Wix vs WordPress – Mana yang terbaik?

Kedua-duanya Wix dan WordPress adalah alat untuk membina laman web. Ini bukan keputusan yang mudah untuk memilih mana, terutama jika pengguna baru membangun laman web.


WordPress adalah sistem pengurusan kandungan, dan Wix adalah pembina laman web. Pengguna perlu memahami perbezaan mereka sebelum memutuskan apa yang harus dipilih.

Dalam blog ini, kita akan membandingkan Wix vs WordPress berdasarkan enam parameter, untuk membantu pengguna dalam menentukan platform mana yang terbaik untuk mereka.

Wix vs WordPress

1) Kos dan Harga

Perkara pertama yang perlu ditentukan oleh pengguna adalah kos membangunkan laman web. Kos dan harga memainkan peranan penting dalam memilih platform. Itu bergantung sepenuhnya pada anggaran pengguna. Di bahagian ini, kami akan menentukan platform mana yang menjimatkan kos.

WordPress:

WordPress bebas menggunakan platform kerana menjadi sumber terbuka. Pengguna memerlukan hosting web dan nama domain mereka untuk pemasangan. Terdapat juga banyak penyedia hosting untuk pengguna, dan itu bergantung pada anggaran mereka.

Sekiranya pengguna memutuskan untuk menggunakan tema atau plugin WordPress premium, kosnya akan meningkat. Walaupun mereka mempunyai pilihan untuk mengurangkan kos dengan menggunakan plugin dan tema WordPress percuma. Ini membolehkan pengguna menambah ciri tanpa perlu meningkatkan rancangan hosting mereka.

harga wix dan wordpress

Wix:

Versi asas pembangun laman web diberikan secara percuma oleh Wix. Tetapi ada dua kelemahan pada versi asas. Yang pertama adalah bahawa nama domain khusus tidak dibenarkan, alamat laman web akan menjadi nama pengguna.wix.com/sitename, dan yang kedua adalah bahawa terdapat iklan jenama di bahagian bawah dan atas laman web.

Tambahan yang diperlukan juga tidak disediakan dalam versi asas. Terdapat beberapa rancangan premium, dan masing-masing memberikan had storan dan lebar jalur yang berbeza.

Semua kos ini tidak termasuk aplikasi yang dibeli oleh pengguna dari pasaran aplikasi Wix.

Kesimpulan:

WordPress menang dari segi Kos dan harga kerana memberi kebebasan kepada pengguna untuk menggunakannya dengan cara yang dia mahukan. Beberapa syarikat web hosting menyediakan rancangan yang fleksibel, dan biaya bergantung pada sumber yang dimiliki pengguna.

2) Susun atur dan Reka Bentuk

Kejayaan laman web bergantung pada susun atur dan reka bentuk. Reka bentuknya mesti menarik dan mesra pengguna. Di bahagian ini, kami akan menentukan platform mana yang menyediakan reka bentuk dan susun atur terbaik.

WordPress:

Pengguna mempunyai pilihan untuk memilih dari ribuan tema berbayar dan percuma di WordPress.

Tema percuma mempunyai sokongan terhad, walaupun mereka melalui proses tinjauan menyeluruh. Sebaliknya, yang berbayar mempunyai pilihan sokongan premium dan mempunyai lebih banyak ciri.

Tema WordPress mempunyai pilihan penyesuaian terbina dalam. Pengguna boleh menyesuaikan tema WordPress ini dengan bantuan gaya pemalam.

Tema percuma boleh dimuat turun dari WordPress.org. Pengguna boleh membeli yang berbayar dari kedai seperti CSSIgniter, Themify, dan StudioPress.

Wix:

Ini mempunyai sekitar 500 templat untuk dipilih oleh pengguna di Wix. Reka bentuk mereka ditulis dalam HTML 5 dan responsif sepenuhnya. Pengguna boleh menyesuaikan reka bentuk laman web dengan bantuan alat bawaan. Mereka dapat menyusun semula item dan mengubah susun atur.

Reka bentuknya tersedia untuk semua jenis laman web. Terdapat lima kategori templat, misalnya, eCommerce, peribadi, hobi, seni & kraf, dan perniagaan.

Templat tidak dapat diubah setelah dipilih. Pengguna boleh menggunakan alat bawaan untuk menyesuaikan dan mengubahnya tetapi tidak dapat menukar ke alat yang lain. Ia adalah kelemahan Wix yang ketara.

