20 Alati otvorenog koda mogu vam pomoći u istraživanju lijeka COVID-19

Vlade, znanstvenici i istraživačke institucije koriste tehnologiju i inovacije u rješavanju problema s COVID-19.


Alati otvorenog koda razvijeni su, a neki se i dalje testiraju kako bi podržali napore koji su implementirani kako bi se smanjili ishodi ovog smrtonosnog virusa..

Već je na raspolaganju niz alata otvorenog koda koji pomažu istraživačima da nauče o bolesti, identificiraju širenje, spriječe širenje i minimiziraju daljnje širenje i smrt. Na projektu se nalazi niz projekata Ekosistem obrazovanja koji opisuje kako koristiti različite alate.

Ovaj članak govori o nekim alatima i knjižnicama otvorenog koda koji se koriste za nadgledanje, prevenciju i zaustavljanje, dijagnozu i liječenje COVID-19.

Karta za praćenje COVID-19

U siječnju je JHU-ov Centar za sistemsku znanost i inženjerstvo pokrenuo a COVID-19 Globalna karta za praćenje što je brzo postalo međunarodno pouzdan izvor evoluirajućih podataka o pandemiji u stvarnom vremenu.

Karta je otvorenog koda i koriste je za napajanje istraživanja i vizualizacije u naporima vrhunskih medijskih organizacija, malih organizacija i lokalnih uprava.

DXY-COVID-19-gusjenica

DXY-COVID-19-Crawler jedan je od najranijih projekata otvorenog koda razvijen da odgovori na COVID-19 u siječnju.

Programeri su koristili podatke s DXY.cn, mjesta koje su kineski liječnici koristili za izvještavanje i praćenje slučajeva. Razvili su web alat za indeksiranje koji je sakupljao podatke s web mjesta i stavljao ih na raspolaganje putem API-ja i skladišta podataka. Kôd je dostupan na Github.

Otvorite skup podataka

Otvoreni komplet podataka (ODK) nije novo sredstvo. Rabio se prije izbijanja ebole u zapadnoj Africi 2004. godine i najnovije epidemije u Demokratskoj Republici Kongo 2019. godine.

Korisnicima uglavnom pomaže pri prikupljanju, upravljanju i korištenju podataka u traženju kontakata, strateškom mapiranju, podršci odlučivanju, osjetljivosti zajednice i upravljanju slučajevima..

Zajednica ODK je dodatno poboljšala svoju upotrebu kao odgovor na COVID-19 stavljajući na raspolaganje obrazac za izvještavanje u svojim razmještajima. Obrazac je dizajniran prema protokolu Svjetske zdravstvene organizacije za istraživanje slučajeva i traženje kontakata i istrage.

Vodeći programeri također nude besplatnu podršku za svaku organizaciju koja je ustupila ODK kao odgovor na COVID-19.

Nextstrain

Nextstrain prati evoluciju patogena. Ranije se koristio za izradu obiteljske povijesti bolesti, što omogućava predviđanje napredovanja bolesti.

Uspješno se koristi u prethodnim epidemijama, poput ebole. Kroz genetske podatke Globalne inicijative za dijeljenje svih podataka o gripi (Gisaid) Nextxtrain se koristi za borbu protiv COVID-19.

DHIS2

Vjerojatno već znate DHIS2. To je najveći svjetski sustav upravljanja zdravstvenim informacijama. Koristi se u više od 70 zemalja. Kao dio odgovora na COVID-19, DHIS2 je objavio digitalni paket podataka koji ubrzava otkrivanje infekcije, prijavljivanje, nadzor i liječenje bolesti.

Digitalni paket podataka DHIS2 koristi standardne metapodatke koji su usklađeni s protokolom WHO-a o definiciji i nadzoru slučaja COVID-19 kako bi se omogućilo brzo aktiviranje i reagiranje.

Pikobar zapadna Java

Indonezijski informativni i koordinacijski centar za bolesti i katastrofe je centar za krizni odgovor koji je formiran radi ublažavanja i reagiranja na COVID-19 u provinciji Zapadna Java Indonezije.

Jabar Digital Service razvio je kao dio odgovora web-alat i aplikacija s otvorenim kodom koji korisnicima omogućuje pristup najnovijim podacima COVID-19.

OpenMRS

OpenMRS je sustav skrbi za pacijente koji se koristi u mnogim zemljama u razvoju širom svijeta. Zahvaljujući fleksibilnosti sustava OpenMRS sustav, države kojima su zdravstveni resursi opterećeni mogu ga koristiti za nadzor, probir i liječenje COVID-19.

Sustav im može pomoći u proširenju kapaciteta pružajući im pristup znanstveno utemeljenim informacijama o rješavanju krize.

OpenLMIS

OpenLMIS projekt koristi taktiku usmjerenu na zajednicu kako bi razvili open-source i podesiv informacijski sustav upravljanja logistikom. OpenLMIS sustav nastoji poboljšati točnost podataka, povećati odgovornost, poboljšati pravovremenost i vidljivost podataka.

OpenLMIS sustav nastoji poboljšati zdravstvene lance, popis medicinskih izvora kako bi pružio jasnu sliku dostupnih medicinskih potrepština, uključujući testne setove i OZO (osobna zaštitna oprema). Ovaj se alat može učinkovito primijeniti za donošenje donositelja odluka u raspodjeli resursa kao odgovor na COVID-19.

Healthsites

Globalno mapiranje zdravstvenih stranica je projekt koji ima za cilj mapirati svaku zdravstvenu ustanovu na svijetu i učiniti detalje svake bolnice lako dostupnim. Podaci o zdravstvenim ustanovama postali su dostupni putem API-ja.

