7 odprtokodnih spletnih strežnikov za majhna in velika spletna mesta

Prišli smo daleč od izdaje prvega spletnega strežnika. Zdaj obstaja toliko bolj vznemirljivih možnosti.


Različni projekti imajo različne potrebe, vendar je bil oddelek za odprtokodne spletne strežnike bolj ali manj monopol. Dolgo časa je bila Apache edina možnost, ravnanje z visokimi obremenitvami pa je bilo bolečina v hrbtu. K sreči so se časi spremenili in pojavile so se nove rešitve za specializirane potrebe.

Oglejmo si nekaj najboljših in najbolj priljubljenih odprtokodnih spletnih strežnikov, ki so danes na voljo.

Apač

Je skoraj sinonim za svetovni splet in še vedno pooblašča večino spletnih mest na svetu.

Razlog za prevlado Apache je trojen: odprta licenca, zgodnji vstop (ta stvar je bila izdana že leta 1995!) In enostavno uvajanje PHP-a. Zadnja točka je bila mogoča prek modula mod_php, kar je pomenilo, da je za razvoj s PHP-om vse, kar morate storiti, namestiti Apache..

Tukaj je opisano Apač Super:

 • Na voljo na vseh platformah – Linux, Windows, MacOS in drugih platformah.
 • To je privzeti strežnik za vse gostovanje v skupni CPanel, kar omogoča enostavno nastavitev in spreminjanje spletnih mest.
 • Tonov funkcionalnosti, ki jih ponuja velika zbirka moduli. Ne glede na to, kako prikrite so vaše potrebe, zagotovo obstaja obstoječi modul za Apache.
 • Konfiguracija v imeniku skozi datoteke .htaccess.
 • Podpora za HTTP / 2, stiskanje, statične datoteke in izravnavo obremenitve.
 • Način MPM in FastCGI za zagotavljanje visoke sočasnosti.
 • Enostaven zapis preko Lua.

Je Apache zate?

Skratka, da. Obstajal je čas, ko je Nginx (kar bomo razmislili o prihodnjem) zaradi svojih visokih zmogljivosti, a Apache je dobil po izdaji 2.2. Kot rečeno, je tudi Nginx kot vsi zgodnji udeleženci odvzel veliko pozornosti, tako da boste morda naleteli na nekaj (neveljavnih) kritik njegovih zmogljivosti.

Nginx

Če želite piti iz vodnjaka “kool-aid” (ali če želite biti politično korektni, sledite “najnovejšim” dogodkom), ste verjetno slišali za Nginx (izgovarja se kot “motor-x”, kar je bila ideja za imenom). Kot projekt ga je leta 2002 izdal ruski inženir, ki se je naveličal nezmožnosti takratnih rešitev, da bi premagal CK10 težava (v bistvu ravnanje na tisoče sočasnih povezav).

Ko je izšel Nginx, je nastal tako velik pljusk, da so se ljudje samo oddaljili od Apača in se nikoli niso ozrli nazaj. In trend se nadaljuje še danes. Čeprav je Apache danes nedvomno enakovreden, je Nginx ponudil nekaj osupljivih izboljšav, ki so mu pomagale pri zmagi.

 • Asinhrona arhitektura za prenašanje visokih obremenitev
 • Najboljše v razredu obdelavo statičnih datotek, uravnavanje nalaganja in povratne proxy funkcije.
 • FastCGI predpomnjenje
 • Podpora za uwsgi, SCGI in druge strežniške protokole s predpomnilnikom.
 • Gzipping, preoblikovanje slike, obseg bajtov, koščen odziv itd. S FLV in MKV pretakanjem.
 • WebSockets, zaščitne povezave in cevovodne povezave
 • Nadzor dostopa, preusmeritev napak itd.

Na splošno je Nginx elektrarna s kopico funkcij, ki jo vodijo pred krivino. Ker je osnovno podjetje trajnostno podjetje, sta za kompleksne projekte na voljo plačana podpora in svetovanje, ki je nekaterim lahko koristno.

Je Nginx za vas?

Če želite arhitektirati spletne aplikacije po svojih željah, je Nginx velik plus. Lahko oblikujete zapletene in porazdeljene sisteme z zmogljivim uravnavanjem predpomnjenja, približevanja in nalaganja, poleg tega pa Nginx neposredno uporabljate za statične datoteke z več optimizacijami.

In, da – Nginx je pripravljen za HTTP / 2.

Vas zanima učenje Nginxa? Oglejte si to temeljni tečaj.

Caddy

Eden najbolj vročih novih okvirov, ki ustvarja brizge v odprtokodni skupnosti, je nedavno Caddy.

Zamislite Caddy kot Nginx podoben spletni strežnik (podobna sintaksa in vse), vendar vse poenostavljeno do prijetne skrajnosti. Na primer, integracijo šifriranja za SSL lahko izvedemo v samo treh vrsticah konfiguracije.

Evo, zakaj Caddy pritegne tono pozornosti:

 • HTTPS je privzeto omogočen. Da, nameščanje ali obnavljanje SSL certifikatov vam ni treba storiti ničesar.
 • HTTP / 2 dobi primarni poudarek.
 • Privzeto vrti tipke za vozovnice za sejo TLS. To omogoča veliko bolj varno upravljanje povezav TLS, ki ni ranljivo za všečke Heartbleed-a.
 • Brez odvisnosti (gre za binarno zbirko podatkov, sestavljeno v Golangu, ki ni odvisna od nobene osnovne sistemske knjižnice)
 • Privzeto streže statične datoteke v trenutnem imeniku!
 • Vdelano – lahko se uporablja kot knjižnica v drugih programih

Je Caddy zate?

