Cara Memulakan Blog WordPress Di Bluehost (Panduan Lengkap)

Adakah kamu sedang mencari bagaimana memulakan blog WordPress di Bluehost?


Di sini anda akan mendapat tutorial lengkap yang dijelaskan langkah demi langkah dengan tangkapan skrin.

Walaupun anda tidak tahu apa-apa tentang pembuatan laman web atau blogging, anda boleh membuat blog WordPress dengan mudah dalam beberapa minit dengan menggunakan panduan pemula kami.

Terdapat banyak platform yang tersedia untuk membuat laman web seperti Blogger, WordPress, Weebly, Wix dan banyak lagi. Dari semua platform ini, WordPress adalah platform terbaik untuk membuat laman web untuk pemula.

WordPress adalah berbayar dan Blogger adalah perisian pembuatan laman web percuma. WPressBlog mengesyorkan anda memilih WordPress. Terdapat banyak kelemahan menggunakan Blogger. Anda dapati di sini perbezaan antara WordPress dan Blogger.

Walaupun begitu banyak syarikat besar seperti TechCrunch, Bloomberg Professional, Sony Music, dll menjalankan laman web mereka di WordPress. Pada masa ini, 75 juta laman web bergantung pada WordPress.

Faedah menggunakan laman web WordPress:

 • Ia sangat senang digunakan. Anda boleh membuat halaman baru, menerbitkan blog, gambar atau video dengan mudah di WordPress.
 • Anda boleh mengurus laman web anda dari mana sahaja kerana ia berasaskan penyemak imbas sehingga anda hanya memerlukan komputer dengan sambungan internet.
 • Tidak memerlukan pengekodan untuk menerbitkan artikel, gambar atau video. Anda juga boleh memformat teks tanpa pengekodan.
 • Sekiranya anda ingin mengubah reka bentuk atau tema laman web maka anda boleh memuat naik dan memasang tema WordPress kegemaran anda.
 • Sangat mudah untuk mengoptimumkan laman web WordPress untuk mesin pencari. Anda boleh menggunakan pemalam WordPress untuk mengoptimumkan laman web anda. Ini akan menjimatkan masa anda yang besar.
 • Sekiranya anda ingin memulakan blog maka WordPress adalah platform terbaik untuknya. Terdapat ciri blog terbina dalam WordPress di mana anda boleh menghantar blog, mengurus komen, membuat RSS dengan mudah.

Sekarang saya akan mengajar anda cara membuat laman web di WordPress. Anda hanya perlu mengikuti arahan berikut untuk membuat blog WordPress.

Panduan Lengkap Untuk Memulakan Blog WordPress di Bluehost

1. Tentukan nama domain

Sekarang, untuk membuat laman web anda harus memutuskan nama domain (nama laman web). Setelah anda memutuskan nama domain maka anda tidak dapat mengubahnya lagi kerana ini akan merugikan usaha SEO dan pemasaran anda.

Saya mengesyorkan anda memilih domain .com kerana ia merupakan peluasan domain yang paling banyak digunakan. Sekiranya nama laman web pilihan anda tidak tersedia di .com, maka anda juga dapat memilih .net. Ia juga merupakan salah satu peluasan domain terbaik.

Sekiranya anda mempunyai kekeliruan dalam mencari nama domain terbaik maka anda boleh menggunakan penjana nama domain terbaik ini. Alat ini akan membantu anda dalam mencari nama domain yang unik mengikut keperluan anda.

Sekiranya anda sudah membeli nama domain, teruskan membaca bahagian berikut.

10 Pendaftar Nama Domain Terbaik dan Termurah

2. Pilih hos

Setelah memutuskan nama domain, anda memerlukan host di mana anda boleh menjadi tuan rumah laman web anda. Terdapat banyak penyedia hosting web yang tersedia seperti Bluehost, HostGator, GoDaddy, dll.

Saya mengesyorkan anda memilih Bluehost untuk menjadi tuan rumah laman web anda kerana secara rasmi penyedia hosting yang disyorkan oleh WordPress. Juga, mereka memberikan nama domain percuma jika anda membeli rancangan hosting selama 1 tahun atau lebih.

Di sini saya telah menerangkan semua langkah dengan tangkapan skrin untuk mendaftar di Bluehost. Ikut saja mereka.

Langkah 1: Sekarang untuk mendaftar di hosting Bluehost, klik pada pautan berikut. Dengan mengklik pada pautan berikut, anda akan mendapat diskaun 50% dan nama domain percuma dengan sebarang rancangan hosting selama 1 tahun atau lebih.

