7 web-poslužitelja s otvorenim kodom za male i velike web lokacije

Daleko smo stigli od puštanja prvog web poslužitelja. Sada postoji toliko mnogo uzbudljivijih opcija.


Različiti projekti imaju različite potrebe, ali odjel otvorenih izvornih web poslužitelja bio je manje-više monopol. Dugo vremena Apache je bio jedina opcija, a rukovanje visokim teretima bilo je bol u leđima. Srećom, vremena su se promijenila i pojavila su se nova rješenja za specijalizirane potrebe.

Dakle, pogledajmo neke od najboljih i najpopularnijih web-poslužitelja otvorenog koda koji su danas dostupni.

apaš

Gotovo je sinonim za World Wide Web i još uvijek napaja većinu web stranica na svijetu.

Razlog Apacheove dominacije je trostruk: otvorena licenca, rani ulazak (ova stvar objavljena je još 1995. godine!) I lako uvođenje PHP-a. Posljednja točka omogućena je putem mod_php modula, što je značilo da je za razvoj PHP-a bilo sve što je potrebno za instaliranje Apache-a.

Evo što čini apaš Sjajno:

 • Dostupno na svim platformama – Linux, Windows, MacOS i ostalim platformama.
 • To je zadani poslužitelj za sve CPanel hosting dijeljenje, što olakšava postavljanje i promjenu web lokacija.
 • Tona funkcionalnosti koje nudi velika zbirka moduli. Bez obzira koliko vaše potrebe bile opskurne, sigurno je da postoji postojeći modul za Apache.
 • Konfiguracija po direktoriju kroz .htaccess datoteke.
 • Podrška za HTTP / 2, kompresiju, statičke datoteke i uravnoteženje opterećenja.
 • Načini MPM i FastCGI za postizanje visoke konkurentnosti.
 • Jednostavno skriptiranje kroz Lua.

Apache je za tebe?

Ukratko, da. Bilo je vremena kada je Nginx (o kojem ćemo razmišljati u daljnjem tekstu) poletio zbog svojih visokih performansi, ali Apache je stigao nakon svog izdanja 2.2. To je reklo, kao i svi rani učesnici, i Nginx je oduzeo puno pažnje kako biste naišli na neke (nevažeće) kritike njegovih sposobnosti.

Nginx

Ako želite piti iz fontane “kool-aid” (ili da biste bili politički korektni, slijedite “najnovija” zbivanja), vjerovatno je da ste čuli za Nginx (izgovara se poput “engine-x”, što je bila ideja koja stoji iza imena). Izložen je kao projekt 2002. godine od strane ruskog inženjera, koji se umorio od nesposobnosti tadašnjih rješenja da pobijede CK10 problem (u osnovi, rukovanje tisućama istodobnih veza).

Kad je Nginx izašao, napravio je toliko veliki pljusak da su se ljudi samo udaljili od Apachea i nikad se nisu osvrnuli. A trend se nastavlja i danas. Iako se Apache danas jedva podudara, Nginx je ponudio nevjerojatna poboljšanja koja su mu pomogla u pobjedi.

 • Asinhrona arhitektura za rukovanje velikim opterećenjima
 • Najbolje u klasičkoj obradi statičkih datoteka, balansiranju učitavanja i obrnutim proksi mogućnostima.
 • FastCGI predmemoriranje
 • Podrška za uwsgi, SCGI i druge protokole poslužitelja, s predmemoriranjem.
 • Gzipping, transformacija slike, rasponi bajtova, komadni odgovori itd., S FLV i MKV streamingom.
 • WebSockets, keepalive i cjevovodne veze
 • Kontrola pristupa, preusmjeravanje pogreške itd.

Sve u svemu, Nginx je pogon za energiju s hrpom značajki koje ga drže ispred krivulje. Budući da je temeljna tvrtka održivo poslovanje, plaćena podrška i savjetovanje dostupni su za složene projekte, a nekima mogu biti korisni.

Je li Nginx za vas?

Ako volite arhitektirati web aplikacije po Vašoj želji, Nginx je veliki plus. Možete dizajnirati komplicirane i distribuirane sustave s moćnim balansiranjem predmemoriranja, približavanja i učitavanja, osim što Nginx izravno služi za statičke datoteke s nekoliko optimizacija..

I, da – Nginx je HTTP / 2 spreman.

Zainteresirani za učenje Nginxa? Pogledajte ovo temeljni tečaj.

sluga golfskog igrača

Jedan od najtoplijih novih okvira koji stvara prskanje u zajednici otvorenog koda je nedavno sluga golfskog igrača.

Zamislite Caddy kao Nginx web poslužitelj (slična sintaksa i svi), ali sve je pojednostavljeno do ugodne krajnosti. Na primjer, integracija Šifriraj za SSL može se obaviti u samo tri retka config.

Evo zašto Caddy privlači tonu pažnje:

 • HTTPS je omogućen prema zadanim postavkama. Da, ne morate ništa učiniti za instaliranje ili obnavljanje SSL certifikata.
 • HTTP / 2 dobiva primarni fokus.
 • Zakreće TLS tipke karata za sesiju prema zadanim postavkama. Time se postiže mnogo sigurnije upravljanje TLS vezama koje nije ranjivo nalik Heartbleedu.
 • Nema ovisnosti (to je binarna baza podataka kodiranih putem Golang koja ne ovisi o bilo kojoj osnovnoj knjižnici sustava)
 • Služi prema statičkim datotekama u trenutnom imeniku!
 • Ugradivi – može se koristiti kao knjižnica u drugim programima

Je li Caddy za tebe?