Surađujući s korisnicima tim Healthsites.io bilježi i potvrđuje lokaciju i kontaktne podatke svake zdravstvene ustanove te podatke čini slobodnim i dostupnim putem licence otvorenih podataka.

SORMAS

SORMAS (Sustav upravljanja i analize reakcija na izviđanje) je mobilni e-zdravstveni sustav otvorenog koda. Upućen je za provođenje kontrole bolesti kao i postupaka upravljanja izbijanjem.

Učinkovito je raspoređen u nekoliko zemalja, uključujući Ganu, Nigeriju, Nepal i Fidži, radi nadzora i ranog otkrivanja COVID-19.

SORMAS je besplatni sustav otvorenog koda koji slijedi standarde zaštite podataka.

Tokio COVID-19

Za razliku od mnogih drugih gradova i vlada Metropolitanska vlada u Tokiju razvio web stranicu s otvorenim kodom koja svoje stanovnike obavještava o COVID-19. Čineći ga open-source, mjesto je vidjelo doprinos preko 200 korisnika. Još tri grada, Chiba, Nagano i Fukuoka, obnovili su web mjesto.

OpenELIS

Svrha je OpenELIS zdravstveni sustav je poboljšati zdravstvenu zaštitu pružanjem progresivnog laboratorijskog sustava upravljanja informacijama utemeljenim na standardima koji se mogu koristiti raznim zdravstvenim inicijativama za poboljšanje mogućnosti liječenja.

Izbjegavanje COVID-19 predstavljalo je globalni izazov traženja kontakata i masovnog testiranja sumnjivih slučajeva. Sustav OpenELIS može se učinkovito primijeniti u suzbijanju COVID-19 kako bi se olakšalo praćenje laboratorijskih testova i rezultata.

Priručnik o zdravlju zajednice

Priručnik o zdravlju zajednice je zbirka alata otvorenog koda, kao i resursa otvorenog pristupa koji ciljaju izgradnju i uporabu digitalnih alata za korištenje u zdravstvenim inicijativama zajednice u područjima koja su teško dostupna.

Zajednica razvojnih programera Health Health Toolkit mobilizirana je za razvoj alata i resursa koji imaju za cilj podržati zdravstvene radnike u zajednici u rješavanju problema COVID-19.

ZVONITI

COVID-19 Model utjecaja na bolnicu za epidemije (CHIME) je aplikacija otvorenog koda koju su razvili znanstvenici podataka na Medicini Penn – University of Pennsylvania. To je internetski alat koji bolnicama omogućuje predviđanje utjecaja virusa na zdravstvene resurse.

Razvijen je koristeći Python i ovisnost o pandama s otvorenim kodom.

Karta njege COVID

Karta njege COVID pomaže u mapiranju već postojećih zdravstvenih resursa i predviđanju nedostataka u bolničkim krevetima, ventilatorima, sanitetskim materijalima i osobljem. Sve metode, alati za obradu podataka, vizualizacije i izvorni kod besplatni su i otvoreni.

Projekt COVID Care Map nastoji predvidjeti i djelovati kako bi pozvao podršku na učinkovitu skrb za brzo rastući broj infekcija COVID-19 i one kojima je potrebna intenzivna njega.

Locale.ai

Locale.ai je razvio interaktivni vizualizaciju otvorenog koda za sve potvrđene slučajeve COVID-19 širom svijeta. Pita otvoreni izvor podataka sa sveučilišta John Hopkins.

Locale.ai razvio je Web stranica za vizualizaciju COVID-19 pomoću Vue.js, koji je popularan okvir koji programerima omogućuje izradu modernih web aplikacija.

COVID-19 širom svijeta

Ova aplikacija koristi vizualizaciju karata za praćenje širenja COVID-19, potvrđenih slučajeva i razvoja bolesti širom svijeta. Koristi podatke iz John Hopkins CSSE.

Koronavirusni tragač

Ovo je sjajna aplikacija koju je razvio John Coene. Ona prati širenje COVID-19 korištenjem podataka iz Johna Hopkinsa, podataka DXY-a i Weixina. Aplikacija prikazuje broj sumnjivih, potvrđenih i oporavljenih slučajeva prema vremenu i regiji. Kôd je dostupan na Github.

COVID-19 Globalni slučajevi

COVID-19 Globalni slučajevi je sjajna aplikacija koju je razvio Christoph Schoenenberger i koja prikazuje razvoj COVID-19 na karti, crtežima, sažetim tablicama i slikama. Njegov je kod dostupan na Githubu.

Vlade i COVID-19

Ovo je sjajna aplikacija koju je razvio Sebastian Engel-Wolf. To preslikava eksponencijalni rast COVID-19, dane udvostručene infekcije, potvrđene slučajeve, smrtnost i broj potvrđenih slučajeva na 100.000 ljudi u različitim regijama. Kod je dostupan na Githubu.

Završavati

Zajednica otvorenog koda brzo je i učinkovito reagirala na pandemiju COVID-19. Mnogi projekti su izgrađeni i nastavljaju se graditi kako bi se borilo protiv širenja bolesti. Ovaj članak opisuje neke od projekata. Još uvijek postoji neizvjesnost kako će bolest napredovati u narednim tjednima. Više projekata koji mogu utjecati na postojeće tehnologije otvorenog koda naći će mjesto u borbi protiv ove smrtonosne bolesti.

Ostati siguran!

Članak dr. Michaela J. Garbadea, izvršnog direktora, obrazovni ekosustav

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map