5 manje poznatih nevjerojatnih ponuda AWS-a

AWS dominira, bilo kvalitetnom ili količinskom. Kao rezultat toga, mnogi se dragulje mogu izgubiti u gužvi.


AWS se širi brže nego što se bilo tko može suočiti. Čak i iskusni arhitekti priznaju da ne znaju više od 20-30% dubine koju AWS može ponuditi. Iako je više opcija uvijek dobrodošlo, nedostatak je ovdje u tome što se mnoge izvrsne ponude gube u gomili.

To bi moglo biti zato što imaju manji, određeniji slučaj upotrebe ili zato što njihovo promoviranje nije dio Amazonovih planova agresivne ekspanzije..

Ovaj članak baca svjetlo na pet takvih AWS ponuda.

Najvjerovatnije ih niste čuli, a dobre su šanse da će oni ostati obavijeni nejasnoćom naprijed. Ova ponuda je nevjerojatno korisna i vrlo isplativa, ali gotovo svima nije poznata.

Lightsail

Jedan od razloga što AWS nije uspio napraviti zub u manjim dimenzijama, osim većih troškova, je složenost..

AWS dokumentacija je toliko opsežna i zbunjujuća da ako uspijete završiti svoje istraživanje tijekom vikenda i doći do konkretnog razumijevanja, možete se ubrojiti u izabrane. Za sve nas, AWS označava složenost zastrašujuće razine. Čak i rad na mjesečnom trošku AWS usluge zahtijeva više moždanih stanica koje imam, i ostavlja me sa dugotrajnom glavoboljom. Kao rezultat, manje razmještanja su prostor koji je dominirao sviđanjem DigitalOcean-a, Kamatera, Linode itd., Gdje namotavate instancu sa fiksnim troškovima i zaboravite na nju.

Ali sada, AWS ima odgovor.

Kao i većina ostalih vrhunskih AWS ponuda, Lightsail vrhovima prstiju i smjestili se na Amazonov izbornik bez da ste primijećeni. Namijenjen je programerima koji koriste one VPS kao što su spomenute ranije i kasnije će služiti kao odskočna daska punopravnoj AWS platformi. Lightsail ima sve značajke koje biste očekivali od svog omiljenog pružatelja usluga:

Jednostavne, predvidljive cijene

Lightsail ima VPS počevši od 3,50 USD za 512 MB RAM-a i ide sve do 32 GB RAM-a / 8-core procesor za 160 USD mjesečno. Korištenje propusne širine predvidljivo je i prilično velikodušno, a kreće se od 1 TB do 7 TB, ovisno o vašem planu. Drugim riječima, ako plaćate 10 USD mjesečno na Lightsail, plaćate 10 USD mjesečno. ��

DevOps raj

Lightsail donosi i brojne DevOps značajke koje su ovih dana postale standard među pružateljima usluga oblaka. Bilo da se učitaju balansi, upravljane baze podataka, spremanje objekata, unaprijed konfigurirani poslužitelji za vaše omiljene web aplikacije (na primjer, možete napraviti implementacije jednim klikom za Node, Laravel itd.), Lightsail ima sve.

Potpuni AWS pristup

Iako je Lightsail zasebna usluga, nije u potpunosti odsječena od AWS ekosustava. Kroz VPC peering, možete uživati ​​u prednostima ostalih AWS usluga dok ste na Lightsail-u.

Lightsail se bez problema nadograđuje na EC2 kada vaše potrebe postanu veće i spremni ste zagristi metak složenosti. Može se reći da je to cijela ideja koju je Amazon imao iza lansiranja Lightsaila, ali hej, usluga je izvrsna kao AWS, ne vidim zašto bi se netko trebao žaliti!

Neptun

Sljedeći je član našeg AWS solarnog sustava Neptun (oprosti, nisam mogao odoljeti sličnosti!). Neptun je visoko dostupna, u potpunosti upravljana baza podataka grafova. Radi se o relativno novoj ponudi i vjerojatno će ostati nepoznata iz dva razloga: 1) dovoljan broj dostupnih AWS usluga i 2) vrlo selektivni slučaj upotrebe za baze podataka grafikona.

Za one koji se pitaju, baze podataka grafova su druga potklasa NoSQL baza podataka koje pohranjuju i rade s podacima u grafikon format. Oni se izvrsno ističu u aplikacijama u kojima entiteti imaju puno međusobnih odnosa, pogotovo kada ti odnosi imaju različitu svojstvenu vrijednost. Neki dobri primjeri koji izviruju iz baza podataka grafikona su pretraživanje, društvene mreže, mehanizmi preporuka itd.

Ako koristite (ili želite koristiti) baze podataka koje upravljaju AWS-om poput Aurora, DynamoDB itd., A za sljedeću aplikaciju trebate grafičku bazu podataka, Neptune je put prema tome!

grudva snijega

Slijedeće na našem popisu je zapanjujuća ponuda – hardverska!

Amazon je grudva snijega je staromodna (iako vrlo sposobna) ponuda kada se trebate baviti velikim količinama podataka.

Da biste procijenili korisnost ove čudne usluge, razmislite koliko podataka moraju vaši poslužitelji premještati (ulaziti i izlaziti) tijekom uobičajenog dana. Ako ste poput mene, malo je vjerojatno da će premašiti nekoliko MB. U takvim slučajevima gotovo nikada ne razmišljamo o prijenosu podataka jer su brzine Interneta više nego dovoljne. No, neke tvrtke trebaju premjestiti nekoliko GB na sat ili čak nekoliko PB (Petabajta) dnevno. Ne znam za vas, ali dobio sam zadatak sigurnosnog kopiranja ili vraćanja podataka na ovoj ljestvici, upravo sam odustao od posla!

Snježna kugla je sagrađena za rješavanje ovih slučajeva.

