Kako zaštititi svoju internetsku privatnost?

Ovo je doba hashtagova, tweeta, lajkova i komentara u kojima svoje živote dobrovoljno dijelimo na raznim platformama. Dakle, što je s privatnošću na mreži?


Je li to velika stvar?

Kladim se da jest!

Vaš je identitet od najveće važnosti. Pomaže vam da se dokažete u mnogim aspektima svog života, bilo da se radi o izdavanju putovnice, zahtjeva za kredit kod kuće i slično.

Prema statistika, više od 9,7 milijardi zapisa ukradeno je ili izgubljeno od 2013. na globalnoj razini zbog cyber-kriminala i kršenja podataka.

Dakle, što ako netko ukrade vaše osobne podatke?

To može ne samo ugroziti vaše svakodnevne aktivnosti, već može dovesti i do vašeg ugleda, profesionalno i privatno. Uvijek zapamtite da su vaši financijski i osobni podaci vrlo poželjni cyber-kriminalcima. Ako vam uspijeju ukrasti identitet, mogu hakirati vaše bankovne vjerodajnice, zloupotrijebiti vaše poslovne podatke i sve ono što nikad u životu ne biste željeli da se dogodi!

Zbog toga morate pametno upravljati internetskom privatnošću i mudrije podatke!

Opasnost od nezaštićenih podataka na mreži

Važne podatke ostavite nezaštićene, a vaša privatnost nikad nije sigurna!

Tako je. Podaci na mreži izuzetno su ranjivi na veliki broj prijetnji privatnosti i sigurnosti. Neka glavna pitanja povezana s njim su:

Zlostavljanje informacija

Mnoge web stranice koriste kolačiće i pohranjuju vaše osobne podatke u više svrha. Često ne kriptiraju ove podatke, a svatko im kasnije može pristupiti. Ovo loše postupanje s vašim osobnim ili poslovnim podacima može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Čak ni portali za e-poslovanje i elektronsko bankarstvo nisu u potpunosti sigurni. Dakle, postoji rizik da će cybercrooks iskoristiti vaše osjetljive financijske podatke.

Praćenje lokacije

Ljudi se ovih dana nikada ne ustručavaju objaviti svoje osobne podatke i trenutnu lokaciju na društvenim medijima. Ti podaci zauvijek ostaju na web mjestu i mogu postati rizik za vas.

Znate li da na to utječe čak i Facebook kršenje podataka u 2018. godini, otkrivajući preko 50 milijuna korisničkih računa?

Dakle, pazite!

Špijuniranje

Nemate pojma koliko tragača špijunira vas kada ste na mreži. Bez obzira na njihovu svrhu, oni bilježe vašu povijest pretraživanja i prate vaše aktivnosti na nekoliko načina. Na taj način oni izvlače jasnu sliku vaših internetskih interesa.

Dok trgovci prate vaše podatke u svrhu oglašavanja prilagođene vašim željama i interesima, to je i dalje narušavanje privatnosti. Najgori slučaj – kada cyber-kriminalci koriste vaše podatke za izvršavanje ilegalnih i neovlaštenih aktivnosti da predstavljaju ozbiljnu prijetnju na mreži.

U konačnici, sve se svodi na jednu stvar – održavanje privatnosti vaših podataka na najpametniji mogući način.

Odgovornost za zaštitu vaših mrežnih podataka doista je dvosmjerna ulica. Iako teško da postoji način da u potpunosti ublažite prijetnje putem interneta, možete biti žrtva. Stoga odlučite koliko osobnih podataka želite otkriti i nemojte slijepo vjerovati web stranice i platforme društvenih medija.

Internetska privatnost kombinirana je odgovornost i svi bi trebali preuzeti svojstvo sigurnosti podataka. Stoga je ključno razumjeti potencijalne rizike, vaša internetska prava, zajedno s praktičnim metodama i tehnologijama.

Dakle, pogledajmo nekoliko načina na koje možete zaštititi svoju privatnost:

Koristite softver za zaštitu privatnosti. ��️

Softver za zaštitu privatnosti ključan je za sve vaše uređaje na kojima koristite Internet kako biste spriječili mrežne prijetnje i prijevare. Ograničava ili kontrolira količinu podataka izloženih internetskim trećim stranama pomoću različitih filtera, šifriranja i drugih modernih tehnologija.

