VPS vs Dijeljeni hosting – koji je bolji za vas?

Jeste li zabrinuti zbog pravog izbora u hostingu web stranica? Pogledaj ovo!


Postoje dva slučaja kada biste trebali kritički razmišljati o platformi; web stranica će se pokrenuti – tek kada započinjete i kada postojeća platforma ne zadovoljava vaše potrebe.

Ako se pitate koja će od mnogih dostupnih opcija imati smisla za vas, stigli ste na pravo mjesto. �� S druge strane, ako koristite zajednički račun za hosting i niste čuli za alternative, ovo je definitivno za vas. Konačno, ako, kao i većina poslovnih korisnika usredotočeni na izgradnju sljedećeg najvećeg carstva, nemate pojma na kojoj se platformi radi vaša web stranica, od ovog članka ćete imati koristi!

Slika: etcproject.eu

Dakle, pozabavimo se ovom zagonetkom po dio i naučimo što se krije iza svih zbunjujućih žargona!

Dijeljeni hosting

Ako ne znate koju vrstu infrastrukture pokrećete, to je najvjerojatnije zajednički hosting! Dijeljeni hosting je ono što dobivate kada se prijavite za domenu na uslugama kao što je GoDaddy, SiteGround, Bluehost, a također pristaju na kupnju prostora za web mjesto i račune e-pošte.

Čak i ako niste sami kupili domenu i prostor, vjerovatno je da li će je savjetnik postaviti na zajedničko okruženje hostinga.

U redu, pa što se nakon svega dijeli hosting? Kao što „zajednički“ u nazivu sugerira, to je okruženje u kojem nekoliko web stranica dijeli iste resurse – prostor na disku, CPU, RAM, itd. U suštini, možete dijeliti hosting kao računalo koje ima web mjesta za više korisnika pohranjenih na ista particija tvrdog diska.

Pros za dijeljenje hostinga

Dijeljeni hosting nudi ogromne prednosti, zbog čega je preuzeo lavovski dio tržišta veb stranica.

Izuzetno pristupačna

Budući da zapravo ne zauzimate dodatni prostor, resurse ili privilegije, dobavljač može ponuditi jeftine planove koji će posao obaviti većinu vremena. Iako se cijene razlikuju od prodavača do prodavatelja, lako je pronaći ponude koje nude domaćin za 1 $ mjesečno. A onda, uvijek ima manjih, pojedinačnih igrača koji se rado dodatno podrezuju.

Lako za postavljanje

Dijeljeni hosting je jednostavan za postavljanje. Ako ćete upravljati jednom web stranicom, ona je već postavljena, i najvjerovatnije nikad nećete morati ništa raditi osim raditi na prednjem kraju (na primjer, WordPress administracijska ploča).

Čak i ako jednog dana trebate izraditi sigurnosne kopije i dodati FTP korisnike, na primjer, to postaje jednostavno bez korištenja standardiziranog softvera poput cPanela, koji je unaprijed instaliran u gotovo svim zajedničkim hosting okruženjima.

Upravljana infrastruktura

S dijeljenim hostingom radite kao napredni korisnik i ne morate se brinuti o onome što se krije. Zastoj sustava, održavanje, nadogradnje – za sve to će se pobrinuti netko drugi. Ako nešto pođe po zlu, tim za podršku je samo jedan poziv, a u slučaju da je problem složen, oni će kontaktirati svoj tehnički tim koji će vas mirno spavati i razmišljati o poslu.

Slabosti zajedničkog hostinga

Ipak, zajedničko gostovanje nije bez problema. Iako je lako raditi, to je izuzetno restriktivno okruženje i imate nekoliko opcija (zapravo, bez opcija) ako zadana postavka ne služi svrsi.

Također, ako je jedno web mjesto veliko opterećeno, to će utjecati i na sve ostale dijeljenje resursa, a vi ćete se zapitati zašto je vaša web stranica iznenada bez problema bez razloga. Sigurnost je još jedna glavna briga (o tome više kasnije), kao i učinkovitost.

Kome je zajednički hosting najbolji za?

Dijeljeni hosting najbolje radi za male usredotočene web stranice koje neće vidjeti velike količine prometa (mislite da 1+ milijuna gledatelja mjesečno). Ako ste bloger, mala trgovina za e-trgovinu, pridruženi marketinški agent, dizajner, proizvođač web stranica ili čak mala prodavaonica softvera koja čini relativno jednostavne web stranice i ima klijente sa jednostavnim i jednostavnim potrebama – zajednički hosting nikada vas neće razočarati..

Virtualni privatni poslužitelj (VPS)

Akronim je doista uslišan, ali uvjeravam vas da je koncept prilično jednostavan, pa vas molim da ne bježite. �� VPS je jednostavno simulirano okruženje koje se ponaša poput neovisnog stroja. To znači da započinjete s praznim škriljevcem i stoga imate potpunu kontrolu nad strojem.

