7 najboljih platforma otvorenog koda Cloud za Enterprise

Izgradite vlastiti oblak i uštedite milijune!


Postoji toliko mnogo stvari o kojima treba voditi računa, poput prostora poslužitelja, razvojnog okruženja, sigurnosti, hrpe softvera, ažuriranja softvera, održavanja hardvera, da su troškovi održavanja cijele platforme obično prekomjerni. Tvrtke koje razvijaju i implementiraju aplikacije trebaju izdvojiti puno svojih resursa za održavanje platforme – resursi koji bi se inače mogli koristiti u svrhu razvoja softvera.

Zbog toga se pojavila potreba za rješenjima oblačne platforme. Ova rješenja koriste model računalstva u oblaku kako bi pružili sve što programerima treba da rade, od razvojnog okruženja i alata baze podataka, do potpunih mogućnosti upravljanja aplikacijama. Programeri koji rade u oblačnoj platformi imaju pristup svim resursima koji su im potrebni za izgradnju, implementaciju i pokretanje softverskih aplikacija. Za tvrtke bi oblačna platforma mogla pružiti skalabilnu bazu za nove aplikacije koje je potrebno isporučiti u kratkom roku. S modelom plaćanja s povećanjem rasta, nisu potrebne dugoročne investicije u lokalne platforme.

Zašto open source?

Sad kad smo naveli prednosti oblaka u odnosu na tradicionalne, lokalne platforme, sljedeće je pitanje zašto je open-source cloud platforma bolja opcija od vlastite oblačne platforme. Najočitiji odgovor je trošak: licence vlasničkih rješenja uvijek uključuju veće cijene. Druga važna prednost je fleksibilnost i sloboda izbora širokog raspona okvira, oblaka i usluga.

S druge strane, vlasničke platforme mogu vas povezati s alatima i uslugama koje posjeduju. U zamjenu nude određene prednosti, poput predanosti SLA-ima (sporazumima na razini usluga) i oslobađanja od prepreka kao što su testiranje i integracija, ali te prednosti teško pretežu prednosti otvorenosti.

Ispod ćete naći open-source cloud platforme za tvrtke koje vladaju današnjim tržištem.

Ljevaonica oblaka

Izvorno razvio VMware (sada je u vlasništvu Pivotal Software), Ljevaonica oblaka stoji iznad toga da je dostupan kao samostalni softverski program otvorenog koda, što ga čini neovisnim od pružatelja usluga oblaka. Može se primijeniti na VMware vSphere ili drugim oblačnim infrastrukturama, poput HP Helion, Azure ili AWS. Ili čak možete odlučiti da ga sami ugostite na vašem OpenStack poslužitelju.

Korištenjem programskih paketa, Cloud Foundry olakšava vrijeme izvršavanja i podršku okvira. Kad god pritisnete neku aplikaciju, Ručno vrijeme aplikacije za lansiranje aplikacije odabire najpovoljniji program za izgradnju. Zatim, buildpack vodi računa o sastavljanju aplikacije i pripremi za pokretanje.

Cloud Foundry osmišljen je da ponudi brzi razvoj i implementaciju aplikacija kroz visoko skalabilnu arhitekturu i radne tijekove prilagođene DevOps-u. Jezična podrška uključuje Python, Ruby, PHP, Java i Go, između mnogih drugih. Međutim, za adekvatno uklapanje u Cloud Foundry preporučuje se da vaš projekt slijedi aplikacijski standard Twelve-Factor: metodologija posebno dizajnirana za razvoj optimalnih aplikacija SaaS (softver kao usluga)..

Udemy dobio lijep tečaj za razvoj oblaka s Cloud Foundry-om.

WSO2

Ako intenzivno radite na SOA-i, sigurno se bavite s puno unutarnjih i vanjskih API-ja. To je scenarij gdje WSO2 sjaji, zahvaljujući svom API Manageru koji je u stanju upravljati cijelim životnim ciklusom API-ja. WSO2 pruža usklađenost s većinom zahtjeva koje bi klijenti mogli postaviti, uključujući verzije, API dokumentaciju i uklanjanje SSL-a..

