Docker vs Virtual Machine – Razumijevanje razlika

Jedno od čestih pitanja o Docker-u je kako se razlikuje od VM-a (virtualni stroj).


Kada je u pitanju oblačna infrastruktura, virtualni stroj postao je standard za mnoge njegove prednosti. Međutim, što ako imate alternativu virtualnom stroju koji je bio lakši, ekonomičniji i skalabilniji. Upravo je to Docker.

Docker je tehnologija spremljena na kontejnerima koja vam omogućuje razvoj distribuiranih aplikacija. U ovom postu na blogu objasnit ću razlike između virtualnih strojeva i Docker spremnika.

Što je virtualni stroj?

Virtualni stroj je sustav koji djeluje točno poput računala.

Jednostavno rečeno, omogućuje pokretanje onog što se čini na mnogim zasebnim računalima na hardveru, to je jedno računalo. Svaki virtualni stroj zahtijeva svoj temeljni operativni sustav, a zatim je hardver virtualiziran.

Što je Docker?

Docker je alat koji koristi spremnike za znatno olakšavanje stvaranja, pokretanja i pokretanja aplikacija. On veže aplikaciju i njene ovisnosti unutar spremnika.

Učenje Docker je lako!

Docker vs. VM

Sada ću vam reći značajne razlike između docker spremnika i virtualnih računala. Pa, značajne razlike su njihova podrška za operativni sustav, sigurnost, prenosivost i performanse.

Dakle, raspravimo svaki od tih pojmova jedan po jedan.

Podrška operacijskog sustava

Tradicionalni vs novi gen

Podrška za operativni sustav Virtual Machine i Docker spremnika je vrlo različita. Na gornjoj slici možete vidjeti da svaki virtualni stroj ima svoj gostujući operativni sustav iznad glavnog računala koji operacijski sustav čini teškim. Dok s druge strane, Docker kontejneri dijele host operativni sustav i zato su lagani.

Dijeljenje glavnog operativnog sustava između spremnika čini ih vrlo laganima i pomaže im da se pokrenu u samo nekoliko sekundi. Dakle, režijski troškovi za upravljanje sustavom spremnika vrlo su mali u usporedbi s virtualnim strojevima.

Spremnici docker prikladni su za situacije u kojima želite pokrenuti više aplikacija preko jedne jezgre operacijskog sustava. Ali ako imate aplikacije ili poslužitelje koji se trebaju izvoditi na različitim okusima operacijskog sustava, tada su potrebni virtualni strojevi.

sigurnosti

Virtualni stroj ne dijeli operativni sustav i postoji snažna izolacija u jezgri domaćina. Dakle, sigurniji su u usporedbi s kontejnerima. Spremnik ima puno sigurnosnih rizika i ranjivosti jer su spremnici dijelili jezgru računala.

Također, budući da se resursi dokera dijele, a ne raspodjeljuju imena, napadač može iskoristiti sve spremnike u klasteru ako dobije pristup čak jednom spremniku. U virtualnom stroju nemate izravan pristup resursima, a hipervizor je tu da ograniči upotrebu resursa u VM-u.

pokretnost

Spremnici Docker lako su prenosivi jer nemaju zasebne operativne sustave. Kontejner se može prenijeti na drugi OS i može se odmah pokrenuti. S druge strane, virtualni strojevi imaju zaseban OS, tako da je prijenos portala virtualni stroj težak u usporedbi s kontejnerima, a treba i mnogo vremena da se virtualni stroj prebaci zbog svoje veličine.

Za razvojne svrhe u kojima se aplikacije moraju razvijati i testirati na različitim platformama, Docker spremnici su idealan izbor.

Izvođenje

Usporedba virtualnih strojeva i Docker spremnika ne bi bila pravedna jer se obje koriste u različite svrhe. No, lagana arhitektura dokera zbog manje značajnih resursa čini ga boljim izborom od virtualnog stroja. Kao rezultat toga, od kojih se spremnici mogu pokrenuti vrlo brzo u usporedbi s virtualnim strojevima, a potrošnja resursa varira ovisno o opterećenju ili prometu u njemu..

Za razliku od virtualnih strojeva, nema potrebe trajno rasporediti resurse u spremnike. Skaliranje i dupliciranje spremnika također je lak zadatak u usporedbi s virtualnim računalima jer u njih nema potrebe instalirati operativni sustav..

Zaključak

Ovdje je tablica koja zaključuje na razlike u virtualnom stroju i Docker spremnicima.

Virtualni strojDocker kontejner
Izolacija procesa na razini hardveraIzolacija procesa na razini OS-a
Svaki VM ima zaseban OSSvaki spremnik može dijeliti OS
Čizme za nekoliko minutaČizme u sekundi
VM-ovi imaju nekoliko GBKontejneri su lagani (KBs / MB)
Spremne VM-ove je teško pronaćiLako su dostupni unaprijed ugrađeni spremnici za dockere
VM-ovi se lako premještaju na novi hostKontejneri se uništavaju i ponovo stvaraju, a ne kreću
Izrada VM-a traje relativno duže vrijemeKontejneri se mogu stvoriti u sekundi
Veća upotreba resursaManje upotrebe resursa

OZNAKE:

  • Lučki radnik

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map