Kako šifrirati datoteke za zaštitu osobnih i poslovnih podataka?

Šifriranje može zaštititi podatke od neželjenih očiju. Može pružiti učinkovitu sigurnost podataka, ali većina korisnika toga nije svjesna.


Šifriranje se može definirati kao “prijevod podataka u tajni kod”. To je najbolji način da se postigne sigurnost podataka. Za pristup ili čitanje podataka iz šifrirane datoteke morate imati tajni ključ ili, jednostavnim riječima, lozinku koja će vam pomoći u dešifriranju datoteke. Za sigurnosne algoritme nekodirani podaci poznati su kao obični tekst, dok su šifrirani podaci poznati kao šifrirani tekst.

Podaci u šifriranim datotekama pohranjuju se kao složeni kod koji bi bilo teško probiti unutar razumne količine vremena. Dakle, šifriranje se smatra jednom od najboljih metoda zaštite osobnih ili poslovnih podataka. Za svaku korporaciju, uključujući zdravstvene, financijske ili pravne podatke, sigurnost je izuzetno važna.

Ostavljanje nekodiranih podataka bilo u pohrani u oblaku kao što su Google Drive, DropBox ili OneDrive ili na vašem osobnom računalu isto je poput ostavljanja vrata otključana. Jednom kada su napadači saznali da su vaši podaci nešifrirani, lako ih je ciljati.

Tijekom prijenosa podataka u oblak ili spremanja u sustav, trebali biste ga pokušati zaštititi šifriranjem. To se odnosi i na osobne i na organizacije.

Prednosti šifriranja

Široko su dostupne tehnologije šifriranja podataka koje se provode kroz nekoliko algoritama kriptografije. Postoji nekoliko prednosti.

Integritet podataka – Povećajte zaštitu podataka i integritet podataka. Međutim, samo šifriranje ne može pružiti integritet, ali zaštitom imperativnih podataka može spremiti podatke iz hakera koje tvrtke mogu koristiti u donošenju poslovnih odluka.

Zaštita privatnosti – Podaci na telefonu ili računalu ili u oblaku mogu posjedovati osjetljive informacije. Hakeri mogu pristupiti vašim osobnim podacima i koristiti ih s vašeg uređaja i koristiti ih na neovlašteni način gdje se šifriranje podataka može dokazati kao zaštita privatnosti vaših podataka.

Povećajte povjerenje – Mnoge tvrtke možda neće zahtijevati sigurnost podataka, ali kako bi pokazale svom klijentu koliko su ozbiljne po pitanju sigurnosti svojih korisnika, koriste šifriranje. Upotreba šifriranja podataka može povećati povjerenje korisnika jer će saznati koliko ozbiljno uzimate privatnost podataka.

Radi na daljinu – Mnoge tvrtke preferiraju udaljene zaposlenike. Očekuje se da će zaposlenici koristiti šifrirane uređaje. Međutim, u slučaju rada na daljinu, rizik od kršenja podataka prilično je visok. Šifriranje podataka može osigurati da su podaci u potpunosti sigurni.

Zatim istražimo neki od najboljih softvera za šifriranje dostupnih za Windows i macOS.

Encrypto

Sa AES-256 enkripcijom, Encrypto omogućuje dijeljenje datoteka mnogo sigurnim. Samo ubacite svoje datoteke ili mape u nju, postavite lozinku i spremni ste je poslati prijateljima ili kolegama bez brige o sigurnosti.

Budući da će vam ljudi kojima šaljete datoteke biti poznati, možete postaviti i nagovještaj zaporke. To osigurava da primatelj može znati samo nagovještaj, a ne postoji način da ga neka druga osoba otključa.

Encrypto je dostupan za Mac i Windows.

NordLocker

Iz tehnološke tvrtke koja stoji iza NordVPN i NordPass, NordLocker još jedan njihov proizvod koji je impresivan kao i ostali. Možete započeti s 2 GB besplatnim šifriranjem datoteka, poput:

 • fotografije
 • Video
 • Osobne bilješke
 • iskaznica & lozinke
 • Financijski dokumenti
 • Bilo tajne datoteke

Većina njih treba shvatiti privatnom po svaku cijenu, a šifriranjem putem NordLockera sprječavate je da se na mnogo načina iskorištavaju. Također možete odabrati šifriranje datoteka prije prijenosa na web lokacije za pohranu u oblaku; samo da budu oprezni, nitko im ne može pristupiti.

Ovo rješenje koristi Argon2, AES256, ECC (s XChaCha20, EdDSA i Poly1305), koji su najnaprednije šifre i načela. Možete biti sigurni da se vaše datoteke čuvaju na najvišoj razini sigurnosti.

Kao što je gore navedeno, šifriranje datoteka od 2 GB i podršku 24/7 dobijate besplatno. Ako želite neograničeno šifriranje, tada se možete odlučiti za premijski plan za samo 1 USD mjesečno.

Boxcryptor

Još jedan impresivan softver za šifriranje datoteka, Boxcryptor koristi vodeće enkripcije od početka do kraja za više od 30 različitih pružatelja usluga oblaka. Izgled mu nije jedan od simpatičnih, ali je vrlo pristupačan i jednostavan za upotrebu.

