13 najboljih sigurnosnih praksi za osiguranje vaše web stranice WordPress

Što je bolje od dobro izgrađene web stranice? Dobro izgrađena web stranica s čvrstom zaštitom.


Ostanite uz mene jer ću otkriti neke od najboljih sigurnosnih praksi vaše web stranice WordPress. Ne samo da su prilagođeni početnicima, već su i ove prakse vrlo pristupačne ako ne i u potpunosti besplatne.

Na kraju ovog članka imat ćete akcijski plan za zaštitu svoje web lokacije od svih vrsta cyber prijetnji. Dakle, spoji se i započnimo!

Je li vaša stranica WordPress sigurna?

Iako se WordPress smatra najpopularnijim CMS-om do sad, ovaj ugled dolazi s nekim posljedicama. Koristi ih preko 35% web stranica na internetu se WordPress pretvara u omiljenu metu za napade zlonamjernog softvera. Samo u 2018. godini Sucuri je izvijestio da je oko 23 000 WordPress web stranica postalo žrtva kršenja sigurnosti.

Znači li to da WordPress ima strašan sigurnosni sustav?

Nikako! Suprotno tome, glavni uzrok narušavanja sigurnosti web stranice je nedostatak sigurnosti korisnika.

Kao ugledni CMS, WordPress svoj dio objavljuje redovito objavljivanjem sigurnosnih zakrpa i ažuriranja softvera. Unatoč tome, te će nadogradnje imati malu razliku ako ne znate što od njih napraviti.

Ukratko, igrate značajnu ulogu u osiguravanju vaše web stranice.

Sada kada znate svoju ulogu i odgovornost kao webmastera, vrijeme je da istražite što možete učiniti kako biste poboljšali sigurnost svoje web lokacije. Pogledajte u nastavku najbolje sigurnosne postupke i pokušajte ih provesti na svojoj web stranici.

Koristite jaka korisnička imena i lozinke

Izrada snažnih vjerodajnica za prijavu mogla bi biti najlakša sigurnosna praksa koju svatko može obavljati, no mnogi korisnici to još uvijek ne čine. Vjerovali ili ne, 23,2 milijuna računa i dalje koristite “123456” kao svoju lozinku. Isti problem odnosi se na korisnička imena, gdje mnogi korisnici koriste standardna korisnička imena poput “administrator” i “administrator”.

Ako vam je potrebna pomoć u pronalaženju jakih lozinki, ima ih puno generatori lozinki vani možete besplatno koristiti. Što se tiče korisničkih imena, u ključne riječi možete uključiti brojeve i posebne znakove kako biste ih učinili jedinstvenima.

Korištenje slabih vjerodajnica za prijavu učiniće vašu web lokaciju ranjivom na grube napade. Ova vrsta cyber-napada koristi pristup pokušaju i pogreške kako bi pogodio vaše vjerodajnice za prijavu. Stoga je najbolje da izbjegavate korištenje uobičajenih ključnih riječi za svoje podatke za prijavu.

Ako imate naviku zaboraviti lozinku, razmislite o upotrebi LastPass za pamćenje i korištenje ga jednim klikom. Što se tiče korisničkih imena, u ključne riječi možete uključiti brojeve i posebne znakove kako biste ih učinili jedinstvenima.

Sakrij WordPress prijavu

Ovaj jednostavan trik može zaštititi vaše WP stranice od napadača koji ciljaju brutalne napade. Koristiti WPS Sakrij prijavu besplatni dodatak za promjenu URL-a za prijavu u nešto jedinstveno.

Omogući dvofaktorsku provjeru identiteta

Jednom kada osigurate svoje vjerodajnice za prijavu administratora, možete još više poboljšati postupak prijave omogućujući dvofaktorsku provjeru identiteta. Ovaj sigurnosni postupak stvara dodatni sloj zaštite koji zahtijeva da korisnici dobivaju jedinstveni kôd iz aplikacije za provjeru autentičnosti. Uvođenjem na vašu web lokaciju, samo se korisnici s ispravnim vjerodajnicama i kodom za prijavu mogu prijaviti na svoj račun.

