Nad virtualnimi pomočniki – Zakaj je AI toliko več kot chatboti?

Avtomatizacija ni več stvar prihodnosti, ampak izbira, ki jo lahko izboljšamo v življenju kot posamezniki in podjetja.


Vendar pa, trdi Adobe, v letu 2018 je bilo le 15% podjetij aktivno vključenih v uporabo sistemov, ki temeljijo na AI. Seveda se zdaj številke razlikujejo, saj je v istem poročilu napovedovalo, da bo približno 31% podjetij v naslednjem letu zamenjalo.

Spremembo lahko opazimo, ko vse več podjetij uporablja inteligentne chatbote za izboljšanje uporabniške izkušnje in povečanje stopnje učinkovitosti pri reševanju vprašanj nizke ravni. Prav tako se povečuje število ljudi, ki uporabljajo glasovne pomočnike (na primer Siri, Google Assistant ali Alexa) – glede na nedavno Poročilo raziskovalnega centra Pew, skoraj 50% ameriških državljanov s svojimi pametnimi telefoni komunicira z uporabo glasovnih ukazov.

Toda sistemi umetne inteligence ne govorijo samo o glasovnih pomočnikih in klepetih (tako neverjetni so)! Ti sistemi obljubljajo, da bodo pokrivali vsakdanje naloge, s katerimi se trenutno ukvarjajo zaposleni, zato lahko svoje možgane uporabimo za bolj kreativno in zahtevno delo. AI tako spreminja svet, kot ga poznamo, in vpliva na celotne panoge, od odnosov s strankami do proizvodnje in proizvodnje.

Glede na to ne bi smelo presenetiti dejstva, da je digitalno trženje eden najbolj prizadetih segmentov. Tržniki že poznajo sisteme, zasnovane za zagotavljanje napovedne analitike, ki temelji na podatkih, zbranih iz različnih virov, vendar je AI ustvaril nov način sprejemanja odločitev in določanje občinstva (med drugim).

Vpliv AI na digitalni marketing

Glavna sprememba, ki jo poganja umetna inteligenca v strategijah digitalnega marketinga, se kaže v načinu povezovanja blagovne znamke s svojo publiko. Mnoge blagovne znamke uporabljajo chatbote, vendar tržniki uporabljajo tudi inteligentne sisteme za personalizacijo vsebine, ustvarjanje bolje usmerjenih oglaševalskih akcij in zmanjšanje stroškov. Kot stransko opombo to tudi kaže, da bodo morda morali tudi digitalni tržniki naučite se umetne inteligence (vsaj na osnovni ravni) v bližnji prihodnosti.

Chatboti za boljšo povezavo med kupcem in blagovno znamko

Preprosto povedano, chatboti so programska orodja, zasnovana za interakcijo s strankami in zagotavljanje koristnih informacij. Trenutno je industrija klepetov v porastu in več razvijalcev se osredotoča na ustvarjanje inteligentnih sistemov, ki lahko vzdržujejo naraven človeški pogovor.

To je mogoče zaradi razvoja semantičnega prepoznavanja AI, tehnologije pretvorbe glasu in obdelave jezika. Medtem ko še vedno delamo na izpopolnjevanju teh orodij, lahko osnovni chatbotni sistemi izvajajo preproste naloge, kot so odgovarjanje na osnovna vprašanja, naročanje, vodenje uporabnikov skozi različne procese in še več.

Glavne prednosti blagovnih znamk, ki uporabljajo chatbote, so:

 • 24h, neprekinjen dostop do storitev za stranke – chatboti ne potrebujejo spanja ali odmora, tako da lahko nudijo podporo ves čas;
 • Pristop enega za mnoge – en sistem lahko hkrati deluje z več odjemalci, kar odpravi omejitve sistema, ki ga upravljajo ljudje, kjer so v določenem času možne samo interakcije ena na ena.
 • Boljša izkušnja s strankami – chatboti se ne ozirajo na nestrpne stranke in ne izgubljajo miru.
 • Lokalizirana storitev za stranke – v mnogih jezikih je mogoče uporabiti številne sisteme za klepet, tako da lahko stranka izbere svoj materni jezik.
 • Hitra dostava – chatboti imajo dostop do obsežne baze podatkov (vključno s prejšnjimi interakcijami uporabnikov s platformo) in lahko hitreje posredujejo zahtevane informacije kot človeški operater.

Klepeti so še toliko bolj kritični, saj je veliko blagovnih znamk prešlo na komunikacijo s strankami prek besedilnih aplikacij, kot so Facebook Messenger, Slack ali WhatsApp. In, kot se izkaže, več kot 50% potrošnikov obožujejo idejo o enostavnejši in hitrejši komunikaciji z njihovimi najljubšimi blagovnimi znamkami!

