MongoDB vs MariaDB proti MySQL

Če ste živeli v zgodnjih 90-ih in 2000-ih, obstaja velika verjetnost, da ste z njim že seznanjeni LAMP splet spletnega razvoja. Kar je na kratko pomenilo Linux, Apache, MySQL in PHP / Python / Perl. Večina spletnih projektov je bila zgrajena samo z uporabo določenega sklopa.


Bil je (in je še vedno) dostopen, razmeroma enostaven za vzdrževanje, poleg tega pa ni imel nobenih vstopnih stroškov, saj lahko upravljate projekt LAMP na zelo skromnem stroju.

A časi se spreminjajo in vsi smo bili priča temu. PHP je bil nekoč zlati standard pri razvoju spletnih in programske opreme. In v zadnjih nekaj letih PHP ni samo izgubil svoj čar, opazili smo ogromno rast uporabe JavaScript v praktično vseh zamislivih projektih.

najbolj priljubljenih programskih jezikov

Ta graf, vzeta iz letne raziskave razvijalcev SO, prikazuje, koliko PHP je zaostajal za jeziki, kot so Python, Java in, kar je najpomembneje, JavaScript.

Kljub temu pa ta članek ni osredotočen na programske jezike, namesto tega bomo preučili stanje sodobnih sistemov baz podatkov in njihove razlike. Kot kaže zgornji graf, je SQL še vedno močan, saj ga več kot 52% profesionalnih razvijalcev uporablja v svojem dnevnem delovnem toku.

No, tako kot se programski jeziki spreminjajo in razvijajo, se tudi sistemi baz podatkov. Če pogledamo nadaljnjo raziskavo, imamo naslednji graf, ki prikazuje rast drugih sistemov baz podatkov.

najbolj priljubljenih sistemov baz podatkov

Za ta članek sta še posebej pozorna dva sistema MongoDB in MariaDB. Obe sta pokazali stalno povečanje uporabe in priljubljenosti, zato je vredno pogledati, zakaj se to dogaja.

Poleg tega bi bilo pomembno ugotoviti, ali ima kateri od teh sistemov pomembne prednosti pred uporabo SQL v svojem delovnem toku. Čeprav začinjena in zanesljiva tehnologija (SQL), lahko ima svoje pomanjkljivosti, ko gre za velike projekte.

Poglejmo natančneje.

MySQL: Priljubljen, enostaven dostop, zanesljiv.

MySQL Logo

MySQL je najbolj znan sistem upravljanja podatkovnih baz na svetu. Vzdržuje ga Oracle (ki je postopoma pridobil motor), zadnja uradna različica pa je 8.0. MySQL se aktivno razvija in ostaja odprtokodni projekt.

Kljub povečanju več različnih sistemov baz podatkov, namenjenih sodobnim namenom, je MySQL še vedno priljubljen tudi med najbolj razvitimi tehnološkimi podjetji. Netflix, Twitter, Slack in druge velike blagovne znamke je le nekaj med milijoni podjetij, ki se v neki obliki ali obliki zanašajo na MySQL.

Tudi najbolj priljubljena platforma za bloganje na svetu, WordPress, versko še naprej uporablja MySQL kot svoj izbirni sistem baz podatkov. Čeprav se bo to lahko kmalu spremenilo Automattic je dobil velike načrte za oblikovanje prihodnosti WordPressa prek JavaScript in njegove zmožnosti.

Torej, katere so značilnosti MySQL-a?

 • Naročnik & Komunikacija s strežnikom. MySQL predstavlja enostavno sredstvo za povratno komunikacijo med odjemalcem in strežnikom. Tako je mogoče preprosto povečati aplikacije MySQL prek različnih strežnikov, omrežij ali oblačnih sistemov.
 • Prilagodljivost. MySQL zasije s svojo zmožnostjo, da razvijalcem omogoči upravljanje podatkov na zelo prilagodljiv način. To večinoma dosežemo s svojim IZBERI sintaksa, ki ponuja ogromen potencial za upravljanje tudi največjih nizov podatkov.
 • Izvedba. Čeprav besede “MySQL & Zmogljivost “najnovejše različice sistema tradicionalno ni šla na roko so se izkazali za zelo prijazne do delovanja.
 • Podpora. Ker je MySQL že dlje kot večina drugih sistemov baz podatkov, imate dostop do veliko večjega števila potreb po podpori. To vključuje dejansko dokumentacijo, V&Spletna mesta, in seveda, spletne vadnice.

Zaradi vsega tega je MySQL dobra izbira za skoraj vse vrste projektov. Seveda pa obstajajo tudi nekatere pomanjkljivosti. Ena izmed njih je, da MySQL podatke shranjuje v tabele, vrstice in stolpce. Z drugimi besedami, ko se vaša baza podatkov povečuje, se povečuje tudi zahteva, da viri dostopajo, razčlenijo in uporabijo te podatke.

Bolj izkušeni razvijalci to zelo dobro razumejo; zato se povečuje število razvijalcev in blagovnih znamk, ki se zanašajo na bolj racionalizirane sisteme baz podatkov.

Na splošno je MySQL dobro izhodišče za vsak nov spletni ali programski projekt. Pomaga vam, da se naučite splošnega načina delovanja baz podatkov in imate dovolj virov za delo.

MariaDB: Z nastopom v mislih.

Logotip MariaDB

MariaDB ima zanimivo zgodba za svojim začetkom. Natančneje, MariaDB je vilica MySQL in jo podpirajo nekateri začetni razvijalci MySQL. Obstajali so pomisleki, da bi Oracle (korporativni) pridobil MySQL in tako se je MariaDB rodil leta 2009. Od takrat se projekt še naprej razvija in raste, kot je prikazano v prejšnjem grafu, je uporablja približno 17% profesionalnih razvijalcev danes.

