7 Petua untuk Menulis Huraian Meta Kuat Yang Menukar

Huraian meta dapat digambarkan sebagai pratonton menyelinap di laman web anda. Mereka membantu pelawat membuat keputusan untuk terus maju dan klik pada pautan dan akhirnya anda dapat memperoleh penukaran. Atas sebab ini, penting untuk anda meletakkan kaki terbaik anda, gambarkan diri anda sebagai pembuat filem yang cuba membuat pratonton atau treler untuk khalayak anda.


Penerangan MetaPenerangan Meta

Walaupun ini hanya perlu keterangan ringkas, masih banyak yang perlu dipertimbangkan untuk memastikan anda berjaya.

Yang demikian, berikut adalah 7 petua untuk menulis keterangan meta yang kuat yang menukar.

7 Petua untuk Menulis Huraian Meta Kuat Yang Menukar

# 1. Jauhkannya Pendek

Anda mungkin mendapat banyak cadangan mengenai bilangan watak yang harus anda gunakan. Perkara asas yang perlu diberi perhatian ialah anda perlu ringkas dan ringkas kerana SERP akhirnya akan memotong sebahagian teks sekiranya melebihi 160 aksara.

Oleh itu, anda harus setepat mungkin, rata-rata cadangan umum adalah antara 150 dan 155 aksara, dengan cara ini anda pasti keseluruhan keterangan akan muncul dan pelawat akan terpikat dengan berkesan untuk mengklik dan membaca kandungan di laman web anda.

Tetapi, ingat bahawa apa sahaja yang anda sertakan dalam keterangan meta harus dibuat akal kepada pelawat dan bukan ke mesin pencari.

# 2. Sertakan Kata Kunci

Sertakan Kata Kunci dalam Huraian MetaSertakan Kata Kunci dalam Huraian Meta

Walaupun keterangan meta tidak betul-betul mempengaruhi kedudukan mesin pencari anda, penting untuk anda menggunakan kata kunci di sana. Ingatlah bahawa orang yang mencari mencari maklumat yang paling relevan pada subjek tertentu sehingga sangat membantu jika mereka dapat melihat beberapa kata kunci yang mereka cari dalam keterangan meta.

Namun, menggunakan kata kunci tidak bermaksud anda harus memasukkan keterangan dengan kata kunci tersebut. Kata kunci harus masuk dalam keterangan supaya penonton dapat memahami bahawa ini memang laman web yang mempunyai maklumat yang mereka cari.

# 3. Jawab Soalan WIFM

Jawab Soalan WIFMJawab Soalan WIFM

WIFM, adalah singkatan dari ‘What In In For Me?’

Hampir semua orang mempunyai pertanyaan dalam fikiran mereka ketika mereka melayari internet atau bahkan membuat keputusan membeli. Huraian meta anda perlu memperhatikan fakta ini, pembaca bertanya mengapa mereka mesti mengklik halaman anda dan bukan yang lain yang muncul dalam hasil carian.

Penerangan harus dapat memberitahu pembaca apa nilai halaman anda akan tambah dalam kehidupan mereka setelah mereka mengkliknya. Anda bersaing dengan halaman lain yang muncul dan anda hanya mempunyai beberapa perkataan untuk meyakinkan penonton bahawa anda paling sesuai untuk mereka.

# 4. Jadikannya Seruan untuk Bertindak

Ingatlah bahawa anda cuba menukar pengunjung, cara apa yang lebih baik untuk meningkatkan penukaran dengan memasukkan ajakan bertindak dalam keterangan meta anda. Ini bukan nasihat untuk anda mengubahnya menjadi promosi penjualan, yang hanya akan mematikan orang tersebut. Ajakan bertindak harus halus tetapi berkesan. Ini hampir seperti dapat menjawab soalan WIFM. Pembaca harus digalakkan untuk mengklik pada pautan untuk mendapat manfaat daripada sesuatu.

Ajakan bertindak mungkin seperti “belajar bagaimana mendapatkan lebih banyak klik ke laman web anda.” Seperti yang anda lihat, ini adalah ajakan bertindak yang halus tetapi pada akhirnya, orang yang ingin mendapatkan lebih banyak klik cenderung untuk mengklik pada pautan.

