Što je vaš digitalni otisak i zašto je važno znati o njemu?

Promatraju vas !!! ��


Ne želim te plašiti, ali da, gledas te Ako to ne čitate na listu papira, vaš je mobilni telefon isključen, a niste ni blizu bilo kojeg oblika računalnog uređaja (jeste li na pustom otoku?), Vaša trenutna aktivnost – bez obzira na to – je ostavljajući tragove i neki ljudi i tehnologija mogli bi shvatiti što radite.

Ali čekaj, još ne isključuj sve oko sebe. Prvo ću vam reći o vašem digitalnom otisku, a vi ćete slobodno moći odlučiti što ćete raditi.

Nema više tajni

George Orwell Roman “1984” prikazuje svijet u kojem neki entitet, zvan Big Brother, promatra svačije postupke, svuda, cijelo vrijeme. Danas taj Veliki Brat Orwell zamišljeno pretvoreni u oglašivače, poslodavce i internetske prodavače – svi pažljivo promatraju sve što radimo na mreži. Zanima ih što tražimo, gdje idemo, što objavljujemo na društvenim mrežama, što kupujemo putem interneta, čak i ono što čitamo, gledamo ili koju glazbu čujemo.

Sve je to naš digitalni otisak. To može reći puno (puno) tko smo. Može reći da li ispunjavamo uvjete za određeni posao ako smo potencijalni kupci neke robe ili usluge ako bi nas mogao zanimati odlazak negdje na godišnji odmor. Postoje načini za izbjegavanje ostavljanja tih tragova dok se krećemo u digitalnom svijetu. Ali postoje tragovi koje možda želimo namjerno ostaviti.

Započnimo s učenjem kako ostavljamo te tragove.

Ispuštanje kolačića-mrvica

Digitalni kolačići najstarija su metoda koja web stranice koriste kako bi saznale više o svojim posjetiteljima.

Oni su preglednici malih datoteka pohranjeni na vašem računalu nakon vašeg prvog posjeta web mjestu kako bi pratili vaše aktivnosti na toj web lokaciji. Kolačići mogu pohraniti korisničke postavke i postavke kako bi web mjesto omogućilo da se prilagodi kako bi pružilo optimalno iskustvo, prilagođeno posebno svakom korisniku ili skupu korisnika.

Također mogu pohraniti vjerodajnice kako bi vam bilo lakše prijaviti se na već posjećenu web lokaciju.

Postoje različite vrste kolačića.

Jedna vrsta, zvana sesijski kolačići, žive samo dok ostajete na web lokaciji. Nakon što napustite web mjesto, kolačić automatski nestaje. Ostali kolačići se nazivaju postojani kolačići. Ti kolačići ostaju neko vrijeme na vašem tvrdom disku (ili bilo kojem uređaju za pohranu koji koristite) i koriste se za provjeru autentičnosti – praćenje zapisa prijavljenih korisnika i pamćenje lozinke, tako da korisnik ne mora – ili za praćenje korisnikove aktivnosti.

Postoji određena vrsta trajnog kolačića koja se zove kolačiće treće strane. Nazivaju se ovim putem jer ih generiraju druge web stranice osim one koju posjećujete. Kolačići treće strane povezani su s oglasima i oglašavači ih koriste za praćenje korisnikovih aktivnosti na svim web lokacijama koje sadrže njihove oglase. Ti kolačići čine više od samo pohrane korisničkih postavki, prijava i zaporki. Prikupljaju puno podataka i mogu obavijestiti oglašivača o tome koji sadržaj čitate ako tražite određeni proizvod u internetskoj trgovini, vašu lokaciju (putem vaše IP adrese), konfiguraciju vašeg uređaja, koliko ste vremena proveli u određene web stranice, tweetovi, postovi na Facebooku i još mnogo toga.

