Web 3.0: Nova era web dizajna već je stigla

Jeste li primijetili nešto drugačije u odnosu na prosječnu web stranicu danas? Nešto se promijenilo u dizajniranju web stranica prije samo nekoliko godina. I mnogi ovu promjenu nazivaju dolaskom Web 3.0 – nove ere web dizajna.


U široj slici Web 3.0 govori o podacima i upravljanju njima. Živimo u doba informacija, a kako se volumen podataka širi, tako i potreba za upravljanjem njima.

Čuli ste za Blockchain prije i frazu Decentralizirani Web.

A čuli ste i za ljude koji to žele oduzeti struju tvrtkama poput Googlea, pa čak i Facebook – koji je imao priličan dio problema vezanih uz privatnost posljednjih godina.

BlockchainVeliki korpus vam može olakšati život, barem za sada, ali Web 3.0 živi na obećanju boljih pravila o privatnosti i naprednom upravljanju podacima. Ilustracija: Rytis Jonikas

Što je s umjetnom inteligencijom (AI) i strojnim učenjem (ML)?

Sve su to stvarne tehnologije, koje se u jedan ili drugi oblik ugrađuju u moderni web. A cilj je jednostavan, personalizirati korisnička iskustva i web učiniti dostupnijim.

Pa ipak …

Ovaj post govori o nijednoj od tih tehnologija

Iako razumijem da su sve gore spomenute tehnike izuzetno relevantne za današnji dan i dob, u fokusu ovog posta posvećen sam Web dizajn 3.0.

Drugim riječima, kako su se web stranice promijenile u posljednjih pet godina i kako se mijenja web stranica sa stvarima s Web 3.0?

Ovako je Web izgledao jednom:

Web 1.0 web stranica stare školeKlasični Web 1.0

I sredinom 2000-ih počeli smo vidjeti pojavu Web 2.0 – koji je izgledao ovako:

Web 2.0 Dizajn web stranicaWeb 2.0 – uobičajen pristup glatkom dizajnu web stranica.

Ali, to nije ništa u usporedbi s onim što vidimo u dizajnu Web 3.0:

Primjer pregleda web mjesta Web 3.0Web 3.0 – Jedinstvene boje, oblici, usklađivanje piksela i još mnogo toga! Dotična web stranica: Zdravlje kapljica

Nova era web dizajna naglašava besprijekornu preciznost, dojmljive sheme boja i dodavanje novih elemenata dizajna koji su komplementarni cjelokupnom dizajnu.

Pa, kako smo došli ovdje i što trebate znati?

Što je Web Design 3.0: Na vaša pitanja je odgovoreno

U ovom ću se dijelu usredotočiti na sljedeća pitanja:

 • Po čemu se web stranice Web 3.0 razlikuju od prethodnih godina?
 • Zašto dizajneri koriste toliko oblika i drugih elemenata dizajna?
 • Jesu li proizvođači stranica pratili trendove?

Nakon odgovora na ta pitanja, pregledat ćemo najsuvremenije alate za dizajn i nekoliko platformi na kojima možete pronaći inspiraciju za dizajn..

Dakle, krenimo s prvim pitanjem.

# 1: Kako se web 3.0 web mjesta razlikuju od prethodnih godina?

Čudesan dizajn

Rekao bih da je najznačajnija promjena posljednjih godina dodavanje kreativnih elemenata.

Dizajneri postaju mnogo ugodnije koristiti pozadinske elemente poput oblika i zavoja da bi nametnuli određenu dizajnersku navigacijsku stazu.

Ako se pravilno koristi, oblici i mrlje može pomoći u isticanju vrijednog sadržaja uz istodobno pružanje ugodnog korisničkog sučelja (korisničkog sučelja).

Povrh svega, Web 3.0 Dizajni koriste mnogo više ilustracija i vizualnog sadržaja. Ne samo za obogaćivanje stranica, već često za ilustriranje određenog proizvoda ili uzroka.

Piio početna stranica

Čim vidite ovakav dizajn, znajte da je specifična tvrtka uložila naporan rad kako bi korisničko iskustvo bilo ugodno.

Krajem 2018. godine, MailChimp je obnovio cijelu njihovu web stranicu, a jedna od stvari koju su odlučili predstaviti bila je uporaba ilustracija.

Evo 3 glavna razloga zbog kojih trebate razmotriti upotrebu ilustracija:

Prvo i najvažnije, ilustracije privlače pažnju posjetitelja za razliku od bilo čega drugog, ali to je osim točke.

