WordPress.com vs WordPress.org – Mana Yang Harus Dipilih untuk Blog Anda?

Adakah anda akan memulakan laman web? Sejak awal terdapat kekeliruan mengenai perbezaan antara WordPress.com dan WordPress.org. Kekeliruan ini biasa berlaku kerana namanya hampir sama. Sekarang timbul persoalan tentang apa perbezaan antara dua dan mana yang harus digunakan oleh seseorang untuk memulakan laman web pertama mereka.


WordPress.org adalah WordPress yang dihoskan sendiri dan merupakan sumber terbuka perisian WordPress yang boleh dimuat turun oleh sesiapa sahaja yang ingin menggunakannya. Anda diharuskan memiliki nama domain dan hosting Web dan kemudian anda akan mempunyai kuasa penuh dalam segala hal.

Sebaliknya, WordPress.com adalah salah satu laman web tertentu ketika pelaksanaan perkhidmatan dikembangkan pada perisian WordPress.org. Ini membantu dalam pengehosan laman web dan mengawal segala-galanya tetapi memerlukan sedikit kelonggaran.

Sekiranya anda ingin mengetahui perbezaan antara WordPress.com dan WordPress.org, maka lebih baik melihat secara dekat setiap platform secara bebas.

Mengenai WordPress.org

WordPress.org adalah salah satu platform laman web yang sangat popular yang tersedia 100% untuk sesiapa sahaja. Anda hanya memerlukan nama domain dan hosting WordPress. Inilah sebabnya ia dipanggil sebagai WordPress yang dihoskan sendiri.

Kelebihan WordPress.org

 • Anda boleh melakukan apa sahaja dengan laman web anda dan menyesuaikannya mengikut diri anda.
 • Tersedia plugin percuma, disesuaikan dan berbayar untuk laman web anda.
 • Seseorang dapat dengan mudah memperibadikan laman web seperti yang diperlukan menggunakan tema WordPress terbaik.
 • Anda boleh menjana wang dari laman WordPress dengan menyiarkan iklan anda.
 • Untuk analitik dan penjejakan yang diperibadikan, anda boleh menggunakan alat seperti Google Analytics.
 • Dengan menggunakan WordPress yang dihoskan sendiri, anda boleh membuat kedai dalam talian untuk menjual produk digital, pembayaran, dan penghantaran dari laman web kami sendiri.
 • Anda juga boleh merancang laman web keahlian dan merancang komuniti di laman web anda.

Tetapi ia juga dilengkapi dengan kekurangannya sendiri.

Kekurangan WordPress.org

 • Seperti setiap laman web, anda memerlukan web hosting. Ini adalah tempat di mana fail anda disimpan. Apabila laman web anda akan berkembang maka hosting web anda juga akan berkembang.
 • Anda bertanggungjawab untuk kemas kini dan semua sandaran anda.

Sekiranya anda ingin membuat laman web dengan WordPress.org maka saya telah menulis panduan langkah demi langkah untuk anda:

 • Cara membuat laman web WordPress (panduan langkah demi langkah)

Sekiranya anda ingin menjana wang dari laman web anda maka di sini anda boleh menyemak 12 cara berbeza untuk menjana wang dari laman web WordPress anda.

Mengenai Wordress.com

Wordress.com adalah perkhidmatan hosting lain yang dibentuk oleh pengasas bersama WordPress. Sekiranya anda memikirkan faedahnya, ini adalah salah satu pilihan terbaik untuk blogger hobi dan mereka yang memulakan blog untuk keluarga mereka sendiri.

Kelebihan WordPress.com

 • Ia percuma sehingga 3GB ruang. Selepas itu, anda perlu menukar kepada pelan berbayar untuk mendapatkan lebih banyak ruang.
 • Dengan ini, anda tidak perlu risau tentang cadangan dan kemas kini.

Ia juga mempunyai batasan yang membezakannya dengan WordPress.org.

Kekurangan WordPress.com

 • Iklan diletakkan di semua laman web percuma, oleh itu, pengguna anda akan dapat melihat iklan dan anda tidak akan menjana wang daripadanya. Tidak seperti WordPress.Org, anda tidak mempunyai kebenaran untuk menjual iklan di laman web anda.
 • Anda tidak mempunyai kebenaran untuk memuat naik plugin atau tema. Sekiranya anda menggunakan versi percuma, maka terdapat sedikit pilihan untuk penyesuaian.
 • Anda tidak boleh menambahkan platform penjejakan dan tidak menyediakan ciri e-commerce.

