Uvod v ☁️ modele storitev v oblaku – PaaS, SaaS, IaaS, FaaS in še več…

V modelih storitev v oblaku je veliko kratkih imen, včasih pa je to lahko tudi zmede.


Ko začnete z računalništvom v oblaku, se morate naučiti marsikaj. V tem članku bom govoril o nekaterih priljubljenih modelih storitev v oblaku, ki se pogosto uporabljajo in jih je treba vedeti za ambiciozne arhitekte v oblaku.

Trije modeli oblačnih storitev PaaS, SaaS in IaaS so najpomembnejši med vsemi, zato bom začel z njimi.

PaaS

PaaS pomeni Platformo kot storitev.

Tu vam vaš ponudnik oblakov nudi popolno platformo za uporabo. Ko rečem, da je celotna platforma za uporabo, to pomeni, da ponudnik skrbi za vse osnovne dele infrastrukture. Na primer, za vaše strežnike je poskrbljeno, za vaše virtualne stroje pa boste dobili nekaj vnaprej določenih orodij, ki jih lahko uporabite za izdelavo aplikacij.

mimo geekflare

Nekatere prednosti uporabe PaaS so naslednje.

 • Hitrejši razvoj in dobava
 • Ustvarjanje / uvajanje aplikacij na letenje
 • Lahko nadgradljivo
 • Zagotavlja varnostno kopiranje, obnovitev in varnost podatkov
 • Lahko dostopna z več lokacij (več ekip)

Ex – App Engine iz Googla Cloud.

SaaS

SaaS pomeni Software kot storitev.

Pomeni, da vam ponudnik oblaka ponuja popolno programsko opremo, kot so strežniki, baze podatkov, kode aplikacij v obliki storitve.

saas geekflare

Na primer Gmail, kjer izmenjuješ e-poštna sporočila, ne da bi te skrbelo, kaj se dogaja v ozadju. Vse, kar morate storiti, je, da vtipkate svoj e-poštni naslov in ga dostavi na lokacijo ali osebi, ki jo želite dostaviti. Vas ne skrbi, kako platforma deluje, kakšni so varnostni problemi, kaj pa, če strežnik odpade, kje se shranjuje pošta, to vas ne skrbi..

Ponudniki storitev vam ponujajo popolno programsko opremo ali aplikacijo v obliki storitve, zato se ta arhitektura imenuje Programska oprema kot storitev.

Nekaj ​​prednosti:

 • Storitev po naročilu
 • Neodvisna platforma
 • Ni treba ničesar namestiti
 • Viri, ki jih upravlja prodajalec
 • Na voljo 24 × 7

Ex – Freshdesk kot služba za pomoč in samopostrežno rešitev.

IaaS

IaaS pomeni infrastrukturo kot storitev.

Opredelitev infrastrukture kot storitve pomeni, da vam je dana samo infrastruktura, vse drugo je nekaj, kar postavite tako, kot želite, nato pa jo uporabite. IaaS nudi poleg računalniške arhitekture in infrastrukture tudi shranjevanje podatkov, strežnike za virtualizacijo in mreženje.

iaas geekflare

Naj razložim z analogijo.

Recimo, da najamete hišo, zdaj vam lastnik podeli hišo in pravi, da jo uporabite tako, kot želite in mi plačate najemnino. Torej, plačujete lastniku za hišo, in ko pridete v hišo, spoznate, da ima le posteljo in mizo. Poleg tega morate v kuhinjske pripomočke pospraviti in hišo postaviti tako, kot jo želite uporabljati, in potem lahko nadaljujete s to hišo. V bistvu postavljate svojo infrastrukturo.

Spodaj je nekaj pomembnih lastnosti IaaS:

 • Dinamično razširljiv
 • Najeto / licencirano / plačajte, ko grete
 • Več ravni storitev
 • 100% razpoložljivost virov
 • Enostaven dostop, ki temelji na GUI ali CLI

Ex – Vultr, Kamatera, AWS, GCP

APIaaS

API kot storitev se uporablja za upravljanje lastnih API-jev po meri in omogoča, da se aplikacije povežejo s API-ji tretjih oseb, kot so Google Map, API za glasovno iskanje itd..

Uporablja se tudi pri ustvarjanju dokumentacije API-jev, ki opisuje vse funkcionalnosti in deluje na API-ju. Lahko ga delite z ekipo z uporabo API-ja ali API-jev drugih proizvajalcev.

S pomočjo storitev API se lahko aplikacija pogovarja s funkcijami, shranjenimi v zaledju.

api kot servisni geekflare

Ex – Zemljevidi, letalstvo, SERP

AaaS

AaaS pomeni Analytics kot storitev.

Na naročninskem modelu ponuja programsko opremo za analitiko prek oblaka. Za podjetja je postala ključna možnost, da prehitevajo nove kapitalske stroške in enostavno sprejmejo nove zahteve poslovnih procesov.

S pomočjo AaaS lahko uporabite za napovedno analitiko, analitiko podatkov, poslovno analitiko, če želite poiskati podatke in trende v podatkih. V tej dobi velikih podatkov je AaaS rešitelj. Lahko čisti, analizira in shrani vpoglede iz velikih podatkov na razširljiv in stroškovno učinkovit način.