Softver može ponuditi dvije vrste zaštite podataka – zaštitu krađe identiteta skrivanjem IP adrese korisnika i drugo, brisanjem ili skrivanjem internetskih tragova nakon surfanja. Ono štiti vašu privatnost prepoznajući slabe točke vašeg uređaja i radeći na njima. Nudi:

 • Crna lista i bijela lista
 • Otkrivanje upada
 • Šifriranje
 • Stenografija (skrivanje podataka i e-nadzor)

Neki preporučeni softver za zaštitu privatnosti za vas:

VIPRE štitnik privatnosti

Dakle, zabrinuti ste zbog privatnosti podataka, zar ne??

I trebali biste, ali ne ako imate VIPRE štitnik privatnosti instaliran na vaše računalo!

Ovaj vrlo učinkovit softver može zaštititi krađu identiteta prepoznavanjem mjesta pohrane osjetljivih podataka, uključujući telefonski broj, adresu, e-poštu, vjerodajnice kreditne kartice itd. Može inteligentno blokirati web kamere, čuvanje mikrofona i druge povrede podataka da bi se osigurala privatnost.

Odlično djeluje s vašim Mac računalima i također nudi podršku za mobilne uređaje. Njegova borbena moć je velika u odnosu na zlonamjerni softver koji vam pruža privatnost na visokoj razini. Za skeniranje računala ne trebate čekati duge sate. Njegov VPN podržava širok raspon uređaja od iOS-a i Windows-a, do macOS-a i Android-a i lako ga je postaviti u roku od nekoliko minuta.

Sadrži ugrađenu ransomware zaštitu kako ne bi bili sljedeća žrtva. Koristi postupak s više koraka za otkrivanje i ispravljanje problema s privatnošću na vašem računalu. VIPRE privatnost štit je pristupačna čak i za kućne korisnike s početnom cijenom od 34,99 USD / godišnje za 1 računalo, dok njegov napredni paket košta 59,99 dolara godišnje / za jedno računalo.

Avira Prime

Osigurajte sve svoje mrežne aktivnosti i podatke Avira Prime, koji štiti vaš uređaj, osobna pretraživanja, kupovinu, kućnu mrežu i još mnogo toga. Njegova snažna antivirusna zaštita spašava vas od zlonamjernog softvera i ostalih internetskih prijetnji uz automatski ažuriranje upravljačkih programa i samog softvera.

Blokirajte preglednike pretraživača, nametljive oglase i zaražene web stranice sigurnim pregledavanjem. Softver pronalazi sigurne kupone i ponude tijekom kupovine na mreži i blokira tražene pozivatelje i web lokacije za krađu identiteta prije nego što mogu nanijeti bilo kakvu štetu.

Uživajte u povećanoj razini privatnosti ostajući anonimni, tako da vaše stavke pretraživanja, proizvodi koje kupujete i zaporke koje unesete ostaju privatni. Optimizira 200+ postavki privatnosti za vas i podržava jače upravljanje lozinkom. Također povećava performanse i brzinu vašeg računala čišćenjem bezvrijednih datoteka, smanjuje zaostatke, ubrzava vrijeme pokretanja i povećava memoriju.

Ovaj softver na više platformi možete koristiti na mnoštvu uređaja bez obzira na njihov operativni sustav i iskoristiti pretplatu za najviše 25 uređaja i do 3 godine. U slučaju da ste zaglavili, potražite njihova VIP korisničku podršku.

BullGuard Premium

Dobijte krajnju cyber-sigurnost koristeći Zaštita od BullGuard Premium da biste zaštitili svoj identitet i mrežne podatke. Ovaj nagrađivani program protiv zlonamjernog softvera koristi sofisticirane tehnologije poput strojnog učenja za sigurno pregledavanje i mrežno skeniranje. Čak ni cyber lopovi gospodara uma ne mogu prekršiti njegove čvrste zaštitne slojeve.

Kroz učinkovite sustave zaštite identiteta softver može brzo otkriti sve zlonamjerne podatke koje vaše računalo dobije i poslati upozorenje e-poštom za vas da poduzmete zaštitne korake. Koristeći metode dubokog učenja i napredne matematičke algoritme, on omogućava brzo otkrivanje prijetnji. Višestruki slojevi učenja mogu učinkovito analizirati svojstva i kodove zlonamjernog softvera. Dakle, može ukloniti rizike prije nego što može utjecati na vaš sustav.

