22 Linux knjige i videozapisi za administratora sustava

Znajući da je Linux osnovni za bilo koji posao administracije sustava, srednjeg softvera i web inženjera.


Linux se koristi gotovo svugdje u proizvodnji ili neproizvodnom okruženju. Postoje tisuće članaka, knjiga, video treninga za istraživanje i učenje, ali to bi bilo to dugotrajan. Umjesto toga, možete slijedi jedno ili dva povezane knjige ili internetska obuka.

Sljedeći materijali za učenje pokrivaju veliki broj zadataka Linux administracije počevši do stručne razine. Dakle, odaberite onu koja vam odgovara.

Linux administratorska kuharica

Potrebni su vam recepti za uspostavljanje i pokretanje modernog Linux administrativnog ekosustava?

Ova knjiga nudi ih više od 100. Nudi plan puta za upravljanje svim vrstama Linux strojeva, od malenog Raspberry Pi-a do proizvodnog poslužitelja u Azure Cloud-u. Na njegovim stranicama pronaći ćete alate i znanje za rješavanje svakodnevnih problema i za razumijevanje rada GNU Linuxa.

Kroz jednostavan vodič, ukrašen anegdotama i iskustvima, autor dijeli svoje veliko iskustvo kao inženjer podatkovnog centra, podučavajući kako instalirati i konfigurirati sustav. Kad završite s čitanjem, steći ćete dragocjeno znanje o administraciji Linuxa.

Linux tečaj za rješavanje problema

Tokom svojih 12 sati i 49 minuta, ovaj video tečaj pomoći će vam da razumijete i osnovno i složeno Linux rješavanje problema, podučavajući uz primjere iz stvarnog života kako upravljati IT okruženjem vaše tvrtke i ponuditi nesmetane odgovore na kritična pitanja.

Ovaj interaktivni tečaj nudi vrijedne savjete i tehnike koji pomažu u održavanju Linux poslužiteljske infrastrukture s minimalnim stankama. Vodi vas kroz provjerene najbolje postupke za rješavanje problema, a zatim objašnjava učinkovite tehnike dijagnosticiranja i popravljanja uobičajenih i složenih problema s administracijom na Linux poslužiteljima..

Upravljanje i sigurnost poslužitelja Linuxa

Ovaj tečaj traje četiri tjedna i vodi vas kroz glavne zadatke upravljanja Linuxom iz perspektive poduzeća. Sve započinje gledanjem za što se Linux koristi u poduzeću, podučavajući vas kako razlikovati različite verzije Linuxa.

Zatim istražuje Linux konfiguraciju i demonstrira uporabu različitih Linux naredbi. Nakon toga, roni se u mehanizmima za provjeru autentičnosti i korisničku administraciju, a na kraju ulazi u sigurnost, objašnjavajući različite tehnologije za osiguranje Linux sustava i podučavanje tema kontrole pristupa..

Tečaj je dio specijaliziranog programa za računalnu sigurnost i upravljanje sustavima.

Naučite Linux za 5 dana

Jedan od najprodavanijih online tečajeva o Udemyu za naučiti Linux za 5 dana. Više od 100 000 studenata upisanih sa 4,5 od 5 ocjena daje dovoljno vjerodostojnosti o tečaju.

Jason Cannon, autor, pokrivaju različite teme o upravljanju i upravljanju Linux operativnim sustavom.

Ako imate ograničeno vrijeme i želite shvatiti znanje o RHEL, Fedora, OpenSUSE, Slackwareu, Debianu, Ubuntuu itd., Tada bi ovaj brzi internetski tečaj počeo s radom.

Linux naredbena linija

Kompletan uvod u Linux naredbenog retka Williama Shottsa jedna je od najprodavanijih knjiga o Linuxu.

Ako želite ili želite dobiti kontrolu nad Linuxom pomoću terminala preko GUI-ja, tada će vam ova knjiga pružiti sve što vam je potrebno kao Linux administrator.

Možete očekivati ​​da ćete naučiti školjke, pisanje scenarija školjki, upravljanje svakodnevnim zadacima pomoću osnovnih alata, itd.

Linux za programere

Kao dio specijaliziranog programa za razvoj softvera otvorenog koda Coursera, ovaj tečaj podučava glavne Linux teme za programere. Namjera je programeru omogućiti ugodan rad s naredbenim retkom.

