Uvod u osnove cyber sigurnosti za početnike

Kiberna sigurnost je najviše zabrinuta jer cyber prijetnje i napadi prerastu.


Napadači sada koriste sofisticirane tehnike za ciljanje sustava. Svi pojedinci, mala poduzeća ili velike organizacije utječu na to. Dakle, sve ove tvrtke bez obzira jesu li IT ili one koje nisu IT tvrtke razumjele važnost cyber sigurnosti i usredotočile su se na usvajanje svih mogućih mjera za suočavanje s cyber prijetnjama.

Uz igru ​​za cyber prijetnje i hakere, organizacije i njihovi zaposlenici trebali bi poduzeti korak u borbi s njima. Kako volimo sve povezati s internetom, to povećava i šanse za ranjivosti, kršenja i nedostatke.

Prošli su dani kada su lozinke bile dovoljne za zaštitu sustava i njegovih podataka. Svi želimo zaštititi naše osobne i profesionalne podatke, a samim tim i Cyber ​​Security je ono što biste trebali znati kako biste osigurali zaštitu podataka.

Dakle, da definiramo pojam Cyber ​​Security….

Što je cyber sigurnost?

Cyber ​​sigurnost je postupak i tehnike koje uključuju zaštitu osjetljivih podataka, računalnih sustava, mreža i softverskih aplikacija od cyber napada. Cyber-napadi su opća terminologija koja pokriva veliki broj tema, ali neke su od popularnih:

 • Sustavi za diranje i podatke pohranjeni u njima
 • Iskorištavanje resursa
 • Neovlašteni pristup ciljanom sustavu i pristup osjetljivim informacijama
 • Poremećaj normalnog funkcioniranja poduzeća i njegovih procesa
 • Upotreba napada ransomwarea za kriptiranje podataka i iznuđivanje novca od žrtava

Napadi postaju sve inovativniji i sofisticiraniji koji može narušiti sigurnost i hakirati sustave. Stoga je za svakog poslovnog i sigurnosnog analitičara vrlo izazovno prevladati taj izazov i izboriti se sa tim napadima.

Da bismo razumjeli potrebu za mjerama kibernetičke sigurnosti i njezinim postupcima, pogledajmo vrste prijetnji i napada.

Ransomware

Ransomware je program za šifriranje datoteka koji koristi jedinstveni robustan algoritam za enkripciju za šifriranje datoteka u ciljnom sustavu.

Autori prijetnje Ransomware generiraju jedinstveni ključ za dešifriranje za svaku od njegovih žrtava i spremaju ga na udaljeni poslužitelj. Stoga korisnici ne mogu pristupiti svojim datotekama nijednom aplikacijom.

Autori ransomwarea iskorištavaju to i zahtijevaju znatnu količinu otkupnine od žrtava kako bi im pružili kod za dešifriranje ili dešifrirali podatke. Ali takvi napadi imaju jamstvo povrata podataka čak i nakon plaćanja otkupnine.

Napadi mreža

Botnetovi su u početku bili dizajnirani za obavljanje određenih zadataka unutar grupe.

Ona se definira kao mreža ili skupina uređaja povezanih s istom mrežom za izvršavanje zadatka. Ali to sada koriste loši akteri i hakeri koji pokušavaju pristupiti mreži i ubrizgavaju bilo koji zlonamjerni kod ili zlonamjerni softver kako bi poremetili njegovo funkcioniranje. Neki od botnet napada uključuju:

 • Distribuirani napadi uskraćivanja usluge (DDoS)
 • Širenje neželjene e-pošte
 • Krađa povjerljivih podataka

Napadi na mrežama mreža provode se uglavnom protiv velikih poduzeća i organizacija zbog ogromnog pristupa podacima. Kroz ovaj napad, hakeri mogu kontrolirati veliki broj uređaja i kompromitirati ih zbog svojih zlih motiva.

Napadi na socijalni inženjering

Socijalni inženjering sada je uobičajena taktika koju cyber kriminalci koriste za prikupljanje osjetljivih podataka korisnika.

To vas može prevariti prikazivanjem atraktivnih reklama, nagrada, ogromnih ponuda itd. I tražiti da unesete svoje osobne podatke i podatke o bankovnom računu. Sve informacije koje tamo unesete kloniraju se i koriste za financijske prijevare, prijevare s identitetom i tako dalje.

Vrijedi reći o ZEUS virus koja je aktivna od 2007. i koristi se kao metoda napada društvenog inženjeringa za krađu bankarskih podataka o žrtvama. Uz financijske gubitke, napadi socijalnog inženjeringa mogu preuzeti i druge destruktivne prijetnje dotičnom sustavu.

Otmica kripto valute

Otmica kriptovaluta novi je dodatak ovom cyber svijetu.

Kako digitalna valuta i rudarstvo postaju popularni, tako je i među cyber zločincima. Svoju su zlu korist otkrili u rudarstvu kriptovaluta koje uključuje složeno računanje u rudniku virtualne valute poput Bitcoin, Ethereum, Monero, Litecoin itd..

Investitori i trgovci kripto valutama meka su meta ovog napada.

Otmica kripto valute koja je poznata i pod nazivom “Cryptojacking”. To je program dizajniran za tiho ubacivanje rudarskih kodova u sustav. Tako haker tiho koristi CPU, GPU i resurse napajanja napadnutog sustava za rudanje radi kripto valute.