BullGuard pruža zaštitne zidove koji koriste velike napore kako bi vas čuvali u sigurnoj luci i istovremeno štitili od uljeza. To odmah smanjuje neovlaštene pokušaje povezivanja određenog uređaja s Internetom i pruža krajnju sigurnost prije i nakon završetka preuzimanja aplikacija.

Ako ste se povezali s nesigurnom Wi-Fi mrežom, softver vas upozorava provjerom njegovog digitalnog potpisa. Ljubiteljima igara omogućuje im brže i sigurnije igre bez ugrožavanja performansi. Skener za kućnu mrežu može učinkovito nadzirati vašu povezanost i mrežu 24/7 zajedno sa povezanim uređajima, uključujući pametne zvučnike, bebinske monitore, termostate itd..

Pokušajte s preglednicima usmjerenim na privatnost ��

Mislite li da čišćenje povijesti preglednika uklanja sve mrlje?

Razmisli još jednom.

Tragovi vaše mrežne aktivnosti i dalje postoje. Čak i web stranice pohranjuju kolačiće, a vi možete pročitati Uvjete korištenja ili politiku privatnosti web mjesta da biste potvrdili isto. Dakle, razmislite što bi se moglo dogoditi ako netko hakira web stranicu na kojoj su vaši osobni podaci?

Odgovor je ne misli!

Stoga je razumno korištenje preglednika usmjerenih na privatnost. Ovi preglednici uključuju značajke privatnog pregledavanja koje vam pomažu u zaštiti podataka tijekom korištenja Interneta. Pogledajmo neke od njih!

Hrabar

Doživite nenadmašnu sigurnost i privatnost dopuštajući Hrabar boriti se “hrabro” s trackerima i malwareom za vas. Sigurnost podataka najveći je prioritet i njegovi poslužitelji nikada ne pohranjuju niti vide vaše podatke o pregledavanju. Ni nakon brisanja ne ostaju mrlje.

Izdvajajući izvrsne performanse, Brave može učitati web stranice 3 do 6 puta brže. Pruža korisničko sučelje za uvoz postavki iz drugih preglednika koje koristite tijekom njegove dobrodošlice ili kasnije preko izbornika. Stvara popis na kojem se pojavljuju svi vaši prethodni profili preglednika, a možete uvesti i podatke iz drugih preglednika.

Nagrade za hrabre podržavaju web stranice koje volite omogućavajući vam zarađivanje lekera na letke za gledanje oglasa vezanih uz privatnost. Možete čak i tipkati svoje omiljene stranice u pravilnim razmacima; možete obavljati sve ove aktivnosti bez rizika svojih osobnih podataka jer se sredstva prenose putem anonimne knjige.

Ovaj preglednik daje vam fleksibilnost za prilagođavanje postavki i analizu broja blokiranih pratilaca, skripti itd. Koristeći svoj HTTPS svugdje, Brave se nadograđuje na HTTPS kako biste mogli uživati ​​u sigurnijoj, šifriranoj komunikaciji.

Zadane su postavke već optimizirane za blokiranje zlonamjernog softvera, krađe identiteta i ostalih zlonamjernih reklama. Također onemogućuje dodatke iz zadanih postavki radi vaše sigurnosti. Nudi Brave Sync značajku za sinkronizaciju i šifriranje vaših omiljenih oznaka i postavki.

Druge značajke:

 • Sprječavanje otisaka prstiju
 • Zaštita na licu mjesta
 • Zadana globalna konfiguracija štita
 • Vucite i ispustite
 • Prikvačene kartice i automatsko uklanjanje
 • Pronađite na stranici i ispisite stranicu.
 • Obrazac se automatski popunjava
 • DuckDuckGo za pretraživanje privatnih prozora
 • Proširenja za Chrome

humka

Pretražite Internet s povjerenjem humka i ostati zaštićen od nadzora, praćenja i cenzure. Bilo da koristite Windows, Android, iOS i Linux, i dalje možete preuzeti Tor na svoj uređaj.