 • Pretvorite složene u jednostavne. Tradicionalno, web dizajneri će se oslanjati na naslove kako bi objasnili svoj proizvod. Ovih dana ilustracije mogu za vas učiniti većinu teškog posla. Možete dizajnirati čitav skup ilustracija oko svojih proizvoda i njegovih značajki. Napokon, vizualno učenje je stvar!
 • Slika marke. Stil ilustracija koje koristite može vam pomoći u promociji pozitivnog imidža marke. Ilustracije mogu pokazati različite vrijednosti, prednosti i kvalitete robne marke. Nije nešto što biste sami mogli prikazati kopiranjem.
 • Vizualni lik. Svaka marka je različita. A vizualima možete prikazati identitet koji vas izdvaja od ostalih.

To se također odnosi na stvari poput Ikona i Animacija. Oboje zahtijevaju malo više individualnog rada – po mogućnosti grafičkog dizajnera -, ali nagrade su tu!

I treća najznačajnija promjena je tipografija.

Web 3.0 Tipografija

Slovo slova uvijek je ostajalo golem dio svakog dizajna. A ako niste uvjereni, izazvao sam vas da promijenite fontove na vašoj web stranici u nešto sasvim slučajno.

Razlika u tome dobra tipografija čini je ogroman. A otkad su web stranice Web 3.0 prešle u glavne tokove, isto tako i mnoštvo tipova.

Mogli biste se izvući s jednostavnim web dizajnom isključivo za vrstu fontova koji koristite. Preporučujem knjiženje oznaka Typewolf.

besplatni popisi fontova

Ova je web-lokacija zlatno rudnik za tipografiju i sve vrste znakova. Jeremiah Shoaf ga vodi. On održava svoju web stranicu dugi niz godina i na svojim stranicama ima tisuće različitih popisa.

Također, piše vodiče i redovito održava svoj direktorij “Site of the Day”. Kad god radim na novom projektu, Typewolf je jedno od prvih mjesta koja posjetim.

Učenjem tipografije i njenim učinkom na web dizajn, uštedjet ćete sebi vrijeme kada je potrebno da dizajn postane profesionalan.

# 2: Zašto dizajneri koriste toliko oblika i drugih elemenata dizajna?

Oblici web dizajna

Nisu samo web stranice koje su dizajnirali profesionalci koji koriste ovaj novi trend. Većina modernih WordPress tema i okvira također su izgrađeni kako bi implementirali ove trendove.

Ali, zašto oblici i kako imaju koristi od dizajna web stranice? Dva glavna čimbenika su estetika i minimalizam. Oblici i drugi geometrijski elementi pomažu vam da se sastavi čitav dizajn, osiguravajući gladak tijek i dosljedno korisničko iskustvo.

Tradicionalno bi se dijelovi dijelili samo s pojedinačnim bojama, a ponekad bez ikakvih boja.

oblici i geometrija u web dizajnu

U ovom primjeru možete vidjeti kako upotreba jednostavnih ilustracija obogaćuje ovaj minimalistički dizajn i podržavaju pozadinske uzorke. To sa svoje strane pomaže u naglašavanju čitljivosti glavnih navigacijskih elemenata.

Možete koristiti i pozadinske elemente za isticanje važnog sadržaja, na primjer:

estetski web dizajn

Sve u svemu, to je mješavina dosljednosti i kreativnog razmišljanja. Oblik pozadine, kao što je prikazano gore, može pomoći u provedbi psihologije boja kako bi se dodatno poboljšalo korisničko iskustvo.

Kasnije u postu ćemo razgledati najpopularnija mjesta za inspiraciju za web dizajn. Tu ćete vidjeti različite tehnike za implementaciju geometrijskih oblika u web dizajnu.

# 3: Prate li proizvođači stranica trendovima?

Izrađivač stranica Elementor

Nisu samo proizvođači stranica poput Visual Composera i Elementor koje vam pomažu u stvaranju boljih odredišnih stranica. Marke poput Squarespace, Webflow, i Weblium također čine značajne korake u prostoru za izradu web stranica. I sigurno je da svi ovi alati za dizajn prate najnovije trendove u web dizajnu.

Elementor, koji je zabilježio više od 25 milijuna preuzimanja, neprestano razvija knjižnicu svojih komponenti tako da uključuje elemente koji čine moderni web. A Weblium koristi AI kako bi neiskusnim webmasterima pomogao da stvore vizualno zapanjujuće web stranice.

Najbolji dio je što nikad ne morate napisati niti jedan kôd retka. Moderni proizvođači stranica pružaju Izgled koji se temelji na mreži bez svih tehničkih svojstava.

