5 korakov za pisanje uspešnega dizajnerskega portfelja

Tako za grafične kot za spletne oblikovalce je zvezdni portfelj prvi instrument, s katerim lahko pritegnete stranke ali si priskrbite sanjsko delo.


To je najboljše in najdragocenejše orodje za promocijo vaših znanj in širitev poklicnih priložnosti. Da pa bo oblikovalski portfelj deloval na vas, ga morate ustvariti in organizirati pravilno.

Zmagovalni portfelj ne samo prikazuje vaša najbolj prepričljiva dela kot oblikovalec, temveč tudi sporoča vašo osebnost vašemu ciljnemu občinstvu. To bi moralo pritegniti zanimanje gledalcev, jih navdušiti in presenetiti, zato vzbuditi čustva in jih spodbuditi, da vas spomnijo. Vaš oblikovalski portfelj lahko naročniku ali bodočemu delodajalcu sporoči, kako ustvarjate oblikovalske ideje in organizirate celoten ustvarjalni postopek.

S toliko nasveti o ustvarjanju oblikovalskih portfeljev, ki so na voljo v spletu, se je preprosto izgubiti v informacijah in izzivati ​​je izbrati temeljna načela, ki bi ustrezala vaši situaciji. V tem članku boste našli standardne korake za pisanje zmagovalnega dizajnerskega portfelja, ki deluje vsem oblikovalcem, ne glede na njihovo specializacijo.

Pripravljen?

# 1. Odločite se za glavni namen in obliko svojega oblikovalskega portfelja

Kot oblikovalec si boste morda želeli ogledati ideje o tem, kako naj bo videti vaš portfelj, katere barve naj izberejo ali katere najnovejše oblikovalske trende uporabite za predstavljanje svojih najboljših del.

Nehaj! Hranite jih za pozneje.

V prvi vrsti morate določiti osnovni namen svojega dizajnerskega portfelja. Kaj hočeš od tega?

 • Ali želite, da svet vidi vaše vzorce dela, da bi lahko povečali svojo spletno prisotnost in si ustvarili občinstvo?
 • Ste oblikovalec novinca, ki potrebuje gledalce, da vidijo, kdo ste in kako pristopite k težavam?
 • Ali želite, da preberejo o vašem oblikovalskem postopku, da bi lahko k svobodnemu delu pritegnili nove stranke?
 • Ali želite deliti svoj največji oblikovalski projekt, ki opisuje vsak njegov del, od raziskav do izvajanja?
 • Ali pa ne potrebujete nič drugega, kot dokumentirate svoje znanje in dosežke?

Ko boste vedeli namen, boste razumeli, katere podatke je treba vključiti v svoj portfelj in kakšno obliko izbrati za najboljšo predstavitev. Vedeli boste, kako ga vizualno izraziti in kako začeti pisati, da priklenete ciljno publiko.

# 2. Odločite se za dela, ki jih boste vključili v portfelj

Oh, mimogrede, ali veste, kdo je vaša ciljna publika? Ali pišete oblikovalski portfelj za bodoče delodajalce, potencialne stranke, kolege oblikovalce ali morda tudi vas same? Zapišite podatke, ki bi jih ti ljudje želeli prebrati:

 • Kdo si kot oblikovalec? Katere vrste dela opravljate?
 • Kakšno sporočilo želite komunicirati s svojim dizajnerskim portfeljem? Ko nekdo pogleda, kako bi lahko opredelil vašo oblikovalsko specializacijo: spletni dizajn, UX, oblikovanje izdelkov, grafično oblikovanje itd.?

Na podlagi teh informacij se odločite, katere vzorce projektov vključite v svoj oblikovalski portfelj. Razvrstiti jih boste morali po vrsti in času izdelave, lahko pa na vrh postavite najboljše in najbolj impresivne. Kakovost je tu nad količino.

Ni vam treba pokazati vsakega dela, ki ste ga naredili kot oblikovalec: osredotočite se na najboljše stvari, ki bi prav tako pokazale raznolikost vaših projektov. Z drugimi besedami, ne objavite pet spletnih modelov, ki ste jih naredili za spletna mesta za e-trgovino; bolje dodajte enega, ki ste ga naredili za banko, enega – za klub hišnih ljubljenčkov in enega – za neprofitno organizacijo.

Uravnoteženost kakovosti in raznolikosti vaših vzorcev bo potencialnim strankam pokazala vaš talent in ustvarjalnost ter izpostavljenost različnim medijem.

Torej, tukaj gre povzetek pravil:

 • V svojem portfelju predstavite samo najbolj briljantna oblikovalska dela.
 • Vključite različne vzorce, da bodo drugi videli širino vaše izkušnje pri oblikovanju.
 • Vključujte VSE svoje zasnove, razen če ste nov diplomirani oblikovalec, ki še nima na tone vzorcev. Izognite se delom, na katera niste neverjetno ponosni: svoj portfelj si oglejte kot razstavo umetnosti, ne kot zalogo slik.

# 3. Izberite platformo za svoj oblikovalski portfelj

Naslednji korak je izbira prave platforme za vaš dizajnerski portfelj in odvisna bo od vaših tehničnih sposobnosti. Nekateri ponujajo oblikovanje, ki zahteva znanje HTML in CSS, medtem ko so drugi manj prilagodljivi in ​​zato bolj udobni za uporabo. (Vendar pa vam slednji dajo manj svobode, da oblikujete portfelj tako, kot želite.)

Seveda, spletni in UX oblikovalci morda želijo izbrati platforme, ki zahtevajo kodiranje, da bi lahko pokazali svojo izkušnjo s kodiranjem z ustvarjanjem edinstvenega portfelja, ki bi pokazal njihovo oblikovalsko osebnost.

