Uvod DevOps za početnike

DevOps je postao buzzword, što znači puno različitih stvari za mnoge ljude.


Izazovno je razumjeti i definirati što je DevOps. I to je razlog zašto ako znate temeljne koncepte DevOps-a s kojima se većina povezuje i povijest kako se razvijao, tada dobivate holistički prikaz na njemu.

Porijeklo DevOps-a

DevOps je savršen primjer agilnog razvoja softvera. Ideja DevOps-a potekla je iz potrebe da se prati povećana brzina softvera i postignu se kroz agilne metode. Ogromni napredak u agilnoj kulturi i praksi tijekom posljednjeg desetljeća izložio je zahtjevu cjelovitijeg pristupa cjelovitom životnom ciklusu isporuke softvera.

Možda se pitate što je agilni razvoj softvera –

Agilni razvoj je širok pojam za definiranje nekoliko iterativnih i inkrementalnih metodologija razvoja softvera. Popularne agilne metodologije su Scrum, Kanban, Scaled Agile Framework® (SAFe®), Lean Development i Ekstremno programiranje (XP).

Temeljne vrijednosti i vizija svih tih okretnih metodologija su iste, ali svaka od njih ima jedinstven pristup. Sve ove metodologije uključuju ponovljene postupke i kontinuirane povratne informacije za uspješno usavršavanje i isporuku skalabilnog softvera. Sve ove metodologije uključuju kontinuirano planiranje, kontinuirano testiranje, kontinuiranu integraciju i druge beskrajne oblike, kako za projekt, tako i za softver.

Za razliku od konvencionalnih postupaka u stilu vodopada, ove okretne metodologije su lagane i dolaze s inherentno prilagodljivom prirodom. Jedna od najboljih stvari o ovim agilnim metodologijama je ta što se sve fokusiraju na osnaživanje ljudi kada je riječ o suradnji i donošenju brzih odluka zajedno.

Slika Seguea

Ideali DevOps-a provode opsežnu agilnu razvojnu praksu za pročišćavanje kretanja promjena softvera kroz izradu, provjeru valjanosti, implementaciju i različite faze isporuke. Omogućuje višefunkcionalnom timu potpuno vlasništvo nad softverskim proizvodom, počevši od dizajniranja do proizvodnje.

Izazovi koje je riješio DevOps

Proces implementacije Distribuirane aplikacije često zahtijevaju razmještanje binarnih i konfiguracijskih datoteka na više poslužitelja. Postaje izazovnije kada imate farmu poslužitelja. Postaje izazovno shvatiti što, kako i gdje implementirati. Očiti rezultat?

Dugo čekanje da se artefakti prebace u sljedeće okruženje rute za život, uzrokuje odgađanje svega poput testiranja, vremena za život itd..

DevOps dopušta softver ili web programere i IT operacije za implementaciju procesa u sesiji suradnje koja je u potpunosti besprijekorna. Omogućit će nam da provjerimo što funkcionira, zatim da to automatizacijom podignemo na novu razinu za implementaciju kontinuiranog razvoja. Također stvara puteve za češći razvoj.

Ciljevi razvoja

Poboljšava suradnju između dionika od planiranja do isporuke i implementira automatizaciju postupka isporuke na:

 • Poboljšajte učestalost postavljanja
 • Postignite brže vrijeme za stavljanje na tržište krajnjeg proizvoda
 • Smanjuje stopu neuspjeha novih izdanja
 • Skraćuje vrijeme izvođenja između ispravki
 • Poboljšava se u međuvremenu u svrhu oporavka

Uobičajeni DevOps scenarij

Cijeli softver dolazi na mjesto susreta prije pokretanja novog softverskog projekta. Tim se sastoji od stručnjaka za razvojne programere, testere, operativne službe i podrške. Tim pravi plan za stvaranje potpuno funkcionalnog softvera koji je spreman za uporabu.

Svaki se dan novi kôd implementira nakon što ga programeri dovrše. Automatski postupak testiranja osigurava je li kôd spreman za implementaciju. Kad kôd dobije zeleni signal iz postupka testiranja za automatizaciju, raspoređen je malom broju korisnika. Kôd se prati tokom kratkog razdoblja kako bi se osiguralo da nema nepredviđenih problema i da bude stabilan. Novi se kôd implementira nakon što konačni nadzor pokaže da je kôd stabilan. Značajan dio koraka nakon planiranja i razvoja provodi se bez ljudske intervencije.

Različite faze zrelosti DevOps-a

Postoji mnogo različitih faza zrelosti DevOps-a. Evo ključnih fraza koje morate znati.

Razvoj vodopada

Prije vremena kontinuirane integracije, razvojni timovi su pisali ogromnu količinu koda, a potom su ih iz različitih timova spajali radi objavljivanja. Verzije koda bile su toliko različite da su zahtijevale velik broj izmjena.

