Uvod u ☁️ modele usluga u oblaku – PaaS, SaaS, IaaS, FaaS i još mnogo toga …

Postoji mnogo kratkih imena koja se koriste u modelima Cloud Services, a ponekad mogu biti i zbunjujuća.


Kada započnete s Cloud Computingom, morate naučiti mnogo toga. U ovom ću članku govoriti o nekim od popularnih modela oblačnih usluga koji se široko koriste i koji moraju biti poznati za ambiciozne arhitekte oblaka.

Tri modela usluga u oblaku PaaS, SaaS i IaaS najvažniji su među svima, pa ću započeti s njima.

PaaS

PaaS označava platformu kao uslugu.

Ovdje vam vaš pružatelj usluga oblaka daje kompletnu platformu za upotrebu. Kad kažem kompletna platforma koju koristim, to znači da se dobavljač brine za sve osnovne dijelove infrastrukture. Na primjer, zbrinuti su vaši poslužitelji, a o vašim virtualnim računalima pobrinut će vam se unaprijed definirani alati koje možete koristiti za izradu aplikacija.

proći geekflare

Neke od prednosti upotrebe PaaS-a su sljedeće.

 • Brži razvoj i isporuka
 • Kreirajte / instalirajte aplikacije u letu
 • Lako nadogradiv
 • Pruža sigurnosnu kopiju, oporavak i sigurnost podataka
 • Lako dostupan s više lokacija (od više timova)

Ex – App Engine iz Google Clouda.

SaaS

SaaS je Software za uslugu.

To znači da vam davatelj oblaka daje potpuni softver poput poslužitelja, baza podataka, kodova aplikacija u obliku usluge.

saas geekflare

Na primjer, Gmail, gdje razmjenjujete e-poštu bez brige o tome što se događa u pozadini. Sve što trebate učiniti je upisati svoju e-poštu i ona se dostavlja na lokaciju ili osobi kojoj je želite dostaviti. Vi niste zabrinuti kako platforma funkcionira, koja su sigurnosna pitanja, što ako poslužitelj odlazi, gdje se pohranjuje pošta, nije briga..

Davatelji usluga pružaju vam cjelovit softver ili aplikaciju u obliku usluge, zbog čega se ova arhitektura naziva Softver kao usluga.

Neke prednosti:

 • Usluga na zahtjev
 • Neovisna platforma
 • Nema potrebe ništa instalirati
 • Resurs kojim upravlja dobavljač
 • Dostupno 24 × 7

Ex – Freshdesk kao rješenje za pomoć i samoposluživanje.

IAA

IaaS je Infrastruktura kao usluga.

Definicija infrastrukture kao usluge znači da vam je data samo infrastruktura, sve ostalo je nešto što postavite onako kako želite, a zatim je koristite. IaaS osim računala za pohranu podataka, poslužitelja za virtualizaciju i umrežavanja pruža računalnu arhitekturu i infrastrukturu.

iaas geekflare

Dopustite mi da objasnim analogiju.

Na primjer, pretpostavimo da iznajmite kuću, sada vam vlasnik daje kuću i kaže da je koristite onako kako želite i platite mi stanarinu. Dakle, plaćate vlasniku kuću, a kad uđete u kuću, shvatite da ona ima samo krevet i stol. Osim toga, trebate staviti u kuhinjsko posuđe i kuću trebate postaviti onako kako želite da koristite, a onda možete nastaviti s tim i koristiti kuću. U osnovi postavljate svoju infrastrukturu.

Ispod su neke od značajnih značajki IaaS-a:

 • Dinamički skalabilno
 • Iznajmljeno / licencirano / plaćajte dok idete
 • Nekoliko razina usluge
 • 100% dostupnost resursa
 • Jednostavan pristup temeljen na GUI ili CLI

Ex – Vultr, Kamatera, AWS, GCP

APIaaS

API kao usluga koristi se za upravljanje vlastitim prilagođenim API-jevima i omogućuje aplikacijama da se povezuju s API-jeima trećih strana poput Google mape, API-ja glasovnog pretraživanja itd..

Također se koristi u stvaranju dokumentacije API-ja, koja opisuje sve funkcionalnosti i rad na API-ju. Može se dijeliti s timom putem API-ja ili treće strane.

Pomoću API usluga, aplikacija može razgovarati sa značajkama pohranjenim u sigurnosnoj bazi.

api kao uslužni geekflare

Ex – karte, zrakoplovstvo, SERP

AAAS

AaaS označava Analytics kao uslugu.

Pruža analitički softver preko oblaka na modelu koji se temelji na pretplati. Postalo je ključna opcija za tvrtke da zaobiđu nove kapitalne troškove i lako usvoje nove zahtjeve poslovnog procesa.

Možete koristiti AaaS za prediktivnu analitiku, analitiku podataka, poslovnu analitiku da biste pronašli uvide i trendove na podacima. U ovo doba velikih podataka, AaaS je spasitelj. Može očistiti, analizirati i pohraniti uvide iz Big data na skalabilan i isplativ način.

