Kakšna je razlika med Dockerjem in Kubernetesom?

Primerjajmo Dockerja in Kubernetesa, da bi videli, kje ta dva stojita drug proti drugemu.


Govorili bomo tudi o nekaterih alternativah orkestracijskih orodij, ki niso Kubernetes. Nadalje bomo podrobno preučili in primerjali primerjavo med Dockerjem Swarmom in Kubernetesom.

Docker VS Kubernetes

Kaj je Docker?

Nezrelo se bo morda zdelo, da razvoj aplikacije pomeni ustvarjanje močne kode. Pravi izziv pa je ukvarjanje z več jeziki, delo v različnih okvirih in upravljanje motenih vmesnikov med orodji. Tu se na pomoč priskoči Docker!

To je način, ki uporabnikom pomaga, da se med razvojem in časom zadržanja aplikacije. Blaži težave, s katerimi se soočajo v teh fazah. Pomaga tudi pri natančnem oprijemu, kako naj bo aplikacija izpostavljena omrežju, upravlja z uporabo pomnilnika in pomnilnika ter tudi obravnava dovoljenje za dostop zunaj aplikacije.

Če povzamem, je način, da zagotovite dosledno okolje na katerem koli gostitelju, združljivem z OS (Linux ali Windows).

Docker funkcije

 • Enostavna in hitra konfiguracija – Kode je mogoče uporabiti v krajšem času z minimalnimi napori
 • Povečuje produktivnost – zmanjšuje vire in je koristen tudi pri hitri uvedbi aplikacij.
 • Izolacija aplikacije – Dockerji uporabljajo zabojnike za zagon aplikacij. Ti zabojniki omogočajo izolacijo teh aplikacij.
 • Upravljanje varnosti

Na Dockerju deluje veliko aplikacij.

Deluje v komponenti Docker

Kaj je Kubernetes (ali K8)?

Kubernetes je orodje za upravljanje vsebnikov, ki avtomatizira uvajanje.

Gre za odprtokodno prenosno platformo, ki jo je zasnoval Google in jo zdaj upravlja računalniška fundacija v oblaku. Pomaga pri lažjem in hitrejšem posodabljanju aplikacij brez izpadov. Ta obravnava delo zabojnikov za načrtovanje na gruči in tudi upravlja delovno obremenitev.

Kubernetes ima še dve imeni – “k8s” in “Kube.”

Ta platforma za orkestracijo avtomatizira številne ročne procese, kot so uvajanje, upravljanje in povečevanje aplikacij v vsebniku.

Značilnosti Kubernetes

 • Avtomatizira ročne procese – samo opišete želeno stanje s pomočjo Kubernetes-a in obstoječo spremembo spremeni v želeno.
 • Izravnava obremenitve – Kubernetes je dober pri uravnoteženju tovora, če je do zabojnika več prometa. Distribuira omrežni promet in ohranja uvajanje stabilno.
 • Samozdravljenje – To je ena najboljših lastnosti Kubeja. Ponovno zažene neuspele vsebnike, jih nadomesti in tudi ubije tistega, ki se ne odziva na uporabniško določen vzorec.
 • Orkestracija skladiščenja – Uporabniki lahko samodejno namestijo sistem shranjevanja po lastni izbiri s pomočjo Kubernetes.

Docker VS Kubernetes

Docker in Kubernetes sta različni tehnologiji.

Torej je nekoliko nepošteno primerjati to dvoje ali podvomiti, komu je treba dati prednost. Ta dva nista neposredna tekmeca. So sicer povezani! Docker je a ploščad za zabojnike, medtem ko je Kubernetes a orkestrator posod za platforme za posodo, kot je Docker.

Naj to podrobneje razumemo s spodnjo sliko.

Docker Vs K8s

To ponazarja, da Docker in Kubernetes hodita z roko v roki in vzporedno delujeta.

Docker se uporablja za izolacijo vaše aplikacije v zabojnike, medtem ko je Kubernetes načrtovalnik / orkestracijsko orodje za načrtovanje zabojnikov in se uporablja za uvajanje in obseg vaše aplikacije z upravljanjem več posod, nameščenih na več gostiteljskih strojih.

