Kako će glasovna tehnologija utjecati na marketing u budućnosti?

“Jedina konstanta u životu je promjena.” – Heraklit


Govorna tehnologija postala je najnepopularnija sila koja je pogodila svijet otkad je Internet postao vizualni medij. Od danas, više od 20% svih pretraživanja su vođeni glasom. Do 2020. godine preko 50% potrošača svakodnevno će koristiti tehnologiju koja se aktivira glasom, kaže BrightEdge.

Kad se pomisli na glas, teško je ne misliti na Microsoftove Cortane, Amazon Alexa, Google Assistant, Apple-ove Siri i Samsungov Bixby. Ovi “inteligentni pomoćnici” vode na putu stvaranja lista za kupovinu i glazbenih popisa, rezerviranja termina, vođenja osobnih časopisa i prebacivanja svjetla za spavaće sobe za svoje korisnike.

Mark Zuckerberg je previše uzbuđen kada je u pitanju govorna tehnologija. još da bude imenovan Facebook Assistant je u djelima. I on se osobno testira “Jarvis AI” u svojoj kući. Zabavna činjenica: Morgan Freeman za Zuckerberga daje glas Jarvisa. Zvuči cool, zar ne??

Zamislite da ste hladni kao Tony Stark za nekoliko godina? Taj san danas nije daleko od pretvaranja u stvarnost. Tako znamo da smo stigli u svijet post-mobilnih uređaja!

Ali kako je glasovna faring u svijetu marketinga? Pogledajmo:

 • Neke su marke rano započele unutar govornog prostora kako bi izgradile odnose s potrošačima kroz interaktivna iskustva. [Business2Community]
 • 24% korisnika interneta radije koristi osobnog asistenta nego posjećivanje web stranice kako bi komuniciralo s nekom tvrtkom. [Capgemini]
 • U 2017. godini 3,1% trgovaca integriralo je glasovno pretraživanje u svoju marketinšku strategiju sadržaja. [BrightEdge]
 • 43% tvrtki već je uložilo u tehnologiju kako bi omogućilo glasovni marketing. [Digiday]

Budućnost doista izgleda svijetlo!

Ako planirate usvojiti govornu tehnologiju za svoj marketing, evo četiri uvida koja bi vas mogla zanimati:

Upotreba digitalnih pomoćnika za kupovinu događa se stvarno

Bacanje svjetla na digitalne tehnike kupovine, Izvještaj Adobe Analytics naveli su da se, iako se nije mnogo vlasnika pametnih zvučnika obavezalo da naručuju narudžbe na svom uređaju, uvelike ih koriste za donošenje informirane odluke o kupnji (47%), uspoređivanje cijena proizvoda (32%) ili dodavanje predmeta u košaricu (43%).

Danas, glasovna kupovina procjenjuje se na 2 milijarde dolara, i dotaknut će 40 milijardi dolara do 2022. Globalni brendovi poput Dominoa, Johnnie Walker i Nestlé već su započeli integrirati govornu tehnologiju u svoje marketinške strategije kako bi izgradili bolju povezanost sa svojim kupcima..

Glas-tehnologija-za-marketinga-kako-to-će-pogon-the-show-u-budućnosti-2

Uzmimo za primjer Johnnie Walker. Otkrilo je zanimljivo personalizirati iskustvo kupovine za svoje kupce pomoću Alexa. Amazonov virtualni pomoćnik prvo postavlja potrošačima pitanja u vezi s njihovim željama, a zatim preporučuje Johnnie Walker proizvod koji im najviše odgovara..

Gotovo je iskustvo trgovanja na temelju glasa.

Tvrtke koriste digitalne pomoćnike za internu upotrebu

Naravno da jesu. Poduzetni B2B brendovi poput Salesforcea već odaju svoj glas čitavom digitalnom razgovoru s asistentima. Kompanija softvera za oblake lansirala je Einstein Voice koji je produžetak njegove Einstein AI platforme.

Digitalni asistent omogućuje menadžerima prodaje u oblačnim uslugama i diktiranju bilješki bez dodirivanja zaslona ili kucanja bilo čega. Einstein Voice također se može integrirati sa sličnim tehnologijama kako bi se momčadu efikasno isporučio ažuriranja cjevovoda, kalendarskih obaveza i drugih ključnih prioriteta..

Glas-tehnologija-za-marketinga-kako-to-će-pogon-the-show-u-budućnosti-4

Drugi uzbudljivi proizvod nazvan Einstein Voice Bots od Salesforce-a omogućuje kupcima ne samo da izrade svog pomoćnika koji se aktivira glasom, već ga i odgovarajuće marke mogu angažirati krajnjeg korisnika na bilo kojem pametnom zvučniku.

Integriranje govorne tehnologije u vaš marketing nije jednostavno

Vaše marketinške i uređivačke strategije trebaju odražavati način na koji poslovni planovi utječu na tehnologiju i koliko ste u nju uložili sa sadržajnog stajališta. Prije nego što se sklonite, postavite sebi sljedeća pitanja:

 • Da li se ciljni kupci sastoje od entuzijasta pametnih domova, ranih korisnika koji su vođeni FOMO-om ili korisnika iz drugih demografskih skupina koji imaju veću vjerojatnost da će sudjelovati putem glasa nego na drugim platformama?
 • Možete li svoje iskustvo sadržaja vrijediti glasom za svoje ciljane kupce?
 • Kolika je vjerojatnost da ćete uspjeti u marketinškim naporima putem glasa?

Glas-tehnologija-za-marketinga-kako-to-će-pogon-the-show-u-budućnosti-3

Ako niste sigurni ni u jedan od svojih odgovora, onda je najbolje pričekati da platite ovu tehnologiju, a ne da trošite resurse kad niste dovoljno pripremljeni. Proučite kako druge tvrtke, pa čak i vaši konkurenti, koriste glas kako bi stvorili bolje korisničko iskustvo.

Revolucija glasa počet će s “pretraživanjem”.

Više od milijardu glasovnih pretraga provode se za mjesec dana, a 40% odraslih i 55% tinejdžera svakodnevno koristite glasovnu pretragu. Da biste angažirali potrošače, potrebno je da marketingu sadržaja stavi naglasak na proizvode kratkog oblika koji korisnicima nude brze i oštre odgovore..

Što se tiče SEO-a, trgovci trebaju priznati SEO smjernice povezane s ponašanjem u pretraživanju riječi i informacijskim potrebama. Neka vam se sadržaj prikaže kao istaknuti isječak na Googleu. Tako će doći do Siri, Cortane i drugih.

Kad se usredotočite na optimizaciju glasovnog pretraživanja, važno je zapamtiti da virtualni pomoćnik može isporučiti samo jedan rezultat pretraživanja po zahtjevu. Moz osnivač Rand Fishkin također ističe potražnja za tradicionalnim rezultatima SERP-a, a tipkani rezultati nastavit će rasti zbog porasta rezultata pretraživanja.

Glas-tehnologija-za-marketinga-kako-to-će-pogon-the-show-u-budućnosti-1

Kako opažamo SEO će se promijeniti u skladu s načinom na koji se glasovna tehnologija koristi u marketinške svrhe.

Završavati

Imajte na umu: glas će uskoro postati dodatno sučelje u marketinške svrhe i koegzistirati s drugim medijima kao što su digitalni, tiskani, TV i radio. Sa sobom donosi posve nov način interakcije s kupcima i dodaje veću vrijednost njihovim životima.

Što mislite o govornoj tehnologiji?

Jesmo li spremni, osobno i profesionalno, učiniti to tako velikim dijelom naših života?

OZNAKE:

 • SEO

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map