Če boste hrepeneli po preprostosti in vas odložili obupne konfiguracije všečkov Apache in Nginx, se bo Caddy počutil kot vetrič svežega zraka. Kljub temu deluje najbolje, če ste zadovoljni s privzetimi vrednostmi. Na primer, če želite uporabiti svojega ponudnika SSL, imeti ločen imenik za statične datoteke (kar je skoraj vedno tako) in tako naprej, prednosti zbledijo.

Lighthttpd

Edino področje, kjer večina sodobnih spletnih strežnikov ne uspe, je uporaba virov. Lighthttpd je bil zasnovan za premagovanje teh izzivov v okoljih z nizkim pomnilnikom in nizkim procesorjem.

Lighthttpd je zasnovan na asinhronem modelu za obravnavo zahtev in tako v bistvu zrcali, kako deluje Nginx. Vendar obstaja en ulov – Lighthttpd deluje v enem samem niti, tako da, če imate sposobnejšo napravo, bo ostala jedra CPU-ja zanemarila. Manjka tudi ljubših lastnosti Nginx, kot so proxy SSL, HTTP / 2 in podobno.

Je Lighthttpd za vas?

Lighthttpd je sposoben eno-navojni spletni strežnik, ki z lahkoto prenese nekaj sto zahtev na sekundo in še vedno enostavno deluje na sistemskih virih. Poleg tega nima kaj veliko za ponuditi v primerjavi z alternativami. Mogoče, če ne potrebujete vseh zvonov in žvižgov – in se resnično resnično potite za strojne vire – Lighthttpd je vredno raziskati.

MonkeyServer

Kljub neparnemu imenu je Opica spletni strežnik je zanimiv projekt, ki se še naprej aktivno razvija in podpira.

Glavna atrakcija MonkeyServer je podpora za vgrajene platforme. Strežnik bi morali sami sestaviti, lahko pa iztisnete vse dodatke in na koncu postavite lahkoten hiter spletni strežnik.

 • Cilji na Linux predvsem, vendar ga podpira tudi MacOS
 • Popolna podpora za procesorje na osnovi ARM
 • Odlično deluje na Android, Raspberry Pi in drugih vgrajenih platformah
 • Najmanjši čas izvajanja (100 KB brez dodatkov)
 • Podpira IPv6 in TLS
 • Deluje s CGI in FastCGI
 • Osnovna avtentikacija, varnostna pravila itd.

Je MonkeyServer za vas?

Če želite ciljati na vgrajene naprave, je MonkeyServer v bistvu tisto, kar potrebujete. Kljub temu deluje enako dobro na arhitekturi x86 in x86-64 in se lahko uporablja za zagon obsežnih aplikacij na zmogljivih strojih. Ima veliko bolj aktivno in živahno skupnost kot drugi nadomestni spletni strežniki, zato se nikoli ne izgubite, če potrebujete pomoč.

OpenLiteSpeed

OpenLiteSpeed je odprtokodni okus spletnega strežnika podjetja, ki ga ponuja LiteSpeed ​​Technologies.

Veliko razlogov je všeč OpenLiteSpeed:

 • Združljiv z mod_rewrite Apache, kar pomeni, da če imate na voljo že več datotek Apache, bo selitev minimalna bolečina.
 • Zgodovinsko zasnovana arhitektura v venu Nginx, kar ima za posledico visoko prepustnost.
 • Upravljalni vmesnik, ki temelji na GUI, nudi prijetno konfiguracijo.
 • Native SAPI za PHP, kar ima za posledico večje zmogljivosti.
 • Privzeto se uporabljata optimizacija za predpomnjenje in Google PageSpeedInsights.

Je OpenLiteSpeed ​​za vas?

OpenLiteSpeed ​​ima veliko smisla za vsebinska spletna mesta, ki temeljijo na WordPressu, saj so optimizacije strani že del strežnika. Ker je uglašen za delovanje PHP, lahko baze podatkov in projekti, ki temeljijo na PHP, izjemno koristijo.

Cherokee

The Cherokee projekt je bil osebni srb razvijalca, ki je prerasel v spodobno platformo spletnega strežnika. Čeprav nima vrhunskih funkcij, kot je Nginx, ponuja enostavno, zabavno in zmogljivo alternativo glavnim spletnim strežnikom.

Največja zmaga Cherokeeja je preprostost – za konfiguriranje strežnika ni treba prekiniti z ukazno vrstico. Prijazen spletni vmesnik je na voljo v paketu in ga z veseljem uporablja za tiste, ki imajo radi način, kako stvari opraviti.

Vir: Linode

Čeprav Cherokee ni dobro razvit, je to še vedno dobra ponudba za večino vsakodnevnih projektov. Preveri!

Zaključek

Življenje brez spletnih strežnikov ne bi imelo smisla in na srečo imamo zdaj kar nekaj izbire. Kateri je vaš najljubši odprtokodni spletni strežnik? Če menite, da sem zgrešil bistveni vnos na seznamu, mi sporočite v komentarjih in z veseljem ga bom dodal! ��

Oznake:

 • Odprtokodno

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map