22 Linux knjig in video posnetkov za skrbnika sistema

Poznavanje Linuxa je bistvenega pomena za katero koli sistemsko administracijo, vmesno programsko opremo, delo spletnega inženirja.


Linux se skoraj povsod uporablja v proizvodnem ali neproizvodnem okolju. Obstaja na tisoče člankov, knjig, video usposabljanja za raziskovanje in učenje, vendar bi bilo to zamudno. Namesto tega lahko sledite enemu ali dvema povezane knjige ali spletno usposabljanje.

Naslednja učna gradiva zajemajo večje število nalog administracije Linux začenši na strokovno raven. Zato izberite tistega, ki vam ustreza.

Linux skrbniška knjiga

Za pripravo in delovanje sodobnega skrbniškega ekosistema Linux potrebujete recepte?

Ta knjiga jih ponuja več kot 100. Ponuja načrt za upravljanje vseh vrst strojev Linux, od drobnega Raspberry Pi do proizvodnega strežnika v oblaku Azure. Na njegovih straneh boste našli orodja in znanje za odpravljanje vsakodnevnih težav in za razumevanje notranjega delovanja GNU Linuxa.

Avtor s pomočjo lahkega vodnika, okrašenega z anekdotami in izkušnjami, deli svoje bogate izkušnje kot inženir podatkovnih centrov, kjer uči, kako namestiti in konfigurirati sistem. Ko boste končali z branjem, boste pridobili dragoceno znanje o administraciji Linuxa.

Tečaj za odpravljanje težav v Linuxu

V vseh 12 urah in 49 minutah, ta video tečaj vam bo pomagal razumeti osnovno in zapleteno Linuxovo odpravljanje napak, poučeval s pomočjo primerov iz resničnega življenja, kako upravljati IT-okolje vašega podjetja in ponudil nemotene odzive na kritična vprašanja.

Ta interaktivni tečaj ponuja dragocene nasvete in tehnike, ki pomagajo vzdrževati Linuxovo strežniško infrastrukturo z minimalnimi izpadi. Vodi vas po preizkušenih najboljših praksah za odpravljanje napak in nato razloži učinkovite tehnike diagnosticiranja in odpravljanja pogostih in zapletenih težav s skrbništvom na Linux strežnikih.

Upravljanje in varnost strežnika Linux

Ta tečaj traja štiri tedne in vas vodi skozi glavne naloge upravljanja Linuxa z vidika podjetja. Začne se s pregledom, za kaj se Linux uporablja v podjetju, in vas nauči, kako razlikovati med različnimi različicami Linuxa.

Nato raziskuje konfiguracijo Linuxa in pokaže uporabo različnih ukazov Linux. Potem se potopita v mehanizme za preverjanje pristnosti in administracijo uporabnikov, na koncu pa se vključi v varnost, razloži različne tehnologije za zaščito sistema Linux in pouči teme nadzora dostopa..

Tečaj je del specializiranega programa za računalniško varnost in upravljanje sistemov.

Naučite se Linuxa v 5 dneh

Eden najbolj prodajanih spletnih tečajev o Udemyju, ki se ga je treba naučiti Linux v 5 dneh. Več kot 100.000 študentov, vpisanih s 4,5 od 5 ocen, daje dovolj verodostojnosti o tečaju.

Jason Cannon, avtor, zajema različne teme o upravljanju in upravljanju operacijskega sistema Linux.

Če imate omejen čas in želite pridobiti znanje o RHEL, Fedora, OpenSUSE, Slackware, Debian, Ubuntu itd., Bi s tem hitrim spletnim tečajem začeli.

Linux ukazna vrstica

Popolna predstavitev ukazne vrstice Linuxa William Shotts je ena najbolj prodajanih knjig za Linux.

Če želite ali želite imeti nadzor nad Linuxom s pomočjo terminala prek GUI-ja, vam bo ta knjiga dala vse, kar potrebujete kot skrbnik Linuxa.

Pričakujete lahko, da se boste naučili lupine, pisanja zapisov o lupinah, upravljanja vsakodnevnih opravil z uporabo osnovnih orodij itd.

Linux za razvijalce

Kot del specializiranega programa za odprtokodno programsko opremo Coursera, ta tečaj uči glavne teme Linux za razvijalce. Namenjen bo razvijalcu, da se počuti udobno pri delu z ukazno vrstico.