Ex – Zoho Analytics

https://www.zohowebstatic.com/sites/default/files/analytics/zblenddata-video.mp4

BaaS

BaaS pomeni Backend kot storitev.

Zgornja slika je iz Cloudflare.

Skrbi za vse zaledne storitve aplikacije, razvijalci pa se lahko osredotočijo le na pisanje in vzdrževanje sprednje strani aplikacije. Ponuja zaledne storitve, kot so upravljanje baz podatkov, preverjanje pristnosti uporabnikov, shranjevanje v oblaku, gostovanje v oblaku, potisna obvestila itd.

Če vzamem primer amazon.com, je to eno najbolj priljubljenih spletnih mest za e-trgovino. Kar vidite kot uporabnika, je prijazno spletno mesto ali aplikacija, vendar se veliko stvari dogaja na začetku. BaaS lahko Amazonu pomaga pri shranjevanju, upravljanju uporabnikov, plačilnem prehodu, priporočilnem sistemu, obveščanju uporabnika o najnovejših ponudbah in številnih drugih funkcionalnostih.

Ex – Upravljalna baza podatkov DigitalOcean

Podatki kot storitev

Podatki kot storitev (včasih jih imenujemo tudi DaaS) so storitveni modeli, ki zagotavljajo predhodno agregirane in vnaprej izračunane podatke, ki omogočajo boljši vpogled in lahko sprejemate boljše poslovne odločitve. V oblaku uporablja shranjevanje podatkov, obdelavo podatkov o integraciji podatkov, storitve analize podatkov z uporabo omrežij.

Lastnosti:

 • Manj nastavitvenega časa
 • Povzetek kompleksnosti
 • Minimalni izpadi
 • Storitve / orodja se upravljajo samodejno
 • Stroškovno učinkovit

Ex – MongoDB

DBaaS

DBaaS pomeni Database kot storitev.

DBaaS upravljajo javni in zasebni ponudniki oblakov. Ponuja funkcionalnost baze podatkov kot storitev za notranje / zunanje stranke. Razvijalci aplikacij se pri upravljanju z bazo podatkov kot storitve ne zanašajo na skrbnike baz podatkov.

Prednosti uporabe DBaaS.

 • Zmanjša operativne stroške
 • Lažje za uvajanje in upravljanje
 • Podpira vse velikosti poslovanja
 • Plačajte za tisto, kar uporabljate
 • Samodejno delovanje baze podatkov
 • Nastavitev gruče v nekaj minutah
 • Visoka razpoložljivost po regijah

Ex – Scalegrid za MySQL, PostgreSQL, Redis, MongoDB

DaaS

DaaS pomeni Desktop kot storitev.

Navidezni namizni računalniki, gostovani v oblaku, v kateri koli napravi od kjer koli. Ponuja naročninski model in je večnamenski. Izboljšuje varnost podatkov in povečuje produktivnost na daljavo, saj zagotavlja storitve v vseh geografskih območjih.

Virtualna namizna infrastruktura (VDI) ima veliko podobnosti z DaaS. Razlika med obema je v tem, da je infrastruktura DaaS gostiteljica v oblaku, medtem ko se infrastruktura VDI večinoma nahaja na lokaciji.

Ex – V2 Cloud

FaaS

FaaS pomeni Funkcija kot storitev.

Pomaga odstraniti kompleksnost strežnikov in nudi arhitekturo brez strežnika. Lahko se osredotočite na poslovno logiko, za vse v ozadju pa skrbijo ponudniki storitev – vse, kar morate skrbeti pri razvoju kode.

AWS Lambda je primer FaaS-a, ki ga je razvil Amazon. Azure in GCP podpirata tudi FaaS prek funkcij Azure in funkcij Google Cloud.

Nekaj ​​prednosti:

 • Odstrani kompleksnost, zagotavlja abstrakcijo
 • Obračunavanje temelji samo na uporabi
 • Hitrejši razvoj
 • Prilagodljivo enostavno
 • Čas zagotavljanja v milisekundah

Ex – Delavci v oblaku

SECaaS

SECaaS pomeni Varnost kot storitev.

Varnost na oblaku, kjer aplikacijo ali infrastrukturo zavaruje ponudnik varnosti v oblaku (CSBP). Preprost primer varnosti kot storitve je protivirusna programska oprema, ki jo ponuja organizacija, kot so Avast, Norton, McAfee itd..

Druge varnostne storitve, kot so proti zlonamerna programska oprema, požarni zid, testiranje penetracije, odkrivanje vdorov, preverjanje pristnosti, filtriranje neželene pošte, upravljanje identitete in dostopa (IAM), so del SECaaS.

Ex – SUCURI za požarni zid za spletne aplikacije

Zaključek

To so bili pomembni modeli oblačnih storitev, na katere boste pogosto naleteli, ko boste delali z oblačnimi rešitvami. Pojdite naprej in preizkusite katerega koli od zgoraj omenjenih modelov storitev v oblaku in uporabite katerega koli ponudnika storitev v oblaku (AWS, Azure, Google Cloud), da ga občutite.

Če ste novi v računalništvu v oblaku, si oglejte tečaje, če se želite naučiti.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map