Kako šifrirati datoteke za zaščito osebnih in poslovnih podatkov?

Šifriranje lahko zaščiti podatke pred neželenimi očmi. Lahko zagotavlja učinkovito varnost podatkov, vendar se večina uporabnikov tega ne zaveda.


Šifriranje je mogoče opredeliti kot “prevod podatkov v tajno kodo”. To je najboljši način za doseganje varnosti podatkov. Za dostop ali branje podatkov iz šifrirane datoteke morate imeti skrivni ključ ali z enostavnimi besedami geslo, ki vam bo pomagalo pri dešifriranju datoteke. Za varnostne algoritme je nekodiriran podatek znan kot navadno besedilo, šifrirani podatki pa šifranten.

Podatki v šifriranih datotekah so shranjeni kot zapletena koda, ki bi jo bilo težko prebiti v razumnem času. Zato šifriranje velja za eno najboljših metod za zaščito osebnih ali poslovnih podatkov. Za vsa podjetja, vključno z zdravstvenimi, finančnimi ali pravnimi podatki, je varnost izredno pomembna.

Če pustite nezašifrirane podatke v oblaku za shranjevanje v oblaku, kot so Google Drive, DropBox ali OneDrive, ali v osebnem računalniku, je tako, kot da bi vrata odklenili. Ko so napadalci izvedeli, da so vaši podatki nekodificirani, jih lahko preprosto usmerite.

Medtem ko svoje podatke nalagate v oblaku ali shranjujete v sistem, jih morate poskusiti zaščititi s šifriranjem. To velja za osebno in organizacijsko, oboje.

Prednosti šifriranja

Široko so dostopne tehnologije šifriranja podatkov, ki se izvajajo prek več algoritmov kriptografije. Prednosti je več.

Celovitost podatkov – Povečajte zaščito podatkov in celovitost informacij. Vendar samo šifriranje ne more zagotoviti celovitosti, vendar z zaščito nujnih podatkov lahko shrani podatke s hekerja, ki ga podjetja lahko uporabljajo pri sprejemanju poslovnih odločitev.

Zaščita zasebnosti – Podatki v telefonu ali računalniku ali v oblaku lahko vsebujejo občutljive informacije. Hekerji lahko dostopajo do vaših osebnih podatkov in jih uporabljajo na vaši napravi ter jih uporabijo nepooblaščeno, če se šifriranje podatkov lahko dokaže kot zaščita zasebnosti vaših podatkov.

Povečajte zaupanje – Mnoga podjetja morda ne bodo zahtevala varnosti podatkov, vendar zato, da bi svojemu odjemalcu pokazala, kako resna je glede varnosti svojih strank, uporabljajo šifriranje. Uporaba šifriranja podatkov lahko poveča zaupanje strank, saj bo spoznal, kako resno jemljete zasebnost podatkov.

Delajte na daljavo – Mnoga podjetja imajo raje zaposlene na daljavo. Zaposleni naj bi uporabljali šifrirane naprave. Vendar pa je pri delu na daljavo tveganje za kršitev podatkov precej veliko. Šifriranje podatkov lahko zagotovi, da so informacije popolnoma varne.

Nato preučimo nekaj najboljše programske opreme za šifriranje, ki je na voljo za Windows in macOS.

Šifriraj

S šifriranjem AES-256, Šifriraj omogoča skupno rabo datotek varno. Vanj spusti datoteke ali mape, nastavi geslo in ga želiš poslati prijateljem ali sodelavcem, ne da bi te skrbelo za varnost.

Ker bodo ljudje, ki jim boste datoteke pošiljali, znane, lahko nastavite tudi namig za geslo. Tako bo prejemnik lahko vedel le za namig in ga nobena druga oseba ne more odkleniti.

Encrypto je na voljo za Mac in Windows.

NordLocker

Od tehnološkega podjetja zadaj NordVPN in NordPass, NordLocker je še en njihov izdelek, ki je tako impresiven kot drugi. Začnete lahko z 2 GB brezplačnega šifriranja datotek, kot so:

 • Fotografije
 • Videoposnetki
 • Osebne opombe
 • ID & gesla
 • Finančni dokumenti
 • Kakršne koli skrivne datoteke

Večina teh je treba za vsako ceno ohraniti zasebne in s šifriranjem prek NordLockerja na več načinov preprečujete, da bi ga izkoriščali. Preden jih naložite na spletna mesta za shranjevanje v oblaku, lahko svoje datoteke šifrirate tudi; samo zato, da bi bili previdni, nihče ne more dostopati do njih.

Ta rešitev uporablja Argon2, AES256, ECC (z XChaCha20, EdDSA in Poly1305), ki so najbolj napredne šifre in načela. Lahko ste prepričani, da so vaše datoteke na najvišji ravni varnosti.

Kot je navedeno zgoraj, prejmete šifriranje datotek 2 GB in podporo 24/7 brezplačno. Če želite neomejeno šifriranje, se lahko odločite za premijski načrt za samo 1 USD na mesec.

Boxcryptor

Še ena impresivna programska oprema za šifriranje datotek, Boxcryptor uporablja vodilno šifriranje od konca do konca za več kot 30 različnih ponudnikov oblakov. Izgled ni eden najbolj prijaznih, vendar je precej dostopen in enostaven za uporabo.