Prilagoditev vsebine

Gre za prilagoditev izkušenj vsakega uporabnika s spletnim mestom ali platformo s predlogi vsebine, ki bolje ustreza njihovim potrebam.

Dober primer je algoritem, ki ga YouTube uporablja za priporočilo vsebine za vsakega uporabnika na podlagi njihovih prejšnjih izbir. A to se zgodi le, če imate račun. V nasprotnem primeru se prikažejo priporočila za vašo trenutno lokacijo.

V podobnem poskusu lahko tržniki uporabljajo AI sisteme, da svojim gledalcem zagotovijo izdelke, ponudbe, vsebino in druge predmete, ki ustrezajo njihovim prejšnjim interakcijam s platformo. Če stopimo korak naprej, lahko isti sistem uporabimo za povečanje prodaje z natančnejšimi priporočili za uporabnike.

Nazadnje lahko AI sistemi določijo tudi vrsto vsebine, ki bo najbolj privlačna za vaše občinstvo. Tako odpravite veliko sistemov ugibanja in preizkusov ter napak, ki še vedno prevladujejo v današnjih strategijah digitalnega trženja.

Glavna prednost trenutnih inteligentnih sistemov je dejstvo, da lahko obdelujejo velike količine podatkov z velikimi hitrostmi in tako zagotavljajo rezultate, ki lahko vplivajo v realnem času.

Izpopolnjevanje trženja e-pošte

Trženje po e-pošti je eno tistih orodij, ki določa čas in tehnologijo, ostaja v formi in zagotavlja neverjetna ROI tudi v dobi AI. Kljub temu se lahko uporabi nekoliko izpopolnjevanja in zdaj imamo popoln način, da to storimo pravilno.

Zdaj imamo inteligentne sisteme, ki nastavitev sprožijo za različna dejanja (na podlagi predhodnega vedenja). To tržnikom omogoča, da ciljajo samo na prave ljudi s pravo vsebino, zato je izkušnja bolj pomembna za stranko in bolj donosna za podjetje.

Na primer, številne blagovne znamke uporabljajo segmentirano strategijo pošiljanja e-pošte, ki temelji na statusu uporabnika. Tako pošljejo eno vrsto e-pošte nekomu, ki se je pravkar prijavil za račun, drugo e-pošto nekomu, ki je član in ima seznam želja, in drugo e-pošto nekomu, ki je zvest kupec.

Koncepti oglasov, ki razmigajo duh

Oglasi (zlasti digitalno oglaševanje) postajajo pametnejši in vse je posledica vpogleda v AI. To lahko vidimo na vseh platformah družbenih medijev in Googlu, kjer se inteligentni sistemi uporabljajo za ciljanje na pravo občinstvo.

Zaradi AI tehnologije lahko trženci natančno napovedujejo trende in izkoristijo mikro-trende, kar omogoča boljše ciljanje, s čimer se zmanjšajo odpadki za digitalno oglaševanje. Po navedbah Statista, ocena celotne oglaševalske porabe za leto 2019 je bila več kot 560 milijard dolarjev, del sistema pa je bil zaradi sistema poskusov in napak, ki ga uporablja večina podjetij. Vendar, ko bo AI prevzel, bo izgubil vse manj oglaševalskega proračuna podjetja.

Zdaj umetna inteligenca ne gre samo za to, da se proračun dobro porabi. Gre tudi za inovativnost in ustvarjalnost. Pravzaprav večina platform za socialne medije, ki prikazujejo oglase, lahko ustvari kopijo, ki ustreza vašim potrebam na podlagi vedenja preteklih uporabnikov in povezav, ki jih želite oglaševati. Kot taka postopek ustvarjanja vsebine platforme digitalnega trženja lahko izboljšajo in izpopolnijo platforme, ki jih poganja AI.

Nekatere blagovne znamke kombinirajo sodobne tehnologije, kot sta razširjena resničnost ali navidezna resničnost, da ustvarijo vznemirljive oglase, s katerimi se ljudje angažirajo in ohranijo pozornost.

Rezanje stroškov

Čeprav sta inovativnost in boljše ciljanje izredno koristna za tržnike, so lastniki podjetij nad AI resnično navdušeni, saj je to fantastična priložnost za zmanjšanje stroškov.

Samo pomislite.

Samo z uporabo chatbotov podjetja prihranijo denar in povečajo dobiček s ponudbo boljše uporabniške izkušnje. Enako se zgodi pri načrtovanju marketinških strategij ali prilagajanju vsebine.