Oleh itu, sekarang kita akan merumuskan perbezaan antara WordPress.Org dan WordPress.com.

Terdapat banyak perbezaan tetapi sangat penting.

Ringkasan WordPress.com vs WordPress.org

 • Di WordPress.org anda akan menerima domain lengkap tetapi dalam hal WordPress.com, anda akan mendapat subdomain.
 • Jumlah batasan di WordPress.com lebih banyak daripada WordPress.org.
 • Anda adalah pemilik kandungan yang ada di WordPress.org tetapi bukan WordPress.com.

Perbelanjaan untuk kedua-dua Platform

Dalam perbahasan mengenai WordPress.com dan WordPress.org, timbul kekeliruan kerana dikatakan bahawa merancang laman web adalah percuma. Kos bergantung kepada pelbagai aspek yang anda pilih.

Dengan WordPress.org anda boleh membuat seberapa banyak laman web yang anda boleh dengan percuma. Tetapi ada sedikit perbelanjaan seperti domain yang disebutkan di atas dan ruang untuk hosting. Tetapi dengan WordPress.com anda tidak dapat membuat seberapa banyak laman web yang anda mahukan. Selepas jumlah tertentu, anda diminta membayar.

Pengurusan laman web di kedua-dua Platform

Terdapat perbezaan besar dalam dua platform mengenai penyediaan laman web dan pengurusannya termasuk penyelenggaraannya. Untuk membuat laman web di WordPress.com, satu-satunya perkara yang perlu anda lakukan ialah membuat akaun. Semua perkara lain dilakukan untuk anda. Anda boleh membuat kandungan dengan menyesuaikan laman web anda. Bahagian teknikal juga dijaga.

Tetapi sebaliknya, membuat laman web dengan WordPress.org agak sukar. Ini melibatkan memuat turun perisian, membentuk pangkalan data, memuat naik WordPress di pelayan anda dan menjalankan skrip pemasangan.

Sekarang mana yang lebih baik – WordPress.com atau WordPress.org?

Baiklah! ia bergantung pada keperluan anda sendiri. Sekiranya anda seorang blogger dan tidak mempunyai niat untuk menjana wang dari laman web anda sendiri maka anda mesti pergi dengan WordPress.com dan jika anda seorang blogger dan menyimpan niat untuk menjana wang dari laman web anda sendiri, maka anda mesti memilih WordPress.org. Ini menawarkan kebebasan untuk mengembangkan laman web anda sesuai dengan keperluan anda.

Menurut pendapat beberapa pakar, WordPress.org adalah platform yang lebih baik yang digunakan oleh kebanyakan blogger, pemilik perniagaan besar dan juga pemilik perniagaan kecil.

Semuanya bergantung pada tempat laman web anda dihoskan dan jumlah kuasa yang anda miliki di atasnya. Berdasarkan ini perbezaan antara kedua-duanya timbul. Kita boleh mengatakan bahawa dengan WordPress.com anda akan tetap had kecuali anda membayar wang untuk menggunakan fitur canggih. Hosting mudah dimulakan dan banyak perkara diambil kira berkaitan dengan penyelenggaraan dan keselamatan laman web.

Sebaliknya WordPress.org anda mempunyai kekuatan penuh pada setiap aspek. Dengan cara ini potensi laman web anda juga meningkat. Terserah kepada anda bagaimana menjalankan dan menyelenggara laman web.

Baca Juga:

 • 15 Sebab Untuk Memilih WordPress Untuk Perniagaan Anda Pada 2020
 • 10 Penyedia Web Hosting Percuma Terbaik pada tahun 2020
 • Wix vs WordPress

Perkataan Akhir

Kita dapat melihat bahawa tidak ada jawapan khusus untuk pertanyaan yang lebih baik di antara WordPress.com dan WordPress.org dan berdasarkan keperluan tertentu kita dapat memutuskan mana yang lebih baik dalam situasi itu.

Saya mengesyorkan anda memilih WordPress.org walaupun anda tidak mahu menjana wang dari laman web anda. Kerana jika anda ingin menjana wang dari blog anda atau ingin menyesuaikan laman web anda pada tahap lanjutan maka anda memerlukan platform WordPress.org. Oleh itu, pilih platform WordPress.org sahaja untuk membuat laman web anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map