Nakon instaliranja alata, automatski će potražiti mape za pohranu u oblaku prisutne na vašem sustavu i dodati ih kao lokacije. Kad to učinite, ne morate puno raditi. Samo povucite i ispustite datoteke ili mape na ispravna mjesta i oni će se samostalno šifrirati.

Osim dijeljenja putem pružatelja usluga pohrane u oblaku, datoteke možete dijeliti i izravno drugom Boxcryptor korisniku. Besplatno je za osobnu upotrebu sve dok koristite jednog davatelja podataka u oblaku. Da biste koristili više od toga i pristupili više značajkama, jednostavno možete nadograditi počevši od 48 USD godišnje.

Tresorit

Vjeruje više od 10 000 organizacija, Tresorit radi na gotovo svim uređajima. Bez obzira jeste li kod kuće, na putu ili u uredu, dijeljenje datoteka na siguran način uvijek bi trebao biti prioritet, a ovo rješenje omogućuje sasvim sigurno.

Nadalje, važno je napomenuti da je Tresorit švicarska tvrtka, a Švicarska je poznata po svojoj politici neutralnosti i snažnim zakonima o zaštiti podataka. Nema načina da se vaše datoteke dešifriraju na njihovim poslužiteljima, posebno zato što upotrebljava AES-256 tipke.

Možete započeti s njihovom besplatnom sudskom probom i uzeti je ispred.

Cryptomator

Cryptomator Potpuno je open-source i radi s Windowsima, Mac-om i Linuxom. Koristi tehnologiju koja se zove “Transparentno šifriranje”, što u osnovi znači da teško možete primijetiti bilo kakvu razliku u radu sa svojim datotekama. Stvara virtualni tvrdi disk za sve vaše datoteke koji se nalaze u vašoj oblačnoj pohrani i šifrira ih radi sigurnog pristupa.

Sjajna stvar je da vam to ne treba naučiti nikakve složene tijekove rada ili funkcije. Cryptomator je dizajniran na način koji omogućuje šifriranje i pristup datotekama na isti način kao što biste to učinili bez njega.

Budući da je ovaj softver otvorenog koda, možete odlučiti platiti bilo koji iznos koji želite preuzeti. U stvari, možete je preuzeti i besplatno. Međutim, uvijek je dobra praksa pokušati podržati kreativce, što toplo preporučujem.

AxCrypt

Izbor urednika PCMaga bio je pet uzastopnih godina, AxCrypt nudi neke napredne značajke u jednostavnom izgledu. Možete surađivati ​​sa članovima svog tima i omogućiti im da otvaraju vaše šifrirane datoteke s određenim lozinkama. Sve datoteke koje prolaze kroz AxCrypt osigurane su 128-bitnom ili 256-bitnom AES enkripcijom.

Osim toga, možete:

 • Automatsko osiguravanje datoteka za pohranu u oblaku
 • Upravljajte i pristupite zaporkama gdje god se nalazili
 • Otvorite šifrirane datoteke na svom mobilnom uređaju
 • Prebacite jezik na turski, korejski, ruski i nekoliko drugih

Možete ih odmah preuzeti i započeti koristiti njihov besplatni plan ili se odlučiti za vrhunsku premiju koja počinje od 34 USD godišnje.

Zaključavanje mape

S više od 56.000 preuzimanja, Zaključavanje mape omogućuje vam šifriranje podataka i mapa koje ćete kasnije sigurno dijeliti. Osvojila je nekoliko nagrada i visoko ocijenjena na platformama kao što su CNET i Softonic. Pored tradicionalnih značajki koje vidite na softveru za šifriranje, Folder Lock vam omogućuje:

 • Zaštita lozinkom USB / vanjski pogoni
 • Podijelite ili trajno izbrišite datoteke
 • Očistite povijest Windows-a
 • Omogući neprimjereni način rada
 • Spremite podatke o plaćanju na sigurno
 • Napravite sigurnosnu kopiju šifriranih datoteka na sigurnom poslužitelju u oblaku

Dostupan je na nekoliko različitih jezika, a možete ga besplatno preuzeti kako biste isprobali osnovne značajke.

Hat.sh

Vrlo jednostavan i besplatan alat za šifriranje / dešifriranje datoteka, Hat.sh može biti brzo rješenje za ljude koji ne žele preuzeti bilo koji softver. Sve što trebate učiniti je posjetiti njihovu web stranicu, učitati datoteku, a zatim dodati ključ za dešifriranje kako biste generirali svoju novo šifriranu datoteku. Tada možete pritisnuti gumb za preuzimanje i spremiti ga u svoj sustav.

To je jednostavno i besplatno, a ne znači da nije sigurno. Zapravo je osigurano algoritmom AES-256-GCM. Dobra stvar je što se niti jedna datoteka ne sprema na njihov poslužitelj. Sve je izbrisano u trenutku kada izađete s web stranice.

Sve u svemu, sviđa mi se ovaj alat i svaki dan bih ga preporučio, posebno onima koji su u žurbi. ��

Zaključak

Ne bi trebalo biti kompromisa kada je u pitanju sigurnost podataka. Obavezno upotrijebite bilo koji od gore navedenih alata za zaštitu datoteka i nadamo se da nećete postati žrtvom manipulacije podacima.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map