Slobodno distribuirani softver slijedi pouzdanu i sigurnu strukturu sličnu luku. Kako bi zaštitio vašu privatnost, on zamata vaše podatke u više slojeva enkripcije, a zatim ih sigurno šalje sve dok ne stignu na ispravan DNS poslužitelj..

Tor Browser dolazi sa sigurnosnim zakrpama, uključujući NoScript, HTTPS Everywhere i još mnogo toga, za pružanje vrhunske zaštite i sigurnosti podataka. Može blokirati dodatke preglednika kao što su Flash, Quicktime, RealPlayer itd. Kojima ljudi mogu manipulirati kako bi otkrili korisničku IP adresu. Dakle, ne preporučuje vam instaliranje dodatnih dodataka ili dodataka.

Ovaj je preglednik rezultat Tor projekta + Firefox preglednika, a možete posjetiti i zaključana web mjesta. Moguće je usmjeravanje podataka do skrivenih usluga iza vatrozida. Postavljanje FTP-a i njegovo konfiguriranje također je lako. Tor je prenosiv, što znači da ga možete pokrenuti s USB uređaja ako je unaprijed konfiguriran u njemu; stoga vam nije potrebna lokalna instalacija.

Ep

Želite li koristiti Internet da biste imali “epsko” iskustvo surfanja?

Instalirajte Epic preglednik privatnosti!

Epic je siguran i privatni web preglednik koji može blokirati pratioce, oglase, kriptovalute, ultrazvučnu signalizaciju, otiske prstiju i još mnogo toga. Može zaustaviti više od 600 aktivnosti praćenja u sesiji pregledavanja u prosjeku.

Preglednik može blokirati propuste privatnosti povezane s 11 osnovnih preglednika. Zbog toga može ukloniti praćenje URL-a i adresnu traku, praćenje instalacije i praćenje pogrešaka. Preglednik blokira određene WebRTC pozive koji mogu otkriti vaše podatke, poput IP adresa, čak i nakon upotrebe VPN-a ili šifriranog proxyja.

Druga impresivna značajka koju Epic nudi je zaštita otisaka prstiju za blokiranje metoda otiska prsta, uključujući otvaranje slike platna, platna fonta, audio kontekstnih podataka itd. Uz to, ograničava ultrazvučne signale na vašem telefonu koji se šalju s različitih web mjesta za upravljanje praćenjem.

Nakon što zatvorite preglednik, on briše baze podataka, povijest, postavke, DNS predmemoriju i aplikacije, prečace, posjećene veze, medijsku predmemoriju, Flash i kolačiće, podatke za prijavu, lokalnu pohranu i mnoge druge. Možete uključiti njegov šifrirani proxy za kriptiranje pregledavanja i sakrivanje vaših IP adresa. Na taj način, sigurni ste dok koristite javni Wi-Fi.

Za mobilne uređaje pogledajte ovaj post.

Koristite VPN ��

Virtualna privatna mreža (VPN) vrsta je softvera za zaštitu vaše internetske privatnosti. Stvara privatnu mrežu koristeći javnu internetsku povezanost kako bi prikrio vašu IP adresu. Povezuje korisnike s webom putem drugog poslužitelja. Zatim pružatelj VPN usluga šifrira ovu vezu. Stoga postajete anonimni, a vaša internetska aktivnost ne može biti praćena.

VPN trebate u osnovi koristiti kada koristite javni Wi-Fi unutar kafića, knjižnice ili drugih javnih mjesta. Dakle, pomoću VPN-a možete držati cyber-kriminala na sigurnom i osigurati svoje mrežne podatke.

Dakle, pogledajmo neke od najboljih VPN usluga.

Surfshark

Demistificirajte moć Interneta koristeći Surfshark bez brige o vašoj privatnosti i sigurnosti. Koristi moderne tehnologije za zaštitu od pokušaja krađe identiteta, zlonamjernog softvera i pratilaca kako bi osigurao da vaša lokacija ostane privatna zajedno sa vašim podacima zaštićenim svaki put kad pregledavate Internet.

Zaštitite širok raspon uređaja bez obzira na vrstu operativnog sustava koji se koristi jer je Surfshark kompatibilan s platformom. Dopustite određenim web lokacijama i aplikacijama da zaobiđu vašu VPN putem bijele liste, a softver također nevjerojatno dobro funkcionira s bankarskim aplikacijama na vašem mobilnom telefonu.

