WordPress vs Blogger: Koja je najbolja platforma za bloganje?

Ako želite pokrenuti blog i zbuniti se o tome koju ćete blogersku platformu odabrati, onda ste na pravom mjestu.


Ovdje će vam WPressBlog pokazati koja je platforma za bloganje najbolja za vas od WordPressa i Bloggera. Obje platforme imaju prednosti i nedostatke. Možete ga odabrati prema vašim potrebama.

Jedna važna stvar koju biste trebali znati da su i WordPress.org i WordPress.com različite platforme. WordPress.org je vlastita blog platforma dok je WordPress.com besplatna blogging platforma.

Da biste saznali potpunu razliku između njih, pročitajte naš članak WordPress.com vs WordPress.org.

Ovdje sam pokazao razliku između samoposluženih WordPress.org i besplatne Blogger platforme.

Razlika između WordPressa i Bloggera

1. Vlasništvo

Ako nekoliko godina vodite uspješan blog i odjednom vam je odbijen pristup tom blogu, to će biti zaista veliki gubitak za vas. A znam da ne želite da se ovako nešto događa s vama.

Ako vodite blog na Bloggeru, to se može dogoditi s vama jer je Blogger u vlasništvu Googlea. Google ima pravo u svako vrijeme isključiti svoju blogersku uslugu. Tako ubuduće nemate pristup blogu svog blogera.

Dok je WordPress.org samoplanirana blogerska platforma, što znači da ste jedini vlasnik bloga. No, da biste nastavili voditi svoj blog na WordPressu, morate platiti za domene i web hosting.

Ako želite započeti blog na WordPressu s hostom, tada je ovo potpuni vodič za početnike za pokretanje bloga na WordPressu na Bluehostu. Ako vam se sviđa SiteGround hosting, pročitajte ovaj članak: Kako započeti WordPress blog sa SiteGround.

2. Kontrola

Ako za upravljanje značajkama usporedimo WordPress i Blogger, definitivno je pobjednik WordPress. WordPressom možete upravljati pomoću puno WordPress dodataka. Također možete stvoriti poslovnu web stranicu pomoću WordPress-a.

U Bloggeru imate ograničene značajke koje možete koristiti za svoj blog. Ne možete stvoriti poslovnu web stranicu pomoću Bloggera.

3. Izgled

U Bloggeru možete promijeniti izgled svog bloga pomoću samo nekoliko predložaka, dok u WordPressu postoje neograničene besplatne i premium WordPress teme koje možete koristiti za promjenu izgleda i stila bloga.

Teme WordPress-a vrlo su jednostavne za upotrebu koje možete lako mijenjati. U blogerici je malo alata iz kojih možete mijenjati samo boje i veličinu izgleda.

4. Sigurnost

Kao što sam vam rekao u prvoj temi da je blogger usluga koju pruža Google, tako da ne morate brinuti o sigurnosti ili sigurnosnoj kopiji. Za WordPress, vlasnik ste bloga i također možete mijenjati značajke bloga.

Ovdje upravljate WordPress blogom, tako da tijekom upravljanja svojim blogom imate rizik od virusa ili hakera. Iako svoj WordPress blog možete učiniti sigurnim pomoću nekoliko tehnika.

Ako želite svoj WordPress blog učiniti sigurnim, pročitajte ovaj članak: Kako osigurati WordPress blog?

5. Budućnost

Trebate biti svjesni budućnosti svog bloga. Ako svoj blog vodite kako biste zaradili, tada nikad ne želite da vaš blog može zaustaviti neko drugo. Budućnost Bloggera ne izgleda dobro jer ne postoje značajna ažuriranja od strane Googlea za Bloggere posljednjih nekoliko godina.

Dakle, ako vodite blog na Blogger-u, predlažem vam da svoj blog što prije prebacite iz Blogger-a na WordPress.

Glavna razlika između Bloggera i WordPressa je cijena. WordPress je plaćeni alat dok je Blogger besplatan alat za stvaranje web stranice.

Želite započeti blog bez ičega platiti, onda vam predlažem da koristite besplatnu verziju WordPress-a. Ako ubuduće vaš blog dobro napreduje, možete jednostavno prenesite svoj blog na WordPress koji se nalazi u domaćinstvu. Glavna prednost je što ćete biti svjesni nekih značajki WordPress-a, tako da ćete lako moći upravljati svojim blogom na samostojećem WordPressu.

Možete stvoriti web mjesto na Bloggeru samo ako ste novi u bloggingu. Vrlo je jednostavan za upotrebu da svatko može stvoriti blog u roku od 5 minuta. Bloger možete stvoriti na bloggeru koristeći svoj Gmail račun.

Zaključak

Nadam se da ste sada svjesni svih razlika između blogerice i WordPressa. Ako imate bilo kakvu nejasnoću oko WordPressa i Bloggera, molimo vas da nas obavijestite komentarom u odjeljku za komentare. Stvarno bih vam želio pomoći.

Pročitajte i,

 • Najbolji davatelji besplatnih web hostinga
 • Jeftini davatelji domena 2020. godine
 • WordPress vs Wix
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map