Nakon ronjenja u povijest Linuxa i objašnjenja što je Linux, odvaja se Linux kernel od ostatka operativnog sustava, daje doprinos kernelu, radi s datotečnim sustavom, nadgleda uslužne programe itd..

Nakon pohađanja ovog tečaja, savladaćete osnovne vještine potrebne za rad sa Linux sustavima svakodnevno.

Linux sigurnost & kaljenje

Praktični se vodič usredotočuje na to kako očvrsnuti i osigurati Linux OS koji pokriva sljedeće teme.

 • Zaštita Linuxa od hakera
 • Provedite stroge politike lozinki, politiku starenja, kontrolirajte lozinku
 • SSH & očvršćivanje mreže
 • Sudo konfiguracija
 • Sigurnost datotečnog sustava & šifriranje
 • Konfiguracija vatrozida
 • Skeniranje portova
 • I mnogo više…

Ako imate osnovnu ideju o Linuxu i želite nadograditi svoje sposobnosti u sigurnosti, onda ovaj online tečaj bilo bi korisno.

Sadrži 4,5 sata videozapisa, dva članka kojima možete pristupiti bilo kada i bilo gdje.

Linux Kernel u matici

Spreman zaroniti u Linux kernel za izgradnju & konfigurirati?

Ovaj BESPLATNA knjiga pomaže vam u sljedećim Kernel temama.

 • Uvod u kernel i kako ih izgraditi
 • Kako dohvatiti izvor kernela
 • Kako instalirati kernel i dignuti se s njega
 • Kako nadograditi & prilagodite kernel
 • Kernel referenca & korisne komunalije

Kompletan tečaj za Linux

Ako ove godine planirate dobiti posao iz snova, ovaj tečaj možda je ono što vam je potrebno za postizanje tog cilja. Priprema vas za korporativni svijet i za dobivanje certifikata RHCSA (Red Hat Certified System Administrator), RHCE (Red Hat Certified Engineer) i LFCS (Linux Foundation Certified System Administrator) certifikata. Kad završite tečaj, postat ćete profesionalni Linux administrator, moći ćete položiti ispit EX-200 i položiti ga.

Vaše znanje uključivat će više od 150 Linux naredbi za sustav i puno rješenja za rješavanje problema Linuxa.

Tečaj uključuje 29 sati videozapisa na zahtjev, 24 članaka, 120 resursa za preuzimanje, cjeloživotni pristup materijalima tečaja i potvrdu o studiju. Jedini rekviziti su snažna želja za učenjem i računalom.

Šalabahter

Ako vam treba referenca za naredbu, onda će vam ovaj BESPLATNI obrazac za naredbene crte Linuxa dobro doći.

Možete se osvrnuti i na moj prethodni post na varalici zbog raznih elemenata.

Linux Administracija Bootcamp

Idite od početnika do stručnjaka Bootcamp za administraciju Linuxa. 7,5 sati videozapisa na zahtjev pokriva gotovo sve što biste trebali biti svjesni kao Linux administrator.

Ako imate osnovnu ideju i želite poboljšati svoje vještine da biste bili stručnjak, onda će ovaj tečaj biti koristan.

Profesionalna potvrda Google IT podrške

Ako planirate dobiti posao u informatičkoj službi za podršku, ovaj certifikat od 5 smjerova može vas pripremiti za ulogu na ulaznom nivou u malom poduzeću ili u nekoj globalnoj korporaciji. Najbolji poslodavci traže certificirane stručnjake, pa bi Googleov certifikat mogao biti dragocjena imovina prilikom prijave za posao u IT-u.

Program certifikacije koristi mješavinu video predavanja, kvizova i praktičnih laboratorija putem kojih ćete se upoznati s službom za korisnike, administracijom sustava, sigurnošću i rješavanjem problema. Trebate samo posvetiti oko 5 sati tjedno, a za manje od šest mjeseci moći ćete dovršiti program.

Početak rada s Linuxom

Da biste se osjećali sigurni u svojim prvim koracima u svijetu Linux administracije, potreban vam je inspirativni vodič, poput Davida Clintona, učitelja Početak rada s Linuxom. Tečaj započinje objašnjenjem kako pronaći distribucije Linuxa i open-source softver i raditi s njima. Zatim vas uči kontrolirati i optimizirati okruženje za vrijeme izvođenja Linuxa.

