Kako uzeti sigurnosnu kopiju baze podataka WordPress bez dodatka

Iako volimo WordPress iz toliko fantastičnih razloga, ne može se poreći činjenica da je sklon ranjivosti kada se ne rukuje pravilno i može rezultirati ozbiljnom štetom.


Dakle, ako imate WordPress web mjesto, ključno je da se dobro potrudite da ga ne držite podalje od ludosti. Jedan od ključnih koraka održavanja u vezi s tim je redovito stvaranje sigurnosnih kopija svoje web lokacije.

Možete se držati predodžbe da s vašim podacima ništa ne može pogriješiti automatski sustav izrade sigurnosnih kopija instaliran na vašoj web stranici. Međutim, ne znate kako i kada stvari mogu poći po zlu.

Stoga uvijek pokušajte staviti dodatni sloj sigurnosti oko napornog rada koji vam je oduzeo toliko vremena, truda i novca. Ne treba ni minutu da izgubite sve svoje podatke (bilo zbog ljudske ili tehničke pogreške), a stvari možete započeti ispočetka.

Najbolji način zaštite podataka je povremeno napraviti ručnu sigurnosnu kopiju svoje WordPress baze podataka. U početku bi moglo zvučati neodoljivo, ali vjerujte mi, vrijedi svake sekunde vremena koje ćete potrošiti u tom procesu.

Ova sigurnosna kopija može vam biti korisna u slučaju da se vaša web stranica hakuje, a vi se nalazite zaključani izvan vašeg administrativnog područja. Budući da pristup takvom administrativnom području u takvim vremenima može biti značajan izazov, korištenje dodatka za izradu sigurnosne kopije u potpunosti nije moguće.

U današnjem tutorialu ću vam reći kako pokrenuti sigurnosnu kopiju svoje WordPress baze podataka bez dodatka. Ali prije toga razumjet ćemo osnove WordPress baze podataka.

Razumijevanje WordPress baze podataka

WordPress je PHP web aplikacija koja se temelji na bazi podataka. Stoga morate pojedinačno sigurnosno kopirati sljedeće da biste imali potpunu sigurnosnu kopiju baze podataka.

 • Vaš WordPress blog
 • Vaše WordPress datoteke
 • WordPress MySQL baza podataka
 • Root konfiguracijske datoteke

Vaš WordPress blog sadržavat će sav sadržaj koji ste do sada prenijeli na vašu web stranicu. WordPress datoteke sadrže vaše WordPress datoteke web aplikacija, dodatke i datoteke tema.

U trećem ćete imati osjetljivije podatke poput korisničkih podataka, lozinke, sadržaja, WordPress dodataka i tema, postavke web stranice itd..

U posljednjem ćete sigurnosno kopirati različite konfiguracijske datoteke korijena poput .htaccess – konfiguracijske datoteke poslužitelja, identifikacijske datoteke alata za webmastere poput googleCODE.html, BingSiteAuth.html, Wp-config.php, itd..

Poznavanje WordPress wp-config.php datoteke 

WordPress wp-config.php značajan je dio vaše web stranice. Sadrži ne samo detalje o vezi s bazom podataka, već i nekoliko drugih važnih podataka poput opcija za uklanjanje pogrešaka, sigurnosnih ključeva za WordPress i drugih sličnih podataka. Standardna baza podataka sadrži 11 tablica. Ove su tablice sljedeće:

 • wp_commentmeta
 • wp_comments
 • wp_links
 • wp_options
 • wp_postmeta
 • wp_posts
 • wp_terms
 • wp_term_relationships
 • wp_term_taxonomy
 • wp_usermeta
 • wp__users

Različiti načini sigurnosne kopije bez dodatka

Postoji nekoliko načina za izradu sigurnosne kopije baze podataka bez dodatka. U ovom postu ćemo pogledati tri različita načina koja možete koristiti za svoju web stranicu. Oni su –

 1. Zakazivanje automatske izrade sigurnosnih kopija pomoću cPanela
 2. Izrada ručne sigurnosne kopije pomoću cPanela
 3. Stvaranje ručne sigurnosne kopije pomoću phpMyAdmin

1. Zakazivanje automatske izrade sigurnosnih kopija pomoću cPanela

Većina pružatelja usluga hostinga nudi cPanel gdje možete zakazati automatsku izradu sigurnosnih kopija svoje web stranice. Na taj način stvarate automatski način izrade sigurnosne kopije web mjesta, tako da možete preskočiti sve zamorne korake da to napravite sami.