Ako žudite za jednostavnošću i odgurnute ih nejasnim konfiguracijama poput Apache i Nginx, Caddy će se osjećati poput povjetarca svježeg zraka. Ipak, najbolje djeluje kada ste zadovoljni zadanim postavkama. Na primjer, ako želite koristiti svog SSL davatelja, imate zasebnu mapu za statičke datoteke (što je gotovo uvijek slučaj), i tako dalje, prednosti blijede.

Lighthttpd

Jedino područje gdje većina modernih web poslužitelja ne uspijeva je korištenje resursa. Lighthttpd dizajniran je za prevladavanje ovih izazova u okruženjima s slabom memorijom i niskim procesorom.

Lighthttpd je izgrađen na modelu asinhronog postupanja sa zahtjevima i u biti odražava način rada Nginx-a. Ali postoji jedan ulov – Lighthttpd radi u jednoj niti, pa ako imate sposobniju mašinu, ignorirat će ostale CPU jezgre. Također nedostaju fanciernije značajke Nginx-a, kao što su SSL proxy, HTTP / 2 i slično.

Je Lighthttpd za vas?

Lighthttpd je sposoban jednočlani web poslužitelj koji može lako podnijeti nekoliko stotina zahtjeva u sekundi i još uvijek je lako s sistemskim resursima. Osim toga, nema što za ponuditi u odnosu na alternative. Dakle, možda vam ne trebaju sva zvona i zviždaljke – i stvarno se znojite za strojne resurse – Lighthttpd vrijedi istražiti.

MonkeyServer

Unatoč neobičnom imenu, Majmun web poslužitelj je zanimljiv projekt koji se i dalje aktivno razvija i podržava.

Glavna atrakcija MonkeyServera je podrška za ugrađene platforme. Trebate sami sastaviti poslužitelj, ali možete iscijediti sve dodatke i završiti s laganim, brzim web poslužiteljem.

 • Cilja uglavnom Linux, ali je podržan i na MacOS-u
 • Potpuna podrška za procesore temeljene na ARM-u
 • Izvrsno funkcionira na Androidu, Raspberry Pi i ostalim ugrađenim platformama
 • Minimalno vrijeme izvođenja (100 KB bez dodataka)
 • Podržava IPv6 i TLS
 • Radi sa CGI i FastCGI
 • Osnovna provjera autentičnosti, sigurnosna pravila itd.

Je li MonkeyServer za vas?

Ako želite ciljati ugrađene uređaje, MonkeyServer je prilično ono što trebate. U skladu s tim, podjednako dobro djeluje na arhitekture x86 i x86-64 i može se koristiti za pokretanje velikih aplikacija na moćnim strojevima. Ima mnogo aktivniju i živahniju zajednicu od ostalih alternativnih web poslužitelja, tako da se nikad ne izgubite ako vam treba pomoć.

OpenLiteSpeed

OpenLiteSpeed je okus otvorenog koda poslovnog web poslužitelja koji nudi LiteSpeed ​​Technologies.

Mnogo je razloga za voljeti OpenLiteSpeed:

 • Kompatibilno je s mod_rewrite Apache, što znači da ako imate tonu postojećih Apache datoteka, premještanje će biti minimalan.
 • Arhitektura koja se temelji na događajima u venu Nginxa, što rezultira visokom propusnošću.
 • Administrator sučelje temeljeno na GUI, nudi ugodno iskustvo konfiguracije.
 • Izvorni SAPI za PHP, što rezultira boljim performansama.
 • Predmemoriranje i Google PageSpeedInsights optimizacije se primjenjuju prema zadanim postavkama.

Je li OpenLiteSpeed ​​za vas?

OpenLiteSpeed ​​ima puno smisla za web stranice zasnovane na WordPressu, jer su optimizacije stranica već dio poslužitelja. Budući da je podešen za PHP performanse, baze podataka i projekti temeljeni na PHP-u mogu biti neizmjerno korisni.

Cherokee

Cherokee projekt je osobni svrbež programera, koji je prerastao u pristojnu platformu web poslužitelja. Iako nema vrhunske značajke poput Nginxovih, on nudi jednostavnu, zabavnu i izvrsnu alternativu glavnim web poslužiteljima.

Najveća pobjeda za Cherokee je jednostavnost – nema potrebe za prekidom postupka pomoću naredbenog retka za konfiguriranje poslužitelja. Prijateljsko internetsko sučelje dolazi u paketu i drago je korištenje onima koji preferiraju način rada i spašavanja..

Izvor: Linode

Iako Cherokee nije baš aktivno razvijen, ipak je dobar ulog za većinu svakodnevnih projekata. Provjerite!

Zaključak

Život ne bi imao značenja bez web poslužitelja, i na sreću, imamo puno izbora od sada. Koji je vaš omiljeni web-poslužitelj otvorenog koda? Ako mislite da sam propustila bitan unos na popisu, javite mi u komentarima i s radošću ću ga dodati! ��

OZNAKE:

 • Otvoreni izvor

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map