Po potapljanju v zgodovino Linuxa in razlagi, kaj je Linux, se loči jedro Linuxa od preostalega operacijskega sistema, prispeva k jedru, sodeluje z datotečnim sistemom, nadzira pripomočke itd..

Po opravljenem tečaju boste vsak dan obvladali bistvene veščine, potrebne za delo s sistemi Linux.

Linux Varnost & Utrjevanje

Praktični vodnik se osredotoča na to, kako utriti in zavarovati operacijski sistem Linux, ki pokriva naslednje teme.

 • Zaščita Linuxa pred hekerji
 • Uveljavljajte stroge pravilnike o geslih, politiko staranja, nadzorno geslo
 • SSH & kaljenje omrežja
 • Sudo konfiguracija
 • Varnost datotečnega sistema & šifriranje
 • Konfiguracija požarnega zidu
 • Skeniranje vrat
 • In veliko več…

Če imate osnovno predstavo o Linuxu in želite nadgraditi svoje znanje na področju varnosti, potem ta spletni tečaj bi bilo v pomoč.

Vsebuje 4,5 ure videa, dva članka, do katerih lahko dostopate kadarkoli in kjer koli.

Linux Kernel v matici

Pripravljeni za potop v jedro Linuxa za izgradnjo & konfigurirati?

Tole BREZPLAČNA knjiga vam pomaga pri naslednjih temah jedra.

 • Uvedba jedra in kako jih zgraditi
 • Kako pridobiti vir jedra
 • Kako namestiti jedro in zagnati se iz njega
 • Kako nadgraditi & prilagodite jedro
 • Referenca jedra & koristne pripomočke

Izpolnite tečaj usposabljanja za Linux

Če nameravate letos dobiti sanjsko službo, ta tečaj je morda tisto, kar potrebujete za dosego tega cilja. Pripravlja vas na korporativni svet in na pridobitev certifikatov RHCSA (Red Hat Certified System Administrator), RHCE (Red Hat Certified Engineer) in LFCS (Linux Foundation Certified System Administrator). Ko končate tečaj, boste poklicni skrbnik Linuxa in boste lahko opravili izpit EX-200 in ga uspešno opravili.

Vaše znanje bo vključevalo več kot 150 skrbniških ukazov sistema Linux in veliko rešitev za odpravljanje težav v Linuxu.

Tečaj vključuje 29 ur videov na zahtevo, 24 člankov, 120 virov, ki jih lahko naložite, dostop do gradiva za celoten življenjski čas in potrdilo o študiju. Edini rekvizit je močna želja po učenju in računalniku.

Plonk listek

Če potrebujete referenčni ukaz, vam bo ta BREZPLAČNA nalepka za ukazno vrstico Linux.

Za različne elemente se lahko sklicujete tudi na mojo prejšnjo objavo na lažnem listu.

Linux Administrator Bootcamp

Pojdite od začetnika do strokovnjaka Linux bootcamp. 7,5 ure videoposnetka na zahtevo pokriva skoraj vse, česar se morate zavedati kot skrbnik Linuxa.

Če imate osnovno idejo in želite izboljšati svoje znanje, da ste strokovnjak, potem bo ta tečaj priročen.

Strokovno potrjevanje podpore za Google IT

Če nameravate dobiti službo v IT za podporo, to potrdilo o 5 tečajih vas lahko pripravi na vlogo vstopne ravni v majhnem podjetju ali v svetovni korporaciji. Vrhunski delodajalci iščejo certificirane strokovnjake, zato bi Googlov certifikat lahko bil dragocena prednost pri prijavi na delovno mesto v IT.

Program potrjevanja vključuje mešanico video predavanj, kvizov in praktičnih laboratorijev, s pomočjo katerih se boste seznanili s službo za stranke, sistemsko administracijo, varnostjo in odpravljanjem napak. Posvetiti morate le približno 5 ur na teden, čez manj kot šest mesecev pa boste program lahko dokončali.

Uvod v Linux

Če želite narediti svoje prve korake v svetu administracije Linux, samozavestni vodnik, kot je David Clinton, učitelj Uvod v Linux. Tečaj se začne z razlago, kako najti distribucije Linuxa in odprtokodno programsko opremo ter delati z njimi. Nato vas nauči nadzirati in optimizirati okolje izvajanja Linuxa.