Docker in Kubernetes

Poglejmo nekaj podobnosti med Dockerjem in Kubernetesom.

 • Oba privlačita arhitekturo, ki temelji na mikroservisih.
 • Večinoma so napisane v Go, kar jim omogoča, da so odposlane kot lahke datoteke.
 • Oba uporabljata datoteke YAML in te datoteke so zlahka berljive.

Prednost za Dockerja in Kubernetesa

Če na katerokoli aplikacijo gledamo s teoretičnega vidika, bo videti vse gladko in brez težav. Pravi izzivi so vidni šele po praktični izvedbi. Tu so točke, ki jih je treba upoštevati za uspešen rezultat vsake prijave:

 • Ali je ta tehnologija ekonomična?
 • Ali zagotavlja rast poslovanja?
 • Ali bo pripomoglo k zmanjšanju izpadov?
 • Ali se bo izkazalo za koristno pri varčevanju virov?
 • Se bo izognil nenamernim človeškim napakam?
 • Ali bo povečala računalniške konjske moči?

DockPlane

Potem iz Dockerja ali Kubernetesa moramo izbrati enega ali drugega, odvisno od primera uporabe.

Kdaj izbrati Dockerja?

Če vaš primer uporabe uporablja arhitekturo, ki temelji na mikroservisu, za vsako mikroservis uporabite zabojnike Docker. Najboljši primer uporabe platforme za kontejnerje kot Dockerja je arhitektura mikroservisov.

Kdaj izbrati Kubernetes?

Kubernetes je tehnologija, ki se hitro razvija, zaradi svoje odprtokodne platforme. Vsaka organizacija ponuja svoje vtičnike v smislu različnih storitev, kot je mreženje. Uporaba teh vtičnikov, zlasti v proizvodnem okolju, lahko povzroči veliko tveganje za varnost.

Za zaščito varnostnega vidika je priporočljivo uporabiti trdno rešitev, ki temelji na oblaku.

Če nimate poglobljenega znanja o sistemu, se stvari zlahka pokvarijo. Torej, izbirajte pametno.

Kdaj uporabiti kaj

Docker proti Kubernetesu na podlagi primera uporabe

Kar je dobro pri čem?
Docker: Docker je najboljši, kadar ima uporabnik kompleksno aplikacijo, ki zahteva celotno zavijanje paketa in konfiguracijo v prenosni vsebnik.Kubernetes: Kubernetes je dober, ko se morate prepričati, ali vaša aplikacija deluje tako, kot mora biti. V primeru, da kateri koli vsebnik ne reagira ali se pokvari, se mora samozdraviti in tako zagnati nov vsebnik.
Kdaj uporabiti kaj?
Docker: Uporablja se lahko za kateri koli od teh primerov:
 • Če je aplikacija primerna za zabojnike
 • Če aplikacija ne zahteva nobenega ali veliko grafičnega vmesnika in če jo je treba dosledno namestiti.
Kubernetes: Uporablja se lahko za spodnji primer:
 • Če organizacija ni zavezana niti enemu ponudniku oblakov, je uporaba Kube najpametnejša izbira. Razlog je v tem, da deluje enako v vsakem sistemu. Zato se imenuje prodajalec-agnostik.

Ker je kristalno jasno, da obe tehnologiji gresta z roko v roki in teče po vsaki. Kaj potem ljudje mislijo, da je med Dockerjem in Kubernetesom možna konkurenca? Razlog za to je Docker roj. Docker roj je tudi eno od orodij za orkestracijo zabojnikov, ki ga ponuja podjetje Docker Inc, zato industrija primerja Dockerja s Kubernetesom.

Kubernetes alternative?

Spodaj je nekaj orodij za orkestracijo, ki se lahko izkažejo kot lepa alternativa Kubernetesom.

 • Docker roj
 • Odprite Shift
 • Mesos
 • Rancher
 • Amazon ECS
 • Apačev maraton
 • Nomad
 • Kontena
 • Minikube

Odstotni delež na trgu

Po Kubernetes in OpenShift je Docker Swarm bolj priljubljen v industriji. Pogovorimo se o Docker Swarvu in analiziramo, kako je drugačen in kako stoji proti Kubernetesu.

