Odgovorni uvod za začetnike

Ste slišali za Ansible, a niste prepričani, kaj je to? Brez skrbi, o Ansibleu boste vedeli v naslednjih 5 minutah.


Kaj je odgovorno?

Ansible je odprtokodno orodje DevOps, ki lahko podjetjem pomaga pri upravljanju konfiguracij, uvajanju, zagotavljanju itd. SSH omogoča komunikacijo med strežniki. Z uporabo zvezka opisuje opravila za avtomatizacijo, zvezek pa uporablja zelo preprost jezik YAML.

Ansible zagotavlja zanesljivost, doslednost in razširljivost vaše IT infrastrukture. Konfiguracijo baz podatkov, shranjevanje, omrežja, požarne zidove lahko avtomatizirate s programom Ansible. Zagotavlja, da so na strežniku dosledni vsi potrebni paketi in vsa druga programska oprema za zagon aplikacije.

Vzemimo primer; na voljo imate razhroščevalno različico aplikacije, ki je zgrajena na vizualnem jeziku C ++. Zdaj, če želite zagnati to aplikacijo v računalniku, bi morali izpolniti nekatere predpogoje, kot so knjižnica DLL Microsoft Visual C ++, in v računalniku bi morali namestiti vizualni C ++. To je del, v katerem bo Ansible poskrbel, da bodo vsi ti osnovni paketi in vsa programska oprema nameščeni v vašem računalniku, tako da bo vaša aplikacija lahko nemoteno delovala v vseh okoljih, pa naj bo to testno ali proizvodno okolje.

Vsebuje tudi vse pretekle podatke vaše aplikacije, tako da če se želite kadar koli vrniti na prejšnjo različico ali jo želite nadgraditi, lahko to preprosto storite.

Oglejmo si nekaj naslednjih funkcij.

Nezastopno – Kar pomeni, da ni programske opreme ali katerega koli agenta, ki upravlja vozlišče, kot druga rešitev, kot sta lutka in kuhar.

Python – Zasnovan je na pythonu, ki je hiter in eden izmed robustnih programskih jezikov v današnjem svetu.

SSH – Zelo preprost brezžični protokol za overjanje omrežja, ki je varen. Vaša odgovornost je torej kopiranje tega ključa za stranko

Potisnite arhitekturo – Stranke potisnite potrebne konfiguracije. Vse, kar morate storiti, je, da zapišete te konfiguracije (zvezek) in jih naenkrat potisnete na vozlišča. Vidite, kako zmogljivo je, da spremembe v nekaj minutah potisnete na tisoče strežnikov.

Nastaviti – minimalna zahteva in konfiguracija, ki sta potrebna za njegovo delovanje.

Odgovorna arhitektura

ansible arhitektura - kar je odgovorno

Začnimo z Javni / zasebni oblak ki je strežnik Linux. Prav tako lahko deluje kot shramba za vse namestitve in konfiguracije IT.

Zgornja arhitektura ima kup gostitelj stroji, na katere se ansible strežnik poveže in potisne zvezke prek SSH.

Ima motor za brezhibno avtomatizacijo s pomočjo katerih lahko uporabniki neposredno vodijo predvajalnik, ki se namesti v gostitelje. V motorju za samodejno avtomatizacijo je več komponent. Prvi je a gostiteljski inventar. To je seznam vseh naslovov IP vseh gostiteljev.

Naprej so tu moduli. Odgovor je na voljo z več sto vgrajenimi moduli in moduli so tisti deli kode, ki se izvršijo, ko zaženete igro. V zvezku so predvajanja, igra vsebuje različne naloge in naloga vključuje module.

Ko zaženete predvajalnik, se moduli izvajajo na gostiteljih in ti moduli vsebujejo dejanje v njih. Ko zaženete predvajalnik, se ta dejanja izvedejo na domačih računalnikih. Izdelate lahko tudi svoje module po meri. Vse, kar morate storiti, je, da napišete nekaj vrstic kode in jo spremenite v svoj modul in lahko zaženete kadarkoli želite.

Potem ima arhitektura otroške zvezke. Knjižnice za igranje tukaj dejansko definirajo vaš potek dela, ker se ne glede na naloge, ki jih napišete v zvezek, izvrši v istem vrstnem redu, kot ste jih napisali. Če ste na primer napisali, da najprej namestite paket in nato zaženete, bo to storil enako. Playbooks je zelo enostavno napisati kodo YAML. Koda YAML je zelo preprost jezik za serijsko obdelavo podatkov; je precej podobna angleščini.

Naslednji v arhitekturi so vtičniki. Tu so vtičniki posebne vrste modulov. Ti vtičniki se izvršijo, preden se modul izvaja na vozliščih. Vtičniki se izvedejo na glavnem nadzornem stroju za beleženje. Vtičniki za povratno klicanje so vam na voljo, ker vam to omogoča, da se prikažete na različne odzivne dogodke za prikaz in beleženje. Vtičniki predpomnilnika se uporabljajo za ohranjanje predpomnilnika dejstev, da bi se izognili dragim operacijam zbiranja dejstev. Ansible ima tudi akcijske vtičnike, ki so sprednji moduli, in na njih lahko izvajajo naloge na krmilni napravi, preden sami pokličejo module.

Arhitektura ima povezovalne vtičnike. Za povezovanje z gostiteljskimi stroji ni vedno potrebno uporabljati SSH; lahko uporabite tudi vtičnik za povezavo. Na primer, ansible vam omogoča vtičnik za povezavo dockerjevega kontejnerja in z uporabo tega vtičnika se lahko enostavno povežete z vsemi Docker posodi in začnete konfigurirati takoj.

To je bilo vse o arhitekturi. Nato pa naj vam povem, kako natančno deluje.

Kako deluje odgovorno?

kako deluje ansible

Odgovorni delujejo s povezovanjem na vozlišča in potiskanje majhnih programov, imenovanih kot odgovorni moduli. Nato Ansible te module moduli privzeto izvrši prek SSH in jih po končani odstranitvi.

Odzivno upravljalno vozlišče je nadzorno vozlišče, ki nadzoruje celotno izvedbo knjige Playbook. To je vozlišče, s katerega zaženete namestitev, in inventarna datoteka vsebuje seznam gostitelja, kjer je treba module zagnati. Upravljalno vozlišče vzpostavi povezavo ssh in nato izvede module na gostiteljskih strojih in namesti izdelek. Po namestitvi odstrani module. Tako deluje odzivnost.

Nato vas bo morda zanimalo, kako namestiti in konfigurirati Ansible.

Kako namestiti in konfigurirati odgovor na Ubuntu?

Zaključek

Upam, da zdaj imate idejo o Ansibleju, da začnete. Ansible je spreminjalec iger, kako upravljate infrastrukturo in če ste Sysadmin ali razvijalec, lahko to preverite praktični trening za napredovanje veščin.

Oznake:

  • Odgovorno

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map