Kako nadzirati CPU i memoriju na Linuxu?

Znajte koliko pojedinačni proces ili sustav troši CPU ili memoriju.


Kao sysadmin, često se morate suočiti s incidentom u kojem je aplikacija spora ili neodgovarajuća zbog velike upotrebe CPU / memorije / mreže. Ako je poslužitelj domaćin samo jednog procesa, lako je otkriti kada proces troši sve resurse. No, zamislite zajednički poslužitelj na kojem se pokreće više usluga i morate pronaći koji jedu sve resurse.

Postoje mnogi softveri za nadgledanje koji ovo rade izvan okvira. Ali ako ga nemate ili tražite rješenje sa naredbama, eto vam. Svi su BESPLATNI!

vrh

Za početak možete pogledati gornji ili htop rezultat da biste vidjeli pregled procesa.

Kao što vidite u nastavku, daje izvrsnu predodžbu o tome što svi procesi koriste. Ako pogledate prvu koja je nodejs zauzima 3,9% memorije i 0,3% CPU-a.

Vrh je instaliran na gotovo cijeloj distribuciji Linuxa.

Jednom kada identificirate osumnjičenog, možda ćete se htjeti usredotočiti na taj postupak umjesto na sve ono što ste gore vidjeli. I dalje možete koristiti gornju naredbu, ali s nekim argumentom.

Recimo da znate ID procesa (PID); možete koristiti naredbu ispod.

top -p $ PID

Također možete koristiti grep s vrhom. Ispod primjera provjere iskorištenosti zeca.

htop

Slično je s vrhom, ali s više informacija. Kao što možete, dobio je naredbeni stupac, koji je zgodan za prepoznavanje puta procesa. A, isto tako je šareno.

htop možda nije instaliran prema zadanim postavkama, ali uvijek to možete učiniti apt-get install htop ako koristite Ubuntu.

pogledi

Kao što ime kaže, prikaz korištenja sustava dobivate na jednom zaslonu. Pokrećeni procesi razvrstani su prema upotrebi CPU-a.

na vrhu

Slično je s gore navedenim, ali sa sjajnom značajkom snimanja izlaza u datoteku kako biste ih mogli pogledati kasnije. Zamislite, postoji obrazac da imate problem u određenom vremenskom roku. Možete zakazati zapisivanje izlaza u datoteku preko crontaba ili drugog, a kasnije možete reprodukciju.

Za snimanje izlaza u datoteku:

atop -w naziv datoteke

i, za reprodukciju:

gore -r naziv datoteke

Podržava više argumenata kao što su interval, uzorci itd. I toplo bih preporučio da pogledate man stranicu.

Ako vas samo zanima rješavanje problema u stvarnom vremenu, izvršite samo vrh i trebali biste vidjeti sljedeće.

p.s

Provjerimo naredbu ps sada.

Možete koristiti PS naredbu s PID-om da biste ispisali njihovu CPU i memoriju.

ps -p $ PID -o% cpu,% mem

Izlaz bi trebao izgledati ovako.

[E zaštićeni]: ~ # ps -p 1048 -o% cpu,% mem
% CPU% MEM
0,2 3,0
[E zaštićeni]: ~ #

nmon

Interaktivni alat za praćenje naredbenog retka za korištenje CPU-a, memorije, diskova, mreže, NFS-a i virtualne memorije. Za pregled gornjeg postupka (korištenjem), možete izvršiti nmon i pritisnuti gumb t.

Monit

Monit je internetsko rješenje s otvorenim kodom temeljeno na internetskim i naredbenim linijama za nadziranje resursa poslužitelja, demona, datoteka, direktorija, datotečnih sustava itd..

Monit je također dobio cool widget.

Monitorix

Lagani alat otvorenog koda za nadgledanje Linux poslužitelja. Monitorix ugrađen HTTP pa možete provjeriti upotrebu i ostale stvari na webu. Neka druga izvješća o upotrebi uključuju:

 • Kernal / temperatura
 • Filesystem i I / O
 • Mrežni promet
 • Apache / mail / FTP / Nginx / MySQL / lak / Memcached /

Monitorix također nudi konfiguraciju upozorenja, tako da možete biti obaviješteni kada stvari nisu u redu. To će biti dobar izbor kada upravljate poslužiteljima temeljenim u oblaku i tražite proaktivno rješenje praćenja.

Netdata

Netdata je praćenje performansi u stvarnom vremenu za sistemske resurse, aplikacije, web poslužitelje, baze podataka, DNS, poštu, hardverske senzore i još mnogo toga. To je open-source, a početak je jednostavan. Svi se podaci prikupljaju, pohranjuju i struju kako biste ih interaktivno vizualizirali. Podaci se prikupljaju svake sekunde, tako da nikada ništa ne propustite.

Voljeli su ga mnogi lideri u industriji.

Dakle, ono što vas čeka, pokušajte i preuzmite kontrolu nad svojim Linux poslužiteljima.

Zaključak

Nadam se da vam gornji alati pomažu u vizualnom prikazu upotrebe poslužitelja u stvarnom vremenu, tako da možete poduzeti potrebne radnje. Ako ste tek započeli kao administrator sustava i želite dobiti praktičnu obuku, provjerite ovo Udemy tečaj.

OZNAKE:

 • Otvoreni izvor

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map