Uvod DevOps za začetnike

DevOps je postal buzzword, ki veliko ljudem pomeni veliko različnih stvari.


Razumeti in definirati, kaj točno je DevOps, je izziv. In zato, če poznate temeljne koncepte DevOps, s katerimi se povezuje večina ljudi, in zgodovino, kako se je razvil, potem dobite celostni pogled na to.

Poreklo DevOps

DevOps je odličen primer agilnega razvoja programske opreme. Ideja DevOps je izhajala iz potrebe po tem, da ostajamo v koraku s povečano hitrostjo programske opreme in dosegajo agilne metode. Ogromen napredek v gibljivi kulturi in praksah v zadnjem desetletju je izpostavil zahtevo po bolj celovitem pristopu do življenjskega cikla dobave programske opreme.

Morda se sprašujete, kaj veste, kaj je agilni razvoj programske opreme –

Agilen razvoj je širok pojem za opredelitev več iterativnih in inkrementalnih metodologij razvoja programske opreme. Priljubljene agilne metodologije so Scrum, Kanban, Scaled Agile Framework® (SAFe®), Lean Development in Extreme Programming (XP).

Temeljne vrednote in vizija vseh teh agilnih metodologij sta enaka, vendar ima vsaka svojstven pristop. Vse te metodologije vključujejo iteracije in nenehne povratne informacije za uspešno izpopolnjevanje in zagotavljanje razširljive programske opreme. Vse te metodologije vključujejo stalno načrtovanje, nenehno testiranje, nenehno vključevanje in druge neskončne oblike tako za projekt kot programsko opremo.

Za razliko od običajnih postopkov v slogu slapov so te okretne metodologije lahke in imajo priročno prilagodljivo naravo. Ena najboljših stvari v zvezi s temi prilagodljivimi metodologijami je, da se vsi osredotočajo na opolnomočenje ljudi, ko gre za sodelovanje in hitro sprejemanje odločitev.

Slika Segue

Ideali DevOps izvajajo razgibano razvojno prakso za izboljšanje gibanja sprememb programske opreme s pomočjo gradnje, potrjevanja, uvajanja in različnih stopenj dobave. Medfunkcijskim skupinam omogoča polno lastništvo programskega izdelka, od načrtovanja do proizvodnje.

Izzivi, ki jih rešuje DevOps

Postopek uvajanja Porazdeljene aplikacije pogosto zahtevajo uporabo binarnih in konfiguracijskih datotek na več strežnikih. Postane bolj zahtevno, ko imamo kmetijo strežnikov. Izziv je ugotoviti, kaj, kako in kam namestiti. Očiten rezultat?

Dolgo čakanje, da se artefakti preidejo v naslednje okolje poti, ki živi, ​​povzroči zamudo vsega, kot je testiranje, čas za življenje itd..

DevOps omogoča programsko opremo oz spletni razvijalci in IT operacije za uvajanje procesa v seji sodelovanja, ki je popolnoma brez krivde. Omogočil nam bo, da preverimo, kaj deluje, potem pa ga z avtomatizacijo popeljemo na naslednjo stopnjo in tako izvajamo stalen razvoj. Ustvari tudi poti za pogostejši razvoj.

Cilji DevOps

Izboljša sodelovanje med zainteresiranimi stranmi od načrtovanja do dobave in izvaja avtomatizacijo postopka dostave na:

 • Izboljšajte pogostost uvajanja
 • Dosezite hitrejši čas za trženje končnega izdelka
 • Zmanjša stopnjo odpovedi novih izdaj
 • Skrajša čas vodenja med popravki
 • Medtem izboljšuje namen obnovitve

Pogost scenarij DevOps

Celotna programska oprema pride na zbirališče, preden začne nov projekt programske opreme. Skupina je sestavljena iz razvijalcev, preizkuševalcev, operaterjev in podpornih strokovnjakov. Ekipa oblikuje načrt za ustvarjanje popolnoma funkcionalne programske opreme, ki je pripravljena na uvajanje.

Vsak dan se nova koda uporabi, ko jo razvijalci dokončajo. Samodejni postopek testiranja zagotavlja, ali je koda pripravljena za izvedbo. Ko koda dobi zeleni signal iz postopka avtomatiziranega testiranja, se uporabi za manjše število uporabnikov. Koda se spremlja kratek čas, da se prepreči nepredvidene težave in da je stabilna. Ko se končni nadzor pokaže, da je koda stabilna, se nova koda uporabi ostalim uporabnikom. Pomemben del korakov po načrtovanju in razvoju se izvede brez človeškega posredovanja.

Različne faze zrelosti DevOps

Obstaja veliko različnih faz zrelosti DevOps. Tu so ključni stavki, ki jih morate poznati.

Razvoj slapov

Pred časom neprekinjenega povezovanja so razvojne ekipe pisale ogromno količino kode, nato pa so jih izpuščale skupine iz različnih skupin. Različice kode so bile tako različne, da so zahtevale veliko število sprememb.