Surfshark slijedi strogo pridržavanje pravila bez evidentiranja, što znači da ne prate, ne pohranjuju ili ne prate vaše mrežne aktivnosti. Omogućuje Kill Switch koji djeluje kao sigurnosna mreža ako VPN veza odbije. Brine se o vašoj sigurnosti pružanjem privatnog DNS-a na zasebnom poslužitelju, zajedno sa zaštitom od curenja.

Uživajte u anonimnosti dok pristupate sadržaju na webu putem svog načina Camouflage. Njegova Multihop značajka omogućava povezivanje kroz više zemalja istovremeno, dok maskira svoj identitet. Također, režim NoBorders omogućuje vam korištenje softvera u određenim ograničenim regijama.

Surfshark koristi šifriranje AES-256-GCM vodeće u industriji za bolju zaštitu vaših privatnih podataka. Također nudi zadani sigurnosni protokol IKEv2 / IPsec na svim svojim aplikacijama, kao i korisničku podršku 24 sata dnevno, koja će vam pomoći.

Štit za žarište

Plutajte bezbrižno u Cyber ​​Oceanu da biste pristupili sadržaju bilo kad i bilo gdje Štit za žarište. Ookla’s Speedtest potvrdio je to kao najbrži VPN na svijetu. Uživajte u šifriranom pretraživanju kako biste osigurali svoje osjetljive podatke povezivanjem jednog od njegovih 3200+ VPN-ova raspoređenih u 80+ zemalja.

Započnite s preuzimanjem, povezivanjem i odabirom lokacije za prelistavanje željenog sadržaja iznimno velikom brzinom i lakoćom upotrebe. Hotspot Shield koristi vojno šifriranje koje može dnevno blokirati 57 milijuna phishing web stranica i zlonamjernog softvera. Stručnjaci u industriji potvrdili su njegov patentirani protokol Hydra kao najbrži i najsigurniji na trenutnom tržištu.

U slučaju da se pojave bilo kakvi problemi, obratite se njihovoj tehničkoj podršci koja radi 24 sata na sat. Pomoću ovog VPN softvera možete povezati najviše 5 uređaja, uključujući prijenosno računalo, tablet, pametni telefon i televizor. Nikada ne bilježi vašu aktivnost pregledavanja, stoga dokazuje njihovu vjerodostojnost još centimetar.

Tražilica usmjerena na privatnost ��

Mnoge tražilice mogu pratiti vaše mrežne aktivnosti. Ti se podaci mogu pohraniti više dana i koristiti ih za oglašavanje.

Da biste se spasili od toga, možete se odlučiti za tražilice usmjerene na privatnost. Oni ne sakupljaju niti distribuiraju vaše rezultate pretraživanja ni s kim. Stoga na anonimnom web mjestu možete ostati anonimni i blokirati tragače na bilo kojem web mjestu.

Evo nekoliko privatnih pretraživača za vas:

DuckDuckGo

Nikada ne ugrožavajte svoju privatnost.

Povjerenje DuckDuckGo da biste tražili stvari koje vam pretražuju pamet i da biste dobili rezultate u djeliću sekunde. Pretraživanje, uživanje u sigurnoj vezi i blokiranje pratilaca mogući su bez napora s ovom tražilicom besplatno.

Možete čak dodati i njegovo proširenje za Chrome i surfati bez ikakvih briga. Milijuni ljudi širom svijeta već su imali povjerenje u DuckDuckGo kao partnera za sigurno pretraživanje, a sada dolazi red i na vas, jer se cyber-zločini svakodnevno povećavaju.

Da biste započeli, trebate ga instalirati s nekoliko klikova i zatim pregledavati kad god želite. On šifrira veze i blokira uljeze, kako bi pružili privatno iskustvo pregledavanja.

Bilo koja web stranica koju posjetite, DuckDuckGo Essentials o privatnosti, postoji za zaštitu vaše privatnosti i nikad ne pohranjuje ili ne prikuplja vaše podatke.

Ecosia

Izrađen s inovacijom, Ecosia izdvaja se od ostatka svojom jedinstvenom vizijom – posaditi drveće tamo gdje je to potrebno. Iako vam pruža izvrsno iskustvo pregledavanja, koristi se u sadnji drveća u nastojanju da obnovi planetu Zemlju.

