10 Linux orodij, ki jih poznate kot Sysadmin

Prej ali slej se vsi sistemski skrbniki soočijo z izzivom administriranja strežnikov.


In orodja rešujejo življenje sysadmin-a.

Kot sysadmin ne delate samo v osrednjem OS (Linux ali Windows), temveč se ukvarjate tudi s tem, kar gostuje v njih. To bi lahko bila baza podatkov, aplikacijski strežnik, spletni strežnik, aplikacije za sporočanje, predpomnilništvo itd. Naslednja orodja bi vam morala pomagati na več načinov.

Zenmap

Ko morate odkriti težave, povezane z omrežjem, Zenmap bo priskočil na pomoč. To ni orodje, ki ga boste uporabljali vsakodnevno za upravljanje sistema, vendar se bo izkazalo za neprecenljivo, ko se pojavi potreba po skeniranju omrežja za odpravljanje težav..

To je sprednji del omrežnega optičnega bralnika Nmap, ki ne deluje samo v Linuxu, ampak tudi v operacijskem sistemu Windows, BSD, drugih različicah Unixa in macOS. Poleg omrežnega skeniranja lahko Zenmap uporabljate za testiranje penetracije in skeniranje vrat, bodisi s strani izkušenih ali začetnikov sysadminov.

Zenmap lahko shrani profile, kar je zagotovo ena od njegovih prednosti. Te profile lahko ponovno uporabite za kasnejše pregledovanje.

Webmin

Tole orodje vse na enem mestu ponuja spletni vmesnik za upravljanje vseh vidikov strežnika Linux. Od skupne uporabe datotek do DNS, do spletnega strežnika Apache in različnih baz podatkov. Če potrebujete nekaj, kar ni vključeno v privzeti paket, ga lahko izberete iz ogromnega kataloga drugih modulov, ki prinašajo dodano funkcionalnost.

Prenesti morate najnovejšo različico in jo kopirati v domačo mapo strežnika. Po tem preprosto zaženete ukaz: dpkg -i webmin_ (različica) .deb. In to je vse.

Kokpit

Kokpit je drugo orodje za upravljanje strežnika. Izstopa po tem, da je »začetnikom prijazen«: je enostaven za uporabo, lahek in preprost, a hkrati zelo močan. Ponuja spletni temelji GUI, ki omogoča skrbniške naloge shranjevanja, zagon / zaustavitev storitve, pregled dnevnikov in upravljanje nastavitev na več strežnikih..

Orodje je bilo ustvarjeno za Red Hat, vendar deluje na številnih distribucijah strežnikov Linux, poleg Red Hat Enterprise Linuxa (RHEL): Fedora, Arch Linux, Ubuntu, CentOS, med drugimi.

Postopek namestitve se pri vsaki distribuciji razlikuje. V nekaterih distribucijah, kot so Fedora, CentOS in RHEL, je Cockpit mogoče najti v uradnih skladiščih. V drugih, kot so Debian, Ubuntu in Linux Mint, lahko namestite Cockpit iz njegovega uradnega PPA.

cPanel

cPanel je spletno skrbniško orodje, s katerim lahko konfigurirate in upravljate spletna mesta in storitve svojih strank in strank. Zajema skoraj vse, kar si lahko zamislite, vključno s pošto, domenami, bazami podatkov, datotekami in še več. To ni brezplačno, vendar je daleč najprimernejša možnost spletnega gostovanja, saj pomaga zmanjšati stroške in napore pri upravljanju uporabnikov in vzdrževanju strežnikov.

Kar sysadmini in spletni gostitelji ljubijo o cPanelu je, da ima vse na enem mestu in da je zelo enostavno dodajanje domen in ustvarjanje e-poštnih računov.

Shorewall

Tole orodje doda abstrakcijsko plast za doseganje višje ravni konfiguracije Netfilterja. Shorewall bere konfiguracijske datoteke in konfigurira Netfilter v jedru Linux s podporo pripomočkov ip, tc, iptables in obnovi iptables. Prednost uporabe Shorewall-a je, da razdeli vmesnike na cone in vsakemu dodeli različne ravni dostopa..

Uporabniku omogoča delo v skupinah računalnikov, povezanih v vmesnik, namesto da dela na skupinah naslovov. Uporabniki lahko enostavno uporabijo različne pravilnike za vsako območje.

