WordPress.com vs WordPress.org – Što odabrati za svoj blog?

Hoćete li pokrenuti web stranicu? Od početka postoji zbrka u pogledu razlike između WordPress.com i WordPress.org. Ova zbrka je česta jer su imena gotovo ista. Sada se postavlja pitanje koja je razlika između dva i koga bi svatko trebao koristiti za pokretanje prve web stranice.


WordPress.org je WordPress sa samoposluživanjem i predstavlja otvoreni izvor programa WordPress koji može preuzeti svatko tko ga želi koristiti. Trebate imati naziv domene i web hosting i tada ćete imati svu moć na sve.

S druge strane, WordPress.com je jedno posebno web mjesto u kojem se izvršenja usluga razvijaju na softveru WordPress.org. Pomaže u hostingu mjesta i kontrolira sve, ali treba malo fleksibilnosti.

Ako želite znati razliku između WordPress.com i WordPress.org, onda je bolje detaljno pogledati svaku platformu neovisno.

O WordPress.org

WordPress.org je jedna od vrlo popularnih platformi web stranica koja je 100% dostupna svima. Potrebno vam je samo ime domene i WordPress hosting. To je razlog zbog kojeg je nazivaju WordPress-om s hostom.

Prednosti WordPress.org

 • Sa svojom web stranicom možete učiniti bilo što i prilagoditi sebi.
 • Dostupni su besplatno, prilagođeni kao i plaćeni dodaci za vaše web mjesto.
 • Jednostavno se web stranica po potrebi može personalizirati koristeći najbolje WordPress teme.
 • Možete zaraditi novac na web stranicama WordPress-a objavljivanjem oglasa.
 • Za personalizirano analitičko praćenje možete koristiti alat poput Google Analytics.
 • Korištenjem WordPressa s vlastitim domaćinima možete stvoriti internetsku trgovinu za prodaju digitalnih proizvoda, plaćanja i otpremu s vlastite web stranice.
 • Također možete dizajnirati web stranice s članstvom i dizajnirati zajednicu na svojoj web stranici.

Ali dolazi i sa vlastitim nedostacima.

Nedostaci WordPress.org

 • Kao i svaka web stranica, trebat će vam web hosting. Ovdje se pohranjuju vaše datoteke. Kada vaša web stranica raste, onda će se proširiti i vaš web hosting.
 • Odgovorni ste za svoja ažuriranja i sve sigurnosne kopije.

Ako želite stvoriti web mjesto s WordPress.org, napisao sam vam korak po korak vodič:

 • Kako stvoriti web stranicu WordPress (korak po korak vodič)

Ako želite zaraditi na svojoj web stranici, ovdje možete provjeriti 12 različitih načina zaraditi novac sa svoje web stranice WordPress.

O Wordress.com

Wordress.com je još jedna usluga hostinga koju je osnovao suosnivač WordPress-a. Ako razmišljate o njenim prednostima, to je jedan od najboljih izbora za hobi blogere i one koji pokreću blog za svoju obitelj..

Prednosti WordPress.com

 • Slobodno je do 3 GB prostora. Nakon toga morate prijeći na plaćeni plan kako biste dobili više prostora.
 • Uz to, nećete morati brinuti o sigurnosnim kopijama i ažuriranjima.

Ima i ograničenja koja ga razlikuju od WordPress.org.

Nedostaci WordPress.com

 • Oglasi se postavljaju na sve besplatne web stranice, dakle, vaš će korisnik vidjeti oglase, a od toga nećete zaraditi. Za razliku od WordPress.Org, nemate dozvolu za prodaju oglasa na svojoj web stranici.
 • Nemate dozvolu za prijenos dodataka ili tema. Ako koristite besplatnu verziju, tada postoji vrlo manje opcija za prilagodbu.
 • Ne možete dodati nijednu platformu za praćenje i ne daje nikakve značajke e-trgovine.

Dakle, sada ćemo sažeti razliku između WordPress.Org i WordPress.com.

Postoji veliki broj razlika, ali oni su vitalni.

WordPress.com vs WordPress.org Sažetak

 • Na WordPress.org dobit ćete kompletnu domenu, ali u slučaju WordPress.com dobit ćete poddomene.
 • Broj ograničenja u WordPress.com veći je od WordPress.org.
 • Vlasnik ste sadržaja prisutnog na WordPress.org, ali ne i na WordPress.com.

Troškovi na obje platforme

U raspravi o WordPress.com i WordPress.org nastaje zbrka jer je tamo rečeno da je dizajn web stranice besplatan. Trošak ovisi o različitim aspektima koje odaberete.

Uz WordPress.org možete napraviti što više web stranica koje možete, što je previše besplatno. Ali mali su troškovi poput spomenute domene i prostora za hosting. Ali s WordPress.com ne možete stvoriti onoliko web stranica koliko želite. Nakon određenog iznosa, dužni ste platiti.

Upravljanje web lokacijama postavljeno na obje platforme

Postoji velika razlika u dvije platforme u vezi s postavljanjem web stranica i upravljanjem, uključujući i njegovo održavanje. Za izradu web stranice u WordPress.com jedino što morate učiniti je postaviti račun. Sve ostale stvari su učinjene za vas. Sadržaj možete stvoriti prilagođavanjem web lokacije. Također se vodi tehnički dio.

Ali s druge strane, stvaranje web stranice s WordPress.org malo je teško. To uključuje preuzimanje softvera, formiranje baze podataka, prijenos WordPressa na vaš poslužitelj i pokretanje instalacijske skripte.

Koji je bolji – WordPress.com ili WordPress.org?

Dobro! to ovisi o vlastitim zahtjevima. Ako ste bloger i nemate namjeru zaraditi novac od vlastite web stranice, tada morate ići s WordPress.com, a ako ste bloger i zadržavate namjeru zarađivati ​​od svog web mjesta, tada morate odabrati WordPress.org. Nudi slobodu razvijanja vaše web stranice u skladu s vašim potrebama.

Prema mišljenjima nekih stručnjaka, WordPress.org je bolja platforma koju koristi većina blogera, vlasnika velikih poduzeća, ali i vlasnika male tvrtke.

Sve ovisi o tome gdje se nalazi vaša web stranica i koliko snage imate na njoj. Na temelju toga nastaje razlika između obaju. Možemo reći da s WordPress.com ostajete u ograničenju, osim ako ne platite novac za korištenje naprednih funkcija. Hosting je lako započeti, a o stvarima vezanim za održavanje i sigurnost web mjesta brinu se mnoge stvari.

S druge strane, WordPress.org imate punu snagu u svakom pogledu. Na ovaj način povećava se i potencijal vaše web stranice. Na vama je kako pokrenuti i održavati web mjesto.

Pročitajte i:

 • 15 razloga za odabir WordPress-a za vaše poslovanje u 2020. godini
 • 10 najboljih pružatelja usluga besplatnog web hostinga u 2020. godini
 • Wix vs WordPress

Završne riječi

Vidimo da ne postoji konkretan odgovor na upit koji je bolji među WordPress.com i WordPress.org i na temelju određenih zahtjeva možemo odlučiti koji je bolji u toj situaciji.

Preporučam vam da odaberete WordPress.org, čak i ako ne želite zaraditi od svog web mjesta. Jer ako želite zaraditi novac od svog bloga ili želite prilagoditi web stranicu na naprednoj razini, tada vam je potrebna WordPress.org platforma. Dakle, odaberite samo WordPress.org platformu za izradu vaše web stranice.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map