Kaj je Docker Swarm?

To je interno orodje za orkestracijo zabojnikov, ki ga je razvil Docker za igranje skupaj s kontejnerji, ki delujejo na Dockerjevem okolju. Uporablja se za razvrščanje v skupine in načrtovanje. Omogoča več vsebnikov za upravljanje, ki so nameščeni na več gostiteljskih strojih. Uporablja standardni Docker API in mrežno povezovanje, s čimer olajša spust v katero koli docker okolje.

Delo načela Docker roja

 • Združljivost za nazaj
 • Zavarovano privzeto s certifikati
 • Odporna in enostavna arhitektura
 • Preprosta, a dinamična z uporabniško izkušnjo, ki samo deluje

Kubernetes proti Dockerju Swarm

Obe orkestracijski orodji ponujata veliko podobnih funkcionalnosti. Edina razlika je v njihovih temeljnih načinih, kako se oba operirata. Spodnja tabela prikazuje boljšo sliko primerjave.

KubernetesDocker roj
Razmestitev: Aplikacije je mogoče namestiti z mešanico uvajanj, strok in storitev / mikro-storitev.Uvajanje: Aplikacije se lahko uporabijo kot storitve / mikro-storitve v grozdu Swarm. Za označevanje več vsebnikov lahko uporabite datoteko YAML. Poleg tega lahko Docker Compose aplikacijo namesti.
Namestitev: Priročnik za Kube Za pripravo in delovanje Kube je potrebno pravilno načrtovanje. Navodila za namestitev se lahko razlikujejo od OS do OS in od ponudnika do ponudnika.Namestitev: Namestitev je v Docker Swarvu še bolj enostavna v primerjavi s Kubernetesom. Pri Dockerju je potreben samo en niz orodij, da se naučimo graditi na okolju in konfiguraciji.
Delo: Za vodenje Kubernetes nad Dockerjem je potrebno znanje CLI (vmesnik ukazne vrstice). Za krmarjenje po strukturi je treba razumeti Docker CLI. Nato poznavanje skupne jezikovne infrastrukture za te programe.Delo: Kot je bilo že navedeno, je Docker Swarm orodje podjetja Docker. Torej za navigacijo znotraj strukture se uporablja isti skupni jezik. To poveča hitrost tega orodja in zagotavlja spremenljivost. Zato Docker dobiva veliko uporabnost.
Beleženje: Ko so storitve razporejene znotraj grozda, na primer Elasticsearch / Kibana (ELK), Kubernetes podpira več različic spremljanja in beleženja.Zapisovanje: V primeru Docker Swarm je podprto samo spremljanje in to pri drugih aplikacijah. Zato svetujemo, da se za namene spremljanja uporablja Docker Reimann.
Raztezanje lestvic: Za distribuirane sisteme je Kube okvir vsega v enem. To je zapleten sistem. Ponuja močna jamstva glede stanja grozda in poenotenega nabora API-jev. To posledično upočasni razmestitev posode in povečanje obsega.Raztezanje lesa: Za razliko od Kubernetesa je hitrost Dockerja Swarva za namestitev zabojnikov veliko hitrejša. Kot rezultat, lahko pri spreminjanju na zahtevo hitro vidite reakcijske čase.
Mreženje: Za Kube je mreža ravna. Omogoča vsem strokom, da komunicirajo med seboj. V podjetju Kubernetes sta v modelu potrebna dva CIDR-ja – ena je za pridobitev IP-naslova, druga pa za storitve.Mrežno povezovanje: V Docker Swarvu je možnost, da uporabniki šifrirajo promet s podatki o vsebnikih med ustvarjanjem prekrivnega omrežja..

Zaključek

Podrobno smo razpravljali o Dockerju in Kubernetesu in ugotovili, da to ni Docker, temveč je Docker Swarm konkurent Kubernetes. Prav tako smo ugotovili, da Kubernetes prevladuje nad Docker Swarvom in ima nad njim prednost. Če vas zanima poglobljeno učenje, bi to predlagal Tečaj docker mojstra.

Oznake:

 • Docker

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map