Web stranice koje koriste kolačiće zakonski su prisiljene obavijestiti vas o toj situaciji i ponuditi vam gumb da ih prihvatite ili odbacite. Sigurno ste vidjeli takav gumb, a vjerojatnost je da ste prihvatili kolačiće. Ne brinite, svi radimo. Kolačići nisu loši; samo su pomalo nosni. Trebate samo biti svjesni da trgovci bilježe i analiziraju svaki put kad kliknu na gumb “Prihvati kolačiće” vaše aktivnosti i analiziraju. Nemojte se iznenaditi ako na web stranici dobijete oglase koji nude nešto o čemu ste čitali prije nekoliko minuta.

Vaša prisutnost u pretraživanju

Kolačići nisu jedino što biste trebali uzeti u obzir ako vas zanima vaš digitalni otisak. Tu je i vaša prisutnost u pretraživanju – podaci o vama koji se pojavljuju u Googleovim (ili drugim tražilicama) rezultatima pretraživanja.

Osim što na Googleu tražite svoje ime i vidite što se prikazuje, morate se istražiti na mreži. Nije teško; samo trebate slijediti ove korake:

 • Obavezno odjavite se sa svih svojih društvenih mreža i računa e-pošte.
 • Očistite povijest preglednika i kolačiće. Na kartici o privatnosti u prozoru za konfiguraciju vašeg preglednika pronaći ćete gumb ili vezu za to.
 • Zapišite popis svih korisničkih imena kojih se možete sjetiti ikada korištenih.
 • Korištenjem tražilice za zaštitu privatnosti, kao što je DuckDuckGo, potražite svoje ime, a slijedi svako vaše korisničko ime – jedno pretraživanje za svako korisničko ime. Učinite isto sa svim svojim adresama e-pošte.
 • Uđite u različite društvene mreže (koristeći nova korisnička imena, ako se morate prijaviti) i potražite svoje ime i korisnička imena.
 • Napravite obrnute pretrage svojih telefonskih brojeva.
 • Pretražite obrnute slike sa svim slikama svog profila. Ako koristite Googleova pretraživačica obrnutih slika, dobit ćete slične slike i web mjesta koja ih uključuju. TinEye je još jedna opcija za pretraživanje obrnutog slike.

Kako izbrisati svoje otiske

Nakon što istražite sebe, otkrit ćete da su vaše ime, vaše slike ili neki drugi dio vaših osobnih podataka javno objavljeni na web mjestu na kojem se ne želite pojavljivati ​​ili se pojavljuju u rezultatima pretraživanja tema koje ne želite želite biti povezani s.

Jedna stvar koju trebate znati o vašem digitalnom otisku je da je trajna. Neće otići ako nešto ne učinite. Ako se želite riješiti svega toga, možete unajmiti “uslugu čišćenja”: specijaliziranu organizaciju koja pronalazi i briše sve podatke o vama koji bi se mogli objaviti na internetu. Ova je opcija mogla biti skupa.

U slučaju da vaš digitalni otisak još nije razbacan okolo, samo trebate poduzeti mjere predostrožnosti kako biste ga zadržali na taj način. Jednostavna mjera je da sve svoje mrežne aktivnosti obavljate putem VPN-a (virtualne privatne mreže). VPN je poput tunela koji povezuje dvije lokacije i omogućuje protok podataka između njih na šifrirani način tako da nitko ne bi mogao preskočiti i vidjeti ili pročitati što se kreće kroz tunel.

Pomoću VPN-a možete biti sigurni da web stranice anonimno pregledavate.

VPN nije samo za računala. Pametni telefon može koristiti i VPN kada su povezani putem Wi-Fi-ja. Pomoću VPN-a web stranice koje pregledavate telefonom neće moći saznati vašu stvarnu IP adresu i odrediti vašu fizičku lokaciju. Možete čak odabrati virtualnu lokaciju, tako da web stranice koje posjetite neće znati gdje se uistinu nalazite.

Postoji puno VPN-a koji možete koristiti.