# 5. Jadikannya Mesra dan Sempurna

Penerangan meta adalah seperti kawasan penerimaan tetamu atau pengurus meja depan anda. Anda perlu menjadikannya semenarik mungkin. Seperti yang dikatakan oleh seseorang, “itu boleh menjadi penjaga pintu yang tersenyum atau bouncer yang marah.”

Anda mungkin membuat halaman anda muncul pertama dalam hasil carian, tetapi jika keterangan anda tidak cukup menarik, anda mungkin juga tidak muncul sama sekali dalam hasil.

Menggabungkan kata kunci dan mencampurkannya dengan kata kerja dan kata nama tidak akan membawa anda penukaran tetapi penolakan.

Anda harus berusaha untuk mendapatkan nada ramah dalam keterangan dan kemudian terus meneliti untuk memastikannya bebas dari sebarang kesalahan. Banyak orang menilai buku dari sampul dan kesalahan pada sampul anda mungkin menyebabkan mereka mempersoalkan sama ada mereka boleh mempercayai kandungan di dalamnya.

# 6. Serahkan kepada Search Engine

Serahkan kepada Search EngineSerahkan kepada Search Engine

Kedengarannya aneh, kadangkala keterangan yang ditulis paling baik adalah yang tidak ditulis!

Mesin pencari juga dapat menarik kata kunci dan ayat yang menyertainya apabila anda tidak mempunyai keterangan meta yang dikodkan. Kadang-kadang apa yang akan mereka hasilkan mungkin paling relevan dengan carian yang dibuat seseorang. Perkara ini berlaku, terutamanya untuk kata kunci ekor panjang.

Ingat bahawa ini hanya berfungsi dalam situasi tertentu dan terutama ketika berurusan dengan kata kunci panjang atau beberapa kata kunci, jadi berhati-hati.

# 7. Terus Belajar dan Menyelaraskan

Dunia dalam talian tidak pernah statik, anda semestinya lancar dan terus belajar. Jangan takut untuk bereksperimen, mencuba sesuatu, dan terus memerhatikan bagaimana ia berfungsi dan kemudian mencuba yang lain jika yang tidak berfungsi dengan baik.

Walaupun kata kunci tertentu mungkin berfungsi dengan baik hari ini, mungkin perlu mengubahnya esok kerana mungkin kehilangan daya tarikannya. Atas sebab ini, anda perlu selalu berada di puncak permainan, sentiasa memantau prestasi penerangan meta anda.

Anda mungkin juga perlu memantau dan belajar dari pesaing anda. Salah satu pesaingnya ialah Google AdWords, sentiasa memastikan keterangan anda dapat menandingi iklan tersebut.

Pemikiran Akhir

Menulis deskripsi meta yang kuat untuk menukar akan memerlukan masa dan usaha tetapi anda akan sampai di sana akhirnya. Ini akan menjadikan penyuntingan dan penyuntingan semula menjadi yang terbaik, kadangkala anda bahkan boleh meminta pendapat orang lain.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diperhatikan bahawa keterangan meta hanya penjaga pintu, jadi penting bagi apa yang seseorang dapati ketika mereka memasuki pintu maya itu.

Kandungan yang hebat adalah sama pentingnya dan penerangan sebenarnya harus menjadi wawasan mengenai kandungan di halaman. Tidak pernah menjadi pengalaman yang baik untuk menonton treler yang hebat dan berakhir dalam filem yang mengerikan!

Bio Pengarang:

Tentang Ritu Sharma – Ritu Sharma adalah pakar SEO & Pakar Strategi Pemasaran Dalam Talian dengan pengalaman profesional lebih dari 9 tahun. Dia kini bekerja dengan syarikat SEO terkemuka di India Trafik Halaman. Dia telah memimpin banyak kempen SEO yang berjaya untuk PageTraffic.

Baca Juga:

 • Trend SEO untuk tahun 2020
 • Cara Mendapatkan Banyak Lalu Lintas Menggunakan Kata Kunci Ekor Panjang
 • Cara Mendapatkan Pautan Balik Berkualiti Tinggi Secara Percuma Pada Tahun 2020
 • 10 Perisian Analisis SEO Terbaik Untuk Analisis Laman Web Anda
 • 7 Plugin SEO Terbaik untuk Laman Web WordPress
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map