I na kraju, objašnjava kako koristiti fizičke i virtualne instance Linuxa za upravljanje poslužiteljskim aplikacijama, poput Apache i Nextcloud.

Kada završite s ovim tečajem, instalirat ćete i upravljati Linux sustavima poput profesionalca, a imat ćete potrebno znanje da biste razumjeli što Linux može učiniti za vas i vašu karijeru.

Linux majstorstvo

Za točno 11,5 sati, ovaj tečaj naučit će vas kako savladati naredbenu liniju Linuxa, čak i ako nemate prethodno iskustvo. Naučit ćete kako koristiti Bash skripte i Cron raspoređivanje za automatizaciju ponavljajućih zadataka te instalirati i upravljati softverom otvorenog koda s upraviteljima paketa.

Osim što ste potpuno razumjeli Linux, imat ćete potrebno znanje za upravljanje Linux računarom u cijelosti iz naredbenog retka.

Tečaj nudi 11,5 sati videozapisa na zahtjev, tri članaka, 14 resursa za preuzimanje, cjeloživotni pristup materijalima tečaja i potvrdu o studiju. Namijenjeno je prvenstveno početnicima, tako da je jedini zahtjev to što nema iskustva s Linuxom.

Certifikat LPI Linux Essentials

Ako planirate napraviti karijeru u administraciji Linux sustava ili jednostavno želite proširiti svoje IT znanje, ovaj certifikat može vas gurnuti u pravom smjeru. Predmet podučava osnovne komponente Linux operativnog sustava i osigurava da su studenti izloženi svakom od ciljeva ispita LPI Linux Essentials.

Ovaj se tečaj sastoji od 5 glavnih tema, a obuhvaća osnove Linuxa i otvorenog koda softvera, ljusku i sučelje naredbene linije, različite verzije Linuxa i usporedbu s drugim operativnim sustavima, osnovnim hardverom i mrežnim znanjem, sigurnost i dozvole. Nakon tečaja dobivate ispit iz prakse i vodič za pripremu za ispit i daljnje korake dalje od stjecanja certifikata.

Osnove Red Hat Enterprise Linuxa

Red Hat Enterprise Linux jedna je od najpopularnijih distribucija Linuxa u korporativnim informatičkim odjelima. Osnove Red Hat Enterprise Linuxa pruža osnovni uvod u ovaj operativni sustav, pokazujući kako je on organiziran i pokazujući uvodne administrativne zadatke.

Tečaj daje čvrste temelje za savladavanje Red Hat Enterprise Linuxa iz naredbenog retka. Podučava temeljne operativne zadatke, korisne i za radne verzije i za udaljene sustave.

Teme koje uključuju pokrivaju pristup naredbenom retku, upravljanje datotekama, stvaranje / pregled / uređivanje tekstualnih datoteka, upravljanje lokalnim Linux-ovim korisnicima i grupama, nadgledanje procesa i instaliranje i ažuriranje softvera.

Osnove Linuxa za IT stručnjake

Dobro upućeni Linux akademici diktiraju mnoge Linux tečajeve. Pa, to nije slučaj. Osnove Linuxa za IT stručnjake diktiraju „svakodnevni“ IT profesionalci koji su željni podijeliti svoje iskustvo u korištenju najobičnijih Linux naredbi i pisanju jednostavnih skripti za ljuske za najobičnije potrebe. Dobra stvar ovog tečaja je to što nastavnici i učenici u osnovi govore isti jezik.

Tečaj je orijentiran na studente informatike ili informatičke tehnologije, stručnjake za testiranje, softverske inženjere, programere aplikacija, inženjere podataka, administratore baza podataka itd. Nakon pohađanja tečaja osjećati ćete se ugodno tijekom svakodnevnih operacija, automatizacijom rutinskih zadataka i sjeckanje radi dobivanja korisnih podataka za uklanjanje pogrešaka iz datoteka dnevnika.

Linux vodiči i projekti

Zbirka besplatnih i vrlo specifičnih vodiča za administraciju Linuxa. Ovaj tečaj pokrivaju teme kao što su upravljanje SSL certifikatima na CentOS Linuxu i Apacheu, MySQL Master-Slave replikacija na Ubuntu, uravnoteženje opterećenja HTTP-a i web prometa pomoću Nginx-a i još više.