WordPress ima mnoštvo dvofaktornih dodataka za provjeru autentičnosti. Neke od najboljih uključuju Google Autentifikator, Dvofaktorska provjera autentičnosti, i Dvije faktor.

Promijenite prefiks baze podataka WordPress

Baza podataka web stranice najomiljeniji je cilj napada SQL ubrizgavanja. Ove vrste cyber-napada prisiljavaju bazu podataka na izvršavanje zloćudnog koda, omogućavajući hakerima da slobodno mijenjaju ili uklanjaju podatke unutar nje. Pošto se napadi SQL ubrizgavanja sastoje oko 80% pokušaja hakiranja lansirano mjesečno, tu prijetnju ne biste trebali shvatiti lagano.

Jedan od čimbenika koji čine vašu bazu sklonom napadima SQL ubrizgavanja je upotreba wp_ zadanog prefiksa baze podataka. Koristeći predvidljivu bazu podataka, prefiks omogućuje hakerima da pogode imena vaših tablica i propadnu pustoš u vašoj bazi podataka. Stoga vam toplo preporučujem da je promijenite što prije.

Evo detalja vodič o tome kako promijeniti svoj prefiks baze podataka WordPress. Pokušajte i vi Promjena dodatka tablice tablice.

Onemogući PHP prijavljivanje grešaka

Funkcija prijavljivanja grešaka PHP pomaže vam da brže locirate pogreške unutar PHP datoteka. Međutim, ona također omogućuje drugim ljudima da vide ranjivosti vaše web lokacije. Stoga vam preporučujem da ovu funkciju u potpunosti isključite.

WordPress prema zadanim postavkama onemogućuje funkciju prijavljivanja pogreške. Ako je omogućen iz nekog razloga, trebali biste ga ručno onemogućiti izmjena wp-config.php datoteke. Ovisno o vašoj usluzi web hostinga, nekoliko pružatelja usluga hostinga također vam omogućuje upravljanje ovom postavkom s njihove upravljačke ploče.

Redovno ažurirajte WordPress

Kako bi išao u korak sa sve većim tipovima cyberatnih napada, WordPress periodično objavljuje ažuriranja zajedno s najnovijim sigurnosnim zakrpama. Ovo se poboljšanje ne odnosi samo na jezgru WordPressa, već i na dodatke i teme. Kako se navodi, upotreba zastarjelog softvera recept je za katastrofu.

Dok WordPress automatski implementira manje nadogradnje softvera, glavna ažuriranja i dalje morate izvršiti ručno. Dakle, svakako potražite nova ažuriranja u nadopune odjeljak vašeg WordPress administracijskog panela redovito kako biste izbjegli sigurnosne ranjivosti na vašem web mjestu.

Postoji i besplatni dodatak Jednostavan upravitelj ažuriranja, koju možete koristiti za kontrolu načina na koji želite ažurirati jezgru, teme i dodatke za WordPress.

Onemogući pregledavanje direktorija

Pregledavanje direktorija može vam omogućiti brzi pristup strukturi web mjesta i pojedinačnim direktorijima. Međutim, može se pretvoriti u dvosjekli mač ako mu mogu pristupiti i drugi ljudi. Hakeri ga često koriste za pronalaženje ranjivih datoteka, dodataka i tema, a zatim ih koriste za pristup vašem web mjestu.

Ako svoje web mjesto WP hostujete na premium platformi, tada se možda nećete trebati brinuti jer će se oni pobrinuti za ove optimizacije. Međutim, ako se samostalno nalazite ili je morate ručno onemogućiti, provjerite ovo članak znati kako onemogućiti pretraživanje direktorija u WordPressu.

Uklonite broj verzije programa WordPress

WordPress kontinuirano objavljuje ažuriranja kako bi zakrpio sigurnosne ugroženosti prethodne verzije. Starije verzije se obično muče s više ranjivosti. Stoga objavljivanje verzije WordPress-a nije najbolja ideja za vaš web sigurnosni sustav.

