Open Source 101: Nadzor različic in Git

Uvod v ekosistem odprte kode.


Odprtokodno

Projekti z odprto kodo so tiste programske opreme, katerih izvorna koda je na voljo javnosti in je brezplačna za uporabo. Redno jih vzdržujejo posamezniki, ki svobodno namenijo uvajanje novih funkcij ali odpravljanje napak, tako da bodo uporabniki nenehno imeli koristi od programske opreme.

V tej vadnici bomo videli, kako lahko začnemo z odprtokodno povezavo – od učenja o Gitu in nadzoru različic. To pomeni, da je ta kos namenjen začetnikom, izkušeni razvijalci pa se lahko naučijo nekaj stvari.

Nadzor različice

Pomislite, da bo umetnica risala otroka, ko njen svinčnik zadene platno, delo se oblikuje, vendar bo na koncu na voljo le en kos dela. Kaj pa, če slikar slika, na vsaki stopnji nastane nova različica. Ko je narisala glavo otroka, jo shrani tako, da jo postavi v nekakšen sistem. Še naprej riše; to ustvari novo različico. Lahko se odloči, da bo posodobljeno različico shranila ločeno, drugačno kopijo, ki je razširitev prejšnje različice, ki jo je shranila, tako da ima zdaj dve razpoložljivi različici, novo posodobljena različica bo imela tudi tisto, kar je prej storila.

Ko dela risbo, pride drugi umetnik in prosi, da pomaga otroku narisati desno roko. Potegne drugo različico in dela na njej, ne da bi pri trenutnem delu, ki ga prvi izvajalec, ne spreminja nobenih neposrednih sprememb. Na koncu so k slikanju prispevali trije umetniki in na voljo je 20 različic, to vključuje dokončano različico z možnostjo, da se vrnejo na prejšnjo različico in z njo naredijo nekaj povsem novega..

To je podobno, kako deluje nadzor različic. To je sistem, ki razvijalcem omogoča, da kot prispevek upravljajo prispevek k programski opremi. V našem primeru, če naredimo posebno vrsto platna, ki ustvarja in shranjuje narisane različice slik, bo ta sistem nekakšen sistem za nadzor različic, ki bo umetnikom pomagal upravljati njihov prispevek k ustvarjanju umetnosti.

Ta nadzorni sistem različic (ki mu pravijo tudi VCS) bi moral biti sposoben prikazati razlike med ustvarjenimi različicami in zaznati scenarije, v katerih bo prišlo do spopadov (ali spora) med staro in novo različico. Če umetnik na primer dela na roki in druga dela na roki, bi morala biti ta dva dela popolnoma primerna, kot sta bila narisana skupaj. V primerih, ko se to ne zgodi, je treba razliko odkriti in umetnike na to opozoriti.

Ta sistem za nadzor različic bo upravljal delo, ki ga upravlja;

 • Shranjevanje različic istega dela ali projekta, ki je zbirka sprememb (zgodovine) projekta (programska oprema).
 • Omogočite, da lahko ekipa sporoči spremembe, ki so bile izvedene med delom na določenem delu
 • Služi lahko tudi kot varnostna kopija opravljenega dela.

Git

Git je sodoben nadzorni sistem različic, ki se popularno uporablja za razvoj programske opreme. Ponuja vam vse prednosti, ki jih lahko pridobite z uporabo sistema za nadzor različic, poleg dodatnih, ki omogočajo prispevanje k odprtokodnemu izvoru.

Z uporabo git-a bodo lahko vsi razvijalci, ki delajo v sistemu, imeli kopijo programske opreme na svojem lokalnem računalniku. To je posledica git je sistem za nadzor nad porazdeljenimi različicami.

Če git še nimate nameščenega na vašem računalniku, lahko sledite spodnjim navodilom.

Namestitev Git-a

Če želite uporabiti git, ga morate namestiti na svoj lokalni stroj. Za namen te vadnice bomo objavili njeno namestitev v Linux (Ubuntu), Mac in Windows.

Če želite biti prepričani, da git še nimate nameščenega, zaženite ta ukaz s svojega terminala.

git – pretvorba

Če se prikaže napaka, ki pravi, da ukaza ni mogoče najti, ga lahko nadaljujete z namestitvijo, odvisno od operacijskega sistema, ki ga uporabljate.

Ubuntu

Ko ste v svojem terminalu, zaženite spodaj ukaze:

sudo apt namestite git

Mac

Začnimo z namestitvijo piva – upravitelja paketov, ki olajša namestitev in sestavljanje paketov.

rubin -e "$ (curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/master/install)"

Windows

Uradno različico Gita za Windows lahko prenesete s tukaj.