Uporaba teh številk sprememb – traja več kot nekaj mesecev. Ta postopek ni bil ploden.

Nenehna integracija

Praksa je, da na najhitrejši način vključimo novo razvito kodo z glavno kodo, ki jo je treba sprostiti. Ko gre za sprostitev kode, stalen razvoj pomaga prihraniti veliko časa.

DevOps ni uvedel tega izraza. Nenehno vključevanje je agilna inženirska praksa, ki izhaja iz metodologije ekstremnega programiranja. DevOps je sprejel to prakso, ker je za uspešno izvajanje nenehne integracije potrebna avtomatizacija. Nenehno povezovanje je pogosto prvi na poti k DevOps zrelosti.

Nenehna integracija z vidika DevOps vključuje korake, kot so preverjanje kode, sestavljanje v uporabno kodo in izvajanje nekaterih potrebnih preverjanj veljavnosti. „

Nenehna dostava

Je podaljšek nenehnega povezovanja in tudi druga faza DevOpsa.

Nenehna dobava vam omogoča dodajanje dodatne avtomatizacije in testiranja. Tako kode ne samo hitro združite z glavno kodo, ampak jo skoraj pripravite za uporabo brez človeškega posredovanja.

Praksa je, da ohranite bazo kod v skoraj pripravljenem stanju za uporabo.

Nenehno uvajanje

Nenehna uporaba je napreden razvoj neprekinjene dobave. Ta praksa nam omogoča, da vse načine razporedimo v proizvodnjo brez človeškega posredovanja.

Ekipa, ki deluje na nenehnem razvoju, brez testiranja nikoli ne razdeli nobene kode. Vsa na novo ustvarjena koda teče skozi avtomatizirano testiranje, preden začnemo s proizvodno fazo. Koda je nameščena majhnemu številu uporabnikov in obstaja avtomatska povratna zanka, ki spremlja kakovost in uporabo, preden koda preide na naslednjo stopnjo.

Obstaja majhno število podjetij, kot so Netflix, Etsy, Amazon, Pinterest, Flicker, IMVU in Google itd., Ki nenehno razvijajo.

Vrednost

DevOps se zelo osredotoča na razvijanje kulture sodelovanja in izboljšanje učinkovitosti z avtomatizacijo z različnimi orodji DevOps. Če želite implementirati DevOps za svojo programsko rešitev, morate uporabiti kombinacijo kulture in orodij.

Razvojna kultura

DevOps je posebna kultura, ki pomaga izboljšati sodelovanje, zmanjšati kaos, na boljše ravnanje s skupnimi odgovornostmi, izvajati avtomatizacijo, izboljšanje kakovosti, vrednotenje povratnih informacij in povečanje avtomatizacije..

Agilne metode so bile vedno najboljši celostni način zagotavljanja programske opreme. Ko gre za merjenje napredka, jih agilna razvojna ekipa naredi v smislu delovne programske opreme. Agilna metoda kulture DevOps omogoča lastnikom izdelkov, razvijalcem, preizkuševalcem in uporabnikom UX-a tesno sodelovanje z istim ciljem v mislih.

Orodja za razvoj

Vključuje orodja za upravljanje konfiguracije, testiranje in gradnjo sistemov, razvoj aplikacij, nadzor nad različicami in spremljanje. Ko gre za izvajanje neprekinjene integracije, neprekinjene dobave in neprekinjene uvajanja, zahtevajo različna orodja, hkrati pa uporabljajo tudi ista orodja. Ko napredujete po dobavni verigi, boste morali uporabljati več orodij.

Spoznajmo nekaj priljubljenih orodij in praks.

Repozitorij izvorne kode – to je mesto, kjer se lahko razvijalci prijavijo in spremenijo kodo. Repozitorij izvorne kode upravlja z različnimi različicami kode, ki je preverjena, tako da lahko poskrbi, da razvijalci pišejo drugo kodo.

Git, Apache Subversion, IBM Rational, Artifactory, Nexus, Eclipse itd. So nekatera priljubljena orodja za shranjevanje kod.

Graditi strežnik: – vgradni strežnik je orodje za avtomatizacijo, ki se uporablja za sestavljanje kode v izhodiščni kodi v dihalno bazo. Nekatera od zelo uporabljanih orodij za izdelavo strežnika so Jenkins, SonarQube, Artifactory.

Upravljanje konfiguracije – Lutka, kuhar, odgovarjalec, SaltStack, Run Deck itd. Pomaga upravljati konfiguracijo za aplikacijo in infrastrukturo, da se ohrani doslednost v okoljih.

Navidezna infrastruktura – AWS, GCP, Azure je prvi trije javni ponudnik oblakov, ki ponuja skoraj vse infrastrukturne storitve. Ponujajo API, ki vam omogoča, da zagotovite infrastrukturo in jih upravljate kot kodo.

Zaključek

Upam, da vam bo dal predstavo o DevOpsu in če vas to navduši, lahko poskusite ta spletni mojstrski tečaj seveda.

Članek Payal Goyal

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map