WordPress vs Blogger: Mana Yang Terbaik Platform Untuk Blogging?

Sekiranya anda ingin memulakan blog dan bingung mengenai platform blog mana yang hendak dipilih maka anda berada di tempat yang tepat.


Di sini WPressBlog akan menunjukkan kepada anda, platform blog mana yang terbaik untuk anda dari WordPress dan Blogger. Kedua-dua platform mempunyai kebaikan dan keburukan. Anda boleh memilih yang sesuai dengan keperluan anda.

Satu perkara penting yang harus anda ketahui bahawa WordPress.org dan WordPress.com keduanya adalah platform yang berbeza. WordPress.org adalah platform blogging yang dihoskan sendiri sedangkan WordPress.com adalah platform blog percuma.

Untuk mengetahui perbezaan sepenuhnya antara mereka, baca artikel WordPress.com vs WordPress.org kami.

Di sini saya telah menunjukkan perbezaan antara WordPress.org yang dihoskan sendiri dan platform Blogger percuma.

Perbezaan Antara WordPress Dan Blogger

1. Pemilikan

Sekiranya anda menjalankan blog yang berjaya selama beberapa tahun dan tiba-tiba akses anda ke blog tersebut ditolak maka ia akan menjadi kerugian yang sangat besar bagi anda. Dan saya tahu bahawa anda tidak mahu perkara seperti ini berlaku dengan anda.

Sekiranya anda menjalankan blog di blogger maka ini boleh berlaku dengan anda kerana Blogger dimiliki oleh Google. Google berhak menutup perkhidmatan bloggernya pada bila-bila masa. Oleh itu, pada masa akan datang, anda tidak mempunyai akses ke blog blogger anda.

Manakala WordPress.org adalah platform blog yang dihoskan sendiri yang bermaksud anda adalah satu-satunya pemilik blog anda. Tetapi untuk terus menjalankan blog anda di WordPress, anda harus membayar domain dan web hosting.

Sekiranya anda ingin memulakan blog di WordPress yang dihoskan sendiri, inilah panduan lengkap untuk pemula untuk memulakan blog di WordPress di Bluehost. Sekiranya anda suka hosting SiteGround, baca artikel ini: Cara Memulakan Blog WordPress dengan SiteGround.

2. Mengawal

Sekiranya kita membandingkan WordPress dengan Blogger untuk mengawal ciri, pastinya WordPress adalah pemenangnya. Anda boleh mengawal WordPress menggunakan banyak pemalam WordPress. Anda juga boleh membuat laman web perniagaan menggunakan WordPress.

Dalam blogger, anda mempunyai ciri terhad yang boleh anda gunakan untuk blog anda. Anda tidak boleh membuat laman web perniagaan menggunakan blogger.

3. Rupa

Di blogger, anda boleh mengubah rupa blog anda hanya dengan menggunakan beberapa templat sedangkan di WordPress terdapat tema WordPress percuma dan premium tanpa had yang boleh anda gunakan untuk mengubah rupa dan gaya blog anda.

Tema WordPress sangat mesra pengguna sehingga anda dapat mengubah suai tetapan dengan mudah. Di blogger, ada beberapa alat dari mana anda hanya dapat mengubah warna dan ukuran susun atur.

4. Keselamatan

Seperti yang telah saya katakan dalam topik pertama bahawa blogger adalah perkhidmatan yang disediakan oleh Google, jadi anda tidak perlu risau tentang keselamatan atau sandaran. Untuk WordPress, anda adalah pemilik blog anda dan anda juga dapat mengubahsuai ciri blog anda.

Di sini anda menguruskan blog WordPress jadi semasa menguruskan blog anda, anda mempunyai risiko virus atau penggodam. Walaupun anda dapat menjadikan blog WordPress anda selamat dengan menggunakan beberapa teknik.

Sekiranya anda ingin menjadikan blog WordPress anda selamat, baca artikel ini: Cara mengamankan blog WordPress?

5. Masa Depan

Anda harus menyedari masa depan blog anda. Sekiranya anda menjalankan blog anda untuk menjana wang maka anda tidak pernah mahu blog anda dapat dihentikan oleh orang lain. Masa depan Blogger tidak kelihatan baik kerana tidak ada kemas kini utama dari Google untuk blogger sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Oleh itu, jika anda menjalankan blog di blogger maka saya sarankan anda memindahkan blog anda dari Blogger ke WordPress secepat mungkin.

Perbezaan utama antara blogger dan WordPress adalah kos. WordPress adalah alat berbayar sedangkan Blogger adalah alat percuma untuk membuat laman web.

Anda mahu memulakan blog tanpa membayar apa-apa maka saya cadangkan anda menggunakan WordPress versi percuma. Pada masa akan datang, jika blog anda berkembang dengan baik maka anda boleh dengan mudah pindahkan blog anda di WordPress yang dihoskan sendiri. Manfaat utama adalah, anda akan mengetahui beberapa ciri WordPress sehingga mudah bagi anda untuk menguruskan blog anda di WordPress yang dihoskan sendiri.

Anda boleh membuat laman web di blogger hanya jika anda baru menggunakan blog. Sangat mudah digunakan bahawa sesiapa sahaja boleh membuat blog dalam masa 5 minit. Anda boleh membuat blog di blogger menggunakan akaun Gmail anda.

Kesimpulannya

Saya harap anda sekarang menyedari semua perbezaan antara blogger dan WordPress. Sekiranya anda mempunyai kekeliruan mengenai WordPress vs Blogger, sila beritahu kami dengan memberi komen di bahagian komen. Saya sangat ingin membantu anda.

Baca juga,

 • Penyedia Web Hosting Percuma Terbaik
 • Penyedia Nama Domain Murah pada tahun 2020
 • WordPress vs Wix
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map