WSO2 koristi koncept trgovine u kojoj programeri mogu pronaći, isprobati i ocijeniti API-je. Uvođenje je jednostavno i lako, pruža brojne mogućnosti za kontrolu protoka API-ja. Također nudi značajku automatskog oporavka u slučaju da dođe do obustave krajnje točke. Sve ove kvalitete usmjerene su na smanjenje vremena do plasmana na tržište, pojednostavljenje upravljanja troškovima i, općenito, poboljšanje okretnosti poslovnih procesa.

Veliki plus WSO2 API Managera je jednostavna integracija s WSO2 Identity Server, API-vođenim IAM (Identity and Access Manager) rješenjem. Ova integracija nudi prijateljsku platformu za provjeru autentičnosti u oblacima.

Cloudify

Cloudify je orkestracijski okvir dizajniran za modeliranje aplikacija i usluga uz automatizaciju njihovih životnih ciklusa. To uključuje mogućnost implementacije u bilo kojem oblaku ili podatkovnom centru i kontinuirano održavanje. Također nudi alate za praćenje svih aspekata implementiranih aplikacija, otkrivanje uvjeta kvara i njihovo rješavanje, bilo ručno ili automatski.

Jedna od najvažnijih karakteristika Cloudifyja je modeliranje nacrta temeljenog na TOSCA. Ova inovacija omogućava programerima da koriste YAML za izradu nacrta topologija aplikacije. YAML je razumljiv jezik za serizaciju podataka koji se može čitati i koristi se za pisanje definicija koje se temelje na TOSCA specifikaciji, a programerima omogućuje standardizirani način opisivanja međusobnih veza između aplikacija, sustava i komponenti oblačne infrastrukture.

Cloudify orkestracija u oblaku pruža solidnu osnovu za IT upravljanje i sigurnost, omogućavajući korisnicima da primjenjuju ograničenja pristupa s različitim ulogama i razinama dozvola. Za komunikaciju s vanjskim servisima, poput Kubernetes spremnika, oblačnih usluga (AWS, Azure, vSphere, OpenStack) i alata za upravljanje konfiguracijom (Puppet, Ansible, Chef), Cloudify koristi svoj set službenih dodataka, dok su mnoge druge usluge podržane generičkim postojeći dodaci.

OpenShift

OpenShift je platforma sa sjedištem u Kubernetesu, s fleksibilnim i vrlo brzim instalacijskim programima i opsežnom podrškom za API, koja omogućuje programerima da prošire platformu u skladu sa svojim potrebama. Izgrađen je s obzirom na sigurnost, što je prikazano primjerom: očekuje se da spremnici rade kao korisnici koji nisu korijeni, a kada to nije slučaj, OpenShift zahtijeva eksplicitni poništavanje da bi pokrenuo spremnik..

Njegova upotreba Kubernetes-a zahtijeva popriličan broj poslužitelja, a za savladavanje je potrebna određena krivulja učenja. Zbog toga ova platforma nije prikladna za male implementacije, osim ako se u skoroj budućnosti ne bi mogla pretvoriti u veću implementaciju.

Korisnici OpenShift-a ističu njegove brze postupke instalacije i konfiguracije, kao i lako održavanje modula i prijenosnika. Još jedan plus je činjenica da ima svoj Git repo. Ono što im se ne sviđa previše jesu poteškoće u čitanju i tumačenju zapisnika. Osobito, kad dođe do kvara tijekom prijenosa projekta, teško je shvatiti u čemu je problem.

Učenje OpenShifta je lako.

tsuru

Pokrenuta je Rede Globo, druga po veličini komercijalna TV mreža u svijetu tsuru kao PaaS (platforma kao usluga) na Dockeru proizvod koji je sposoban orkestrirati i pokrenuti aplikacije u proizvodnom okruženju. To je open-source multi-provisioner platforma koja podržava web stranice s milijunima korisnika, a razvijena od strane Globo.com.

Korisnici Tsuru-a potvrđuju da znatno poboljšava vrijeme na tržištu ne odustajući od jednostavnosti, visoke dostupnosti, sigurnosti ili stabilnosti. Može se pokretati u raznim oblačnim infrastrukturama, bilo da su javne ili privatne, sve dok ih podržava Docker stroj. Također podržava gotovo svaki raspoloživi programski jezik, što programerima daje slobodu izbora prema njihovim željama.