Elementi Pro widgeti

Možete stvoriti nove redove, odjeljke i promijeniti veličinu pojedinih komponenata pomoću alata za povlačenje i ispuštanje. Ili to uopće možete izbjeći i koristiti unaprijed izgrađene predloške.

Nepotrebno je reći, učenje HTML-a & CSS je i dalje jako ohrabren kao što je učenje vektorske umjetnosti i općeg grafičkog dizajna. Graditelji stranica skloni su neučinkovitostima koje se mogu riješiti samo slijepljenjem i zaprljanjem koda.

Web 3.0 Alati za dizajn: Aktualni trendovi

Ranijih dana web stranice su se izrađivale na temelju žičanih okvira i skica koje ste morali dizajnirati na komadu papira. Photoshop je pomagao ublažiti ovo malo, ali sigurno ne do točke s kojom danas raspolažemo.

Moderni alati za dizajn usredotočeni su posebno na ideju dizajniranja web stranica i mobilnih aplikacija. Ovo otvara vrata dizajnu savršenom za piksele uz mogućnost izvoza nekih vaših dizajna kao gotovih web stranica.

dizajn žičanog okvira

Jednom kada imate dizajniran po mjeri, možete se usredotočiti na njegovo kodiranje ili korištenje izrađivača stranica kako biste postigli gotovo savršenu kopiju tog dizajna.

Evo alata koji će donijeti sve razlike.

# 1: Skica

Skica

Skica jedinstveni je dizajnerski alat za Mac OS i vjerojatno je jedan od najboljih digitalnih alata za dizajn na tržištu. Iako je ograničen na jedan određeni operativni sustav.

Jedna od stvari koja Sketch čini toliko popularnom i toliko traženom je činjenica da pruža gotovo sve što vam treba za digitalni dizajn, što uključuje dizajniranje web stranica, mobilnih aplikacija, vektorske grafike, također stvari poput prototipiranja i vanjske dodatke za dodatnu funkcionalnost.

Osobno mi se jedna stvar najviše sviđa kod Sketch-a je da je to stvarno robustan softver. To je u smislu gledanja drugih opcija na tržištu. Sketch pokazuje standard profesionalno izgrađenog softvera.

Što se tiče web dizajna, mislim, jedna od uzbudljivih značajki Sketcha je ta što je izgrađen za podršku dizajniranju web stranica. Tako možete stvoriti rešetke, možete stvoriti više slojeva i još mnogo toga.

primjer žičanih okviraNa cijelom Webu postoje desetine tisuća besplatnih programa za Sketch. Možete započeti svoju karijeru web dizajna bez ikakvog prethodnog iskustva.

Na mnogo načina to je Photoshop, ali za web dizajn. Ne uključuje vaše prosječne značajke za uređivanje fotografija, ali pruža sve što je potrebno za uređivanje vektorske grafike, umetanje slika, upravljanje fontovima, upravljanje veličinama stranica, stvaranje dodatnih rešetki, sve.

Ako danas pogledate moderne web stranice, posebno nekih velikih brandova, tada je 99% web stranice dizajnirano pomoću Sketch-a, tako da je vrlo poznata među profesionalnim dizajnerima.

Ako ste novak i želite učiti, provjerite ovo online tečaj.

# 2: Lunacy

Ludilo

Kao što je spomenuto, Sketch je izgrađen isključivo za MacOS. Srećom, Icons8 je to preuzeo na sebe kako bi stvorio alternativu za Windows korisnike. A najbolji dio je, potpuno je besplatno.

Ludilo je alat za uređivanje vektora sa sustavom Windows koji je puno inspiracije posudio od Sketcha. Potpuno je funkcionalan kao pojedinačni softver za uređivanje vektora, ali podržava i Sketch datoteke.

Ako preuzmete bilo koji projekt izgrađen na Sketchu, moći ćete ih koristiti s Lunacy. Posljednje, ali ne najmanje bitno, Lunacy je podržana od zajednice. Znači, možete tražiti i glasati o značajkama koje su poslali drugi.

Sve u ime olakšavanja i jednostavnijeg procesa izrade web stranica.

# 3: Figma

Figma

Posljednji glavni alat za web dizajn je Figma. Kako se to događa, Figma je također bliski konkurent Sketch-u. I, potpuno je besplatna za upotrebu. Izrađen je za preglednik, ali ima i na raspolaganju aplikaciju za radnu površinu.

Budući da je besplatna i ima veliki broj značajki, Figma je ujedno i aplikacija koju i sama najčešće koristim. Korisničko sučelje osjeća se prirodno, bez ikakvih dodatnih troškova. Svi gumbi i značajke izrađeni su kako bi vam omogućili besprijekorno kreiranje prilagođenih dizajna.