Tukaj je nekaj možnosti, ki jih morate upoštevati:

Spletna mesta z gostovanjem portfelja, kot naprimer Portfoliobox ali Dunked. To je najbolj udobna možnost, ker takšna spletna mesta ne potrebujejo kodiranja. Vse, kar morate storiti, je izbrati predlogo in datoteke naložiti v že pripravljeno postavitev.

Gostovana poslovna spletna mesta, kot naprimer Kvadratni prostor ali Weebly. Tu lahko izberete tudi predlogo za svoj portfelj, vendar imate nad njim več nadzora. Lahko ga prilagodite, izberete premijske možnosti ali ga pustite takšnega, kot je.

Spletna mesta z lastnim gostovanjem, kjer iz nič ustvarite portfelj spletnega oblikovanja po meri. Tu lahko pokažete vse svoje spretnosti in oblikujete osebno spletno mesto, s katerim pokažete svoj dizajn in zgradite svojo znamko persona.

# 4. Opišite vsako oblikovalsko delo kot šef

Ok, izbrali ste platformo in določili oblikovalska dela, ki jih želite dodati v svoj oblikovalski portfelj. Ne morete pa preprosto postaviti slik ali posnetkov zaslona svojega dela in čakati, da stranke prihajajo in vas najamejo.

Vsako delo v vašem portfelju bi moralo opisati zgodbo, razložiti, kakšni so bili cilji stranke in kako jih je dosegel vaš dizajn. Vključiti morate povzetek postopka in rezultatov vsakega projekta. To ne bi smelo biti dolgo branje ali študija primera, ki opisuje vse podrobnosti, ampak prosim, da gledalci razumejo, za kaj gre..

Tukaj je tvoj spretnostno pisanje nam bo prišel prav. Morda boste želeli vključiti naslednje podatke:

 • Kakšni so bili problemi in cilj tega projekta?
 • Ali je za tem obstajala kakšna hipoteza?
 • Kakšen je bil vaš postopek? Kako ste prišli do oblikovalske odločitve, ki ste jo uporabili?
 • Kakšni zaključki in spoznanja iz projekta? Če imate povratne informacije od stranke, ne oklevajte in jih dodajte v opis.

Tu so najbolj kritične informacije o vaši vlogi v projektu. Ste vodili celoten projekt? Ste delali kot del oblikovalske ekipe? Ali pa ste morda vse zasnovali sami, kot oddaljeni delavec ali samostojni specialist? Gledalci vašega portfelja morajo vedeti, kaj ste vložili za takšen prebojni izdelek.

# 5 Optimizirajte svoj oblikovalski portfelj za gledalce

Ko zberete vse podatke, ki jih želite vključiti v svoj portfelj, je čas, da jih oblikujete in organizirate glede na glavna načela uporabnosti. Uporabniška izkušnja je pomembna, zato morate svoj portfelj narediti ne le vizualno uglednega, temveč tudi berljivega za gledalce.

Kako to storiti?

Upoštevajte, da večina uporabnikov ne bere, ampak skenira na spletu; zato se potrudite, da bo vaš portfelj viden, da bodo gledalci naenkrat videli vse osnovne informacije. Besedilo razčlenite na kratke odstavke, uporabite naslove in podštevilke, vključite sezname oznak, dodajte skice in ne dolge opise za prikaz postopka itd..

Prav tako naredite dostopno navigacijo. Če ustvarite osebno spletno mesto za svoj portfelj, dobro razmislite o njegovem meniju. Dodajte samo osnovne strani: Domov, O meni, Moje delo in Stike. Če se odločite, da boste za svoj portfelj uporabili že pripravljene postavitve, izberite tudi tiste s temi možnostmi. Ne glede na platformo morajo gledalci vedeti, kdo ste, kaj počnete in kako vzpostaviti stik z vami.

Ne pretiravajte z barvami, pisavami ali animacijami. Da, skušal je na enem mestu pokazati vse svoje oblikovalske talente, vendar se bolje osredotočite na osnovne nastavitve tipografije, ki bi delovale v katerem koli brskalniku in napravi. (Poskrbite, da preizkusite svoj dizajn za majhne zaslone in najprej pomislite na mobitele.)

Ne pozabite tudi na barvna psihologija in kontrastno razmerje pri načrtovanju. Vaš portfelj mora biti prijeten, ne vizualno preobsežen.

Na kratko, izberite elemente oblikovanja za svoj portfelj, ki bi bili videti prijetni in pregledni, hkrati pa prikazujejo vaše oblikovalske sposobnosti za bodoče stranke in delodajalce. Osredotočite se na zgodbo, ki jo želite predstaviti, in na delo, ki ga želite videti v svetu. Kot pravijo, je vse genij preprosto.

V besedi

Ko se odločite za pisanje zmagovalnega dizajnerskega portfelja, je ključno, da določite in si zapomnite njegov namen in cilje, ki jih želite z njim doseči. To je vaše orodje za izgradnjo profesionalne mreže, privabljanje potencialnih strank ali delodajalcev in slej ko prej zaslužite.

Dobro oblikovan portfelj kaže na vašo profesionalnost, pogled na svet in ustvarjalnost. Razvrstite svoje najboljše projekte, ki jih želite vključiti v to, se opišite okoli opisov in optimizirajte svoj portfelj po vseh standardih UX. In ne pozabite promovirati svojega dela, da ga bo videl svet: Pridružite se spletnim oblikovalskim skupnostim, delite svoje projekte, prosite za povratne informacije od drugih ustvarjalcev in se povežite s sodelavci, da se učijo in dobite navdih od njih.

Prej ko ustvarite portfelj zvezdastega oblikovanja, hitrejši bo začel prinašati rezultate.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map