Migracija iz MySQL na MariaDB je enostavna!

Ko gre za (relacijske) baze podatkov, je bil MySQL nesporni zmagovalec.


Toda zdaj ima resno konkurenco!

Za razliko od drugih primerjav baz podatkov ima MySQL v primerjavi z MariaDB minimalne realne in objektivne zasluge. So skoraj enaki (nekaj časa nazaj so bili isti!), Imajo enake strukture imenikov in sintakso in enako zmogljivost.

Da, po izdaji 10 MariaDB so se stvari začele hitreje razhajati, a celo ukaz za vodenje MariaDB se imenuje `mysql`!

Medtem ko ste tukaj, da se naučite, kako preiti z MySQL-a na MariaDB, mislim, da bo zelo zanimivo izvedeti, od kod je nastal ta nenadni tekmec. Če niste novi v MariaDB, potem morda razmislite o tem spletni tečaj.

Zgodba, ki stoji za MariaDB

Ne da bi se začel v polni enciklopedijski način, naj preidem glavne točke.

MySQL je sprva izdal 1995 Michael Widenius ponuditi alternativno omejevalno in drago ponudbo, kot je Microsoftov SQL Server ali Oracle-ovo obleko. In ostalo, kot pravijo, če zgodovina: MySQL je postal tako priljubljen, da so kmalu razvijalci pozabili, da sta SQL in MySQL dve različni stvari. Ocene se razlikujejo, vendar je pošteno reči, da MySQL uredi približno 45% trga baz podatkov med pisanjem.

Vir: eversql.com

Če skratimo, je MySQL pridobil Sun Microsystems, ki ga je nato pridobil podjetje. . . Ja, Oracle. Kot rezultat tega je bil največji motor odprte kode podatkov v lasti najuspešnejšega podjetja na področju komercialnih baz podatkov na svetu. Prvotnim ustvarjalcem MySQL je bila to smrtna lupina za bazo podatkov, ki jo milijoni uporabljajo in ljubijo.

Oni bali da bi Oracle skrbel le za osupljivo uporabniško bazo MySQL, bi počasi uničil duh projekta in ga močno komercializiral.

Kot rezultat, se imenuje čiste GPL vilice MySQL MariaDB, se je rodil leta 2010.

Zdaj bi se morali preseliti na MariaDB?

Težko je argumentirati tako ali drugače, za neodvisne razvijalce pa to ni pomembno. Po priljubljenosti MariaDB še vedno ni nikjer blizu MySQL, a se pozna.

Na primer, pogosta vprašanja o namestitvi WordPress-a omenja MySQL in MariaDB v isti sapi.

Za večje ekipe, ki delajo na dolgoročnih rešitvah, je odvisno, koliko zaupajo Oracleu, da ohranijo prvotne ideale MySQL nedotaknjene. Težko je reči, da bodo čez noč uveljavili drakonske licenčne pogoje, vendar tudi to ni nepredstavljivo.

Združite to z dejstvom, da MariaDB lahko hitreje inovira in kmalu ne bo združljiv z MySQL na temeljni ravni, in obstaja zelo močan primer za prehod. Razen tega ni važno kot zdaj, uporabniki MySQL pa razen nekaterih paranoičnih podjetij ostanejo tam, kjer so.

Kako prehoditi iz MySQL na MariaDB?

MySQL v MariaDB je ena najbolj smešnih lahkih migracij, kar jih boste kdaj storili v svojem življenju. Ničesar se ne da narediti in pustili boste razmišljati “To je to ?!” potem ko bo konec. V bistvu morate storiti le:

 1. Prepričajte se, da ima upravitelj paketov dostop do MariaDB.
 2. Ustavite MySQL.
 3. Namestite MariaDB

Ja, to je to!

Če imate na primer Ubuntu 18.04, je prvi korak, da v svoj sistem dodate vire MariaDB, kot je ta:

sudo apt – dobite namestitev programske lastnosti-pogoste
sudo apt-key adv –recv-tipke –keyserver hkp: //keyserver.ubuntu.com: 80 0xF1656F24C74CD1D8
sudo add-apt-repository ‘deb [arch = amd64, arm64, ppc64el] http://suro.ubaya.ac.id/mariadb/repo/10.3/ubuntu bionic main’
sudo apt-get update

Zdaj je čas, da ustavim MySQL:

sudo storitev mysql stop

in nato namestite MariaDB, ki se bo začela po zaključku:

apt namestite mariadb-server

In pride naslednje. . . Nič!

Da, to je to – uspešno ste prešli z MySQL na MariaDB. Vem, v to je nemogoče verjeti.

Mislim, zagotovo mora biti več kot le 2-3 ukaze? Kaj pa damping in uvoz podatkovnih baz? Kaj pa uporabniki baze podatkov, gesla in privilegije? Kaj pa nastavitve optimizacije (za skrbnike DB)?

Iskreno, ničesar ni treba. MariaDB je nadomestna možnost za MySQL. Ne pozabite, da gre samo za odprtokodno vilico obstoječega projekta MySQL, zato je nujno isto. Kot sem že rekel, se bodo razlike s časom povečale, vendar do zdaj ni nič drugega, kot da ustavim MySQL in namestim MariaDB. ��

Če še vedno ne verjamete (česar občudujem!), Priporočam, da prevzamete uradnika migracijski dokumenti, zaradi katerih je prepričljiv zahtevek:

Odločili ste se, da boste iz MySQL prešli na MariaDB, vendar ste nekoliko nervozni. Zadnja stvar, ki jo želite, je, da postanete umazani v prepadu zlomka. Ne skrbite, ker je MariaDB zasnovan kot nadomestna možnost za MySQL. Moral bi imeti možnost namestiti MariaDB preko svojega MySQL strežnika in nato brez drame začeti svoje podjetje.

Upam, da to rešuje. Brez skrbi, osebno sem preselil nekaj baz podatkov MySQL brez težav, tako da se ni treba bati. ��

Končno: Če ste na drugi platformi kot Ubuntu 18.04, vam MariaDB koristi orodje ki lahko ustvarijo potrebne ukaze, ki jih lahko samo kopirate in prilepite.

Preden zaprem članek, bodite previdni: pred nadgradnjo vzemite varnostno kopijo podatkovnih datotek MySQL.

Prav tako pomembno je, da temeljito raziskate združljivost različice MariaDB, ki jo nameščate, če uporabljate neka predhodno izdelana orodja drugih proizvajalcev (kot so Magento, Drupal itd.).

Oznake:

 • Baza podatkov

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map