Ova se tehnika koristi za osobito miniranje Monero kovanica. Budući da je rudarstvo složen proces, troši većinu resursa CPU-a koji utječu na performanse sustava. Također, to se provodi pod sve vaše troškove, tako da žrtva može dobiti ogroman račun za struju i račun za internet.

Također smanjuje životni vijek pogođenog uređaja.

Krađa identiteta

Lažno predstavljanje je lažna akcija slanja neželjene e-pošte oponašanjem da potiče iz bilo kojeg legitimnog izvora.

Takvi mailovi imaju jaku temu s prilozima poput računa, ponuda za posao, velikih ponuda uglednih brodskih službi ili bilo koje važne pošte od viših službenika tvrtke.

Napadi krađe identiteta najčešći su cyber napadi čiji je cilj krađa osjetljivih podataka. Kao što su vjerodajnice za prijavu, brojevi kreditnih kartica, podaci o bankovnim računima i tako dalje. Da biste to izbjegli, trebali biste saznati više o krađivačkim kampanjama e-pošte i njezinim preventivnim mjerama. Možete koristiti i tehnologije filtriranja e-pošte da biste izbjegli ovaj napad.

Zajedno s njima, 2019. će tražiti potencijal u biometrijskim napadima, AI napadima i IoT napadima. Mnoge tvrtke i organizacije svjedoče velikim cyber napadima i tu ih nema zaustavljanja. Unatoč stalnim analizama sigurnosti i ažuriranjima, porast cyber prijetnji je dosljedan. Dakle, vrijedno je educirati se sa osnove cyber-sigurnosti i njegove implementacije.

Ključni pojam cyber sigurnosti?

Cyber ​​sigurnost u cjelini je vrlo širok pojam, ali temelji se na tri temeljna koncepta poznata kao “Triada CIA-e„.

Sastoji se od povjerljivosti, integriteta i dostupnosti. Ovaj je model osmišljen da vodi organizaciju politikama cyber sigurnosti u području informacijske sigurnosti.

Osnove cyber-sigurnosti

povjerljivost

Ona definira pravila koja ograničavaju pristup informacijama. Povjerljivost poduzima mjere za ograničavanje pristupa osjetljivim informacijama od strane cyber napadača i hakera.

U organizaciji se dopušta ili onemogućava pristup ljudima informacijama u skladu s njegovom kategorijom tako što daju pravo osobama u odjelu. Također im se pruža odgovarajuća obuka o razmjeni informacija i osiguranju njihovih računa jakim lozinkama.

Oni mogu promijeniti način na koji se podaci obrađuju u organizaciji kako bi se osigurala zaštita podataka. Različiti načini za osiguravanje povjerljivosti, poput: dvofaktorske provjere autentičnosti, šifriranja podataka, klasifikacije podataka, biometrijske provjere i sigurnosnih znakova.

Integritet

To jamči da su podaci dosljedni, točni i pouzdani tijekom svog vremenskog razdoblja. To znači da se podaci unutar tranzita ne smiju mijenjati, mijenjati, brisati ili im se ilegalno pristupa.

U organizaciji se trebaju poduzeti odgovarajuće mjere za osiguranje njegove sigurnosti. Dozvole za datoteke i kontrola pristupa korisnicima mjere su za kontrolu kršenja podataka. Također bi se trebali primijeniti alati i tehnologije za otkrivanje bilo kakve promjene ili kršenja podataka. Razne organizacije koriste kontrolni zbroj, pa čak i kriptografski kontrolni zbroj za provjeru integriteta podataka.

Da biste se mogli nositi s gubitkom podataka ili slučajnim brisanjem ili čak cyber napadima, redovite sigurnosne kopije trebaju biti tu. Sigurnosne kopije u oblaku sada su rješenje na koje se najviše vjeruje.

dostupnost

Raspoloživost u smislu svih potrebnih komponenti poput hardvera, softvera, mreža, uređaja i sigurnosne opreme trebalo bi održavati i nadograđivati. To će osigurati nesmetano funkcioniranje i pristup podacima bez ikakvih poremećaja. Osiguravanje stalne komunikacije između komponenata i pružanje dovoljne propusnosti.

Također uključuje odabir dodatne sigurnosne opreme u slučaju katastrofe ili uskih grla. Uslužni programi poput vatrozida, planova za oporavak od katastrofe, proxy poslužitelji i odgovarajuće sigurnosno rješenje trebaju osigurati rješavanje DoS napada.

Za uspješan pristup treba proći kroz više slojeva sigurnosti kako bi se osigurala zaštita svakog sastavnog dijela CyberSecurity. Posebno uključuju računala, hardverski sustav, mreže, softverske programe i podatke koji se dijele među njima.

Zaključak

U organizaciji, za postizanje učinkovitog pristupa cyber sigurnosti, narodi, procesi, računala, mreže ili tehnologija velike ili male organizacije trebaju biti jednako odgovorni. Ako se tada sve komponente nadopunjuju, vrlo je moguće suprotstaviti se jakoj cyber prijetnji i napadima.

Ako želite znati više, provjerite ovo kompletan tečaj za cybersecurity.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map