Ena odličnih stvari, da je MariaDB vilica izvirnega MySQL-a, je to to lahko enostavno (in varno!) prehod iz enega sistema podatkovnih baz v drugega. Večina sintaksov ukazne vrstice ostaja večinoma enaka.

Morda se sprašujete, kaj je smisel izbrati MariaDB v bolj priljubljenem sistemu MySQL? Poglejmo nekaj glavnih točk, ki prikazujejo, kako lahko MariaDB izboljša izkušnje z upravljanjem podatkov, ko gre za baze podatkov.

 • Skladiščni motorji. MariaDB prihaja z ducatom motorjev za shranjevanje (Cassandra, TokuDB itd.), Ki omogočajo učinkovitejšo shranjevanje različnih vrst podatkov. To pomeni tudi, da dostop do omenjenih vrst podatkov postane manj odvisen od zmogljivosti strežnika.
 • Hitrejše predvajanje / indeksiranje. Edinstven pomnilniški mehanizem, imenovan »Memory«, je za ukaze INSERT do 25% hitrejši kot pri MySQL. Z naraščanjem količine informacij, ki jih shranite v bazo podatkov, to postaja vse bolj pomembno.
 • Sistem vtičnikov. MariaDB podpira uporabo vtičnikov, komponent programske opreme, ki jih je mogoče dodati osnovni programski opremi, ne da bi bilo treba obnoviti strežnik MariaDB iz izvorne kode. Zato se lahko vtičniki ob zagonu naložijo ali naložijo in razložijo, medtem ko strežnik deluje brez prekinitev.

Osnovni motor je združljiv z vsemi glavnimi operacijskimi sistemi, vključno z Windows, Linux in celo OSX, če je to pot, ki jo vodite.

V zadnjih nekaj letih so podjetja všeč Wikipedija, Google, in številne svetovne banke so sprejeli MariaDB kot svojo glavno izbiro sistema baz podatkov. To kaže ne le na robustnost MariaDB, ampak tudi na zaupanje velikih blagovnih znamk v projekt.

MongoDB: Strukturiranje podatkov visoke razpoložljivosti.

MongoDB logotip

MongoDB še naprej narašča priljubljenost zaradi svojega zloglasnega sistema baz podatkov, ki temelji na dokumentih. Skratka, MongoDB vam omogoča, da s pomočjo insertMany () funkcijo. Medtem ko bi z MySQL to morali storiti vsak zase. Za razumevanje razlike ni potreben graf.

V primeru, da ga želite, je tu graf, ki nam ga je posredoval Onyancha Brian Henry.

MySQL vs MongoDB Insert Rate

Kar si ogledate tukaj, je čas, ki ga MySQL (rdeča) in MongoDB (zelena) potrebuje za vstavljanje podatkov v bazo podatkov. Podatki, ki so na voljo, so bili izračunani z referenčno vrednostjo v višini enega milijona vstavkov.

Najpogosteje bodo razvijalci, ki že vedo, da se bodo ukvarjali z velikimi količinami mešanih podatkov, izbrali MongoDB, ker zagotavlja največ prilagodljivosti. Za upravljanje omenjenih podatkov, torej. Ne da bi bili vezani na shemo, mogoče je hitro shraniti podatke in njihove vrste za takojšnjo ali poznejšo uporabo.

 • Prilagodljivost. Želite prenesti svoje podatke na več strežnikov? MongoDB to vedenje spodbuja, saj dopolnjuje še hitrejše delovanje. Poleg tega so vsi podatki shranjeni v obliki JSON.
 • Mobilni razvoj. Pokliče se nova vrsta tehnologov MERN (MongoDB, Express, React in Node), ki je namenjen razvoju visokokakovostnih mobilnih aplikacij. Ker mobilne aplikacije ponavadi proizvajajo ogromno količino podatkov z zelo hitrim tempom, je smiselno, da bi bila MongoDB v ta namen privzeta izbira.
 • Dinamična struktura. Težave lahko nastanejo brez predvidevanja. V primeru MongoDB dobite izjemno prožnost pri dinamičnem premikanju ali prenosu baze podatkov, ne da bi bilo treba obravnavati kakršna koli vprašanja, povezana z notranjo strukturo podatkov.

To je razlog več kot 26% profesionalnih razvijalcev že sodeluje z MongoDB dnevno. Je močan, na osnovi dokumentov sistem baz podatkov, namenjen sodobnim aplikacijam in programski opremi.

Zaključek

Iskanje pravega sistema podatkovnih baz za vas bo vedno nekaj hudega. Lahko preživite teden dni v delu z določenim sistemom, samo da ugotovite, da ne deluje točno tisto, kar želite. In še veliko drugih razlogov, zakaj lahko določen sistem spodleti vaša pričakovanja.

Kljub temu je MySQL vedno varna izbira. To je že desetletja. Če pa imate predhodne razvojne izkušnje in imate večje načrte za svoje projekte, je nove sisteme baz podatkov, ki jih zdaj prihajamo na trg, vsekakor vredno pogledati..

V komentarjih nam sporočite, če ste v zadnjem času sami opravili kakršne koli prehode v bazi. Vedno je dobro slišati še eno plat zgodbe. Nazadnje upamo, da ta članek zajema dovolj temeljev, da boste podrobneje preučili vsak sistem.

Oznake:

 • Baza podatkov

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map