Sistemi, ki jih poganja AI, imajo inteligenco, da prevzamejo nekatere naloge, ki so jih prej pokrivali človeški operaterji. To pomeni manj zaposlenih in večjo učinkovitost.

Na novo iskanje

Glavna naloga digitalnega tržnika je, da vstopi v glavo stranke in razume, kaj lahko na koncu iščejo v spletu, kar zadeva izdelek ali storitev, ki jo promovirajo. V preteklosti je bila ta naloga precej enostavna, saj so iskalniki uporabljali ključne besede za iskanje ustreznih strani.

Toda ti dnevi so že zdavnaj in delno je to posledica razvoja inteligentnih sistemov. Danes algoritem iskanja razume nianse in kontekstualni pomen (aka semantično iskanje). Še več, nekateri algoritmi prinašajo rezultate z upoštevanjem uporabnikove zgodovine iskanja.

Z zagonom virtualnih pomočnikov (Siri, Alexa, Google Assistant in še več) lahko AI sistemi uporabljajo glasovno iskanje in prepoznavanje govora za prepoznavanje novih niš in dotaknejo se doslej neznanih virov.

Torej, kaj to pomeni za SEO strokovnjake?

Na kratko, to pomeni, da morajo biti digitalni tržniki odprti za nove možnosti in da imajo močnega zaveznika na platformah, ki jih poganja AI.

Razpoložljiva orodja

Zdaj ko vemo, zakaj in kako so inteligentni umetni sistemi del industrije digitalnega marketinga, si oglejmo nekaj orodij, ki jih lahko uporabimo.

Google Cloud AI

To je orodje za učenje uporabe in izvajanja AI v vašem podjetju, zato močno priporočamo brskanje po nekaterih njihovih modulih. Google Cloud AI ponuja neverjetne primere orodij in modelov, ki bodo v prihodnosti morda postali izjemno priljubljeni.

Ponuja tudi vpogled v to, kaj lahko naredi vaša konkurenca, da pridobite prednost in zmanjšate večji tržni rez.

Zoomph

Fantastična platforma za blagovne znamke, ki stremijo k kampanjam družbenih medijev!

Zoomph ponuja vpogled in tržnikom pomaga razumeti svoje občinstvo in družbene platforme, ki jih uporabljajo. Prav tako analizira čustva in občutke, zaradi katerih kampanja leti, z natančnejšimi podatki kot pri tradicionalnih modelih CPM.

MarketMuse

MarketMuse je platforma, ki deluje na AI, za SEO, raziskovanje vsebine in konkurenčno analizo ter tržnikom pomaga ustvarjati vsebino, ki je resnično pomembna za njihovo občinstvo. Poleg tega ponuja koristne informacije o različnih ključnih besedah ​​in določa potencialno neizkoriščena območja.

Če menite, da vam v vsebini primanjkuje “je ne sais quoi”, boste morda imeli koristi od takšne platforme.

Yext

To je idealna platforma, ki jo lahko uporabite, ko se vaša prisotnost na družbenih medijih močno poveže s komentarji in pregledi.

Yext je pravo orodje za uporabo, če želite vedeti, kako se vaše podjetje ali blagovna znamka predstavlja v spletu. Obdeluje podatke s platform družabnih medijev, pregleduje platforme in drugo ter razume splošno stanje. Prav tako daje prednost pregledom in komentarjem, ki potrebujejo vašo pozornost za povečanje vašega spletnega ugleda.

Refren

Kot smo že omenili, mora tržnik poznati in razumeti potrebe občinstva (kaj lahko iščejo na spletu), da ustvari učinkovito kampanjo. Kot tak, Refren je platforma, ki uporablja moč AI za analizo vzorcev, ki vodijo do uspešne prodaje klicev.

Omogoči lahko tudi vpogled, zakaj prodajni klic ni bil uspešen, in prodajalcem omogoči, da se osredotočijo na svojo glavno nalogo – sklepanje poslov. To stori tako, da samodejno ustvari poročila za vsako interakcijo uporabnika, s čimer to nalogo prevzame iz rok človeških operaterjev.

Zaključne misli

Po branju vsega tega je zaključek precej navidezen – AI sistemi so globoko vključeni v naše poklicno in osebno življenje. Kot digitalni tržniki, vidimo, da deluje z obeh vidikov, in čas je, da razumemo in sprejmemo, da način, kako smo to počeli, ni koristen brez pomoči inteligentnih algoritmov in analizatorjev podatkov.

Oznake:

 • AI

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map