5 uobičajene prijetnje web aplikacijama i kako ih izbjeći

Unatoč njihovoj praktičnosti, postoje nedostaci kada se radi o oslanjanju na web aplikacije za poslovne procese.


Jedna stvar koju će svi vlasnici tvrtki morati priznati i zaštititi se od toga da je prisutna programska ranjivost i prijetnja web aplikacijama.

Dok nema 100% jamstvo za sigurnost, postoje neki koraci koje je moguće poduzeti kako bi se izbjegla održiva šteta.

Ako koristite CMS, najnovije sjeckano izvješće korisnika Sucuri pokazuje više od Zaraženo je 50% web lokacija s jednom ili više ranjivosti.

Ako ste novi u web aplikacijama, evo nekoliko uobičajenih prijetnji na koje morate paziti i izbjegavati:

Pogrešna konfiguracija

Funkcionalna web aplikacija obično je podržana nekim složenim elementima koji čine njenu sigurnosnu infrastrukturu. To uključuje baze podataka, OS, vatrozidove, poslužitelje i drugi aplikacijski softver ili uređaje.

Ono što ljudi ne shvaćaju je da svi ti elementi trebaju učestalo održavanje i konfiguracija kako bi web aplikacija pravilno radila.

Prije upotrebe web aplikacije, komunicirajte s programerima kako biste razumjeli sigurnosne i prioritetne mjere koje su poduzete za njen razvoj.

Kad god je to moguće, zakažite penetracijske testove za web aplikacije kako biste provjerili njezinu sposobnost rukovanja osjetljivim podacima. Ovo može pomoći da odmah pronađete ranjivosti web aplikacija.

Ovo može pomoći da saznate brzo ranjivosti web aplikacija.

malware

Prisutnost zlonamjernog softvera još je jedna od najčešćih prijetnji od kojih tvrtke obično moraju čuvati. Nakon preuzimanja zlonamjernog softvera mogu se dogoditi ozbiljne posljedice poput praćenja aktivnosti, pristupa povjerljivim informacijama i sigurnosnog pristupa kršenju podataka velikih razmjera..

Zlonamjerni softver se može svrstati u različite skupine jer rade na postizanju različitih ciljeva – špijunski softver, virusi, Ransomware, crvi i trojanci.

Za borbu s ovim problemom obavezno instalirajte i ažurirajte firewall. Pobrinite se da su svi vaši operativni sustavi također ažurirani. Također možete angažirati programere i stručnjake za borbu protiv virusa koji štite od virusa preventivne mjere za uklanjanje i uklanjanje zlonamjernih softvera.

Obavezno napravite sigurnosnu kopiju važnih datoteka u vanjskim sigurnim okruženjima. To u osnovi znači da, ako ste zaključani, moći ćete pristupiti svim svojim podacima bez potrebe za plaćanjem zbog otkupnog softvera.

Obavite provjere sigurnosnog softvera, korištenih preglednika i dodataka treće strane. Ako postoje dodaci i ažuriranja dodataka, ažurirajte ih što je prije moguće.

Napadi ubrizgavanja

Napadi ubrizgavanja još su jedna uobičajena prijetnja koja će biti tražena. Ove vrste napada dolaze u različitim vrstama ubrizgavanja i spremaju se za napad na podatke u web aplikacijama budući da web aplikacije zahtijevaju podatke da funkcionišu.

Što je više podataka potrebno, to je veće mogućnosti ciljanja napada ubrizgavanja. Neki primjeri ovih napada uključuju SQL ubrizgavanje, ubrizgavanje koda i skriptiranje na više mjesta.

SQL injekcijski napadi obično otimaju kontrolu nad bazom podataka vlasnika web stranice činom ubrizgavanja podataka u web aplikaciju. Uneseni podaci daju upute za upotrebu baze podataka vlasnika web lokacije koje nije odobrio sam vlasnik web lokacije.

To rezultira curenjem podataka, uklanjanjem ili manipulacijom pohranjenih podataka. Ubrizgavanje koda, s druge strane, uključuje ubrizgavanje izvornih kodova u web aplikaciju dok skripti na više stranica ubrizgavaju kod (JavaScript) u preglednike..

Ovi napadi ubrizgavanja primarno funkcioniraju tako da daju upute vašoj web aplikaciji koje također nisu autorizirane.

Da bi se borili protiv toga, vlasnicima tvrtki preporučuje se primjena tehnika provjere ulaza i robusno kodiranje. Vlasnike tvrtki također se potiče da koriste ‘najmanje privilegijaPrincipa tako da su prava korisnika i autorizacija za radnje svedena na minimum.

Lažna prijevara

Lažni napadi krađe identiteta obično su uključeni i izravno ometaju marketinške napore putem e-pošte. Ove su vrste prijetnji zamišljene da izgledaju poput e-poruka koje dolaze iz legitimnih izvora, a cilj im je stjecanje osjetljivih podataka poput vjerodajnica za prijavu, brojeve bankovnih računa, brojeva kreditnih kartica i drugih podataka.

Ako pojedinac nije svjestan razlika i naznaka da su e-poruke sumnjive, to može biti smrtonosno jer mogu odgovoriti na njega. A mogu se upotrijebiti i za slanje zlonamjernog softvera koji nakon klika može pristupiti korisnikovim podacima.

Da biste spriječili da se ovakvi incidenti ne dogode, osigurajte da svi zaposlenici budu svjesni i sposobni uočiti sumnjive e-poruke.

Također bi trebalo zaštititi preventivne mjere kako bi se mogle poduzimati daljnje akcije.

Na primjer, skeniranje veza i podataka prije preuzimanja, kao i kontaktiranje pojedinca kojem je e-mail poslan kako bi se provjerila njegova zakonitost.

Sirova snaga

Tu su i napadi grube sile, gdje hakeri pokušaj pogađanja lozinke i prisilno pristupiti podacima vlasnika web aplikacije.

Ne postoji učinkovit način da se to spriječi. Međutim, vlasnici tvrtki mogu spriječiti ovaj oblik napada ograničavanjem broja prijava koje mogu poduzeti, kao i korištenjem tehnike poznate kao šifriranje.

Uzimajući vremena za šifriranje podataka, to osigurava da su hakeri teško iskoristiti ih za bilo što drugo, osim ako nemaju ključeve za šifriranje.

Ovo je važan korak za korporacije kojima je potrebno pohranjivanje osjetljivih podataka da se spriječe daljnji problemi.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map