Evo kako se to događa: od Amazona vam je potreban uređaj Snowball koji vam se isporučuje. Ako ga priključite u svoje sustave, i preko noći mu upišete apsurdne količine podataka. Nakon što obavite posao, prijavljujete Amazon, a oni uzimaju uređaj, šalju ga natrag u podatkovni centar i sve podatke vraćaju na svoj S3 račun.

Najbolji dio ovog cijelog postupka je što je Snowball uređaj izuzetno učinkovit, podržava nekoliko protokola i ne može se ugraditi. Dakle, ako se mučite sa podacima koji su stvarno, stvarno veliki i uglavnom se tiču ​​arhivskih podataka, pucajte Snowball!

Pouzdan savjetnik

Unatoč uvriježenom imenu, Pouzdan savjetnik korisna je usluga ako ste široki korisnik AWS-a.

Zamislite Pouzdani savjetnik kao alat koji će vam pomoći u planiranju nove infrastrukture, optimiziranju postojeće ili jednostavno pokrenuti skeniranje kako biste bili sigurni da vaše implementacije zadovoljavaju AWS sigurnosne standarde. S obzirom na to koliko je teško to učiniti čak i na jednom poslužitelju ručno, rekao bih da je Pouzdani savjetnik jedan od skrivenih dragulja među manje poznatim AWS ponudama.

Sve može zvučati pomalo apstraktno, pa pogledajmo nekoliko konkretnih primjera kako vam Pouzdan savjetnik može pomoći.

EC2 optimizacija

Pouzdani savjetnik može skenirati vaše pokretane instance EC2 i izvještavati o slučajevima izuzetno slabe CPU-a i mreže. To će vam pomoći da otkrijete stvarne obrasce uporabe i uštedite na svojim AWS računima tako što ćete izbaciti neke svoje instance tijekom vrlo mršavih razdoblja. Bilo bi sami, bilo bi komplicirano naići na ove informacije.

S3 sigurnost

Broj sigurnosnih pojava povezanih s nepravilnim privilegijama S3 previše je računati. Prečesto tvrtka slučajno završi u javnosti svoje S3 kante, a osjetljivi podaci koji bi trebali ostati skriveni izlažu se i umnožavaju u ruke zlonamernih subjekata.

Popravak je u teoriji jednostavan: pravilno upravljanje sigurnosnim dozvolama S3, ali ih je vrlo lako zanemariti. To se posebno događa u projektima koji se pokreću neko vrijeme, a netko sigurnosne postavke promijeni slučajno ili na nekom testiranju, ali zaboravlja ih vratiti. Uz pouzdanog savjetnika, takve će se instance odmah otkriti i obavijestiti vas.

Ova dva primjera ne ogrebaju širina onoga što Pouzdani savjetnik može učiniti za vas. Budući da su mnoge od tih provjera besplatne, sve što mogu reći je da bez obzira na vašu razinu AWS implementacije, Pouzdani savjetnik je obavezan.

AWS X-Ray

Mikroservisi su jako zabavni, posebno za evanđeliste i upravitelje koji im se jave o svojim idiličnim prednostima i zapravo ih ne moraju kodirati. No, za programere, mikroservisi su arhitektura i uklanjanje pogrešaka. Teško je pratiti poruke kako prelaze iz usluge u uslugu, a često je nemoguće reći zašto nešto ne funkcionira ili zašto se neka poruka izgubila.

Posebno loše postaje kada je uključen velik broj usluga. Broj mogućih interakcija je dovoljno velik da preoptereti um, a kamoli kod. Razmotrite sljedeći dijagram mikroservisa snimljen sa StackExchange forumima i zamislite da morate proći kroz ovaj nered.

Srećom, s Rendgen, AWS ima alat koji može uvelike pojednostaviti način uklanjanja pogrešaka mikroservisa. U osnovi, X-Ray je usluga koja automatski prikuplja evidencije zahtjeva od svake usluge koje ste implementirali, pojednostavljuje te zapise po usluzi i kombinira ih s drugim podacima poput latencije i propusnosti kako bi prikazala snimku bogatu informacijama o tome što se događa u svako doba u vašem sustavu.

X-Ray djeluje i na mikroservis i bez poslužitelja. Još jedna stvar koju treba imati na umu jest da nije dostupna u svim AWS ponudama (samo pisanje Amazon EC2, Amazon EC2 Container Service (Amazon ECS), AWS Lambda i AWS Elastic Beanstalk od pisanja), a podržana su samo tri programska jezika / okruženja kao od sada: Java, .NET i čvor. To je zato što X-Ray mora izravno komunicirati s vašim kodom i uključuje ogroman napor na razvoju Amazonove strane.

To je rečeno: 100% sam uvjeren da će još jezika biti podržano vrlo brzo (osobno vidim Go, Scala, Kotlin, itd., Dobivanje podrške vrlo brzo i interpretirane jezike koje ću slijediti kasnije).

Zaključak

U ovom sam članku samo želio pokazati da AWS ima više od EC2, ELB, RDS, S3, itd. To nije samo infrastruktura, već i alati za podršku gdje se AWS brzo nadmašuje. Nismo čuli za ove nevjerojatne ponude jer Amazon nema prostora i proračuna za promociju svih njih – kako pišemo, blizu je 100 ponuda AWS-a!

Kao takve, malo je vjerojatno da ćete čuti o tim uslugama na glavnom događaju ili pronaći knjige / tečajeve o njima. Najbolje je pretplatiti se na službene AWS najave i vidjeti je li nešto novo uvedeno što vam može olakšati život!

Ako želite znati više o AWS-u, idite na Udemy, i pronaći ćete stotine mrežnih tečajeva za željeni predmet.

OZNAKE:

  • AWS

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map