Naslednji korak je nastavitev gita z našimi podrobnostmi. Medtem ko bomo to storili, bomo nadaljevali z delom z našim računom v Githubu, zdaj je pravi čas za pogovor o Githubu.

Github

Vrnimo se na domišljeni sistem nadzora različic, ki smo ga želeli zgraditi za umetnike.

Spomnite se, kako smo rekli, da je git vrsta sistema za nadzor različic. Čeprav bo sistem za nadzor različic izvajalcem pomagal pri sodelovanju, bodo v nekem trenutku potrebovali nek način, kako shraniti različna dela, ki so jih naredili. Medtem ko bo vsak projekt upravljal sistem za nadzor različic, bo odlično, če bo obstajal način, kako ohraniti (shraniti) zaključena dela. Tu pride Github.

Zamislite si to kot omaro za shranjevanje, ki bo vsebovala različne projekte v nečem, kar lahko pripišemo kot omare. Torej bo deček, ki so ga risalci risali, shranjen v omari in upravlja git. Ko začnejo nov projekt, bo to shranjeno v drugi omari in ga tudi upravlja git. Vsak od teh projektov bo neodvisen od tega, kako jih git upravlja.

Pri razvoju programske opreme jim ne rečemo omare; imenujemo jih repozitoriji.

Github je storitev gostovanja v oblaku, v kateri so shranjeni ti projekti. Če želite ustvariti račun GitHub, morate iti na stran za prijavo za ustvarjanje računa.

V tem delu se ne bomo potapljali v različne vidike GitHub-a, ustvarili račun in potrdili svojega e-poštnega naslova, se vrnite sem, ko končate..

Konfiguriranje Gita

Da začnemo uporabljati git, ga moramo konfigurirati z našimi podrobnostmi. Ena od prednosti, ki jo prinaša uporaba git-a, je ta, da poleg sledenja spremembam, ki so bile izvedene skozi čas, sledi tudi, kdo je spremenil.

Da se to zgodi, ga je treba konfigurirati s svojimi podatki. Če želite to narediti, morate odpreti svoj terminal.

git config –global color.ui res
git config – globalno uporabniško ime "TVOJE IME"
git config –global user.email "[zaščitena e-pošta]"

Prvi nastavi barvo uporabniškega vmesnika za izhod git-a na true, drugi pa ime in e-poštni naslov uporabnika, ki ste vi. Torej morate v citate vnesti svoje ime in e-poštni naslov. Predlagam, da uporabite uporabniško ime, ki ste ga uporabili za ustvarjanje računa GitHub.

Nato ustvarimo SSH ključ.

SSH ključi se uporabljajo za preverjanje pristnosti in vključuje par javnih in zasebnih ključev. Če se en šifri (javni ključ) uporablja za šifriranje sporočila, drugi pa za dešifriranje sporočila. Medtem ko se lahko v svoj GitHub račun prijavite tudi z uporabniškim imenom in geslom, je drug način, kako GitHub overja uporabnike, s pomočjo SSH ključev.

Če ga želite ustvariti, morate vnesti spodnji ukaz:

ssh-keygen -t rsa -C "[zaščitena e-pošta]"

Ne pozabite uporabiti svojega e-poštnega naslova. Vprašali se boste, kje želite shraniti ključ; lahko izberete privzeto s pritiskom na tipko Enter. Od vas se bo pozval tudi izbirni geslo, s katerim boste ključ zaščitili, in ga lahko preskočite, če želite. Na koncu se bo ustvaril ključ.

Nato morate kopirati ustvarjeni ključ; ključ lahko dobite z izvajanjem tega ukaza

mačka ~ / .ssh / id_rsa.pub

Kopirajte in kliknite tukaj, nato kliknite gumb New SSH Key, prilepite ključ, ki ste ga kopirali, vnesite naslov in ga shranite. Za naslov se lahko odločite za stroj, ki ga trenutno uporabljate. Primer; MacBook Pro.

Če želite potrditi, da deluje, pojdite na svoj terminal in vnesite ta ukaz,

ssh -T [zaščitena e-pošta]

Moral bi dati takšen odgovor.

Živjo kinsomicrote! Uspešno ste potrdili pristnost, vendar GitHub ne omogoča dostopa do lupine.

Zaključek

Zdaj veste, kaj je open-source projekt in kako se nadziranje različic in git prilega sliki. Ne pozabite, da je git vrsta sistema za nadzor različic, ki je sistem, ki razvijalcem omogoča, da prispevajo kodo k projektu, projekt pa lahko nato gosti na platformi za gostovanje v oblaku, kot je GitHub.

S tem razumevanjem se bo naslednji korak naučil, kako uporabiti git za upravljanje svojega projekta.

Oznake:

 • Odprtokodno

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map