5 koraka do pisanja uspješnog dizajnerskog portfelja

Za grafičke i web dizajnere, zvjezdani portfelj prvi je instrument za privlačenje klijenata ili posao iz snova.


To je najbolji i najvrijedniji alat za promociju vaših vještina i proširenje profesionalnih mogućnosti. No, da bi dizajnerski portfelj mogao raditi na vama, morate ga ispravno izraditi i organizirati.

Pobjednički portfelj ne samo da prikazuje vaše najuvjerljivije radove kao dizajner, već i komunicira vašu osobnost s ciljnom publikom. To bi trebalo prikriti zanimanje gledatelja, impresionirati ih i iznenaditi, pobuditi tako emocije i učiniti ih da vas pamte. Vaš dizajnerski portfelj može reći klijentu ili potencijalnom poslodavcu o tome kako generirate ideje za dizajn i organizirati čitav kreativni proces.

Uz toliko savjeta o stvaranju dizajnerskih portfelja dostupnih na mreži, lako se izgubite u informacijama i izazovno je odabrati temeljna načela koja bi odgovarala vašoj situaciji. U ovom ćete članku pronaći standardne korake za pisanje pobjedničkog dizajnerskog portfelja koji djeluje za sve dizajnere, bez obzira na njihovu specijalizaciju.

Spreman?

# 1. Odlučite se za temeljnu svrhu i format svog dizajnerskog portfelja

Kao dizajner, možda biste htjeli uskočiti u cool ideje o tome kako vaš portfelj treba izgledati, koje boje odabrati ili koje najnovije trendove dizajna koristiti za predstavljanje svojih najboljih radova.

Stop! Zadržite ih za kasnije.

Prije svega, morate odrediti osnovnu svrhu svog dizajnerskog portfelja. Što želiš od toga?

 • Želite li da svijet ugleda vaše uzorke rada, tako da možete povećati svoju internetsku prisutnost i stvoriti publiku?
 • Jeste li dizajner novaka koji treba gledatelje da vide tko ste i kako pristupate problemima?
 • Želite li da čitaju o vašem dizajnerskom procesu kako biste mogli privući nove klijente u svoj slobodni posao?
 • Želite li podijeliti svoj najveći dizajnerski projekt, opisujući svaki njegov dio, od istraživanja do implementacije?
 • Ili vam ne treba ništa drugo nego dokumentirati svoje znanje i postignuća?

Jednom kada saznate svrhu, shvatit ćete koje informacije treba uključiti u svoj portfelj i koji format odabrati za njegovo najbolje predstavljanje. Znat ćete kako ga vizualno izraziti i kako započeti pisati kako biste prikvačili ciljnu publiku.

# 2. Odlučite o radovima koje ćete uključiti u portfelj

Oh, usput, znate li tko vam je ciljna publika? Pišete li dizajn dizajna za buduće poslodavce, potencijalne klijente, kolege dizajnere ili možda sebe? Zapišite podatke koje bi ovi ljudi željeli pročitati o vama:

 • Tko si ti kao dizajner? Koje vrste posla obavljate?
 • Koju poruku želite komunicirati sa svojim dizajnerskim portfeljem? Kad netko gleda na to, kako je mogao prepoznati vašu dizajnersku specijalizaciju: web dizajn, UX, dizajn proizvoda, grafički dizajn itd.?

Na temelju tih podataka odlučite koje uzorke projekata trebate uključiti u svoj dizajnerski portfelj. Morat ćete ih sortirati prema vrsti i vremenu izrade ili na vrh možete staviti najbolje i najimpresivnije. Kvaliteta ovdje dolazi preko količine.

Ne treba vam prikazivati ​​svaki posao koji ste radili kao dizajnera: usredotočite se na najbolje stvari koje bi ujedno pokazale raznolikost vaših projekata. Drugim riječima, ne objavljujte pet web dizajna koje ste napravili za web stranice e-trgovine; bolje dodajte jedan koji ste napravili za banku, jedan – za klub kućnih ljubimaca i jedan – za neprofitnu organizaciju.

Ravnoteža za kvalitetu i raznolikost vaših uzoraka pokazat će vaš talent i kreativnost potencijalnim klijentima, kao i vašu izloženost različitim medijima.

Dakle, evo sažetak pravila:

 • Izložite samo najbriljantnije dizajnerske radove u svom portfelju.
 • Uključite različite uzorke da biste vidjeli širinu vašeg dizajnerskog iskustva.
 • Nemojte uključiti SVE svoje dizajne, osim ako ste novi student diplomiranog dizajna koji još nema tona uzoraka. Izbjegavajte djela na koja niste nevjerojatno ponosni: Zamislite svoj portfelj kao izložbu umjetnosti, a ne kao zalihu slika.

# 3. Odaberite platformu za svoj dizajnerski portfelj

Sljedeći korak je odabir prave platforme za vaš dizajnerski portfelj, a ovisit će o vašim tehničkim sposobnostima. Neki nude oblikovanje koje zahtijeva znanje HTML i CSS, dok su drugi manje prilagodljivi i, samim tim, udobniji za upotrebu. (Međutim, potonji vam daju manje slobode za dizajn portfelja na način koji želite.)

Svakako, web i UX dizajneri možda žele odabrati platformu koja zahtijeva kodiranje, kako bi mogli pokazati svoje iskustvo kodiranja stvaranjem jedinstvenog portfelja koji će pokazati njihovu dizajnersku osobnost.