S Tsuruom možete koristiti raznolike pohrane podataka, uključujući SQL ili NoSQL baze podataka ili druge mogućnosti u memoriji, poput Memcached ili Redis. Jednostavno odaberete onaj koji želite i priključite ga svojoj aplikaciji. Za upravljanje aplikacijom možete birati između naredbenog retka ili web sučelja i kasnije implementirati putem Gita. Infrastruktura Tsuru pobrinut će se za sve sitne mrlje.

Stackato

Stackato je poliglotski PaaS proizvod temeljen na Cloud Foundry and Docker koji se pokreće na vašoj oblačnoj infrastrukturi i služi kao pokretačka platforma za vaše aplikacije. Korisnici Stackatoa kažu da ona nudi okretnu i robusnu aplikacijsku platformu koja pomaže poboljšati produktivnost i administratora oblaka i programera. To je vrlo pogodno uvođenjem poslovnih oblaka, kombinirajući fleksibilnost pristupa izravno VM-u u infrastrukturi oblaka s automatiziranom konfiguracijom koju nudi PaaS s punim značajkama. Podržane infrastrukture oblaka uključuju HP Cloud Services, Citrix XenServer, AWS, OpenStack, VMware, između ostalih.

U Stackatou svaka aplikacija ima svoj Linux spremnik (LXC), što jamči učinkovito i sigurno dijeljenje resursa. Njegov asortiman usluga sastoji se od: Helion Control Plane-a, koji Stackato koristi za komunikaciju s osnovnim oblakom i za upravljanje životnim ciklusima usluga; Helion Service Manager, skladište dodatnih usluga dostupnih aplikacijama; Helion Cloud Foundry, elastična runtime dizajnirana za pojednostavljivanje hostinga i razvoja aplikacija; Helion Code Engine, usluga kontinuirane isporuke integrirana s Git spremištima, bilo privatnim ili javnim i Helion Stackato konzolom, web sučeljem za upravljanje svim značajkama Helion Clouda.

Alibi

Iako se jedva spominje kada govorimo o open-source cloud platformama i PaaS, the Oblak Alibaba računski posao raste meteorskom brzinom, jer je već osvojio 50% kineskog javnog oblačnog tržišta i savjesno učio kako služiti tržištima izvan Kine. Na primjer, počinju pružati podršku za naplatu u američkim dolarima u 168 zemalja i dizajniraju usluge posebno prilagođene za prekomorska tržišta.

Usluge oblačne platforme sadržane u ponudi Alibabe obuhvaćaju brojne besplatne značajke, uključujući usluge kontejnera za Docker i Kubernetes, Registar spremnika, Automatsko skaliranje i DataWorks, sigurno okruženje za razvoj podataka izvan mreže. Njegove su usluge dobro dokumentirane i popraćene sa svime što vam je potrebno da biste odmah započeli migriranje aplikacija u oblak, poput mnogih videozapisa. Slijedeći nekoliko jednostavnih koraka i bez ulaganja dolara, Alibaba vas poziva da započnete gradnju ni u kojem trenutku.

Konačno…

Srećom svim programerima otvorenost vlada oblakom svijeta. Prije nekoliko godina, nadmetanje za tehnologije kontejnera (Docker, Kubernetes, Mesos, Nomad, ECS, da ih napomenem) prijetilo je da će tržište podijeliti u vodootporne odjeljke, stvarajući znatne rizike kad god vam je trebalo da odaberete platformu. No, iako danas postoji više platformi za izbor, razlike između današnjeg izbora otvorenog koda samo su u pojedinostima: različite sheme troškova, različiti alati za upravljanje, različiti pristupi sigurnosti. Drugim riječima, ako danas odaberete platformu oblaka otvorenog koda i niste zadovoljni, sutra možete prijeći na drugu, a troškovi vas neće ubiti.

Uz podatke koje smo vam ovdje dali, nadamo se da ćete moći odabrati platformu koja bolje odgovara vašim potrebama i omogućuje vam da zaboravite na glavobolje poput kapaciteta poslužitelja, srednjeg softvera, okvira, virtualnih strojeva, spremišta podataka i tako dalje. Nakon što se oslobodite svega toga, sve svoje resurse i svu pažnju moći ćete usmjeriti na ono što vam je stvarno važno: dostavite svoju aplikaciju za kick-ass što je brže moguće i budite sretni dok ga koristite.

OZNAKE:

  • Otvoreni izvor

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map