Trebat će vam samo nekoliko minuta za postavljanje postavki. Za to ćete se najprije morati prijaviti na svoj cPanel i potražiti Cron Job ikona.

ručno sigurnosno kopiranje baze podataka

Vidjet ćete novo otvaranje zaslona s opcijama da vam postavite vrijeme i učestalost izvođenja sigurnosne kopije. Postavite ga prema vašim potrebama. Izgledat će ovako.

U polju Naredba kopirajte zalijepite sljedeću naredbu:

mysqldump –opt -Q -u dbusername –password = dbpassword dbname | gzip > /path-to-store-the-backup-file/db_backup.sql.gz

Na mjesto dbpassword zapišite korisničku lozinku baze podataka. Upotrijebite par jedinstvenih citata oko vašeg dbpassword kako bi pravilno funkcionirao.

Umjesto, dbname upišite naziv baze podataka koju želite sigurnosno kopirati. Također ćete morati zamijeniti datoteku put do pohranjivanja sigurnosne kopije putom datoteke na vašem poslužitelju na kojem želite spremiti sigurnosnu kopiju..

I to je to. Ako želite uvjeriti jesu li stvari pravilno izvedene ili ne, nastavite i testirajte kukuruzni posao da vidite djeluje li.

Napomena: Ime vaše WordPress baze podataka možete pronaći u wp-config.php datoteke, u korijenu vašeg WordPressa.

2. Stvaranje ručne sigurnosne kopije pomoću cPanela

Da biste stvorili ručnu sigurnosnu kopiju baze podataka, prvo se morate prijaviti na upravljačku ploču svog web-domaćina i odabrati opciju Čarobnjak za sigurnosnu kopiju pod Datoteke..

ručno sigurnosno kopiranje baze podataka

U odjeljku Čarobnjak za sigurnosnu kopiju pronaći ćete drugu sigurnosnu mogućnost. U ovom ćete odjeljku vidjeti dvije različite mogućnosti za izradu sigurnosne kopije. S jednim možete imati potpunu sigurnosnu kopiju baze podataka, dok vam drugi omogućuje djelomičnu sigurnosnu kopiju.

Možete misliti da je održivo napraviti kompletnu sigurnosnu kopiju, ali postoji mali problem s tim. Ako imate potpunu sigurnosnu kopiju, nećete je moći vratiti dok se nalazite u istom hostu.

Ovaj korak je koristan ako pređete na drugi domaćin i želite vratiti svoju bazu podataka u novi host.

S druge strane, djelomična izrada sigurnosnih kopija omogućuje vam da obnovite bazu podataka unutar istog računala. Ovu sigurnosnu kopiju možete koristiti ako se vaše web mjesto zarazi stranom prijetnjom ili se pokvari iz različitih razloga.

ručno sigurnosno kopiranje baze podataka

Bez obzira koju sigurnosnu kopiju želite, za svaku ćete trebati sigurnosnu kopiju četiri različita odjeljka.

 1. kućni imenik koji se sastoji od tema, dodataka i prenesenog sadržaja web lokacije.
 2. MySQL baza podataka koja se sastoji od postavki web lokacije koja sprema vaše postove i komentare.
 3. e-mail prosljeđuje i njegova konfiguracija
 4. Filteri e-pošte.

ručno sigurnosno kopiranje baze podataka

Idite na svaku opciju pojedinačno i preuzmite ih. Spremite ih u svoje računalo. Možete ih i zaštititi na tvrdom disku. Nakon što su gotovi, vaši podaci su sigurni i mogu se kasnije obnoviti kad god ih zatrebate.

3. Stvaranje ručne sigurnosne kopije pomoću phpMyAdmin

Općenito, pružatelj usluga WordPress hostinga ima svoj phpMyAdmin instaliran na njihovoj upravljačkoj ploči. Stoga korisnik lako može postaviti ruke na upravljačku ploču i obaviti zadatke potrebne za njegovo održavanje.