Prema zadanim postavkama, vaša WordPress verzija vidljiva je u donjem desnom kutu vašeg administracijskog panela i izvora stranice. Pojavljuje se i na manje očitim mjestima poput web lokacije RSS, CSS i skripte. Izvrsno je članak koji sadrži detaljni vodič o tome kako ukloniti verziju WordPressa s tih mjesta.

Onemogući uređivanje datoteka

Ugrađeni uređivač datoteka programa WordPress omogućava vam da mnogo lakše izmijenite skripte dodataka i tema. Unatoč tome, ova značajka može ugroziti vašu web stranicu ako padne u pogrešne ruke. Iz tog razloga, najbolje je u potpunosti onemogućiti uređivanje datoteka. To možete učiniti dodavanjem dolje u datoteci wp-config.php.

define (‘DISALLOW_FILE_EDIT’, istina);

Izvodite redovne sigurnosne kopije

Izrada sigurnosnih kopija jednako je važna kao i sigurnost web stranice. U najgorem slučaju, sigurnosne kopije mogu vas spasiti od obnove mjesta od temelja.

Proces se može činiti zamornim, ali postoje mnogi dodaci poput sigurnosnih kopija VaultPress i BlogVault što može učiniti da nema gnjavaže. Protip, koristite dodatak koji ima značajku automatske izrade sigurnosnih kopija da biste uštedjeli vrijeme i izbjegli da zastarjele sigurnosne kopije začepe vaš sustav.

Ako ne želite upotrebljavati previše dodataka, razmislite o upotrebi iThemes Security Pro koji se brinu prije svega i više.

Zaustavite neželjenu poštu i negativne SEO

Neželjena pošta je svuda, a nitko je ne voli.

Ako imate popularno web mjesto i nemate odgovarajući sustav za sprečavanje neželjene pošte, možda ćete svakodnevno privlačiti tisuće neželjene pošte. Prevelika količina neželjene pošte loše je za SEO i korisničko iskustvo. Zamislite, imate stotine nevažnih komentara na postu na blogu.

Recite ne neželjenoj pošti koristeći CleanTalk anti-spam riješenje.

Koristite WAF

Jedna od najboljih investicija koju možete uložiti za zaštitu svoje web stranice je pomoću WAF (vatrozid web aplikacije). To pomaže u zaštiti vaše web lokacije od OWASP prvih 10 ranjivosti, poznatih i nepoznatih nedostataka sigurnosti, zlonamjernog koda, DDoS napada i još mnogo toga.

Postoji nekoliko opcija – SUCURI, Malcare, CloudFlare.

Upravljanje temama i dodacima

Jedan od najvećih problema korištenja WordPressa je velika zbirka dodataka i tema. Ironično je da WordPress dodaci i teme predstavljaju kao the najveći izvor ranjivosti što bi moglo ugroziti vašu web lokaciju. Dakle, trebali biste mudro odlučiti i pažljivo upravljati onima koje ste instalirali.

Najlakši način za sprječavanje hakera da pristupi vašoj web stranici putem neispravnog softvera je korištenjem dodataka i tema s izvrsnim recenzijama i ocjenama. Ovo su sjajni pokazatelji koji će vam reći da se dobro održavaju i pravilno funkcioniraju. Uz to, obavezno povremeno provjeravajte postoje li ažuriranja kako biste poboljšali njihov rad.

Završavati

Budući da se cyber prijetnje širom svijeta ne planiraju vrlo brzo povući, ključno je osigurati web mjesto WordPress od potencijalne opasnosti. Srećom, postoji mnogo jednostavnih, ali učinkovitih sigurnosnih postupaka koje možete poduzeti kako biste poboljšali ukupnu sigurnost web lokacije.

Ovaj članak dokazuje da vam nije potreban veliki proračun ili napredna tehnička znanja da biste izvršili neke od najboljih sigurnosnih praksi. Pitanje je, da li ste spremni za izazov?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map