Ex – Zoho Analytics

https://www.zohowebstatic.com/sites/default/files/analytics/zblenddata-video.mp4

Baas

BaaS znači Backend kao uslugu.

Gornja slika je od CloudFlare.

Brine se za sve pomoćne usluge aplikacije, a programeri se mogu usredotočiti samo na pisanje i održavanje frontend strane aplikacije. Pruža pomoćne usluge poput upravljanja bazama podataka, provjere autentičnosti korisnika, pohrane u oblaku, hostinga u oblaku, push obavijesti itd.

Ako uzmem primjer amazon.com, to je jedno od najpopularnijih web mjesta za e-trgovinu u svijetu. Ono što vidite kao korisnika je prijateljska web lokacija ili aplikacija, ali mnogo se stvari događa na početku. BaaS može pomoći Amazonu u pohrani, upravljanju korisnicima, gatewayu plaćanja, sustavu preporuka, push obavijesti korisniku o najnovijim ponudama i mnogim drugim dodatnim funkcijama.

Ex – upravljana baza podataka DigitalOcean

Podaci kao usluga

Podaci kao usluga (koji se ponekad nazivaju i DaaS) model je usluge koji pruža prethodno skupljene i unaprijed izračunate podatke, koji mogu pružiti bolji uvid i možete donositi bolje poslovne odluke. Oblak koristi za opskrbu podataka, obradu podataka o integraciji podataka, usluge analize podataka putem mreža.

Značajke:

 • Manje vremena podešavanja
 • Sažeci sažetaka
 • Minimalni prekid rada
 • Usluge / alati automatski se upravljaju
 • Isplativ

Ex – MongoDB

DBaaS

DBaaS označava Database kao uslugu.

DBaaS upravljaju javni i privatni pružatelji usluga oblaka. Omogućuje funkcionalnost baze podataka kao uslugu unutarnjim / vanjskim kupcima. Programeri aplikacija ne oslanjaju se na administratore baza podataka za upravljanje bazama podataka kada koriste Database kao uslugu.

Prednosti upotrebe DBaaS.

 • Smanjuje operativne troškove
 • Jednostavnije za implementaciju i upravljanje
 • Podržava sve veličine poslovanja
 • Platite za ono što koristite
 • Automatizira rad baze podataka
 • Podešavanje klastera u nekoliko minuta
 • Velika dostupnost u svim regijama

Ex – Scalegrid za MySQL, PostgreSQL, Redis, MongoDB

DaaS

DaaS je Desktop kao usluga.

Virtualna radna stopala koja se nalaze na oblaku na bilo kojem uređaju s bilo kojeg mjesta. Nudi model s pretplatom i višestolski je. Poboljšava sigurnost podataka i povećava daljinsku produktivnost jer pruža usluge u svim zemljopisnim područjima.

Virtualna infrastruktura za radnu površinu (VDI) ima puno sličnosti s DaaS-om. Razlika između njih dva je u tome što se infrastruktura u DaaS-u nalazi preko oblaka, a infrastruktura VDI-ja uglavnom se nalazi na lokalnoj lokaciji.

Ex – V2 Cloud

Faas

FaaS znači Funkcija kao usluga.

Pomaže u uklanjanju složenosti poslužitelja i pruža arhitekturu bez poslužitelja. Možete se usredotočiti na poslovnu logiku, a o svemu u pozadini brinu davatelji usluga – sve što morate brinuti oko razvoja koda.

AWS Lambda je primjer FaaS-a, koji je razvio Amazon. Azure i GCP također podržavaju FaaS preko funkcija Azure i funkcija Google Cloud.

Neke prednosti:

 • Uklanja složenost, pruža apstrakciju
 • Naplata samo na temelju upotrebe
 • Brži razvoj
 • Skalabirati lako
 • Vrijeme pružanja u milisekundama

Ex – Cloudflare radnici

SECaaS

SECaaS znači Sigurnost kao usluga.

Sigurnost utemeljena na oblaku, gdje aplikaciju ili infrastrukturu osigurava pružatelj usluga sigurnosti u oblaku (CSBP). Jednostavan primjer sigurnosti kao usluge je antivirusni softver koji pruža organizacija poput Avast, Norton, McAfee, itd..

Ostale sigurnosne usluge poput anti-malwarea, vatrozida, testiranja prodora, otkrivanja provale, provjere autentičnosti, filtriranja neželjene pošte, upravljanja identitetom i pristupom (IAM) dio su SECaaS-a.

Ex – SUCURI za vatrozid web aplikacije

Zaključak

To su bili važni modeli oblačnih usluga na koje ćete često nailaziti dok radite s oblačnim rješenjima. Krenite naprijed i isprobajte bilo koji od gore spomenutih modela oblačnih usluga koristeći bilo kojeg davatelja usluga oblaka (AWS, Azure, Google Cloud) da biste ga osjećali.

Ako vam je novo računalo za računanje u oblaku, pogledajte ove tečajeve kako biste naučili.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map