Uvod Blockchain za začetnike

Internet vrednosti = Blockchain


Morda ste že slišali za izraz “BLOCKCHAIN.” Torej, samo da bi vam omogočil vpogled v to, kaj je Blockchain.

Blockchain je porazdeljena baza podatkov, v kateri shranjevalne naprave za bazo podatkov niso vse povezane z običajnim procesorjem. Ponuja vedno večji seznam urejenih zapisov, imenovanih bloki. Vsak blok vključuje časovni žig in element prejšnjega bloka, lahko pa dodamo, da je vsak od teh blokov podatkov, tj., Blok zaščiten in pritrjen s pomočjo kriptografskih načel, to je verige. Tako je izšel izraz “Blockchain”!

Ste zmedeni?

No, z enostavnejšimi besedami, Blockchain je vrsta trajnih zapisov ali paketov podatkov, ki jih upravlja skupina standardnih računalnikov. Blockchain tehnologija zavira tudi digitalno valuto, ki vključuje Bitcoin, Litecoin itd. Za njih ta tehnologija omogoča samo distribucijo digitalnih informacij, ne pa kopiranje.

V tem priročniku vam bomo razložili, kaj je tehnologija blockchain, kako deluje Blockchain in katere so njegove lastnosti, zaradi česar je tako edinstven.

Hitri uvod

Misel na Blockchains je Satoshi Nakamoto uvedel leta 2008, pozneje pa leta 2009 prvič kot del digitalne valute bitcoin; Blockchain služi kot socialna knjiga za vse bitcoin transakcije.

Blockchain

Blockchain mreža nima najpomembnejših pooblastil. Ker gre za glavno knjigo, ki je nespremenljiva, so informacije v njej odprte za javnost in vse, ki jih vidijo. Zato je vse, kar je zgrajeno na Blockchainu, po svoji naravi pregledno, ljudje, ki sodelujejo, pa so odgovorni za svoje dejavnosti.

Uporabniki lahko preprosto urejajo dele Blockchaina, ki jih imajo v lasti, tako da pridobijo zasebne ključe, potrebne za naslov datoteke. Kriptografija zagotavlja, da se kopija ljudi distribuira Blockchain sinhronizira.

Kako deluje Blockchain?

Blockchain sistem je sestavljen iz dveh kopij zapisa, dejavnosti in blokov. Transakcije so običajno dejanja, izvedena v določenem obdobju, in se hranijo skupaj v bloku.

Blockchain

Na internetu lahko eden distribuira informacije, pozneje pa lahko drugi pristopijo do njega kjer koli na svetu. Blockchain omogoča pošiljanje vrednosti kamor koli po svetu, kjer je dostop do datoteke blockchain. Morate pa imeti ločen, kriptografsko ustvarjen ključ, če želite sestaviti samo bloke, ki jih imate »v lasti«.

Jemanje bitcoin primeri, ključi so potrebni za prenos blokov, ki so sestavljeni iz denarnih enot, ki imajo finančna sredstva. To ima vlogo branja prenosa, ki ga na splošno izvajajo banke.

Blockchain podpira mreža peer-to-peer (o njem bomo razpravljali naprej). Omrežje je sestava vozlišč, ki so povezana med seboj. Vozlišča so posamezni računalniki, ki zadržijo vhod in na njih proizvedejo funkcijo in pretvorijo izhod.

Poglejmo primer Wikipedije.

Z Blockchainom lahko marsikdo ustvari vnose v zapis informacij, carinska družba pa se lahko ukvarja s spreminjanjem in posodabljanjem zapisov podatkov. Prav tako vpisi Wikipedije niso izid enega samega pisca. Noben posameznik ne prevladuje nad informacijami.

Kadar koli uporabnik naslovi stran Wikipedije, bo imel spremenjeno različico “glavne kopije” strani Wikipedije. Nadzor nad bazo podatkov ostaja v roki skrbnikov Wikipedije in omogoča dostop in sporazume, ki jih podpirajo.

“Glavni izvod” Wikipedije je objavljen na strežniku in vsi uporabniki imajo trenutno različico. V procesu Blockchaina vsako vozlišče v sistemu pride do istega prepričanja, vsako podaljša zapis posamično namesto glavne kopije.

Blockchain funkcije

Blockchain

Vsi zdaj smo potrebni za distribucijo informacij prek decentralizirane spletne platforme, tj. Interneta. Ko pa se zdi, da prenašajo vrednost – npr. Denar, lastniške pravice, intelektualno lastnino itd. -, smo na splošno prisiljeni prepustiti se tradicionalnim, centraliziranim institucijam ali sistemom, kot so banke ali vladne pisarne.

Celo spletno plačilno sredstvo, ki se pojavlja od rojstva interneta – PayPal je najbolj očiten primer – običajno zahteva povezovanje z bančnim računom ali kreditno kartico. Blockchain tehnologija omogoča prijetno možnost odstranjevanja tega “posrednika”.

Prednost Blockchaina

 • Ne nadzoruje ga samo en subjekt. Zato je decentraliziran.
 • Podatki so kriptografsko shranjeni v blokih
 • Blockchain je trajen, zato se nihče ne more kovati s podatki, ki so znotraj Blockchain blokov.
 • Blockchain je pregleden in jasen, tako da lahko podatke posnamejo, če želijo.

Je Blockchain varen?

Blockchain zaradi naprednih politik kriptografske zaščite ponuja veliko bolj stabilno izkušnjo kot konvencionalno bančništvo.

Primer, da je avtomatizacija decentralizirana in je ni mogoče naknadno spremeniti ali urediti, je optimalna za finančne dejavnosti in skrivanje dragocenih informacij.

Blockchain se izboljšuje tudi s tem, da je pripravljen varovati zasebnost uporabnika – vendar pa je to na žalost postalo vse bolj izrazito, saj je način plačila preferenc do kibernetskih kriminalcev, kot vozlišče Bitcoin omrežja pa ni treba razkriti identifikacije posameznega nosilca izplačila ali plačila.

Kaj je naslednje?

Blockchain ponuja tudi možnost vzpostavitve sistema, ki bo zavaroval goljufije, za transakcijske izmenjave. To torej kaže na njen ogromen potencial za storitve zunaj digitalne valutne sfere, saj pripomore k zanimanju ne le med običajnimi finančnimi institucijami, temveč v raznolikih odsekih, kot so gradbeništvo, proizvodnja hrane in še veliko več.

Zanimivo pri gradnji blokovne verige? Oglejte si to praktična vadnica.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map