Proširenja preglednika i tražilice brisanje

Postoje proširenja preglednika koja biste mogli instalirati kako biste spriječili web lokacije da prikupljaju vaše podatke. Jedno od tih obilježja se naziva Ne prati, a dostupan je za Krom, Firefox, i Internet Explorer. Ima neke nedostatke; na primjer, gumbi s dijeljenjem mogu nestati s nekih web mjesta.

Postoji i nešto što se zove Obriši me, usluga uklanjanja koja briše osobne podatke koje su možda prikupili posrednici podataka – tvrtke koje ili prikupljaju ili kupuju osobne podatke putem interneta, zatim ih objedinjuju s podacima iz izvanmrežnih izvora i prodaju kompletne baze podataka s osobnim podacima.

Da biste koristili uslugu, predajete svoje osobne podatke na uklanjanje. Zatim stručnjaci DeleteMe pronalaze i uklanjaju te osobne podatke s vodećih brokerskih web mjesta, također uklanjajući ih iz rezultata Google pretraživanja.

I još jedna koja će očistiti vašu internetsku prisutnost, pokušajte Deseat.me, alat koji vam daje popis svih usluga za koje ste stvorili račun, a zatim vam omogućuje odabir koje ćete zadržati, a koje ćete izbrisati i šalje zahtjeve za uklanjanje uslugama koje više nećete koristiti.

Još jedno proširenje preglednika koje vam može pomoći da neprimijetite dok ste na mreži Ghostery.

Ghostery blokira skripte za praćenje trećih strana i ažurira biblioteku skripta kako bi olakšao buduće blokiranje. Kad god je tracker blokiran, svi kolačići koje je tracker mogao postaviti neće biti dostupni nikome osim korisniku. Stoga se neće čitati kada ih se pozove.

Korisni otisci stopala i kako ih poboljšati?

Na isti način na koji ste uložili trud kako biste izgledali dobro u fizičkom svijetu, trebali biste učiniti i u digitalnom svijetu. U ovom drugom slučaju, izgledati dobro znači biti raznolik, kreativan, prijateljski i društven. Nije loše biti aktivan na mnogim različitim platformama društvenih medija. Osim cvrkutanja i objavljivanja na Facebooku, mogli biste napisati vlastiti blog, zadržati vlastiti video kanal, pridonijeti wikiju između ostalih.

Sve navedene opcije djeluju kao prozori u kojima možete pokazati najbolje od sebe. Pokušajte pokazati svoju kreativnost. Razmislite o prikazivanju projekata na koje ste ponosni. Sve što javno pokažete funkcionirat će kao digitalni životopis u slučaju da tražite posao.

Odaberite platformu društvenih medija koja se prilagođava vašoj osobnosti i potražite skupine koje dijele vaše interese. Na primjer, Linkedin je idealno mjesto za uspostavljanje poslovnih kontakata, dok je Instagram preferirana platforma za one koji žele da ih prate mnogi, objavom najslađih slika.

Obratite pažnju na način na koji komunicirate na društvenim mrežama jer će on uspostaviti vašu reputaciju na mreži. Potrudite se napisati jasne poruke – koristite ono što ste naučili u školi. Izbjegavajte uvredljivi jezik i, ako je potrebno, koristite alate za ispravljanje pisati bez gramatike ili pravopisnih pogrešaka.

Ne preuveličavajte jer se umjetne riječi i postupci lako uoče. Samo budi svoj. Originalnost je dobre kvalitete, stoga pokušajte koristiti društvene medije da biste otkrili svoju pravu osobnost. Također, bolje je biti prijateljski i druželjubiv, pisati konstruktivne komentare na javnim blogovima ili postovima.

Vrijeme neće očistiti vaš digitalni otisak

Ne podcjenjujte snagu svog digitalnog otisaka. Kao tetovaža, tu ostaje da ostane, a ako vam se ne sviđa, koštat će vas da je se riješite. Ali ako uložite dovoljno napora da pokažete najbolje od sebe, to vam može pomoći da ostvarite najbolje ciljeve, bilo da se zaposlite u snu ili pronađete svog srodnog srodnika.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map