Klik Di Sini Untuk Dapatkan Diskaun 50% Untuk Semua Pelan Hosting Bluehost

Langkah 2: Sebaik sahaja anda mengklik pautan di atas, anda akan melihat laman web hosting Bluehost. Pertama, klik pada butang “Mulakan Sekarang”.

persediaan blog

Langkah 3: Setelah mengklik pada butang “Mulakan Sekarang”, anda akan melihat semua rancangan hosting bersama. Pilih rancangan hosting mengikut keperluan anda.

rancangan hosting bersama bluehostPelan hosting web Bluehost

Sekiranya anda pemilik perniagaan kecil atau ingin membuat blog peribadi maka anda boleh memilih rancangan asas. Apabila perniagaan anda mula berkembang maka anda boleh meningkatkan rancangan hosting anda ke Plus. Rancangan hosting jangka pendek lebih mahal daripada rancangan jangka panjang. Oleh itu, anda dapat menjimatkan wang dengan membeli rancangan hosting jangka panjang.

Langkah 4: Setelah memilih paket hosting, masukkan nama domain Anda di kotak “domain baru”. Sekiranya anda sudah memiliki domain, anda boleh memasukkannya pada kotak “Saya mempunyai nama domain”.

masukkan nama domainPilih nama domain

Langkah 5: Sekarang klik seterusnya. Di sini anda boleh membuat akaun dengan log masuk ke akaun Gmail anda dan dengan mengisi maklumat anda.

isi maklumat akaunIsi borang

Sekiranya anda ingin mendaftar melalui Gmail maka klik pada butang “Log masuk dengan Gmail” atau anda juga dapat mengisi maklumat anda dalam borang yang diberikan.

Setelah anda mengisi borang kemudian pilih “Pelan Akaun”. Pelan yang dipilih secara lalai adalah selama 36 bulan. Tetap seperti itu kerana rancangan hosting untuk jangka masa pendek akan lebih mahal.

pilih rancangan akaunMaklumat Harga Rancangan

Sekarang di bahagian seterusnya, anda akan menemui beberapa ciri tambahan seperti Perlindungan Privasi Domain, Keselamatan SiteLock, Codeguard Basic dan SEO Tools. Ciri-ciri ini tidak wajib sehingga anda dapat memilihnya mengikut kehendak anda.

ciri laman web tambahanMaklumat Diskaun

Nota PENTING: Sekiranya ciri ini tidak diperlukan untuk anda, jangan lupa hapus centang semua kotak tersebut.

Langkah 6: Sekarang masanya untuk mengisi maklumat pembayaran. Isi semua butiran pembayaran yang diperlukan. Anda juga boleh membuat pembayaran melalui PayPal. Anda akan mendapat pilihan ini dengan mengklik “lebih banyak pilihan pembayaran”. Kemudian selesaikan proses pendaftaran dengan mencentang pada kotak Syarat Perkhidmatan dan klik pada butang Kirim.

Butiran pembayarancara bayaran

Langkah 7: Setelah mengklik butang kirim, anda akan melihat skrin seperti di bawah. Klik pada butang “Buat kata laluan anda”.

persediaan blog wordpress

Pada skrin seterusnya masukkan kata laluan yang hanya dapat anda ingat dengan mudah. Kemudian tandakan kotak “Saya telah membaca dan bersetuju …” dan klik pada butang Seterusnya.

buat kata laluan wordpress

Kemudian klik pada butang “log masuk”.

log masuk

Sekarang anda akan mendapat e-mel dengan pautan pengaktifan dan maklumat log masuk anda.

3. Sediakan Akaun WordPress

Sekarang klik pada pautan pengaktifan yang disediakan dalam e-mel anda. Kemudian klik pada hosting dari menu biru utama kemudian klik di laman web dari submenu. Kemudian klik pada pautan pemasangan.

persediaan wordpress

Sekarang di skrin seterusnya pilih domain anda kemudian klik seterusnya.

pilih domain

Setelah menyelesaikan proses penyediaan, tulis URL di bar alamat penyemak imbas anda.

http://www.domainandaanda.com/wp-admin

Ini akan menunjukkan tetingkap masuk, di mana anda mesti memasukkan nama pengguna dan kata laluan anda.

Tetingkap log masuk WordPress

Setelah log masuk ke papan pemuka WordPress, anda boleh menerbitkan blog, gambar atau video, menukar tema dan banyak lagi perkara yang boleh anda lakukan dari papan pemuka WordPress.

Sekiranya anda ingin menjana wang melalui blog anda maka saya cadangkan anda memasang tema WordPress yang dioptimumkan Adsense. Ini akan membantu anda memperoleh pendapatan maksimum dari Adsense.

Kesimpulannya

Saya harap anda berjaya membuat blog WordPress di Bluehost. Sekiranya anda menghadapi masalah dalam membuat blog WordPress, silakan beri tahu kami dengan memberi komen di bahagian komen di bawah.

Baca juga,

 • Cara Memulakan Blog WordPress Dengan SiteGround
 • 10 Sebab Mengapa Anda Bukan Blogger yang Berjaya
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map