Da biste stvorili ručnu sigurnosnu kopiju svoje WordPress baze podataka pomoću phpMyAdmin, prvo ćete se morati prijaviti na svoj cPanel. Sada dok idete prema dolje na stranici koja će se pojaviti na vašem zaslonu, pronaći ćete razne opcije kao što su Postavke, Mail, Datoteke, Dnevnik, Sigurnost, itd..

Jedna od tih opcija je opcija Databases. Pod ovom opcijom koja se zove phpMyAdmin. Kada kliknete na ovu opciju, na prozoru će se pojaviti novi zaslon pod nazivom phpMyAdmin. Sada odaberite opciju WP baze podataka s lijeve strane.

Sada će se pojaviti popis tablica koje su dio baze podataka. Na traci izbornika na vrhu zaslona vidjet ćete nekoliko opcija poput strukture, SQL-a, pretraživanja, upita itd. Potražite opciju Export i kliknite na nju. To će vam omogućiti izvoz / sigurnosnu kopiju baze podataka u datoteku.

Sada ćete imati dvije različite mogućnosti za izvoz baze podataka. Jedan je Brz opcija, a druga je Prilagođen opciju kao na slici ispod.

ručno sigurnosno kopiranje baze podataka

Prilagođena opcija vam daje veću kontrolu nad onim što odlučite izvesti, a što ne. Dakle, odaberite prilagođenu opciju. Evo snimke zaslona onoga što ćete dobiti.

ručno sigurnosno kopiranje baze podataka

Vidjet ćete popis tablica koje postoje u vašoj WordPress bazi podataka. Možete odabrati sve njih ili odabrati ono što ne želite izvoziti. Općenito je sigurno odabrati sve predmete na stolu.

Na gornjoj slici naći ćete Spremi izlaz u datotečnu opciju ispod Izlazni dio. Označite ovu opciju i odaberite UTF-8 za “Skup znakova datoteke”. Za kompresiju možete odabrati patentni zatvarač ili Gzipped opcija.

Sada se spustite na kraj stranice i odaberite Idi. Sada ćete imati različite opcije za preuzimanje datoteke. Ovisno o tome što odaberete, dobivat ćete zip ili oblik gziped baze podataka.

To je to. Vaš posao je gotov.

Budući da znate, nekoliko načina za izradu sigurnosne kopije vaše WordPress baze podataka neka provjeri kako se ove sigurnosne kopije mogu vratiti u slučaju hitnosti.

Vraćanje MySQL baze podataka iz sigurnosne kopije

Vraćanje baze podataka MySQL iz sigurnosne kopije vrlo je jednostavno. Možete brzo to učiniti pomoću phpMyAdmin. Za to ćete se prvo morati prijaviti na svoj cPanel i otići u odjeljak baza podataka. Sada kliknite na phpMyAdmin ikona.

S lijeve strane naći ćete Izbornik s dvije različite opcije. Ondje odaberite bazu podataka u koju želite uvesti sigurnosnu kopiju.

ručno sigurnosno kopiranje baze podataka

Nakon što odaberete bazu podataka, bit ćete usmjereni na novu stranicu sa strukturom odabrane baze podataka. Sada odaberite opciju uvoza u izborniku na vrhu stranice.

Vraćanje sigurnosne kopije

Na zaslonu će se pojaviti nova stranica. Kliknite gumb za pretraživanje i odaberite što želite uvesti s računala. Sada pritisnite gumb Go (Go) da proces bude dovršen. Nakon završetka, na zaslonu će se pojaviti poruka za potvrdu koja kaže da je uvoz završen.

Zaključak

Da biste bili sigurniji, preporučuje se redovito pokretati sigurnosnu kopiju svoje WordPress baze podataka. Osobito kada ažurirate web mjesto s novom postavkom tema ili dodate dodatak za dodatnu funkcionalnost.

Također možete razmotriti korištenje premium dodatnog dodatka kao što je My WP Backup Pro koji će vam pomoći da napravite sigurnosne kopije na više lokacija i lako ih vratite..

Nadam se da vam je ovo bilo od pomoći.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map