Kesimpulan:

WordPress mempunyai lebih banyak susun atur dan tema reka bentuk berbanding dengan Wix. Tidak ada batasan untuk pengguna dalam menyesuaikan atau menukar tema di WordPress.

3) Yang merupakan platform yang lebih baik untuk blogging?

Pengguna boleh menggunakan Wix dan WordPress untuk menulis blog. Selalunya ketika memulakan blog, mereka mencari platform yang boleh diakses untuk memulakan blog mereka. Di bahagian ini, kita akan membandingkan platform mana yang lebih baik untuk blog.

WordPress:

34% laman web kini berjalan di WordPress. Dahulu ia bermula sebagai platform blogging, tetapi perlahan-lahan berkembang menjadi pembangun laman web yang lengkap.

WordPress mempunyai semua ciri yang diperlukan untuk blog, termasuk ciri-ciri canggih. Pengguna boleh menggunakan editor blok Gutenberg dalam membuat susun atur yang menarik untuk blog mereka. Ia mempunyai sistem komen asli.

Pengguna boleh memperluaskan blog mereka dengan plugin apa pun atau menambah ciri yang mereka mahukan dalam catatan blog mereka.

Wix:

Wix dilengkapi dengan semua ciri yang diperlukan untuk blogging, misalnya, kategori, video dan foto, tag, arkib, dll..

Ia tidak mempunyai sistem komen asli, tidak seperti di WordPress. Wix menggunakan komen Facebook, dan komen ini tidak mudah alih.

Terdapat juga kekurangan ciri-ciri seperti catatan lama, gambar pilihan, dan banyak lagi. Untuk catatan blog, antara muka penulisan tidak sama dengan pembangun laman web Wix. Ia menggunakan editor teks biasa, dan terhad dari segi pilihan pemformatan.

Kesimpulan:

WordPress mengatasi Wix sebagai platform blogging. Wix terlalu asas dan tidak mempunyai banyak ciri penting.

4) Kemudahalihan Data

Kemudahalihan Data memberi kebebasan kepada pengguna untuk memindahkan kandungan mereka jika mereka mahu melakukannya. Di bahagian ini, kita akan membandingkan portabiliti data di WordPress dan Wix.

WordPress:

Mudah bagi pengguna untuk mengeksport kandungan mereka di WordPress. Dengan hanya satu pengeksport klik, pengguna dapat memuat turun kandungan mereka dalam format XML. Oleh kerana WordPress adalah platform yang dihoskan sendiri, pengguna mempunyai pilihan untuk membuat sandaran, memuat turun fail media mereka, dan mengeksport data WordPress mereka secara manual. Sekiranya mereka tidak berpuas hati dengan syarikat tuan rumah mereka sekarang, mereka dapat dengan cepat memindahkan laman web WordPress mereka ke host web baru.

Kemudahalihan data

Wix:

Terdapat pilihan terhad di Wix untuk memindahkan kandungan ke platform lain. Pengguna dapat mengeksport catatan blog mereka jika dalam format XML, dan mereka perlu memuat turun halaman, gambar, video, dan konten lain secara manual. Wix menghoskan seluruh kandungan di pelayannya, dan pengguna tidak dapat mengeksportnya ke tempat lain.

Kesimpulan:

Dari segi mudah alih data, WordPress jauh lebih baik dalam memindahkan data.

5) Kemudahan penggunaan

Semasa memulakan laman web blog, pemula lebih suka membuatnya tanpa perlu membuat kod atau menyewa pereka laman web. Pengguna boleh membuat laman web mereka di Wix dan WordPress tanpa perlu membuat kod. Di bahagian ini, kita akan membandingkan platform mana yang mudah digunakan.

WordPress:

Pengguna boleh menggunakan penyunting visual untuk menulis kandungannya. WordPress mempunyai penyesuai tema jika pengguna ingin mengedit sifat tema yang mereka gunakan di laman web mereka. Walaupun WordPress tidak mempunyai pembangun halaman seret dan lepas, pengguna harus mendapatkan idea umum mengenai bahagian yang berbeza seperti penyesuai, menu navigasi, editor pos visual, dan lain-lain. Terdapat keluk pembelajaran kecil, tetapi ketersediaan beribu-ribu tema menjadikan penyesuaian mudah untuk laman web.

