEO), Penyelidikan Pasaran, Pembangunan Perniagaan & Teknologi.

Baca Juga:

  • Cara Menulis Huraian Meta Kuat Yang Menukar
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map