Kao sporednu napomenu, također volim koristiti Figmu za bilo koji opći vektorski rad. Bilo da stvara ponude, nove stilove gumba i gotovo sve drugo.

Web 3.0 Dizajn nadahnuće: Učite od najboljih

Ne morate se upisati na UX tečaj kako biste naučili sjajne principe dizajna. Sve što trebate je pristup nekoliko odabranih mjesta za inspiraciju i brzo ćete shvatiti što je to trend.

Sljedeći je odjeljak posvećen pomaganju u pronalaženju najbolje dizajnerske inspiracije za sve nadolazeće Web 3.0 projekte koje imate.

Korištenje web lokacija s popisom profesionalnih dizajna može vam pomoći u budućnosti da donesete bolje izbore dizajna.

# 1: Lapa Ninja

Lapa Ninja

Lapa ninja mora biti jedno od mojih najdražih web mjesta za inspiraciju koje mogu koristiti. Sviđa mi se s obzirom na vrstu web stranica koje su na popisu, kao i na način na koji prati sve najnovije stvari u web dizajnu.

Iskreno, nema druge web stranice koja bi to radila na isti način. Povrh toga, u svojoj bazi podataka već se nalazi više od 2000 popisa. Tako da ne morate nužno čekati da se dodaju novi dizajni. I jedna od drugih stvari koja mi se stvarno sviđa kod ove specifične platforme je ta da zapravo možete pregledavati web stranicu ili pojedinačne web stranice i njihove dizajne po kategorijama.

I nije samo nešto što znate, blog ili posao, već zapravo možete izabrati iz specifičnih kategorija poput portfelja, zdravlja i različitih vrsta industrije. Tako možete stvarno suziti svoje pretraživanje.

lapa ninja kategorije

Pored toga, pregledavanje je jednostavno jednostavno i uključuje većinu onoga o čemu smo govorili u ovom konkretnom članku..

Gledajući pojedinačne popise, stvarno je lako vidjeti promjene koje vidimo upravo u web dizajnu.

Dakle, to je samo neprocjenjiv resurs za posjećivanje povremeno ili posjećivanje kad god ste zaglavili u dizajnu ili planirate dizajnirati nešto novo.

# 2: OnePageLove

OnePageLove

Web-lokacija s jednom stranicom u osnovi je web-lokacija bez dodatnih stranica. Neki je nazivaju odredišnim stranicama, ali većina je naziva web-lokacijama s jednom stranicom. Oni su puno češći nego što mislite. A OnePageLove je vjerojatno najbolje web mjesto za odgovarajuću ekspoziciju za takve stranice.

Slično kao i kod Lapa Ninje, možete pretraživanje suziti na određene kategorije. Svaki unos sadrži snimku cijele stranice i nekoliko pojedinosti o autoru.

Osim toga, možete pregledavati po želji i provjeriti bilo koju web stranicu koja privlači vašu pažnju. Ne mogu se sjetiti koliko sam puta inspiraciju posudio sa stranica koje je nabrojao OnePage ljubav. To je tako dobro!

# 3: Nagrade

Awwwards

Posljednje, ali ne najmanje bitno, imamo Awwwards. Možda najstarije pokretačko web mjesto za inspiraciju na svijetu. Pa ipak, uspijeva zadržati dosljednost iz godine u godinu.

Ideja nagrade Awwwards jest da ljudi pošalju nacrte web stranica, a članovi glasaju o svojim favoritima. Nakon toga, Povjerenstvo za nagrade daje pojedinačno glasovanje i odlučuje o odabranom nekoliko dobitnika za određeni vremenski okvir.

Pobjedom ćete na svoju web stranicu dodati posebnu značku koja ističe vašu izvrsnost u razumijevanju dizajna.

A što se tiče nadahnuća, puno dizajna navedenih na ovoj web stranici izuzetno je ekskluzivno. To je igralište za istinski kreativne i ambiciozne dizajnere.

Vrijedi knjižiti knjigu i provjeriti je jednom tjedno.

Zaključak: Odakle odavde

Web dizajn je konkurentna industrija. I ne zato što ljudi žele napraviti bolje web stranice od ostalih. Najkonkurentniji je po pitanju korisničkog sučelja i UX-a.

Pronalazak novog načina za privlačenje pažnje ljudi može značiti bolje prodajne rezultate. Također, pružanjem solidnog UX-a – ustanovit ćete da se ljudi češće vraćaju na vašu web lokaciju.

Od 2018. godine bilježi se ogroman priliv dizajna koji pogoduju vizualnom aspektu dizajna. I kao takav, očekujte da će se vidjeti mnogo više promjena i dopuna u ovom području.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map