In na koncu razloži, kako uporabiti fizične in virtualne primerke Linuxa za upravljanje strežniških aplikacij, kot sta Apache in Nextcloud.

Ko končate s tem tečajem, boste nameščali in upravljali sisteme Linux kot profesionalce in imeli boste potrebno znanje, da boste razumeli, kaj lahko Linux stori za vas in vašo kariero.

Linux mojstrstvo

V natanko 11,5 ure, ta tečaj vas bo naučil, kako obvladati ukazno vrstico Linux, tudi če nimate predhodnih izkušenj. Naučili se boste uporabljati skripte Bash in razporejanje Cron za avtomatizacijo ponavljajočih se nalog ter namestitev in upravljanje odprtokodne programske opreme z upravljavci paketov.

Poleg popolnega razumevanja Linuxa boste imeli potrebno znanje za upravljanje računalnika Linux v celoti iz ukazne vrstice.

Tečaj ponuja 11,5 ure videa na zahtevo, tri članke, 14 naložljivih virov, dostop do gradiva za celoten življenjski čas in potrdilo o študiju. Namenjeno je predvsem začetnikom, zato je edini pogoj brez izkušenj z Linuxom.

Certifikat LPI Linux Essentials

Če načrtujete kariero v administraciji sistemov Linux ali preprosto želite razširiti svoje znanje o IT, to potrdilo bi vas lahko potisnil v pravo smer. Predmet uči osnovne komponente operacijskega sistema Linux in poskrbi, da so študentje izpostavljeni vsem ciljem izpita LPI Linux Essentials.

Ta predmet je sestavljen iz 5 glavnih tem, ki pokrivajo osnove Linuxa in odprtokodne programske opreme, lupino in vmesnik ukazne vrstice, različne različice Linuxa ter primerjavo z drugimi operacijskimi sistemi, osnovno strojno opremo in omrežnim znanjem, ter varnost in dovoljenja. Po opravljenem tečaju prejmete izpit za prakso in priročnik za pripravo na izpit in nadaljnje korake po pridobitvi certifikata.

Osnove Red Hat Enterprise Linuxa

Red Hat Enterprise Linux je ena najbolj priljubljenih distribucij Linuxa v oddelkih IT za podjetja. Osnove Red Hat Enterprise Linuxa ponuja osnovni uvod v ta operacijski sistem, ki prikazuje, kako je organiziran, in prikazuje uvodne skrbniške naloge.

Tečaj daje trdne temelje za obvladovanje Red Hat Enterprise Linuxa iz ukazne vrstice. Poučuje temeljne operativne naloge, uporabne tako za namizne različice kot za oddaljene sisteme.

Zajete teme vključujejo dostop do ukazne vrstice, upravljanje datotek, ustvarjanje / ogled / urejanje besedilnih datotek, upravljanje lokalnih uporabnikov in skupin Linux, spremljanje procesov ter namestitev in posodabljanje programske opreme.

Osnove Linuxa za IT strokovnjake

Dobro znani Linux akademiki narekujejo številne tečaje Linuxa. No, temu ni tako. Osnove Linuxa za IT strokovnjake narekujejo “mondeni” IT strokovnjaki, ki želijo deliti svoje izkušnje z uporabo najpogostejših ukazov Linux in pisanjem preprostih skriptov lupine za najpogostejše potrebe. Dobra stvar tega tečaja je, da učitelji in učenci v bistvu govorijo isti jezik.

Tečaj je namenjen študentom računalništva ali informacijske tehnologije, strokovnjakom za testiranje, programskim inženirjem, razvijalcem aplikacij, podatkovnim inženirjem, skrbnikom baz podatkov itd. Po opravljenem tečaju se boste počutili udobno med vsakodnevnimi operacijami, avtomatizacijo rutinskih opravil in kramp, da bi dobili koristne informacije za odpravljanje napak iz datotek dnevnika.

Vadnice in projekti Linux

Zbirka brezplačnih in zelo specifičnih vadnic v administraciji Linuxa. Ta tečaj pokrivajo teme, kot so upravljanje SSL certifikatov v CentOS Linux in Apache, podvajanje MySQL Master-Slave v Ubuntu, uravnavanje nalaganja HTTP in spletni promet z uporabo Nginx in še več.