Evo nekoliko opcija koje biste trebali razmotriti:

Web stranice s hostom, kao što su Portfoliobox ili dunked. To je najudobnija opcija jer takve stranice ne zahtijevaju nikakvo kodiranje. Sve što trebate učiniti je odabrati predložak i prenijeti datoteke na gotov izgled.

Web stranice s hostom, kao što su Squarespace ili Weebly. Ovdje također možete odabrati predložak za svoj portfelj, ali imati više kontrole nad njim. Možete ga prilagoditi, odabrati premium opcije ili ostaviti ga onakvim kakav jest.

Web-lokacije s vlastitim hostom, gdje od početka kreirate prilagođeni portfelj web dizajna. Ovdje možete pokazati sve svoje sposobnosti i osmisliti osobnu web stranicu, pokazujući svoj dizajn i gradeći svoj persona brand.

# 4. Opišite svaki rad na dizajnu kao šef

Ok, odabrali ste platformu i odredili dizajnerske radove koje ćete dodati svom dizajnerskom portfelju. Ali ne možete jednostavno staviti slike ili snimke zaslona svog rada i čekati da klijenti dođu i zaposle vas.

Svaki rad u vašem portfelju trebao bi ispričati priču, objasniti koji su ciljevi klijenta i kako ih je vaš dizajn postigao. Morate uključiti sažetak postupka i rezultate svakog projekta. To ne bi trebalo biti dugo čitanje ili studija slučaja koja bi opisivala sve pojedinosti, ali molimo gledatelje da razumiju o čemu se radi..

Eto gdje je tvoje vještine pisanja ekspozitorije će vam dobro doći. Možda želite uključiti sljedeće podatke:

 • Koji su bili problemi i cilj ovog projekta?
 • Je li iza toga postojala neka hipoteza?
 • Kakav je bio tvoj postupak? Kako ste došli do dizajnerske odluke koju ste koristili?
 • Ima li kakvih zaključaka i saznanja iz projekta? Ako imate povratne informacije od klijenta, ne oklijevajte je dodati u opis.

Ovdje su najkritičniji podaci o vašoj ulozi u projektu. Jeste li upravljali cijelim projektom? Jeste li radili kao dio dizajnerskog tima? Ili ste možda sve sami dizajnirali, kao udaljenog radnika ili slobodnog stručnjaka? Gledatelji vašeg portfelja moraju znati koji ste napor uložili za takav probojni proizvod.

# 5. Optimizirajte svoj dizajnerski portfelj za gledatelje

Jednom kada prikupite sve informacije koje ćete uključiti u svoj portfelj, vrijeme je da ih dizajnirate i organizirate s glavnim načelima upotrebljivosti na umu. Korisničko iskustvo je važno, tako da svoj portfelj morate učiniti ne samo vizualno uglednim, nego i čitljivim za gledatelje.

Kako napraviti to?

Imajte na umu da većina korisnika ne čita, nego skenira na mreži; stoga, potrudite se da vaš portfelj bude dostupan kako bi gledatelji mogli vidjeti sve osnovne informacije odjednom. Tekst razdijelite na kratke odlomke, upotrijebite naslove i podnaslove, dodajte popise metaka, dodajte skice umjesto dugih opisa za prikaz postupka itd..

Također, navigaciju učinite dostupnom. Ako stvorite osobnu web stranicu za svoj portfelj, dobro razmislite o njenom izborniku. Dodajte samo osnovne stranice: Početna, O meni, Moj rad i Kontakti. Ako se odlučite koristiti gotove nacrte za svoj portfelj, odaberite i one s tim opcijama. Bez obzira na platformi, gledatelji moraju znati tko ste, što radite i kako vas kontaktirati.

Ne pretjerajte sa bojama, fontom ili animacijama. Da, primamljivo je na jednom mjestu pokazati sve svoje dizajnerske talente, ali bolje se usredotočite na osnovne postavke tipografije koje će raditi na bilo kojem pregledniku i uređaju. (Obavezno testirajte svoj dizajn na malim ekranima i prvo razmislite o mobitelima.)

Također, sjetite se oko psihologija boja omjera i kontrasta prilikom dizajniranja. Vaš portfelj mora biti ugodan, a ne vizualno neodoljiv.

Ukratko, odaberite elemente dizajna za svoj portfelj koji bi izgledali ugodno i pregledno, ali istovremeno pokazali vaše dizajnerske vještine za potencijalne klijente i poslodavce. Usredotočite se na priču koju želite prenijeti i djelo koje želite da svijet vidi. Kako kažu, sve je genijalno jednostavno.

U jednoj riječi

Kad odlučite napisati pobjednički dizajnerski portfelj, važno je navesti i zapamtiti njegovu svrhu i ciljeve koje želite postići. To je vaš alat za izgradnju profesionalne mreže, privlačenje potencijalnih klijenata ili poslodavaca i, prije ili kasnije, zaradite novac.

Dobro osmišljen portfelj pokazuje vašu profesionalnost, svjetonazor i kreativnost. Razvrstajte svoje najbolje projekte da biste ih uključili, zamotajte se oko opisa i optimizirajte svoj portfelj po svim standardima UX-a. I ne zaboravite promovirati svoj svijet da ga vidi. Pridružite se zajednicama dizajna, dijelite svoje projekte, tražite povratne informacije od drugih kreativaca i umrežite se s kolegama kako biste naučili i dobiti inspiraciju od njih.

Što prije stvorite portfelj zvjezdanih dizajna, to će vam brže početi donositi rezultate.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map