Uvod u Maven – jednostavan alat za upravljanje projektima

Saznajte više o Apache Maven – Alatu za automatizaciju gradnje


Što se događa, svi! Danas ćemo razgovarati o Mavenu.

Počet ćemo s brzim uvodom, a zatim ćemo nabrojati prednosti njegove upotrebe. Nakon svega toga vidjet ćemo postupak instalacije, a zatim nekoliko tehničkih izraza koji su bitni za početnika. Dakle, započnimo!

Što je Maven?

Apache Maven je softver za upravljanje projektima i možemo reći da je to alat za razumijevanje. Temelji se na konceptu modela projektnog objekta (POM) (o čemu će biti riječi u člancima kasnije), Maven može upravljati gradnjom, izvještavanjem i dokumentacijom projekta iz središnjeg podatka..

Apache Maven je alat za izradu, a on obavlja zadatak baš kao i Ant, koji je opet izvanredan alat za izradu. Ovo je softverski alat za upravljanje projektima koji daje novi koncept modela projektnog objekta (POM). Maven omogućava programeru da automatizira rukovanje kreiranjem izvornog formata mape, izvodeći asortiman i testiranje te pakiranje i razmještanje konačnog rezultata. To smanjuje znatan broj koraka u osnovnom procesu, i čini to što je korak u jednom koraku za napraviti izgradnju.

Zašto se koristi Maven?

Ukratko, Maven pojednostavljuje i standardizira postupak izrade projekta. Bez problema se rukuje timskoj suradnji, sastavljanju, distribuciji, dokumentaciji i zasebnim zadacima. Maven povećava mogućnost ponovne upotrebe, a također se brine za većinu zadataka povezanih sa gradnjom. Djeluje u pomaganju u mnogim koracima poput dodavanja staklenki u biblioteku projekata, izrade izvještaja i izvršavanja testnih slučajeva Junits, stvaranja datoteka Jar, War, Ear za projekt, pa čak i mnogih drugih stvari.

Izuzetno značajan aspekt Maven je svrha spremišta za upravljanje jarm datotekama.

Maven se dalje može koristiti u izgradnji & upravljanje projektima napisanim na jezicima poput C #, ruby ​​i drugim programskim jezicima.

Pogledajmo sljedeće Maven-ove prednosti.

Konvencija o konfiguraciji

 • Njegova konfiguracija vrlo je minimalna.
 • Ima upravljačke ovisnosti.

Može se postići višestruka / ponovljena gradnja

 • Automatizacija olakšava posao.

Upravljanje, testiranje i razvoj dodataka

 • Ima mogućnost pokretanja JUnit i drugih integracijskih testova.
 • To čini proces razvoja jasnim.

Odredbe za provjeru statusa svake građe

 • Izbjegava nedosljedne postavke.
 • Standardna i uniformirana infrastruktura među projektima.

Postavljanje Maven okruženja

Instalacija Maven uključuje sljedeće korake:

 • Provjerite ima li sustav instaliran Java ili ne. ako ne, onda instalirajte Java
 • Provjerite je li java varijabla okoliša postavljena ili ne. Ako ne, postavite java varijablu okoliša.
 • preuzimanje datoteka maven
 • Otkopčajte maven download na jednom mjestu u sustavu.
 • Sada dodajte direktorij bin kreirane mape apache-maven-3.6.2 u varijablu okruženja PATH i varijablu sustava.
 • Otvorite cmd i pokrenite naredbu mvn -v za potvrdu instalacije.

To je sve

Da biste dobili detaljne korake instalacije, slijedite donji vodič YouTubea za postavljanje Maven okruženja jer ovaj članak ne želimo učiniti jednostavnim i dosadnim..

Kako je ovo vodič za početnike, tako da mora uključivati ​​tehničke pojmove povezane s MAVEN-om. Dakle, evo nekoliko, što je vrlo važno:

Lokalno skladište Maven

Maven Local Repository je skup u kojem Maven pohranjuje sve datoteke staklenki projekta ili biblioteke ili ovisnosti. Prema imenu, mapa je postavljena na “.m2”, a mjesto je “Knjižnice \ Dokumenti \ .m2” prema zadanim postavkama..

Središnje spremište Maven

Središnje spremište Maven-a je zadana lokacija za Maven za preuzimanje svih biblioteka ovisnosti projekta za upotrebu. Za bilo koju knjižnicu koja je uključena u projekt Maven prvo pogleda u .m2 mapu Lokalnog skladišta, a ako ne nađe potrebnu knjižnicu, traži je u središnjem spremištu i učitava knjižnicu u lokalno spremište.

Maven POM

POM je XML datoteka projekta projektnog modela koja sadrži podatke o projektu i pojedinosti o konfiguraciji potrebne Mavenu za razvoj projekta. Sadrži zadane vrijednosti za većinu projekata. Neke strukture koje se mogu definirati u POM-u su ovisnosti o projektu, dodaci koji se mogu izvesti i, naravno, profili za izgradnju.

Elementi koji se koriste u stvaranju pom.xml datoteke

 • project – Projekt je korijenski element datoteke pom.xml.
 • modelVersion – Znači inačicu POM modela s kojim radite.
 • groupId- Podrazumijeva ID projektne skupine. Jedinstven je i najčešće ćete primijeniti grupni ID koji je povezan s nazivom korijenskog Java paketa.
 • artifactId – koristi se za naziv projekta koji gradite.
 • Verzija – Ovaj se element sastoji od broja verzije projekta. Ako je vaš projekt objavljen u različitim verzijama, onda je prikladno predstaviti verziju vašeg projekta.

Ključna riječ ovisnosti

Ovisnosti su knjižnice, koje su potrebne projektu. Kao i Log4j staklenke, Apache Poi staklenke, Selenium Jars male su biblioteke potrebne za projekt. Ovisnosti, u Maven pom.xml, spominju se ovako:

com.companyname.groupname
App-Core-lib
1.0

Surefire dodatak

Surefire dodatak potreban je tijekom ispitne faze životnog ciklusa sastavljanja kako bi se primijenili jedinični testovi aplikacije. Izrađuje izvješća u 2 različita formata datoteka, poput obične tekstualne datoteke, XML datoteke i u HTML datotekama. Čak i ako koristite Junits Framework ili TestNG za izvještavanje, ovaj dodatak je neophodan za upotrebu, jer pomaže Mavenu da pronađe testove.

Praktična primjena Maven-a

Kada radite na određenom java projektu i taj projekt ima puno ovisnosti, izgrađenja, zahtjeva, tada je ručni rad sa svim tim stvarima izuzetno složen i naporan. Korištenje nekih alata koji mogu izraditi ova djela zaista je korisno.

A Maven je takav alat za upravljanje gradnjom koji može izvoditi sve stvari poput dodavanja ovisnosti, koristeći classpath za projiciranje, automatsko pravljenje rata i jar datoteka i mnogo novih stvari.

Zaključak

Ovaj alat je koristan kada je riječ o građevinskim projektima. Želim vam uspjeh u vašem projektu JAVA. Ako tražite video vodič, onda možete pogledati Kurs rušenja u Mavenu.

OZNAKE:

 • Otvoreni izvor

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map