Instalirate potrebni softver; konfigurirate softver po svojoj želji, kreirate baze podataka i web stranice (virtualni domaćini), upravljate korisnicima, zaduženi ste za sigurnost, brinete se o ažuriranjima i stankama i tako dalje.

Iako je ovaj opis dovoljan da se korisnici zajedničkog hostinga provale u hladan znoj, postoje i oni koji im se s dobrim razlozima sviđaju (uključujući i mene)..

Kreditna slika: kisscc0.com

Gornja slika dobro ilustrira ideju (ne brinite o različitim bojama i naljepnicama ako vam nemaju smisla). U osnovi, imamo stvarni, fizički stroj koji koristi tehnologiju koja se naziva virtualizacija, što rezultira “lažnim” softversko simuliranim strojevima koji su neovisna, izolirana okruženja unutar sebe.

Uništavanje jednog od ovih virtualnih strojeva ne utječe na ostale.

Profesionalni virtualni privatni poslužitelji (VPS)

Jednom kada shvatimo što je VPS, lako je shvatiti prednosti.

Bolja sigurnost

VPS je zatvoreno okruženje i stoga je puno sigurniji od zajedničkog hostinga. Ako bi virus utjecao na web mjesto na zajedničkom hostu, može lako “putovati” gore i po cijeloj strukturi direktorija, zarazivši sve ostalo na putu.

Dakle, plaćate cijenu tuđe loše sreće!

Popraviti virus u zajedničkom hostingu je noćna mora. Ne bi se moglo reći koliko se daleko i duboko proširio virus, pa čak i ako se zanemari čišćenje pojedinačnog računa, sustav će ponovo biti na koljenima..

VPS nema takvih nedostataka; ne postoji izravna struktura diska koja bi mogla zaobići i niti jedan VPS, ako nema nade, može se pouzdano uništiti.

Bolja izvedba

Budući da VPS ne dijeli resurse, možete biti sigurni da ćete dobiti specifikacije koje su vam bile ponuđene. U ovom slučaju, 2 GB RAM-a znači 2 GB RAM-a i možete se prijaviti u svoj sustav i nadzirati potrošnju, međutim, molim vas, odmah, molim vas – nikad neće biti nikakvih miješanja. Kao rezultat toga, VPS ima bolji rezultat od zajedničkog računa za hosting.

Osobno sam spasio nekoliko klijenata iz zajedničkog hostinga koji su imali neriješenih problema s performansama (dobro, hosting tvrtka nikada neće priznati da je problem infrastruktura!), Čak i nakon višemjesečne jednokratne (bolne) postavke, oni su ipak podnijeti prigovor.

Ti si glavni

Na VPS-u možete dodavati ili uklanjati softver kako želite. Ako ste postavili na PHP i želite imati drugi na čvoru, dobro, sve što trebate učiniti je instalirati čvor i prilagoditi neke postavke. Nadogradnja ili premještanje baza podataka, instaliranje besplatnih skripti SSL certifikata, jačanje sigurnosti – sve je moguće.

Protiv VPS-a

S velikom moći dolazi velika odgovornost. I tako je i s VPS-om. Zaboravite rad s VPS-om, osim ako niste sami administrator sustava. Da, na tržištu postoje upravljana VPS rješenja, ali na kraju se ponašaju uglavnom poput zajedničkog domaćina, ozbiljno ograničavajući mogućnosti promjene.

Ako redovno ne ažurirate svoj VPS poslužiteljski softver, izlažete svoju web lokaciju sigurnosnim rizicima, a ako nešto pokvarite (tipičan scenarij su WordPress dodaci koji se nadolaze na nadogradnju PHP-a), dobro, nema nikoga za pozivanje podrške do!

Konačno, VPS rješenja su skuplja i mogu koštati nekoliko dolara mjesečno.

Tko je VPS najbolji za

Općenito, VPS je pogodan za sve koji žele bolju stabilnost, performanse i sigurnost (na primjer, WordPress postavke s nekoliko tisuća aktivnih korisnika). Oni su također omiljeni softverski timovi koji žele razviti prilagođeni softver s tehnologijama po svom izboru ili za softverske arhitekte koji žele tkati složene sustave koji sadrže nekoliko VPS servera.

A sada, neki savjet o razdvajanju. Ako odlučite angažirati konzultanta i krenuti putem VPS-a (što je po mom mišljenju najbolja opcija), nemojte kupovati VPS od svojih standardnih, poznatih hosting pružatelja usluga. Prema mom iskustvu, dobavljači koji nisu ekskluzivni za VPS obavljaju loš posao upravljanja njima i tako ih je najbolje izbjegavati. Zadana postavka koja radi većinu ljudi (i nešto je što koristim) je DigitalOcean, što je najvjerojatnije preporuka vašeg konzultanta..

Što ako niti želite da dijelite hosting niti VPS hosting kao nema vještina ili vremena za upravljanje? Postoji nekoliko opcija, a ja bih preporučio Kinsta, oni su poznati po najboljoj podršci, performansama i sigurnosti.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map