Da li vam je teško povjerovati??

Ecosia svakoga mjeseca objavljuje svoja financijska izvješća u kojima pokazuje kako su uložili svoj profit od rezultata pretraživanja.

S Ecosijom je vaša privatnost potpuno sigurna, jer ona nikada ne prodaje osobne podatke nikome. Anonimira sva pretraživanja na webu u roku od tjedan dana. Kako bi otišli korak ispred u zaštiti okoliša, on zapošljava svoje poslužitelje na obnovljivoj energiji.

Samo dodajte Ecosia u Chrome i uživajte u istraživanju weba.

Koristite proxy usmjeren na privatnost ��‍��

Na internetu možete pronaći različite vrste proxyja kako biste zaštitili svoju privatnost.

Ali kako?

Proxy se odnosi na poslužitelj koji djeluje kao posrednik između uređaja i Interneta. Može prihvatiti zahtjeve za vezom, proslijediti ih i vratiti podatke za vas.

Ono čini internetske usluge, web stranice i mreže te ih ljudi koriste u mnoge internetske svrhe privatnosti i sigurnosti, kao što su:

 • Promjena IP adrese
 • Zaštitite web stranice
 • Autentični javni Wi-Fi
 • Izbjegavajte Geo-ograničenja
 • Izbjegavajte zabrane i vatrozidove.
 • Automatizirajte procese putem interneta i još mnogo toga

Možete koristiti proxy u mnogim preglednicima, uključujući Chrome, Firefox, Internet Explorer, itd., A kompatibilan je na širokom rasponu uređaja.

Pogledajte ove punomoćnike:

Smartproxy

Nikada ne dopustite da se netko uvuče u vašu povijest pretraživanja koristeći kućne proxyje Smartproxy ponude. Budući da su rezidencijalni, ove punomoćnike je teško otkriti jer njihove IP adrese pripadaju stvarnim i fizičkim uređajima. Proxy vam omogućuje da spriječite zemljopisna ograničenja. Ne zahtijeva postavljanje ili podmreže i pruža samo sigurne IP adrese.

Sa Smartproxy možete istodobno koristiti više veza kako biste strugali različite izvore i optimizirali pristup podacima. Nudi neograničene veze, HTTP (s) proxyje, preko 10M IP adrese sa preko 195 lokacija širom svijeta. Nije važno otkud na zemlji koristite proxy, postavljanje krajnjih točaka za pristup IP adresama je jednostavno.

MyIPHide

Uživajte u brzom pretraživanju, sakrivanju IP-a i deblokiranju web stranica koristeći MyIPHide koji nudi stabilne i 13x brže performanse od upotrebe VPN-a. Ona inteligentno kriptira sve svoje punomoćnike da nikada nikome ne dozvoli da otkrije vaš pravi identitet. Dakle, možete pristupiti bilo kojoj web stranici koju želite hraniti svojim stalnim željama za više informacija.

Odaberite svoju IP adresu iz 77 premium ponude iz 27 zemalja. Pomoću MyIPHide možete razbiti ograničenja web mjesta na temelju lokacije kao što je YouTube. A sve što vam treba je samo 0,1 sekundu da biste se prebacili na drugi IP. Pristupite internetu putem bilo kojeg uređaja s istom licencom, a ne ograničava prijenos podataka.

Bonus savjeti ��

 • Ograničite svoje osobne podatke na društvenim mrežama
 • Pazite na vezu
 • Osigurajte svoje pametne telefone jakim zaporkama
 • Pojačajte vjerodajnice za prijavu
 • Dvaput provjerite vaš Wi-Fi
 • Pazite na phishing kampanje
 • Koristite način šifriranja na svim svojim komunikacijskim kanalima
 • Ažurirajte svoj sustav i aplikacije
 • Koristite HTTPS veze
 • Uvijek se sjetite odjaviti se
 • Ne odgovarajte na neželjenu poštu

Zaključak

Uvijek shvatite svoju internetsku privatnost ozbiljno jer je sigurnost na webu postala jednako važna kao i zatvaranje ulaznih vrata vaše kuće. Spasite se od pljačke putem interneta primjenom gore spomenutih metoda i alata za uživanje u surfanju ogromnim oceanom Interneta u potrazi za stalnim protokom informacija.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map