Po namestitvi orodja bo samodejno poiskal mape za shranjevanje v oblaku v vašem sistemu in jih dodal kot lokacije. Ko to storite, vam ni treba storiti veliko. Datoteke ali mape preprosto povlecite na ustrezne lokacije in bodo same šifrirane.

Poleg delitve prek ponudnikov za shranjevanje v oblaku lahko datoteke delite tudi neposredno drugemu uporabniku Boxcryptorja. Brezplačna je za osebno uporabo, dokler uporabljate enega ponudnika za shranjevanje v oblaku. Če želite uporabiti več kot to in imeti več funkcij, lahko preprosto nadgradite, začenši s 48 USD na leto.

Tresorit

Zaupa več kot 10.000 organizacij, Tresorit deluje na skoraj vseh napravah. Ne glede na to, ali ste doma, na cesti ali v svoji pisarni, varna raba datotek mora biti vedno prednostna naloga in ta rešitev omogoča povsem možnost.

Poleg tega je pomembno opozoriti, da je Tresorit švicarsko podjetje, Švica pa je znana po svoji politiki nevtralnosti in močnih zakonov o varstvu podatkov. Ni mogoče, da se datoteke razširijo na njihovih strežnikih, še posebej, ker uporablja AES – 256 tipk.

Začnete lahko z njihovim brezplačnim preskusom in ga od tam naprej.

Kriptomator

Kriptomator je popolnoma odprtokoden in deluje z Windows, Mac in Linux. Uporablja tehnologijo, imenovano “Transparent Encryption”, kar v bistvu pomeni, da pri delu z datotekami skoraj ne boste opazili nobene razlike. Ustvari virtualni trdi disk za vse datoteke, ki so v vašem oblaku in jih šifrira za varen dostop.

Odlična stvar je, da vam za to ni treba učiti nobenih zapletenih delovnih procesov ali funkcij. Cryptomator je zasnovan tako, da omogoča šifriranje in dostop do datotek tako, kot bi brez njega.

Ker je ta programska oprema odprtokodna, lahko izberete plačilo katerega koli zneska, ki ga želite prenesti. Pravzaprav ga lahko prenesete tudi brezplačno. Vendar je vedno dobra praksa, da poskusite in podprete ustvarjalce, kar toplo priporočam.

AxCrypt

Izbira urednikov PCMaga je bila že pet let zapored, AxCrypt ponuja nekaj naprednih funkcij v preprosti postavitvi. Lahko sodelujete s člani svoje ekipe in jim dovolite, da odprejo vaše šifrirane datoteke z določenimi gesli. Vse datoteke, ki gredo skozi AxCrypt, so zavarovane s 128-bitnim ali 256-bitnim AES šifriranjem.

Razen tega lahko:

 • Samodejno zavarujte datoteke za shranjevanje v oblaku
 • Upravljajte in dostopajte do gesel, kjer koli ste
 • Odprite šifrirane datoteke v mobilni napravi
 • Preklopite jezik na turški, korejski, ruski in več drugih

Takoj lahko prenesete in začnete uporabljati njihov brezplačni načrt ali pa se odločite za vrhunsko ceno, ki se začne s 34 USD na leto.

Mapa zaklepanje

Z več kot 56K prenosi, Mapa zaklepanje omogoča šifriranje podatkov in map, ki jih lahko kasneje varno delite. Dobil je več nagrad in bil visoko ocenjen na platformah, kot so CNET in Softonic. Poleg tradicionalnih funkcij, ki jih vidite pri šifrirani programski opremi, Folder Lock omogoča:

 • Z geslom zaščitite USB / zunanje pogone
 • Shrani ali trajno izbriši datoteke
 • Počistite zgodovino sistema Windows
 • Omogoči način prikritosti
 • Varno shranite podatke o plačilu
 • Varnostno kopirajte šifrirane datoteke na varnem strežniku v oblaku

Na voljo je v več različnih jezikih, brezplačno pa ga lahko prenesete in preizkusite osnovne funkcije.

Kapo.sh

Zelo enostavno in brezplačno orodje za šifriranje / dešifriranje datotek, Kapo.sh je lahko hitra rešitev za ljudi, ki ne želijo prenesti nobene programske opreme. Vse, kar morate storiti, je, da obiščete njihovo spletno mesto, naložite datoteko in nato dodate ključ za dešifriranje, da ustvarite novo šifrirano datoteko. Nato lahko pritisnete gumb za prenos in ga shranite v svoj sistem.

Ker je preprost in brezplačen, ne pomeni, da ni varen. Pravzaprav je zaščiten z algoritmom AES-256-GCM. In dobra stvar je, da nobena datoteka ni shranjena na njihovem strežniku. Vse se je izbrisalo v trenutku, ko zapustite spletno mesto.

Na splošno mi je všeč to orodje in bi ga vsak dan priporočal, še posebej za tiste, ki so v hitrem teku. ��

Zaključek

Pri varnosti podatkov ne sme biti nobenih kompromisov. Bodite prepričani, da uporabite katero od zgornjih orodij za zaščito datotek in upam, da ne postanete žrtev manipulacije s podatki.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map