Nastavnik, Jason Cannon, također je autor Linuxa za početnike i osnivač Linux Training Academy. Kroz ovaj tečaj dijeli dio svog stvarnog iskustva s Linuxom.

Tečaj uključuje 41 minut videozapisa na zahtjev, tri članaka, četiri članaka za preuzimanje, cjeloživotni pristup materijalima tečaja i potvrdu o studiju.

Linux udžbenik

Ryan Chadwick, autor knjige ovaj udžbenik, uživa u podučavanju Linuxa učenicima. Bavi se time više od deset godina. I jedna od stvari koju uči je kako biti lijen, ali kreativan – to je, kako sastaviti alate da biste radili gotovo sve, kako bi računalo učinilo posao svog gospodara.

Nakon što uzmete ovaj vodič, vjerojatno nećete biti Linux guru, ali imat ćete pravo znanje gdje ste stigli ako je to ono što želite. Vodič daje temelje kako koristiti terminal i kako koristiti naredbenu liniju Linuxa (Bash). Njegova je svrha da ukloni tajnost, složenost i oskudnost iz naredbenog retka. Cilj je udžbenika objasniti najprikladnije slučajeve upotrebe za naredbenu liniju i za GUI.

Linux putovanje

Internetsko, tekstualno i interaktivno putovanje kroz područja Linuxa. Na tom putovanju nema unaprijed definiranog puta. Možete izravno skočiti na teme koje vas zanimaju: naredbena linija, dozvole, procesi, paketi, datotečni sustavi, uređaji, umrežavanje, rješavanje problema itd. Ili, ako želite, možete slijediti predloženi redoslijed.

Bilo kako bilo, na ovom mjestu, pronaći ćete puno resursa i znanja za savladavanje svih aspekata Linux operativnog sustava. Svaka je tema detaljno objasnjena, praktičnim primjerima, a svaka lekcija ima kratak ispit kako bi svoje znanje položila na test.

Linux tečaj osnova

Zbirka od 55 YouTube video tutorial, u rasponu od osnovnih naredbi Linux shell-a za početnike do virtualizacije OS-a, mrežne sigurnosti i drugih specifičnih tema za profesionalne administratore sustava.

Autor je video snimke počeo stvarati prijatelju koji je želio naučiti kako postati Linux sysadmin. Prvi su videozapisi bili toliko uspješni da je autor proširio popis za reprodukciju da obuhvati širi raspon tema, alata, praktičnih projekata i savjeta o karijeri..

Videozapisi traže ravnotežu između teorije i prakse, pokušavajući dati teoriji potrebnu za razumijevanje sustava pod naredbama i, zauzvrat, nude praktični materijal kako bi naučili kako riješiti probleme iz stvarnog svijeta.

Napredni Linux: Linux kernel

Dr. Kevin Dankwardt vodi studente na zaron u srce Linux operativnog sustava: Linux kernel. Ovaj udžbenik nudi potrebno znanje za upoznavanje Linux kernela, kao i mehaniku njegovog konfiguriranja i rješavanja problema..

Ovo nije tečaj za početnike, uzimajući u obzir da on pokriva napredne teme, poput Linux kernel specifikacije, procesa pokretanja i modula za učitavanje kernel. Kroz lekcije ćete vježbati tehnike konfiguriranja Linux kernela ispočetka te preuzimati i pretraživati ​​Linux kernel izvorni kod.

Gotovo svako poglavlje prate videozapisi s izazovima koji vam nude da testirate svoje naučene Linux sposobnosti.

Teme uključuju čitanje Linux kernel poruka, čitanje i pisanje datoteka iz datotečnih sustava proc i sysfs, konfiguriranje GRUB-a, korištenje parametara naredbenog retka kernel-a, uklanjanje pogrešaka, konfiguriranje razine pokretanja itd..

Mogućnosti učenja za sve ukuse

U ovom trenutku trebali biste imati jasnu ideju o tome kako započeti učenje administracije Linuxa, bilo da više volite čitati knjige, gledati videozapise, pohađati nastavu ili čitati interaktivne web stranice. Ako trenutno radite u IT-u ili planirate započeti karijeru u IT-u, odaberite jednu od ovih opcija i odmah započnite učiti Linux administraciju.

OZNAKE:

 • Linux

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map