Upotreba ovih brojki promjena -potraja više od nekoliko mjeseci. Taj postupak nije bio produktivan.

Kontinuirana integracija

Praksa je integriranja novorazvijenog koda u glavni kod koji se pušta na najbrži način. Kada je u pitanju puštanje koda, kontinuirani razvoj pomaže uštedjeti puno vremena.

DevOps nije uveo ovaj izraz. Kontinuirana integracija je agilna inženjerska praksa koja dolazi iz metodologije ekstremnog programiranja. DevOps je prihvatio ovu praksu, jer kada je u pitanju uspješno izvršavanje kontinuirane integracije, potrebna je automatizacija. Kontinuirana integracija često je prva na putu ka DevOps zrelosti.

Kontinuirana integracija iz perspektive DevOps uključuje korake poput provjere koda, sastavljanja u upotrebljivi kod i provođenja nekih potrebnih provjera valjanosti. „

Kontinuirana isporuka

To je produžetak kontinuirane integracije, a ujedno i druga faza DevOps-a.

Kontinuirana isporuka omogućuje dodavanje dodatne automatizacije i testiranja. Tako da ne samo da brzo spojite kôd s glavnom linijom koda, nego i da je kôd gotovo spreman za implementaciju bez ljudske intervencije.

Praksa je držati svoju kodnu bazu gotovo spremnu za implementaciju.

Kontinuirana primjena

Kontinuirana implementacija napredna je evolucija kontinuirane isporuke. Ova nam praksa omogućava da sve načine uvedemo u proizvodnju bez ljudske intervencije.

Tim koji radi na stalnom razvoju nikada ne koristi bilo koji kod bez testiranja. Sav novostvoreni kod prolazi kroz automatizirano testiranje prije nego što uđe u fazu proizvodnje. Kôd je implementiran malom broju korisnika, a postoji i automatizirana petlja za povratne informacije koja prati kvalitetu i upotrebu prije nego što kôd prijeđe na novu razinu.

Postoji mali broj tvrtki kao što su Netflix, Etsy, Amazon, Pinterest, Flicker, IMVU i Google, itd. Koji kontinuirano razvijaju.

Vrijednost

DevOps se usredotočuje na razvoj kulture suradnje i poboljšanje učinkovitosti kroz automatizaciju s različitim DevOps alatima. Da biste implementirali DevOps za svoje softversko rješenje, trebate koristiti kombinaciju kulture i alata.

DevOps kultura

DevOps je posebna kultura koja pomaže poboljšati suradnju, smanjiti kaos, bolje surađivati ​​s zajedničkim odgovornostima, implementirati automatizaciju, poboljšati kvalitetu, procjenu povratnih informacija i povećati automatizaciju.

Agilne metode uvijek su bile najbolji holistički način isporuke softvera. Kad je u pitanju mjerenje napretka, agilni razvojni tim to čini u smislu radnog softvera. Agilna metoda DevOps kulture omogućuje vlasnicima proizvoda, programerima, testerima i UX osobama da usko surađuju s istim ciljem na umu.

Alat DevOps

Uključuje alate za upravljanje konfiguracijom, testiranje i izgradnju sustava, razvoj aplikacija, kontrolu verzija i nadzor. Kada su u pitanju implementacija kontinuirane integracije, kontinuirane isporuke i kontinuirane implementacije, oni zahtijevaju različite alate, a istovremeno također koriste iste alate. Trebate koristiti više alata dok napredujete kroz lanac isporuke.

Upoznajmo neke od popularnih alata i praksi.

Spremište izvornog koda – ovo je mjesto na kojem programeri mogu prijaviti i promijeniti kôd. Repozitorij izvornog koda upravlja raznim verzijama koda koja se provjerava tako da može osigurati da programeri pišu jedni drugima kod.

Git, Apache Subversion, IBM Rational, Artifactory, Nexus, Eclipse, itd. Neki su od popularnih alata za spremanje koda.

Napravite poslužitelj: – poslužitelj gradnje je alat za automatizaciju koji se koristi za sastavljanje koda u respiratornom kodu izvornog koda u bazu izvršne šifre. Neki od vrlo korištenih alata za izgradnju poslužitelja su Jenkins, SonarQube, Artifactory.

Konfiguracijski menadžment – Lutka, kuhar, odgovoran, SaltStack, Run Deck itd. Pomaže u upravljanju konfiguracijom za aplikaciju i infrastrukturu radi održavanja dosljednosti u okolinama.

Virtualna infrastruktura – AWS, GCP, Azure vodeća su tri pružatelja usluga javnih oblaka koja nude gotovo sve infrastrukturne usluge. Nude API koji vam omogućuje pružanje infrastrukture i upravljanje njima poput koda.

Zaključak

Nadam se da vam daje ideju o DevOpsu i ako vas to uzbuđuje, možda ćete isprobati ovaj internetski majstorski tečaj tečaj.

Članak Payal Goyal

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map