Kako spremljati CPU in pomnilnik v Linuxu?

Vedite, koliko posamezni postopek ali sistem porabi CPU ali pomnilnik.


Kot sysadmin se morate pogosto spoprijeti z incidentom, v katerem je aplikacija počasna ali neodzivna zaradi visoke izkoriščenosti CPU / pomnilnika / omrežja. Če strežnik gosti samo en postopek, je enostavno ugotoviti, kdaj proces porabi vse vire. Vendar si predstavljajte skupni strežnik, na katerem se izvaja več storitev, in morate poiskati, kateri porablja vse vire.

Obstaja veliko programske opreme za spremljanje, ki to počne brez težav. Če pa je nimate ali iščete rešitev, ki temelji na ukazu, potem pojdite. Vsi so BREZPLAČNI!

vrh

Za začetek boste morda želeli pogledati zgornji ali htop rezultat, če si želite ogledati pregled procesov.

Kot lahko vidite spodaj, daje odlično predstavo o tem, kaj vse procesi uporabljajo. Če pogledate prvi, ki je nodejs, ki zasede 3,9% pomnilnika in 0,3% CPU-ja.

Zgoraj je nameščen na skoraj vseh distribucijah Linux.

Ko prepoznate osumljenca, se boste morda želeli osredotočiti na ta postopek namesto na vse, kot ste videli zgoraj. Še vedno lahko uporabite top ukaz, vendar z nekaj argumenta.

Recimo, da poznate id procesa (PID); lahko uporabite spodnji ukaz.

top -p $ PID

Lahko uporabite tudi grep z vrhom. Spodaj primer preverjanja uporabe rabbitmq.

htop

Podobno kot na vrhu, vendar z več informacijami. Kot lahko, je dobil stolpec ukazov, ki je priročen za prepoznavanje procesne poti. In, prav tako je barvita.

htop morda ni nameščen privzeto, vedno pa lahko to storite s pomočjo apt-get install htop, če uporabljate Ubuntu.

pogledi

Kot že ime pove, se sistemski pogled prikaže na enem zaslonu. Teče procesi so razvrščeni glede na njihovo CPU uporabo.

na vrhu

Podobno kot zgoraj navedeno, vendar z briljantno funkcijo snemanja izhodov v datoteko, da si jih lahko ogledate pozneje. Predstavljajte si, da obstaja vzorec težave v določenem časovnem obdobju. Načrtujete lahko, da zapišete izhod v datoteko prek crontaba ali drugega, pozneje pa lahko predvajate.

Za snemanje izhoda v datoteko:

ime datoteke zgoraj

in za predvajanje:

atop -r ime datoteke

Podpira več argumentov, kot so interval, vzorci itd., In močno priporočam, da si ogledate man strani.

Če vas zanima samo odpravljanje težav v realnem času, nato preprosto izvedite zgornji del in to bi morali videti spodaj.

ps

Zdaj preverimo ukaz ps.

Ukaz ps lahko uporabite s PID-om za tiskanje njihovega CPU-ja in pomnilnika.

ps -p $ PID -o% cpu,% pomnilnika

Izhod naj bo videti tako.

[zaščitena e-pošta]: ~ # ps -p 1048 -o% cpu,% mem
% CPU% MEM
0,2 3,0
[zaščitena e-pošta]: ~ #

nmon

Interaktivno orodje za spremljanje ukazne vrstice za CPU, pomnilnik, diske, omrežje, NFS in uporabo virtualnega pomnilnika. Če si želite ogledati zgornji postopek (po uporabi), lahko izvedete nmon in pritisnete gumb t.

Monit

Monit je spletna in odprtokodna rešitev za nadzor nad strežniškimi viri, demoni, datotekami, datotekami, datotečnimi sistemi itd..

Monit je dobil tudi kul pripomoček.

Monitorix

Lahkoten odprtokodni pripomoček za spremljanje strežnika Linux. Monitorix ima vgrajen HTTP, tako da lahko preverite uporabo in druge stvari na spletu. Nekatera druga poročila o uporabi vključujejo:

 • Kernal / temperatura
 • Datotečni sistem in V / I
 • Omrežni promet
 • Apache / Mail / FTP / Nginx / MySQL / Lak / Memcached /

Monitorix ponuja tudi konfiguracijo opozoril, tako da boste lahko obveščeni, ko stvari niso v redu. To bo dobra izbira, ko boste upravljali strežnike v oblaku in iskali proaktivno rešitev za spremljanje.

Netdata

Netdata je spremljanje učinkovitosti v realnem času za sistemske vire, aplikacije, spletne strežnike, baze podatkov, DNS, pošto, strojne senzorje in še veliko več. Je odprtokoden in začeti je enostavno. Vsi podatki se zbirajo, shranjujejo in prenašajo za interaktivno vizualizacijo. Podatki se zbirajo vsako sekundo, tako da nikoli ne zamudite ničesar.

Ljubijo ga številni voditelji v industriji.

Torej, kaj čakate, poskusite in prevzemite nadzor nad svojimi Linux strežniki.

Zaključek

Upam, da vam zgornja orodja pomagajo pri vizualizaciji uporabe strežnika v realnem času, tako da boste lahko ukrepali. Če ste pravkar začeli kot sistemski skrbnik in iščete praktično usposabljanje, preverite to Seveda Udemy.

Oznake:

 • Odprtokodno

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map