Učitelj, Jason Cannon, je tudi avtor Linuxa za začetnike in ustanovitelj Linux Training Academy. V tem tečaju deli nekaj svojih resničnih izkušenj z Linuxom.

Tečaj vključuje 41 minut videoposnetka na zahtevo, tri članke, štiri naložljive vire, vseživljenjski dostop do gradiva za tečaj in potrdilo o študiju.

Vodič za Linux

Ryan Chadwick, avtor ta vadnica, uživa pri poučevanju Linuxa učencem. To počne že več kot deset let. In ena izmed stvari, ki se je uči, je, kako biti len, a kreativen – to je, kako sestaviti orodja, da naredijo skoraj vse, da računalnik opravi delo za svojega mojstra.

Po tem tečaju verjetno ne boste guru Linuxa, vendar boste imeli pravo znanje, da pridete tja, če želite to. Vadnica daje temelje, kako uporabljati terminal in kako uporabljati ukazno vrstico Linux (Bash). Njegov namen je umakniti skrivnostnost, kompleksnost in pomanjkanje iz ukazne vrstice. Namen vaje je tudi razložiti najprimernejše primere uporabe za ukazno vrstico in GUI.

Linux potovanje

Spletna, besedilna in interaktivna pot po področjih Linuxa. Na tej poti ni vnaprej določene poti. Lahko skočite neposredno na teme, ki vas zanimajo: ukazna vrstica, dovoljenja, procesi, paketi, datotečne sisteme, naprave, omrežje, odpravljanje težav itd. Če pa želite, lahko sledite predlaganemu vrstnem redu.

Kakorkoli, na tej strani, našli boste veliko virov in znanja za obvladovanje vseh vidikov operacijskega sistema Linux. Vsaka tema je razložena podrobno, s praktičnimi primeri in vsaka lekcija ima kratek izpit, s katerim lahko svoje znanje preizkusite.

Tečaj osnov Linuxa

Zbirka 55 videov video učbenikov, ki segajo od osnovnih ukazov lupine za Linux za začetnike do virtualizacije OS, varnosti omrežja in drugih posebnih tem za profesionalne skrbnike sistema.

Avtor je začel ustvarjati te video posnetke prijatelju, ki se je želel naučiti, kako postati sistemski sistem Linux. Prvi videoposnetki so bili tako uspešni, da je avtor razširil seznam predvajanja, tako da je zajemal širšo paleto tem, orodij, praktičnih projektov in kariernih nasvetov.

Videoposnetki iščejo ravnovesje med teorijo in prakso, skušajo dati teoriji, ki je potrebna za razumevanje sistema pod ukazi, in ponujajo gradivo iz prakse, da se naučite reševati probleme iz resničnega sveta..

Napredni Linux: Linux jedro

Dr Kevin Dankwardt popelje svoje študente na potop v osrčje operacijskega sistema Linux: Linuxovo jedro. Ta vadnica ponuja potrebno znanje za seznanjanje z jedrom Linuxa ter mehaniko konfiguriranja in odpravljanja težav.

To ni tečaj za začetnike, če upoštevamo, da zajema napredne teme, na primer specifikacijo jedra za Linux, postopek zagona in module za nalaganje jedra. Skozi lekcije boste izvajali tehnike konfiguriranja Linuxovega jedra iz nič, prenos in iskanje izvorne kode jedra Linuxa.

Skoraj vsakemu poglavju sledijo izzivni videoposnetki, s katerimi lahko preizkusite svoje naučene veščine Linuxa.

Teme vključujejo branje sporočil jedra Linuxa, branje in zapisovanje datotek iz datotečnih sistemov proc in sysfs, konfiguriranje GRUB, uporaba parametrov ukazne vrstice jedra, odpravljanje napak, konfiguriranje ravni izvajanja itd..

Možnosti učenja za vse okuse

V tem času bi morali imeti jasno predstavo o tem, kako začeti učiti Linux administracijo, ali raje berete knjige, gledate videoposnetke, obiskujete predavanja ali berete interaktivne spletne strani. Če trenutno delate v IT-ju ali nameravate začeti poklicno kariero v IT-ju, izberite eno od teh možnosti in se takoj začnite učiti administracijo Linuxa.

Oznake:

 • Linux

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map