Nagios

Tole odprtokodno orodje za spremljanje omrežja je bilo predstavljeno leta 2002 pod imenom NetSaint. Od takrat je Nagios prehodil dolgo pot, saj si je pripisal močan ugled za odlične strežnike in nadzor omrežnih naprav. Deluje brez težav, ko mu je dodeljena naloga za spremljanje okolja s številnimi osnovnimi protokoli. Nagios ponuja tudi bazo za druge pripomočke za spremljanje, kot so Naemon, Icinga in OP5.

Nagios je postal super dokumentacijo da bi ga začeli.

phpMyAdmin

Za tiste, ki se morajo ukvarjati tudi z vzdrževanjem baz podatkov, phpMyAdmin je klasično in zelo priljubljeno orodje. Glavni razlog za njegovo priljubljenost je morda njegova prenosnost. phpMyAdmin deluje v spletnem brskalniku, kar pomeni, da ga lahko uporabljate iz katere koli naprave, tudi iz pametnega telefona. Drug razlog je, da zajema vse potrebne funkcije, potrebne za upravljanje baze podatkov, in praktično vam ni treba vedeti, kako pisati poizvedbe v SQL, če želite to storiti.

Lutka

Za upravljanje naraščajočega števila strežnikov, ki delujejo v korporativnem omrežju, kot skrbnik Linuxa boste potrebovali najboljša orodja za orkestracijo in upravljanje konfiguracije. Eno takšnih orodij je Lutka, popolna, ko upoštevate uporabniške vmesnike, module in razpoložljiva dejanja.

Lutka vam ne samo pokaže celotno sliko ekosistema strežnika Linux, ampak vključuje tudi skoraj kateri koli drugi operacijski sistem, ki morda deluje v omrežju, in vam daje globok vpogled v vsakega. Namestitev je enostavna.

MySQL Workbench

Za tiste od vas, ki morate upravljati baze podatkov MySQL, vendar ne marajo spletnih GUI, se počutijo bolj udobno s tradicionalnimi aplikacijami z okni, MySQL Workbench je vaše orodje. Svetla stran te aplikacije je, da je nameščena zelo preprosto in ima grafični vmesnik, ki je enostaven za uporabo, združuje vse naloge MySQL, ki jih boste morda morali opraviti.

Ponuja nekaj zanimivih dobrot, kot so neomejeno odpovedovanje / ponovitev, več povezav MySQL in vizualno modeliranje podatkov in sheme. Prav tako je mogoče avtomatizirati s skriptanjem in razširiti s pomočjo vtičnikov. Edina pomanjkljivost MySQL Workbench je ta, da za razliko od phpMyAdmin-a, ki ga želite obvladati, potrebujete globoko znanje SQL.

Nmap

Omrežni skrbniki imajo na voljo veliko možnosti, ko morajo izbrati orodje za spremljanje, ki bo sposobno narediti preslikavo omrežja in skeniranje vrat. Med njimi je dejanski standard Nmap, zaradi kombinacije uporabnosti in vsestranskosti. Omrežni skrbniki ga uporabljajo za odkrivanje omrežja in odkrivanje ranljivosti. Lahko pregleda vse razpoložljive gostitelje v omrežju, tako da ustvari seznam vseh storitev, ki jih nudijo.

Na ta način lahko administrator najde odprta vrata in sprejme ustrezne ukrepe za zmanjšanje varnostnih tveganj.


Uporabniki programa Nmap se strinjajo, da se dobro prilagaja vsakemu okolju, kjer je potrebna identifikacija končnih točk ali skeniranje ranljivosti. Vendar pa potrebujete določena raven izkušenj da pravilno interpretira svoj izhod.

Samo vrh ledene gore

Lepota Linuxa je v tem, da je odprtokoden, na tisoče razvijalcev pa želi pripraviti nov vroči pripomoček, ki bo postal heroj za vse sistemske skrbnike. Gospodinjski programi, ki smo jih omenili tukaj, so le nekateri od mnogih, ki so na voljo. Vseeno pa vsebujejo kup elementov, ki bodo zagotovo del orodja za vsak sysadmin, ne glede na njegov delovni slog.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map