Wix:

Pengguna mudah digunakan dan alat terbaik untuk membina laman web mereka di Wix. Ia dilengkapi dengan antara muka seret dan lepas, dan pengguna dapat menyeret dan melepaskan item di mana sahaja di laman web mereka. Mereka dapat menyusun semula bahagian di laman web mereka, menulis kandungan, dan menambahkan media dalam lingkungan yang mesra pengguna. Ia sangat baik untuk pemula yang tidak tahu membuat kod.

Kesimpulan:

Wix adalah pemenang yang pasti. Pengguna tidak perlu meluangkan masa untuk mempelajari platform atau memasang plugin untuk membuat laman web. WordPress mempunyai sedikit keluk pembelajaran dan memerlukan pemasangan plugin yang diperlukan untuk mengembangkan laman web.

6) Aplikasi dan Pemalam

Sambungan pihak ketiga seperti aplikasi dan pemalam dapat menambahkan ciri tambahan ke laman web. Di bahagian ini, kami akan membandingkan pemalam dan aplikasi di kedua platform.

WordPress:

Lebih kurang 55,000+ plugin percuma terdapat di plugin WordPress.org. Ia juga mempunyai plugin premium. Pengguna boleh melakukan apa sahaja dari plugin yang terdapat di WordPress. Terdapat plugin untuk semua perkara.

Wix:

Ia mempunyai sekitar 200+ aplikasi, dan aplikasi ini menyediakan pelbagai fitur. Terdapat versi percuma atau ringan, dan beberapa aplikasi memerlukan pembayaran bulanan atau harga berbeza-beza. Wix mempunyai koleksi aplikasi yang terhad, tetapi merangkumi semua ciri yang diperlukan.

aplikasi wix

Kesimpulan:

WordPress adalah pemenang yang jelas dalam bidang ini. Pengguna mempunyai banyak plugin dan aplikasi WordPress untuk dipilih, dan walaupun, perpustakaan aplikasi Wix semakin meningkat, ia masih terhad dibandingkan dengan apa yang ditawarkan oleh WordPress.

7) Perbandingan eCommerce

Mari lihat bagaimana perbandingan Wix dan WordPress dalam eCommerce kerana menjual barang dalam talian adalah ciri penting yang dicari oleh kebanyakan pengguna ketika memilih platform.

WordPress:

42% laman web eCommerce dijalankan di WordPress. Dengan bantuan WooCommerce, WordPress menjadikannya proses yang lancar untuk membuat kedai dalam talian. Terdapat pelbagai jenis plugin eCommerce yang dapat digunakan pengguna dalam penjualan barang digital atau fizikal, langganan, acara, dan lain-lain.

Plugin eCommerce malah mempunyai plugin tambahan dan tema khusus mereka.

Wix:

ECommerce dilengkapi dengan rancangan berbayar di Wix. Pengguna pelan percuma tidak boleh menggunakan kedai eCommerce di Wix. Mereka harus menaik taraf ke pelan berbayar. WixStores hanya membenarkan Authorize.net dan Paypal sebagai pintu masuk pembayaran.

Pengguna dapat menggunakan aplikasi pihak ketiga untuk menjual, tetapi akan memakan biaya kerana aplikasi ini mempunyai biaya bulanan.

Kesimpulan:

WordPress + WooCommerce memberikan kebebasan, fleksibiliti, dan pilihan berbanding dengan Wix. Ini adalah pilihan yang tepat untuk membuat kedai dalam talian yang boleh berkembang pada masa akan datang.

Mengakhiri

Sebagai platform penerbitan web untuk laman web, WordPress jauh lebih baik jika dibandingkan dengan Wix. Pengguna dapat menyelesaikan banyak perkara dengan WordPress dalam jangka masa panjang. Kami berharap dengan membaca blog ini dapat membantu anda dalam memilih platform yang tepat untuk anda.

Baca juga,

  • WordPress.com vs WordPress.org
  • WordPress vs Blogger

Bio Pengarang:

Prinsa Prajapati adalah seorang penulis kandungan teknikal yang gemar menulis mengenai pembangunan laman web WordPress dan juga berkongsi pengetahuan mengenai kemajuan terkini dalam dunia reka bentuk web dengan Siliconithub. Dia juga suka berkongsi idea mengenai CMS, pelbagai perisian, bahasa pengaturcaraan, dan teknologi.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map